Lekka, pożywna i bardzo zdrowa zupa krem. Główki szparagów podsmażone na maśle to chrupiący dodatek. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 700 ml rosołu drobiowego 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól biały pieprz starty parmezan 1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe części. Związane nitką wstawiamy pionowo do garnka z wrzącą wodą. Główki powinny wystawać ponad
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyJajko sadzone ze szparagami to świetne danie na śniadanie, jest bardzo sycące. Korzystajmy ze szparagów póki mamy jeszcze na nie sezon. Składniki: 250 gram zielonych szparagów 2 jajka 50 gram boczku wędzonego Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe części, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w drobną kostkę, przesmażamy
Bajeczna Kuchniasycący posiłek, który przygotujecie w kilkanaście minut. Wszystko po kolei podsmażamy na patelni, na koniec dodając ugotowany al dente makaron i posypując tartym parmezanem. Szparagów nie trzeba wcześniej gotować, po podsmażeniu będą idealne - intensywnie zielone i lekko chrupiące. Dodadzą daniu świeżości i odrobiny lekkości. Szynkę parmeńską możecie zastąpić inną suszoną(...)szynką lub cieniutko pokrojonym boczkiem ( należy go dodać nieco wcześniej, aby zdążył się wytopić i nabrać chrupkości). Polecam do wypróbowania dla wszystkich zapracowanych. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⁄₂ pęczka zielonych szparagów 1 cebula 4 ząbki czosnku 4-6 suszonych pomidorków ze słoiczka 4 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami 100 g szynki parmeńskiej 120 g makaronu spaghetti 4 łyżki
cool and mintyWykonanie : Kiełbaski zawijam w ciasto, kroje na mniejsze kawałki i piekę w piekarniku około 10-15 minut. Czas wykonania: 20 minut 4. Szparagi zapiekane w boczku Co potrzebujesz: Szparagi zielone lub białe, kilka kropki oliwy, sól, pieprz, boczek Wykonanie : Szparagi obrać, skropić oliwą, doprawić, zawinąć w boczek i piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 stopni Czas wykonania
Tradycyjna Kuchniaznalazłam odpowiedni przepis na Kwestii Smaku. Zachęcam do wypróbowania - przygotowanie trwa krótko i jest naprawdę pyszne. Do szparagów podany jest sos a'la holenderski. Smacznego! Składniki: 7 zielonych szparagów 50 g masła 2 żółtka 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Szparagi myjemy, odrywamy końce i gotujemy na parze do miękkości, tak żeby nie były rozgotowane
psgotujemysezon grillowy w wielu ogródkach został rozpoczęty. Świetnie sprawdza się w roli samodzielnej przekąski lub dodatku do mięsa. Zapraszam! Sałatka z pekińską i szparagami Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej kilka rzodkiewek pół ogórka zielonego kilka zielonych szparag sól morska, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek czosnek granulowany Przygotowanie: Kapustę, ogórek, rzodkiewki umyć pod bieżącą wodą. Kapustę posiekać
Tagebuch po polskuszybki, lekki obiad lub troszkę cięższe śniadanie w sam raz na taki upalny dzień. Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki 5 zielonych szparagów jajko plasterek szynki parmeńskiej 2 łyżeczki masła sól pieprz ew. parmezan do posypania Szparagi myjemy i pozbawiamy stwardniałych końców (odłamujemy je) i łusek (zdejmujemy nożykiem). Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis przygotowany specjalnie z myślą o kolejnej, XI już edycji Lubelskiego Kociołka. Tym razem dania ze szparagami przygotowały: Edyta , Marta , Małgośka i Angelika . Składniki: 1/4 pęczka zielonych szparagów 4 jajka sól, pieprz oliwa parmezan / grana padano Wykonanie: Szparagi dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki. Naczynka do zapiekania skropić oliwą
Sto kolorów kuchnizimie i jesiennej wiośnie. Szkoda wiec czasu na siedzenie w kuchni – dlatego dziś danie sezonowe makaron ze szparagami w 20 minut i na spacer! Składniki: makaron pęczek zielonych szparagów 10-12 suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku śmietana 200 ml starty parmezan (2-3 łyżki stołowe) 2 łyżki masła Przygotowanie: Zaczynamy od wstawienia makaronu. Możemy użyć każdego
Kulinarna Patilogiamozzarellą. Sałatkę możemy podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od tego jak wolicie. Sałatka ze szparagami i mozzarellą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie mozzarelli w kulkach 1 ząbek czosnku listki rukoli listki szpinaku sałatkowego płatki chili olej kujawskiego cytryna bazylia sól morska Wykonanie: Szparagi płuczemy, osuszamy i odłamujemy
Kulinarne przygody Gatityfrancuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów kilka koktajlowych pomidorków 3 jajka 2 łyżki serka śmietankowego Almette 200 g ricotty 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz kilka gałązek świeżego oregano Wykonanie:Porcja
Kulinarne przygody Gatitypasują do siebie, tworzą ciekawe, bogate połączenie. Jeśli lubicie słodko-ostre smaki to danie dla Was :) Na 3 sandwicze: 9 kromek chleba tostowego 3 grube plastry cheddara pęczek zielonych szparagów łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu guacamole dojrzałe awocado dojrzały pomidor malinowy pół małej czerwonej cebuli sok z połowy limonki 0/5 łyżeczki zielonego tabasco łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki
Mienta blogodcieni zieleni, białemu ryżu nadali. Danie niczym wiosna 🌷🌹🌼 - zielona 🌵 🍀 💚, radosna 😄, zdrowie na talerzu poukładane, zostało szybko, ze smakiem pozjadane. Składniki na 2-3 porcje: pęczek szparagów zielonych, ok. 300 g surowego filetu z łososia norweskiego, 2 łyżki musztardy Djon, ok. kopiastą łyżkę ziaren kapary, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, pieprz cytrynowy do smaku, olej rzepakowy Rapso(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Następnie dodajemy sos sojowy, groszek i podgrzewamy ok. 2 min. Szpinak z groszkiem łączymy z ryżem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min. Wyciągamy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem. Szparagi układamy na foli aluminiowej, polewamy olejem rzepakowym
Moniki SmakołykiSkładniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka 2 duży ząbek czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól koperek Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odłamujemy ich stwardniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szparagi i poszatkowany czosnek. Solimy. Smażymy około 3 minut od czasu do czasu przekładając szparagi na drugą stronę. Po tym czasie dodajemy wodę, tak aby przykryła
Qchnia po prostuSkładniki: 500 g zielonych szparagów 1 pęczek młodej włoszczyzny 500 g młodych ziemniaków 3 ząbki czosnku 200 g śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki kurkumy 270 g sera feta 1,5 l wody sól Sposób wykonania: Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy bulion warzywny. Ziemniaki skrobiemy lub obieramy i kroimy
Qchnia po prostuskładniki: 1 pęczek zielonych szparagów ok. 500 -750 ml rosołu lub wywaru warzywnego 1 mała cebula 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy masło i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone szparagi
Domowy Smak Jedzeniazielonych szparagów, 6 - 8 kwiatów cukinii, 70 – 80 g sera typu feta, oliwa do posmarowania patelni, 100 ml skrobi kukurydzianej, 100 ml mąki pszennej, szczypta soli, woda zimna gazowana (ok. 100 ml), olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), Szparagi umyć, odłamać końce. Smażyć lub grillować na patelni wysmarowanej oliwą. Szparagi powinny być zrumienione. Gotowe szparagi drobno posiekać
królestwo garówSkładniki: 50 dag zielonych szparagów 1 kula mozzarelli 100 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odcinamy ich zdrewniałe końcówki. Osuszone układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Smarujemy nią warzywa. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy n wierzchu
Qchnia po prostu