zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:6/119)

Pieczone zielone szparagi ze stekami z tuńczyka. Obiad w 20 minut! 99

szparagi, to bardzo szybki pomysł na obiad, można go zrobić niemalże w całości w jednym naczyniu. Wystarczą dwa steki z tuńczyka, gałązki pomidorków cherry i szalotka lub czosnek. Cała sztuka to dobrze umieć przygotować i upiec szparagi. Jest to bardzo proste ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jakich wszystko zajdziesz w poście. Proste danie jednogarnkowe PIECZONE ZIELONE SZPARAGI ZE STEKAMI Z TUŃCZYKA dla 2 osób - pęczek zielonych szparagów - 2 steki z tuńczyka - 2 gałązki pomidorków cherry - 2 szalotki - około 3-4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki syropu z agawy - sól morska Przypieczeniu szparagów ważne są dwie rzeczy CZAS i SPOSÓB pieczenia. Jak czasami w internecie widzę na zdjęciach spieczone, spalone i zdezelowane szparagi

SMYKWKUCHNI
ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM 118

jest sezon na te cieniutkie, zielone i sprężyste warzywa, grzech ich nie wykorzystać. Zanim skończy się sezon, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zapewniam, że nie będziecie żałować. ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM Składniki na 4 porcje : duży pęczek młodych zielonych szparagów ok. 40dkg szynki drobiowej (np. z piersi indyka) pokrojonej w dość duże, ale cienkie(...)laktozy) sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Szparagi dokładnie wypłukać i oberwać zdrewniałe końce. Końcówek nie wyrzucać, można je wykorzystać na przykład do aromatycznej zupy szparagowej . Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odłamać końce. W garnku zagotować wrzątek, osolić i wrzucić szparagi na 8 minut. Wyciągnąć z wody i odsączyć (do wody można wrzucić oderwane końce, aby wygotować

Dietolog
Zupa warzywna z soczewicą 227

W ostatnim czasie postanowiliśmy jako posiłek do pracy zabierać ze sobą różnego rodzaju zupy. Szukając inspiracji w internecie powstała pyszna zupa warzywna z soczewicą. Dodatek soczewicy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z bobem i zielonymi szparagami 105

już szparagowe ostatki ! Jeszcze w sklepach znajdziecie ostatnie pęczki ze szparagami. A obok szparagów już zieleni się dumnie bób ! Właśnie  w najlepsze trwa na niego sezon, więc tak sobie wykombinowałam, że to może być bardzo smaczny i zdrowy zielony duet. Delikatne zielone szparagi o wyrazisty w  smaku bób to bardzo fajne połączenie.  Warzywa ugotowałam na parze(...)Składniki: 500 g bobu 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści roszponki Sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego oliwa z oliwek EV sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Bób i szparagi gotujemy na parze. Bób przez około 15 minut, natomiast szparagi przez 7 minut. Po ugotowania od razu wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ze szparagów i szpinaku 132

słonecznych zabarwią się na zielono. Szparagi poza tym że są pyszne, są bardzo zdrowe i dietetyczne (100 g szparagów to zaledwie 20 kcal.). Są skarbnicą witamin oraz składników mineralnych, zawierają m.in. wit. C, E, beta-karoten, wapń, fosfor, potas oraz kwas foliowy. Ponadto szparagi są podobno jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków! Moje ulubione to zielone szparagi, które są miękkie(...)trzeba obierać ich przed gotowaniem, mają dzięki temu najwięcej prozdrowotnych właściwości. Otwieram więc sezon szparagowy w mojej kuchni zupą, w której poza zielonymi szparagami znalazł się też młody szpinak. Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 garści liści młodego szpinaku 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
KLOPSIKI MIĘSNO-WARZYWNE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI 195

najstarszej Córki, wyszedł z tego meeega smaczny obiadek. Dzięki dodatkowi szparag mięso wyszło super soczyste, pomimo iż było bardzo chude. U nas było to danie dla 3 osób. Zielonych szparag nie obieramy, odłamujemy tylko końcówki. Ja gotuję szparagi tylko w osolonej wodzie, bez dodatku cukru i krótko- max 10 minut. Składniki: - 360g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona łopatka(...)cebula (obrana i drobno pokrojona w kostkę) - 1 łyżka majeranku - 1 łyżka posiekanego szczypiorku - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1 małe jajko - kilka cienkich, surowych zielonych szparag - sól i pieprz do smaku Dodatkowo:  1-2 pęczki zielonych szparag  bezzapachowy olej kokosowy do smażenia (lub oliwa) Do miski wrzucić drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek, natkę

Smaczne Zdrowe
Ciekawostki kulinarne: szparagi 145

całej Europie. Do Polski przywędrowały w XVIII wieku, ale dopiero sto lat później rozpoczęto ich uprawę.  Na świecie uprawia się trzy rodzaje szparagów - zielone, białe i fioletowe. Szparagi zielone są aromatyczne i wyraziste w smaku. Nie trzeba ich obierać, a to oznacza, że zawierają najwięcej dobroczynnych(...)składników. Szparagi białe uprawia się pod ziemią. Ponieważ nie dociera do nich słońce, nie wytwarzają barwnika. Białe szparagi mają łagodny smak, są twarde, dlatego trzeba je obierać przed gotowaniem. Szparagi fioletowe natomiast to odmiana, która ma grubą łodygę. Rosną kilka centymetrów nad ziemią. Charakteryzują się tym, że zawierają więcej cukrów i mniej błonnika niż szparagi białe czy zielone

My Chcemy Jeść
Tarta ze szparagami, pomidorkami i brokułem 173

przytupem :)  Pyyyszna tarta w towarzystwie moich ukochanych zielonych szparagów - do tego jeszcze więcej witamin w postaci kolorowych pomidorków koktajlowych i zielonego brokuła :)Troszkę przymykamy oko na kalorie ;) Smaczna przekąska - taki trójkącik tarty to niebo w gębie! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 9-10 sztuk zielonych szparagów 10 pomidorków koktajlowych (u mnie 5 żółtych i 5 czerwonych

Moje Kuchenne Rewelacje
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 150

białej czekolady 100 ml śmietanki 36% pół pęczka białych szparagów 2 zielone szparagi 75 g cukru 50 ml wody szczypta soli Przygotowanie: Białe szparagi obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki. W rondlu zagotowujemy wodę, solimy ją i gotujemy szparagi na średnim ogniu do miękkości ok 15 min. Odcedzamy, studzimy i blendujemy. Jeśli masa nie jest jedwabiście gładka przecieramy(...)całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy, łączymy z twarożkiem, musem ze szparagów i ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Zielone szparagi oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie wstążki lub plasterki, zanurzamy w syropie i gotujemy w nim, po czym wyjmujemy i studzimy. Mus wykładamy na talerze i dekorujemy zielonymi szparagami

karmelowy
Lekka sałatka ze szparagami 121

osób: pęczek zielonych szparagów 1 pomidor malinowy 1 szalotka 100-120 g sera feta 2 garście roszponki dresing natka pietruszki - spora ilość, u mnie pół pęczka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Ja moje obrałam, ale w przypadku zielonych szparagów nie trzeba tego robić. Szparagi kroimy

Przysmaki Karolki
Sałatka z zielonymi szparagami 184

krótko, dlatego należy spieszyć się z zakupem  :-) Ja wzięłam ostatnie dwa pęczki, co oznacza, że dużo ludzi chętnie je kupuje.               Szparagi zielone to bomba witaminowa, polecana głównie osobom na diecie oraz kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Ponad to jest jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Oprócz kwasu foliowego(...)wystarczy jak będą gotowane za pomocą pary. Można je również umieścić w piekarniku na 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami Składniki: 300 g szparagów zielonych; 200 g makaronu razowego (suchego); 15 g pasty z suszonych pomidorów; 10 g pestek dyni; 50 g sera pleśniowego koziego; 10 g szczypiorku; szczypta papryki chili. Krok

Życie na widelcu
Szybki sposób na chrupiące, blanszowane szparagi 161

więcej... Na szczęście nie musiałam ich sama wykopywać ;) Mój nowy sposób na chrupiące szparagi poniżej. Królewicz mąż mówi, że w takiej postaci lubi je najbardziej. 2-3 pęczki szparagów zielonych i białych ( ja najbardziej lubię zielone ) sól morska świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki masła DODATKI: 1-2 jajka  3 plastry wędzonego łososia na porcję Zielone(...)szparagów lub innej zupy. Białe szparagi niestety trzeba obrać całe i odciąć końce. W garnku nastawiam sporą ilość wody. Solę ją delikatnie morską solą. Szparagi białe wrzucam do wrzątku na maksymalnie 3 minuty a szparagi zielone na 2 minuty. Nie dłużej. Dla pewności można spróbować jednego :) Wyjmuję szparagi i wkładam do lodowatej wody (najlepiej z dodatkowym lodem w kostkach

Jemy Pijemy
Roladki z kurczaka z sosem żurawinowo- szparagowym 150

bazylii i nuta białego wina. Ale o tym co dokładnie w nadzieniu przeczytacie poniżej. Roladki urzekły mnie kolorem! Podałam je z makaronem pełnoziarnistym, z sosem porowym, z dodatkiem szparagów zielonych i świeżej żurawiny! Przepysznie!  Przepis na roladki z kurczaka: SKŁADNIKI: - 2 szt filetu z piersi kurczaka - 6 świeżych szparagów - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka masła - parmezan(...)SKŁADNIKI NA MAKARON I SOS ŻURAWINOWO - SZPARAGOWY: - makaron razowy Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. SOS: - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/3 część pora zielona - 15 szparagów zielonych (obranych) - 1 duża łyżka miodu - chlust białego wina wytrawnego - 5 łyżek świeżej żurawiny - natka pietruszki - korzeń imbiru - ząbki czosnku (2-3szt) - sól - 2 łyżki śmietanki Na patelni

SMYKWKUCHNI
Krem z zielonych szparagów i z czipsem z boczku 125

dalszym ciągu wykorzystujemy sezon na szparagi dlatego dzisiaj propozycja zupy krem z zielonych szparagów z czipsem z boczku Składniki: - 1 pęczek zielonych szparag - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - pieprz, sól - 500 ml bulionu - 1 żółtko - 2 plasterki wędzonego boczku Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania