zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:18/119)

ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW 103

zupa jest idealna do wykorzystania dużych końcówek zielonych szparagów. Wprawdzie są bardziej łykowate, niż część górna, ale po zmiksowaniu i przelaniu przez sito nie ma to żadnego znaczenia. Szparagi zielone nie wymagają obierania, wystarczy je przełamać- część z główką zostawić jako dodatek do dania głównego, lub na przystawkę, a dolną część można wykorzystać właśnie do zupy lub sosu(...)SKŁADNIKI: - 1 kg dużych końcówek szparagów - 100 ml śmietanki - 50 ml białego wina - sól, biały pieprz - olej z pestek dyni - ugotowane krewetki (opcjonalnie) SZPARAGI POKRÓJ NA mniejsze części i zalej wodą około 1 cm nad nad powierzchnię szparagów. Dodaj odrobinę soli i gotuj do miękkości. UGOTOWANE SZPARAGI zmiksuj na gładką masę blenderem i przetrzyj przez sito. dodaj białe wino

Kuchnia bezglutenowa Loli
Roladki ze szparagami i sosem szparagowym 135

schabu ½ pęczka zielonych szparagów ½ pęczka białych szparagów sól czarny pieprz, zioła prowansalskie łyżka masła łyżka mąki sok i skórka z cytryny gałka muszkatołowa olej do posmarowania naczynia Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, Białe obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy.  Do wody z gotowania szparagów wkładamy obierki z tych warzyw(...)porcje. Każdą cienko rozbijamy (uwaga żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na każdym kawałku mięsa układamy po kawałku białych i zielonych szparagów i zawijamy. Naczynie do gotowania na parze smarujemy olejem, żeby roladki nie przywarły. Układamy łączeniem do dołu. Gotujemy na parze przez 15 minut. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę

Pyry na Gaz
Pełnoziarnisty makaron w sosie śmietanowym ze szparagami. 74

szparagów Przygotowanie; Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię wkładamy masło, mięso kroimy w kostkę dodajemy na patelnię. Po kilku minutach wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy aż mięso będzie miękkie a sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. W garnku gotujemy wodę, solimy ją, na wrzątek wrzucamy szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Wierzchołki odkładamy. Szparagi gotujemy(...)około 3-4 min. (Wcześniej należy odłamać zdrewniałe końcówki, zielonych szparagów nie obieramy) Kiedy szparagi są miękkie dorzucamy wierzchołki zaledwie na dwie minuty. One są bardzo delikatne więc gdybyśmy całe szparagi wrzucili razem  rozgotowały by się. Można też szparagi gotować w wysokim garnku na stojąco. związane nitką, tak aby wierzchołki wystawały nad poziom wody. Ugotowane szparagi przelewamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza ze szparagami 145

szparagi z sosem holenderskim W sezonie szparagowym proponuję inny sposób na ich wykorzystanie. Prosta wiosenna pizza ze szparagami, papryką i żółtym serem lazur to moja propozycja na wykorzystanie zielonych szparagów. To świetny pretekst aby zrobić niebanalną domową pizzę. Po wstawieniu zdjęcia na FB-ku dostałam kilka e-maili z pytaniem o przepis, a przepis jest bardzo prosty. Ciasto jest(...)misie robota, przykrywamy i zostawiamy na 1 godz., potem już ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, lekko zawijamy brzegi ciasta. Ciasto obsypujemy pokruszonym serem lazur, obkładamy zielonymi szparagami i słupkami papryki.. Pizzę pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach. Wyjmujemy, kroimy i zajadamy ze smakiem. Czyż nie jest smaczna?     The post Pizza ze szparagami appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielone szparagi z wody ze zasmażką z masła i tartej bułki 263

najtańszych nie należą, bo za 9 zł. miałabym sałatę lodową, masłową, brokuła i kalafiora.  Mój zestaw obiadowy: łosoś na parze z ziołami prowansalskimi, ziemniaki z koperkiem i zielone szparagi polane masłem z tartą bułką. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 1 opakowanie zielonych szparagów 1 łyżeczka cukru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej szczypta soli, pieprz WYKONANIE

Passions hobbies life
Szparagi dla tych, co chcą zrzucić kilogramy 204

taką samą ilość kalorii co 1 pączek. Zielone, białe i fioletowe Sposób uprawy szparagów decyduje o ich barwie. Najpopularniejsze w Polsce są białe, nie trudniej znaleźć także zielone. Szparagi fioletowe jest najtrudniej dostać. Zielone – ich wypustki wyrastają nad powierzchnię ziemi i pod wpływem słońca zabarwią się na kolor zielony. Białe – rosną pod ziemią i nie dociera(...)fioletowej. Ta odmiana szparagów jest trudna w uprawie, ponieważ mogą one rosnąć jedynie przez krótką chwilę i należy je zebrać, zanim pod wpływem słońca zabarwią się na kolor zielony. Artykuł Szparagi dla tych, co chcą zrzucić kilogramy pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia

Ciasna Kuchnia
Quesadillas z kurczakiem, zielonymi szparagami i młodym szpinakiem 173

Quesadilla z kurczakiem, zielonymi szparagami i świeżym szpinakiem, do tego pyszne guacamole i roszponka – tak wygląda nasz kolacjo-obiad z wykorzystaniem kurczaka teriyaki z przepisu z wczorajszej sałatki superfood . Muszę Wam powiedzieć, że wyszło naprawdę pysznie, a przygotowanie zapieczonej tortilli zajęło nam zaledwie kilkanaście minut! Składniki: 6 tortilli pszennych 150g żółtego sera 150g świeżego, młodego szpinaku 300g piersi(...)każdej strony. Gotowe quesadillas podaliśmy z guacamole, pomidorem, ostrymi marynowanymi papryczkami, świeżą roszponką. Przepis na idealne, meksykańskie guacamole znajdziecie tutaj -> Meksykańskie Guacamole Artykuł Quesadillas z kurczakiem, zielonymi szparagami i młodym szpinakiem pochodzi z serwisu Taste and Cook

Taste and Cook
Clafoutis ze szparagami. 207

deser ,który już zaprezentowałem na blogu.Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami.500g szparagów zielonych3 łyżki koperku100g sera gruyere60g mąki pszennej4 jajka3 łyżki śmietany kremówki200ml mlekasól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smakuSzparagi umyć ,oczyścić i pokroić na 0,5cm plasterki. Czubki możemy pozostawić

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka makaronowa ze szparagami i cukinią 112

Dzisiaj propozycja na makaronową sałatkę śniadaniową. Zielone szparagi i cukinia, smażone na oliwie, nadają jej charakterystycznego smaku. Aromatyczny, prażony sezam idealnie komponuje się z warzywami. Do tego uroczy makaron farfalle i mamy pyszne śniadanie, idealne również do lunch-box'u. Składniki: 150 g makaronu farfalle (kokardki) 4 łyżki oliwy extra vergine do sałatki 2 czubate łyżeczki sezamu pęczek zielonych szparagów 2- 3 małe cukinie (łącznie o wadze około 500 g - 600 g) kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia pieprz sól Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy.  Makaron przekładamy do miski, polewamy oliwą extra vergine i mieszamy. Sezam wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Od szparagów odłamujemy końcówki, które wyrzucamy

Smak mojego domu
Zupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim. 131

szparagów z czosnkiem niedźwiedzim zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Dzięki dodatkowi pasty z czosnku niedźwiedziego zyskuje dodatkowe walory smakowe i zdrowotne. Można ją podać udekorowaną tylko główkami szparagów, tak jak ja zrobiłam.  Doskonałymi dodatkami do tej zupy mogą być: grzanki, grzanki czosnkowe, chudy twaróg pokrojony w kosteczkę, uprażone pestki dyni lub płatki migdałowe. Składniki: 12 zielonych szparagów

Codziennik Kuchenny
Jak ugotować zielone szparagi 70

Zazwyczaj sięgam po szparagi zielone. Nie tylko dlatego, że według mnie są ładniejsze od białych. Mają też intensywniejszy smak. Im cieńsze szparagi, tym lepiej. Czasem nie trzeba ich nawet obierać ;-) Szparagi można też upiec. Gorąco polecam przepis na szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej. Tym razem jednak wersja gotowana, przepyszna bo podana z francuskim sosem Mornay - przepis podlinkowany! Do dzieła(...)Czas przygotowywania:  do 30 minut Ilość sosu:  4 porcje Składniki: • 500 g świeżych zielonych szparagów - jeden pęczek • pół łyżeczki soli i cukru • do polania sos Mornay - przepis pod linkiem

AniaGotuje.pl
Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim 104

szparagów otulony wybornym prosciutto i delikatnym ciastem francuskim z odrobiną aromatycznego parmezanu. Jest tak pyszna, że trudno uwierzyć, iż została przygotowana w 20 minut. Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 20 min Ingredients 1 arkusz ciasta francuskiego 225 g szparagów zielonych 30 g parmezanu 60 g szynki parmeńskiej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko 1 łyżka wody pieprz czarny sól morska Instructions Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy na zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Szparagi obtaczamy w oliwie z oliwek i posypujemy delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy

Wędrówki po kuchni
Risotto ze szparagami i szpinakiem 181

Risotto ze szparagami i szpinakiem! Bardzo smaczne i dość proste w wykonaniu danie. Świeży szpinak, świeże szparagi zielone i białe, dodatek czosnku i białego wina, smakowite połączenie. Polecam! SKŁADNIKI(...)pęczka zielonych szparagów - 1/2 pęczka białych szparagów - 3 ząbki czosnku - 1 młoda cebula - sól morska -2 lampki białego wytrawnego wina - świeży szpinak  - 5 łyżek masła - ryż jaśminowy 400g WYKONANIE: - w dużym rondelku rozpuść masło, podpraż czosnek cebulkę, dodaj posiekany szpinak, i białe szparagi (pokrojone w kostkę), oraz 1/4 pęczka zielonych szparagów (pokrojone w kostkę), wino, dusimy

SMYKWKUCHNI
ZUPA SZPARAGOWA Z ZIEMNIAKAMI I FETĄ 157

Wiosna to cudowny czas! Z wytęsknieniem oczekujemy zawsze na szparagi. Uwielbiamy je pod każdą postacią i zajadamy w olbrzymich ilościach. Ostatnim naszym odkryciem jest zupa z zielonych szparagów. Pyszna, bardzo delikatna, a zarazem pożywna. Przygotowuje sie ją błyskawicznie, a smakuje wybornie. Ja przygotowałam od razu z podwójnej porcji (jedna jest dla 4 osób), zajadaliśmy ją przez(...)każdego smakowała równie pysznie. Polecam bardzo gorąco. Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 1/2 pęczka zielonych szparagów (250g) - 1/2 kg młodych ziemniaków - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki masła (dałam klarowane) - 1 litr bulionu jarzynowego (lub rosołu) - 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku - 200g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 4 łyżki koperku - 4 łyżki szczypioru - ser feta

Smaczne Zdrowe
Penne z zielonymi szparagami i kurczakiem w sosie śmietanowym 149

dziś zaprezentuję jest proste choć czasochłonne. Ale polecam. Po sezonie szparagowym mam już kilka pomysłów na tą potrawę z troszkę innymi dodatkami - obiecuję, że będzie pysznie! PENNE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I KURCZAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki na porcję dla 4 osób: pęczek obranych zielonych szparagów (najlepiej robić to obierakiem do warzyw) pół pęczka pietruszki drobno posiekanej opakowanie makaronu

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania