zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:29/119)

Wiosenna sałatka FIT 154

jest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji light: witaminy, białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Fajnie wygląda i dobrze smakuje.  Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów, 1/2 pęczka białych szparagów, 2 młode marchewki, 1/2 pęczek rzodkiewek, 1/4 młodego kalafiora, 1 mała czerwona cebula, 1 filiżanka quinoa, 1 filiżanka tajskiego ryżu czerwonego, 3,5 filiżanki wrzącej wody(...)zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 40 minut, po ugotowaniu zostawić na 5 minut pod przykryciem.  W międzyczasie zblanszować warzywa. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki, białe obrać, zielone pozostawić ze skórą. Szparagi i marchewki pokroić w cienkie paski (najlepiej obieraczką do warzyw), kalafior w plastry, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 1-2 minuty, przełożyć

SzczyptaSmaQ
Makaron z zielonymi szparagami. 215

odłamuję tylko zdrewniałą część i dobrze myję pod bieżącą wodą. Będzie pysznie :) Składniki: 300g makaronu 1 łyżka oleju kokosowego 1 duża cebula- kostka 3 ząbki czosnku- kostka pęczek szparagów zielonych 3 łyżki kaparów  4 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżeczka tymianku (świeży lub suszony) 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżka octu jabłkowego szczypta chili sól  1 żółtko oregano(...)pieprz na wierzch do podania Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy szparagi: myjemy i odłamujemy zdrewniałą część*, kroimy na mniejsze części, ok.3cm. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy ok.3 min. Dodajemy szparagi, kapary, mleczko kokosowe, tymianek, pieprz, ocet, chili i smażymy ok 5-7min. aż szparagi będą miękkie, ale chrupiące.  Na koniec

Apetyt na Zielone
Zupa brokułowo - szparagowa 164

mnie dzisiaj naszło na brokułową zupę. A że miałam jeszcze dorodne szparagi to je także wykorzystałam do zupki.  Swoją drogą, lubicie szparagi? Ja bardzo ale wolę zielone od białych.  Co prawa szparagi z brokułem połączyłam w zupie po raz pierwszy ale bardzo fajnie sprawdził się ten duet.  Zupka wyszła bardzo dobra i niezwykle wyrazista. Ja podałam(...)makaronem ale można także podać z ziemniakami. Osobiście jednak bardziej pasuje mi ta pierwsza opcja.  A Wy jak robicie swoją brokułową? Polecam ;)  Składniki: 0,5 kg szparagów zielonych  0,5 kg brokuł  2 małe marchewki  pietruszka opalona cebula 5 listków świeżego lubczyku natka pietruszki sól do smaku  pieprz do smaku  wegeta domowa

Krakowskie smaki Ani
Tagliatelle ze szparagami 203

Niniejszym sezon szparagowy uważam za otwarty ! Moje ulubione to zielone. Są delikatniejsze od białych, szybciej się gotują, a poza tym nie trzeba ich obierać ;-). Można z nich wyczarować kulinarne cuda.Oto garść przepisów z poprzedniego sezonu: frittata: szparagi, papryka, szparagi z sezamem, frittata ze szpinakiem, sałatka: szparagi szpinak i mozzarella(...)ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili. A tym  sezonie zapraszam na nowe pomysły ze szparagami w roli głównej. Tagliatelle ze szparagami Składniki: Pęczek zielonych szparagów 1/2 szalotki 1 duża łyżka masła 3 łyżki mascarpone 2 łyżki śmietany 1 duże jajko sól świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z ciasta francuskiego z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami w oliwie i serem camembert 128

ciasto francuskie , zielone szparagi , suszone pomidory w ziołowej zalewie z oliwy , ser camembert , odrobina oliwy , grubo mielony pieprz . Szparagi oczyścić, usuwając zdrewniałe końcówki, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przesmarować je delikatnie oliwą i zgrillować. Pod koniec grillowania można oprószyć grubo mielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Na nim ułożyć szparagi, odsączone z zalewy suszone pomidory(...)oraz kawałki sera camembert. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do lekkiego zrumienienia się. Wolicie zielone czy białe szparagi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciekawe przepisy na Grill a 125

kombinować... Majówkowe grillowanie Cebula faszerowana kaszanką Szparagi pieczone z boczkiem roladki z suszoną śliwką i boczkiem SKŁADNIKI duża cebula (na jedna kaszankę) 1 kaszanka przyprawa do grilla szparagi (zielone lub białe) plasterki boczku sól można też (masło, czosnek) suszone śliwki plasterki boczku    Cebula faszerowana kaszanką: Cebulę obieramy(...)wydrążamy środek tak by zostały dwie ostatnie warstwy. Kaszankę rozdrabniamy i przyprawiamy. Całość pakujemy do cebuli.  Owijamy w folię aluminiową i na ruszt! Szparagi pieczone z boczkiem: Szparagi myjemy, jeśli mamy zielone wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki, jeśli mamy białe szparagi należy je jeszcze obrać. Delikatnie solimy, i owijamy boczkiem. Jeśli mamy dodajemy plasterek masełka i  trochę czosnku

MarciochaKucharzy
Zupa na poniedziałek 123

przystało zupa będzie zielona, bo i zielono wokół nas. Mimo, że słonecznie to jednak zimno i może to danie choć trochę nas rozgrzeje. Podstawowym składnikiem są oczywiście zielone szparagi. Ciesze się, że sezon(...)już w pełni rozpoczęty. W ostatnich dniach przerobiłam już parę przepisów na szparagi, takich starszych i tych zupełnie nowych. Oto jeden z nich. Krem ze szparagów i zielonego groszku składniki: 700 g zielonych szparagów 300 g mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 ml gęstej śmietany 20 g masła sól, pieprz 4 plastry boczku wędzonego tarty parmezan

Przysmaki Karolki
Kaszotto z jaglanej potrójnie zielone! 107

! Dzisiaj proponuje pyszne kaszotto z jaglanej z zielonymi warzywami tj. szparag, cukinia i groszek. Moje ulubione smaki i pożądane aromaty. Kaszotto wymaga od nas troszkę uwagi w kuchni, bo co chwilę mieszamy je w garnku, ale jest tego warte. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 1/2 pęczka szparagów zielonych - 5 ząbków czosnku - 3 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek(...)mieszanka przypraw włoskich (bazylia, cząber, chili, czosnek, tymianek, rozmaryn, sól morska) - cukinia mała - 1/2 puszki zielonego groszku - lampka wina wytrawnego - jeśli się nie odchudzasz wzbogać smak kaszotta o 150 ml śmietanki - kasza jaglana  200g - kurkuma WYKONANIE: W rondelku o grubym spodzie, rozgrzej oliwę i masło, podsmaż czosnek, cukinię, groszek, dodaj wino, zredukuj sos przez odparowanie. Dodaj kaszę, przyprawy

SMYKWKUCHNI
Łosoś z zielonymi warzywami w kokosowym curry 133

początek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym łososiem to prawdziwa bomba witaminowa. Całość dopełnia mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła.  Składniki  500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście(...)200g zielonej fasolki szparagowej puszka mleczka kokosowego łyżka sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka cukru trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka curry w proszku 2 ząbki czosnku płaska łyżka klarowanego masła łyżeczka sezamu Przygotowanie Fasolkę należy obgotować przez kilka minut "al dente". Twarde końce szparagów obciąć (ok 3 cm) i przekroić na pół. Szpinak opłukać i wysuszyć. Łososia pokroić

Kulinarne Inspiracje
Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem 123

Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem Na dziś przygotowałam delikatne kotleciki jagnięce.  Okres świat jest idealnym czasem do podawania dań niecodziennych.  Można nią również zaskoczyć na kolacji we dwoje, czy na uroczystościach jubileuszowych przy doborze dobrego wina. Jagnięcina wbrew pozorom nie jest(...)wymagająca. Odpowiednio przyprawiona i podana z dobrymi dodatkami komponuje się wspaniale i smakuje idealnie. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki:   6 kotletów jagnięcych z kostką 1 wiązka zielonych szparagów 250 g rozmrożonego i odsączonego z wody zielonego groszku  1/2 kg młodych ziemniaków 2 gałązki świeżego rozmarynu  3 ząbki czosnku  2 szalotki 1 łyżka sosu Worcestershire

