kochani :) Co powiecie na lekkie danie na zielono ? Tak, dziś sama zielenina. Udało nam się kupić młode brokuły i przepiękne zielone szparagi. Od razu do głowy przyszła myśl, że na pewno podamy je z młodymi ziemniakami i jeszcze z kilkoma dodatkami. Młode brokuły są niestety trudno dostępne, ale szukajcie ich na targowiskach lub w dobrych marketach. Warto spróbować(...)mają przepiękny kolor. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło nam to danie. Młode brokuły ze szparagami w serowym sosie (4 osoby) Składniki: 2 pęczki młodych brokułów 2 pęczki zielonych szparagów 1 kg ziemniaków 400 gr zielonej fasolki szparagowej 2 duże marchewki 1 słodka śmietanka 12% 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 serek Lazur rzeżucha pieprz, gałka muszkatołowa, sól Ziemniaki gotujemy
vegetaniePierwsze szparagi w tym roku, nie mogłam się oprzeć :) Zielone szparagi z jajkiem i mozarellą SKŁADNIKI: pęczek zielone szparagi 2 jajka na twardo ser tarty mozarella masło bułka tarta sól, pieprz, odrobina cukru Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki. Posypać solą oraz wysmarować masełkiem. Ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować przez ok 3 - 4 minuty, aż delikatnie się
MarciochaKucharzyNaleśniki z zielonymi szparagami i serem solankowym wędzonym, z nuta pomarańczy. 300 g zielonych szparagów, 250 g sera solankowego wędzonego, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, pieprz, sól, masło 2 – 3 łyżki oliwy ciasto na naleśniki: 200 g mąki, 2 jajka, 30 g masła, 300 – 350 ml mleka, Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło
królestwo garówCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pieczone szparagi z dodatkiem pomidorków, oliwek oraz odrobiny parmezanu. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy: - pęczek zielonych szparagów - kilka pomidorków koktajlowych - garść zielonych oliwek nadziewanych migdałami - kilka listków bazylii - tarty parmezan - sok z połowy cytryny - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 posiekane ząbki czosnku - szczyptę soli i pieprzu 1. Zielone szparagi płuczemy, osuszamy i odcinamy twarde końcówki (ok. 2-3 cm), a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. 2. Do szparagów dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz odsączone oliwki. 3. Całość polewamy sosem przygotowanym z soku z cytryny, oliwy, posiekanego czosnku oraz przypraw. 4. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy w sosie i wstawiany do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
Bez Cebuliognia i dolewać kroplami masło. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Szparagi wyłożyć na talerz, na szparagach ułożyć sos. Również zielone szparagi można podać z sosem holenderskim. Szparagi zielone gotujemy krócej. 3 minuty w zupełności wystarczą. zastawa
królestwo garówgrilla nie dość, że bardzo szybko się przygotowuje, to świetnie smakuje. Składniki: Marynata Azjatycka Roleski– gotowa do użycia, ok. 700 g polędwiczek z kurczaka, ok. 500 g zielonych szparagów, o. 250 g pomidorków truskawkowych, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 2 garście mieszanki świeżych ziół(...)lubczyk, mięta, koperek, zielona pietruszka, olej rzepakowy, sól himalajska. Przygotowanie: Polędwiczki płuczemy, oczyszczamy z błonek i suszymy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do gotowej marynaty, zamykamy szczelnie worek. Delikatnie obracając workiem rozprowadzamy znajdującą się w nim marynatę na całej powierzchni mięsa. Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godz. Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama
Moniki Smakołykirecipe in English Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami (4 porcje) Składniki: 600 g młodych ziemniaków, wyszorowanych 500 g białych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami 250 g zielonych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami 1 cukinia, pokrojona w plastry olej lub oliwa do smażenia sól, pieprz 50 g masła 50 g mąki 100 ml mleka 350 ml śmietanki(...)czym pokrój je na grubsze plastry. Zagotuj osoloną wodę z odrobiną cukru i wrzuć białe szparagi, gotuj 10 minut. 4 minuty przed końcem gotowania dodaj do nich zielone szparagi, następnie odcedź. Pokrojoną w plasterki cukinię podsmaż do lekkiego zarumienienia i odstaw. W celu przygotowania beszamelu, rozpuść w rondelku na średnim ogniu masło, wsyp mąkę i smaż mieszając przez
karmelowymnóstwo maleńkich przybyszy a krzaczkach. Syn pieczołowicie policzył i z dumą stwierdził że ma całkiem sporą "plantację" - całe 32 zielone maleńkie pomidory:)A kuchnia wydawała dziś pyszną zupę szparagową. Sezon szparagowy trwa tak krótko, że w jego czasie szparagi goszczą u nas bardzo często i w różnych postaciach. Dziś jako krem z dodatkiem razowych grzanek z parmezanem.Składniki:pęczek(...)litr bulionu warzywnego1 cebula1 żółtko200 ml śmietany6 kromek czerstwego chleba razowego3 łyżki startego parmezanuoliwasól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Szparagi myję, odkrawamy główki i obieram łodygi (w przypadku zielonych szparagów nie ma takiej konieczności, jednak ja zawsze obieram. Cebulę kroję w drobna kostkę i szklę na łyżce oliwy w garnku o grubym dnie. Podsmażam przez chwilę i dorzucamy łodygi szparagów
Magiczna kuchnia DariiKREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Z ORZESZKAMI PINII to nasza kolejna... Artykuł KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Z ORZESZKAMI PINII pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEnajnowszych numerze magazynu Kuchnia moją uwagę zwrócił przepis na spaghetti z zielonymi szparagami. Danie jest lekkie, orzeźwiające a przy tym sycące. Polecam to danie tym bardziej że sezon na szparagi wciąż trwa:) Składniki na 2 porcje: pęczek zielonych szparagów (odłamujemy końcówki) 30 ml oliwy sól, pieprz 1-2 garści natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki skórki(...)kawałki. Makaron ugotować al dente. Odcedzić, zachować około 1 szklankę wody z gotowania. Szparagi zmiksować w blenderze z natką pietruszki, posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dolać po trochu (jeżeli trzeba) wody z ugotowanego makaronu do zielonego pesto. Pesto wymieszać z makaronem i gotowe:) Smacznego
Moja Galeria SmakuWczorajsza nasza szybka kolacja. Składniki: zielone szparagi, ciasto francuskie, sól. Przygotowanie: zielone szparagi umyć i obłamać mniej więcej w 1/3 długości. Ciasto francuskie pokroić na paski, posolić, sól docisnąć ręką żeby się przykleiła do ciasta, a nie zleciała podczas zawijania. Szparagi owijamy ciastem francuskim i wkładamy na blachę. Pieczemy ok 15 minut w temp
Państwo Wojtczuk gotująrównież przyrządzone na grillu. Składniki: (na 1- 2 porcje) szparagi zielone- po 4-5 sztuk na osobę. Ja użyłam 4 sztuk plastry boczku- po 1 plaster na 1 szparag zielony; użyłam 4 plastry na 4 sztuki szparagów Sos holenderski z przepisu poniżej: (po przepis kliknij w banerek) Przygotowanie: 1. Szparagi umyć i osuszyć 2. Zawijać boczek naokoło szparagów
KreatywnePinyoleju jak frytki smażymy. Cukinię, szpinak, szparagi podsmażamy, z makaronem mieszamy, całość doprawiamy, czosnek, ser, płatki pomidorowe dokładamy i już gotowe danie mamy. Składniki: garść zielonych szparagów, 200 g świeżego szpinaku, 1 mała młoda cukinia, 250 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego, 4 -6 ząbków czosnku, olej rzepakowy ok. 2 – 4 łyżki, sól do smaku, pieprz świeżo mielony(...)parmezan. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Dzielimy 3 – 4 części, odkładamy główki czyli miękkie końcówki. Cukinię kroimy po długości na połowę następnie w plasterki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na dużej
Moniki SmakołykiZielono mi! Nic dodać nic ująć :) Zainspirowałam się przepisem z Kwestia smaku , wyszło całkiem smacznie. Makaron z zielonymi szparagami i szpinakiem. Składniki 2/3 porcje: pęczek zielonych szparagów; 250 g umytego i drobno posiekanego szpinaku; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; ząbek czosnku; 150 g makaronu spaghetti, sól, pieprz; opcjonalnie: 1 - 2 łyżki śmietany 18%. Szparagi myjemy i urywamy zdrewniałe
Miksturownikdzisiejszy ekspresowy obiad, to makaron ze szparagami i szynką. Do sosu użyłam cieniutkich zielonych szparagów, jeśli macie grube szparagi należy je drobno i ukośnie pokroić, aby szybko zmiękły podczas smażenia. Prosciutto można zastąpić szynką wędzoną. Składniki: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 80 g szynki Prosciutto w plastrach 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy extra vergine
Codziennik Kuchenny