Szparagi w boczku Pyszna, szybka i łatwa przekąska, którą można przygotować zarówno na grillu jak i na patelni, a nawet w piekarniku Składniki: pęczek zielonych szparagów plastry wędzonego boczku – jeden plaster na jeden szparag *** Szparagi myjemy i odcinamy końcówki *** *** Szparagi gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie, odsączamy i studzimy. Zawijamy każdy szparag w plasterek
Blog z Apetytemtego cienkie szparagi i młode ziemniaki. SKŁADNIKI (3 porcje) 3 pstrągi w całości 3 łyżki masła klarowanego mąka do obtoczenia ryby sól morska świeżo mielony pieprz pęczek cienkich zielonych szparagów 2 łyżeczki ziaren białego sezamu 1 duża łyżka oleju sezamowego WYKONANIE Każdą rybę dokładnie posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Następnie dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni mocno
OstryKęsSzybki, niedrogi i przepyszny obiad jednogarnkowy (lub jednopatelniowy ;)) Polecam! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 szklanka ryżu (użyłam ryżu jaśminowego) 1 czerwona papryka 1 pęczek zielonych szparagów 2 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, zioła prowansalskie, ewentualnie przyprawa do kurczaka olej do smażenia *** Filet
Blog z Apetytemszparagami, jajkiem, szynką, pomidorkami i rukolą - doskonała propozycja na śniadanie, lunch lub kolację - bardzo Wam polecam, jeśli lubicie takie smaki :) SKŁADNIKI (na 1 porcję - 250 kcal) 5 sztuk zielonych szparagów 1 duża garść rukoli 1 garść pomidorków koktajlowych (100 g) 1 jajko ugotowane na twardo 3 plasterki szynki parmeńskiej 1 łyżeczka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz
Moje Kuchenne Rewelacjepysznym toście :) SKŁADNIKI (na 4 tosty - 1 tost - 324 kcal) 8 kromek chleba pełnoziarnistego 1 kulka mozzarelli (125g) 100 g łososia wędzonego na zimno 12 sztuk zielonych szparagów pieprz cytrynowy masło PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części szparagów. Blanszujemy szparagi we wrzątku kilka minut. Na 4 kromkach rozkładamy plasterki łososia, posypujemy pieprzem cytrynowym. Mozzarellę również kroimy w plastry
Moje Kuchenne RewelacjeBezmięsne wiosenne danie o kremowej konsystencji podobne do risotto , kokosowe nuty doskonale komponują się z delikatnymi warzywami jakimi są szparagi i cukinia, ten pilaw jest pyszny sam w sobie i doskonale sprawdzi się w roli samodzielnej potrawy. To jedno z dań które w sezonie szparagowym najczęściej pojawia się w mojej kuchni, w wersji dla mięsożerców wystarczy dodać(...)podsmażonego na patelni fileta z kurczaka lub indyka. Składniki na 2-3 porcje: 1 czubata szklanka ryżu basmati 2 szklanki bulionu warzywnego ¾ szklanki mleka kokosowego 1 pęczek świeżych zielonych szparagów ½ szklanki zielonego groszku 1 cukinia 2 cebule 1 ząbek czosnku Kawałek pora 3 łyżki oliwy Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Przygotowanie dania
Wanilia i Kardamonzdjęcia na FB :)) Mam nadzieję, że makaron w takim wydaniu też polubicie :) SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja 530 kcal) 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle 1/2 pęczka zielonych szparagów 200 g pomidorków koktajlowych pół małej białej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżka parmezanu sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie
Moje Kuchenne Rewelacje100g bekonu lub wędzonki pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku – zmiażdżone 1 duża cebula – poszatkowana 1 l bulionu 200ml białego wina łyżka masła 1 pęczek zielonych szparagów sól, pieprz Wykonanie: W głębokim rondlu podsmażyć na chrupko bekon. Wyjąć z rondla. W tym samym rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem. Wsypać ryż i także mieszając go zeszklić
Pociąg Do Kuchniminionego roku. Wkrótce zaczną wybiegać w pędy kwiatowe, więc wymyślam potrawy, w których wykorzystuje się duże ilości tych warzyw. A żeby nie zapomnieć, że mamy wiosnę, dodałam zielone szparagi. Zależało mi na szybkiej kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które(...)lubię i które ładnie się topią. Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki 100 g gorgonzoli kilkanaście liści mięty (dałam odmianę omszoną) kilka plastrów sera typu mozzarella pieprz Formę wykładamy papierem do pieczenia, a potem ciastem francuskim, pamiętając o wykonaniu rantów. Przygotowujemy nadzienie: Pory dobrze opłukać i pokroić
Weekendy w domu i ogrodzieteż dobrą alternatywą do np. grillowanego mięsa czy ryby. Bardzo polecamy! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio, 1 1/2 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g cukrowego groszku, 1/2 żółtej cukinii, szczypta tymianku, szczypta suszonych płatków chilli, starty parmezan, olej + łyżka masła Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła i przesmażyć drobno pokrojoną
Plate of Joyzdrowe i smaczne. Składniki: • 400 g makaronu świderki – 1 opakowanie • 1 polędwiczka wieprzowa • 1 mała cukinia • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej • pęczek szparagów zielonych • kilka pomidorków koktajlowych • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka oregano • szczypta rozmarynu • 150 g sera żółtego • 1 duża śmietana 18% – 400 g Wykonanie(...)Paprykę pokroić w paski. • Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. • Paprykę przesmażyć na oleju, posolić, dodać cukinię i zioła. • Szparagi wrzucić na wrzącą wodę z solą i odrobiną cukru i gotować 5 minut, po czym przelać zimną wodą. • Ser żółty zetrzeć na tarce
To co kochamNajpiękniejszy kulinarny czas - wiosna, lato! Cudowne warzywa i owoce, chce się je wszystkie! Wspaniale smakują szparagi w tarcie czy z makaronem, ale aby się nimi nasycić zawsze sięgam po proste połączenia. Chce, aby warzywa same za siebie mówiły, aby kolorami przemawiały i zachęcały nas do ich zjedzenia! Dzisiejsza sałatka jest połączeniem tylko kilku składników, dzięki temu możemy poczuć ich świeżość(...)koszulce. Najlepiej smakuje jedzona w cudownym towarzystwie bliskiej nam osoby, na świeżym powietrzu i twarzą skąpaną w słońcu! Składniki: (dla 2 osób) 1 większa cukinia, pół pęczka zielonych szparagów, opakowanie pomidorków koktajlowych - u nas pół na pół - czerwone i żółte, 1 kulka mozzarelli, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeże zioła Cukinię zetrzeć na tarce lub pokroić na cienkie
Plate of Joyformy o średnicy (wylepiamy spód i brzegi formy). Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 15 min. (aż ciasto się zrumieni). składniki na nadzienie: 6 zielonych szparagów 6 plastrów wędzonego boczku (cienkich) 1 pomidor 100 ml kwaśnej śmietany 18 % 3 jajka sól, pieprz wykonanie: Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą oraz pieprzem. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki
Domowy Smak JedzeniaProponuję jajeczny przysmak ze szparagami, aromatyczną szynką i świeżymi pomidorkami, który dostarczy nam energii na cały dzień. Składniki: 2 jajka 1 łyżka mleka 3 białe szparagi 2 zielone szparagi 50g szynki wędzonej w plastrach 4 pomidorków cherry 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Pomidorki pokroić na połówki
Szalona Kuchnia Ewelinyzieleni też będzie. Bączek fajnie zakręcony z szparagami i ziołami został połączony. Danie smaczne, zdrowe i ekspresowe. Składniki: 250 g makaronu np. bączek, świderki, garść zielonych szparagów, świeży lubczyk, świeża mięta, świeża bazylia, świeża zielona pietruszka, 3 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku, szczypta cukru, sok z cytryny, serek biały solankowy. Przygotowanie(...)Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Lubczyk, miętę, zieloną pietruszkę bardzo drobno siekamy (powinno być po jednej łyżce). Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (główki pozostawiamy w całości). Na patelni rozgrzewamy olej z szczyptą cukru i soli. Dodajemy szparagi i podgrzewamy
Moniki Smakołyki