Wino Francja Kuchnia
Tarta ze szparagami, kurczakiem i porem 178

dymny zapach węgli i brykietów, żarzących się pod grillowanymi, majówkowymi pysznościami. Ale wciąż Maj! I wciąż ciepły, słoneczny, pachnący mieszanką bzów z konwaliami...i cały czas pełen zielonych i smukłych szparagów :) Z okazji krótkiego sezonu na te warzywka w kolorze nadziei pędzę szybko podzielić się z Wami przepisem na pyszną tartę pełną zieloności! Kruchy spód z aromatem oregano(...)porem Potrzebujesz: Spód: 100g zimnego masła 220g mąki pszennej 1 jajko 2 szczypty soli 1/2 łyżeczki suszonego oregano Farsz: 1 mały por 1 pierś z kurczaka pół pęczka zielonych szparagów 4 jajka 3 czubate łyżki śmietany 18% 100ml mleka 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki posiekanych liści bazylii 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka z pieczonych szparagów 111

inaczej. Co wtedy? Możemy objawić się na grillu z sałatką. Inną niż wszystkie. Sałatką z pieczonych szparagów i ziemniaków. Na sałatkę z pieczonych szparagów i ziemniaków potrzebujemy: pęczek zielonych szparagów 8 młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki i obgotowanych kilka suszonych pomidorów garść oliwek zielonych garść oliwek czarnych czerwoną cebulę ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki pęczek szczypiorku kawałek (około(...)szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżeczkę musztardy ½ łyżeczki cukru łyżeczkę soku z cytryny sporą garść liści bazylii szczyptę soli i pieprzu. O tym, jak przygotować szparagi możecie przeczytać tutaj . Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i wraz z podgotowanymi ziemniakami umieszczamy na blasze. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Blachę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż warzywa

ladykitchen
Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami 168

samodzielna przekąska na śniadanie, kolację czy np. sylwestra. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 1 duży filet z kurczaka (250g) 100g białych szparagów z zalewy 100g zielonych szparagów z zalewy 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 garść zielonych oliwek 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 2 lub 3 szalotki 1 mała papryczka chili(...)ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy na nią mięso. Smażymy intensywnie przez 3 minuty ze wszystkim stron. Na zewnątrz mięso powinno się zrumienić, natomiast w środku pozostać soczyste. Szparagi odsączamy z zalewy i tniemy na kawałki o długości ok. 1,5 cm. Na wszelki wypadek upewniamy się, że nie mają zdrewniałych części. Odsączone oliwki rozcinamy na pół. Kukurydzę odsączamy

Kulinarna Pokusa
Chłodnik ze szparagów. 127

wiosenny chłodnik. Jest orzeźwiający, kremowy i przede wszystkim pyszny! Idealny nie tylko na upały. Bardzo polecam!!!  Składniki na chłodnik ze szparagów:  na 2 porcje 200 g zielonych szparagów 50 g obranego i posiekanego, zielonego ogórka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 łyżki śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego 250 ml wody 1/2 łyżeczki soli sól i pieprz

Rozpustne gotowanie
Żółte curry z kurczakiem i ciecierzycą 88

choć czasami korzystamy z naszych zapasów. Dzisiaj proponujemy Wam obiad w 15 min. Sycący i bardzo aromatyczny. Składniki 500 g filetów z kurczaka 1 papryka zielona 200 g szparagów zielonych 1 puszka ciecierzycy konserwowej 1 mała puszka owoców koktajlowych 3 łyżki oleju sezamowego 50 g żółtej pasty curry 50 ml wrzątku Przygotowanie M Filety kroimy w dużą kostkę. Paprykę(...)paski. Szparagi na większe kawałki. Ciecierzycę osączamy z zalewy. Na rozgrzanej oleju, na dość mocnym ogniu, smażymy filety, dodajemy warzywa, cieciorkę, lekko zrumieniamy, dodajemy pastę curry, owoce wraz z zalewą oraz wrzątek. Dusimy przez 5 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania