Sezon na szparagi w pełni, co bardzo mnie cieszy, bo czekam na niego cały rok i zawsze żałuję, że tak szybko się kończy. Najbardziej lubię te zielone - nie wymagają obierania i dużo bardziej mi smakują. Zazwyczaj przyrządzam je bardzo prosto i bez zbędnych(...)dodatków, tak, by zachować ich naturalny smak. Tym razem propozycja na obiad jest bardzo szybka i nie wymaga dużo pracy, do tego całość jest lekka, zdrowa i kolorowa ;) Zielone szparagi z jajkiem, ziemniakami i batatami pęczek zielonych szparagów 5-6 młodych ziemniaków średniej wielkości 1 duży batat ekologiczne jajka olej kokosowy sól, pieprz, koperek, suszony lub świeży czosnek
FitKotEkspresowa zupa szparagowa, wykorzystująca to co zazwyczaj się wyrzuca, czyli odłamane ogonki szparagów (zielonych). Składniki (1 porcja): - ogonki z 1 pęczka szparagów zielonych, - 2 małe ziemniaki, - 0,5 l wody (ja użyłam wody po gotowaniu kalafiorów), - mała garść nerkowców, - sól, pieprz. Wykonanie: Szparagom odcinamy twarde końcówki, obieramy je cienko nożykiem do obierania warzyw, kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy
Co na wege obiad?białko ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, sos: 200 g zielonych szparagów, 3-4 łyżki zimnego masła Sos: zielone szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą (tak aby przykryła szparagi). Dodać sól i cukier. Ugotować do miękkości
królestwo garówBłyskawiczny w przygotowaniu, tani i bardzo aromatyczny - krem z zielonych szparagów podany z serowymi grzankami. Składniki: 1/2 kg zielonych szparagów 2 obrane marchewki lub kilka sztuk mini marchewek sól, pieprz 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej grzanki serowe (chleb, starty ser) Szparagi umyć i pozbawić końcówek (uciąć tak ok. 1 cm). Następnie każdą sztukę
Ugotowaćkrajach świata. Sezon szparagowy trwa od połowy kwietnia do końca czerwca. Tym razem przepis na szparagi zawijane – wypróbowany i podesłany przez moją Mamę. Składniki (ilość według potrzeb): - szparagi zielone - ser żółty(...)łagodnym smaku - szynka szwarcwaldzka w plasterkach - bukła tarta - jajko - olej rzepakowy - szczypta soli Do dekoracji: - chilli nitki ( Swojski Wyrób ) Szparagi myjemy i osuszamy. Odcinamy twarde, zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 szparaga). Cienko obieramy pomijając główki (młode i cienkie zielone szparagi, w zasadzie, nie wymagają obierania). Gotujemy w niewielkiej ilości posolonej wody ok. 3 minuty (mają być al dente). Przygotowujemy cienkie
mojewypiekiinietylkokrajach świata. Sezon szparagowy trwa od połowy kwietnia do końca czerwca. Tym razem przepis na szparagi zawijane – wypróbowany i podesłany przez moją Mamę. Składniki (ilość według potrzeb): - szparagi zielone - ser żółty(...)łagodnym smaku - szynka szwarcwaldzka w plasterkach - bukła tarta - jajko - olej rzepakowy - szczypta soli Do dekoracji: - chilli nitki ( Swojski Wyrób ) Szparagi myjemy i osuszamy. Odcinamy twarde, zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 szparaga). Cienko obieramy pomijając główki (młode i cienkie zielone szparagi, w zasadzie, nie wymagają obierania). Gotujemy w niewielkiej ilości posolonej wody ok. 3 minuty (mają być al dente). Przygotowujemy cienkie
mojewypiekiinietylkozapraszamy Was na pyszne, syte, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu danie czyli szparagi w sosie pomidorowym z ciecierzycą :) Składniki na szparagi w sosie pomidorowym: – 350 g zielonych szparagów – 500 g pomidorów – 160 g ciecierzycy – 1 cebula – 2 ząbki czosnku
Kuchenne Wariacjemiesiąc pod znakiem szparaga. Zielone, białe, duże, małe, grube i smukłe - wszystkie niezmiennie pyszne i obfitujące w kulinarne możliwości. Inwencja szparagowo-twórcza nie opuszcza nikogo, kto oddał serce tym pysznym warzywom. Gotowanie szparagów to nie wspinaczka na Mount Everest, jak zapewne wielu się wydaje. Zgodzę się z tym, że trzeba się w tej czynności wyćwiczyć(...)młodsze szparagi, tym ta zdrewniała część będzie mniejsza, a może okazać się, że nie ma jej wcale - tym lepiej dla nas. Tak samo z zielonymi szparagami, choć tu częściej stosuje się zasadę, że odcina się tylko zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 - 1/4 od dołu łodygi), w szczególności, gdy szparagi są młode. Jednak im szparag starszy
W kuchni Karmel-itkichrupiącą skorupkę uzyskały. Po połączeniu kiełbasy z warzywami, można było delektować się ciekawymi smakami. Składniki: 2 pak choy, olej rzepakowy, smakowy ostra papryka, bazylia, pomidor, 0,5 kg zielonych szparagów, 4 szt. kiełbasy białej wieprzowej, świeża mięta, włoskie zioła świeżo mielone do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, małe ziemniaki. Przygotowanie: Kap ustę pak choy(...)rzepakowym od wewnętrznej str., doprawiamy włoskimi przyprawami i zawijamy w folię aluminiową. Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Szparagi zalewamy bardzo zimną wodą na ok. 10 min. Szparagi osuszamy, skrapiamy olejem (nie za dużo) i obtaczamy je w nim. Dzielimy na 4 porcje, układamy
Moniki Smakołykismaku, sok z ½ cytryny, 50 ml oleju rzepakowego, ponadto: 100 g serka kremowego pesto i rukola, ok. 500 kg młodych ziemniaków, 3 gałązki pomidorków cherry, garść świeżych zielonych szparagów, świeży lubczyk, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Pesto: Do blendera wkładamy rukolę, słonecznik i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą(...)czas grillowanie ok. 10 min w zależności od ich grubości: Szparagi płuczemy i nacinamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Tak przygotowane szparagi tuż przed grillowaniem dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu. Szparagi osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie
Moniki Smakołykimiały zamknięte główki, a ich końce były wilgotne, natomiast łodygi pocierane o siebie powinny charakterystycznie skrzypieć. Szparagi najlepiej przygotować jak najszybciej, nie nadają się do dłuższego przechowywania. Zielone szparagi nie wymagają obierania, trzeba je tylko umyć i odciąć zdrewniałą końcówkę. Najlepiej gotować je w wysokim garnku "na stojąco" główki, nie muszą być zanurzone w wodzie, do ich "obgotowania" wystarczy(...)gotowania szparagów (istnieją specjalne garnki z sitkiem przeznaczone wyłącznie do gotowania szparagów (!)) można je także spokojnie gotować na głębokiej patelni, ponieważ jest szeroka, lub na parze. pęczek zielonych szparagów 2-3 jajka 4-6 plastrów bekonu sól, pieprz Szparagi gotować w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut, od czasu do czasu sprawdzając czy są wystarczająco miękkie
Codzienne Gotowanieraczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą w ręcę i zastanawiam się nad ciekawymi połączeniami smakowymi. Sezon na szparagi w pełni. Tego dnia, wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie(...)kokosowego 125ml wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora 1 łyżeczka wegańskiego masła, lub 3/4 łyżeczki oleju kokosowego* duża gałązka rozmarynu 3 łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego
Fill The Bowlraczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą w ręcę i zastanawiam się nad ciekawymi połączeniami smakowymi. Sezon na szparagi w pełni. Tego dnia, wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie(...)kokosowego 125ml wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora 1 łyżeczka wegańskiego masła, lub 3/4 łyżeczki oleju kokosowego* duża gałązka rozmarynu 3 łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego
Fill The BowlSezon na szparagi trwa więc u mnie musiała pojawić się moja ulubiona zupka.Oczywiście z zielonych szparagów bo kocham je właśnie za wyrazisty smak i bogactwo składników odżywczych. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1-2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka masła klarowanego bądź 2 łyżki oleju 1 łyżka startego parmezanu
Niespełnione zdolności kulinarnezielonych szparagów. A na koniec dodam jeszcze tylko, że warto zajadać się tym niepozornym warzywem, ponieważ zawiera wyjątkowo niewiele kilokalorii (ok. 20 kcal w 100 g), za to mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz silnych przeciwutleniaczy, doskonale wzmacnia odporność i usprawnia trawienie. Amatorów szparagów zapraszam również po przepis na pyszne Quiche z zielonymi szparagami . Składniki (2-3 porcje
Fitsweet.me