zimie i jesiennej wiośnie. Szkoda wiec czasu na siedzenie w kuchni – dlatego dziś danie sezonowe makaron ze szparagami w 20 minut i na spacer! Składniki: makaron pęczek zielonych szparagów 10-12 suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku śmietana 200 ml starty parmezan (2-3 łyżki stołowe) 2 łyżki masła Przygotowanie: Zaczynamy od wstawienia makaronu. Możemy użyć każdego
Kulinarna Patilogiamozzarellą. Sałatkę możemy podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od tego jak wolicie. Sałatka ze szparagami i mozzarellą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie mozzarelli w kulkach 1 ząbek czosnku listki rukoli listki szpinaku sałatkowego płatki chili olej kujawskiego cytryna bazylia sól morska Wykonanie: Szparagi płuczemy, osuszamy i odłamujemy
Kulinarne przygody Gatityfrancuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów kilka koktajlowych pomidorków 3 jajka 2 łyżki serka śmietankowego Almette 200 g ricotty 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz kilka gałązek świeżego oregano Wykonanie:Porcja
Kulinarne przygody Gatitypasują do siebie, tworzą ciekawe, bogate połączenie. Jeśli lubicie słodko-ostre smaki to danie dla Was :) Na 3 sandwicze: 9 kromek chleba tostowego 3 grube plastry cheddara pęczek zielonych szparagów łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu guacamole dojrzałe awocado dojrzały pomidor malinowy pół małej czerwonej cebuli sok z połowy limonki 0/5 łyżeczki zielonego tabasco łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki
Mienta blogodcieni zieleni, białemu ryżu nadali. Danie niczym wiosna 🌷🌹🌼 - zielona 🌵 🍀 💚, radosna 😄, zdrowie na talerzu poukładane, zostało szybko, ze smakiem pozjadane. Składniki na 2-3 porcje: pęczek szparagów zielonych, ok. 300 g surowego filetu z łososia norweskiego, 2 łyżki musztardy Djon, ok. kopiastą łyżkę ziaren kapary, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, pieprz cytrynowy do smaku, olej rzepakowy Rapso(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Następnie dodajemy sos sojowy, groszek i podgrzewamy ok. 2 min. Szpinak z groszkiem łączymy z ryżem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min. Wyciągamy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem. Szparagi układamy na foli aluminiowej, polewamy olejem rzepakowym
Moniki SmakołykiSkładniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka 2 duży ząbek czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól koperek Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odłamujemy ich stwardniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szparagi i poszatkowany czosnek. Solimy. Smażymy około 3 minut od czasu do czasu przekładając szparagi na drugą stronę. Po tym czasie dodajemy wodę, tak aby przykryła
Qchnia po prostuSkładniki: 500 g zielonych szparagów 1 pęczek młodej włoszczyzny 500 g młodych ziemniaków 3 ząbki czosnku 200 g śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki kurkumy 270 g sera feta 1,5 l wody sól Sposób wykonania: Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy bulion warzywny. Ziemniaki skrobiemy lub obieramy i kroimy
Qchnia po prostuskładniki: 1 pęczek zielonych szparagów ok. 500 -750 ml rosołu lub wywaru warzywnego 1 mała cebula 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy masło i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone szparagi
Domowy Smak Jedzeniazielonych szparagów, 6 - 8 kwiatów cukinii, 70 – 80 g sera typu feta, oliwa do posmarowania patelni, 100 ml skrobi kukurydzianej, 100 ml mąki pszennej, szczypta soli, woda zimna gazowana (ok. 100 ml), olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), Szparagi umyć, odłamać końce. Smażyć lub grillować na patelni wysmarowanej oliwą. Szparagi powinny być zrumienione. Gotowe szparagi drobno posiekać
królestwo garówSkładniki: 50 dag zielonych szparagów 1 kula mozzarelli 100 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odcinamy ich zdrewniałe końcówki. Osuszone układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Smarujemy nią warzywa. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy n wierzchu
Qchnia po prostumłodej kapusty. Z dziecięcą łapczywością ulegam pokusie nabrzmiałych czerwonością truskawek. Na ostatnim stoisku przypominam sobie o botwince, a to wszystko dlatego, że zbyt długo przyglądałam się szparagom. Strzeliste zielone pałeczki pojadą ze mną do domu usadowione na honorowym miejscu. Nie wiem jeszcze co z nich ugotuję. Nie mam pojęcia co zrobię z kapustą, do czego będę(...)przed sobą, ani przed innymi, niczego udawać. Czuję się właściwą osobą na właściwym miejscu. Zawsze pragnęłam robić to, co robię, i być tym, kim jestem teraz."* Pizza ze szparagami. Najprostsza, pysznie zielona, uszczęśliwiająca. "Uszczęśliwienie? Kolor szczęścia z pewnością jest wiosennie zielony."* MAJOWA PIZZA ZE SZPARAGAMI /składniki na 3 średnie pizze/ Podaję składniki "na oko" - przecież gotujemy
KUCHARNIAskładników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii!) sprawiają, iż szparagów nie powinno zabraknąć w diecie. Składniki : 1 opakowanie makaronu spaghetti zielone szparagi ( dla 2 osób zużyłam pół pęczka) śmietana 18% – mały kubeczek starty ser żółty ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie : Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Na patelni
Smaczne Potrawywytwarzanych z mleka pochodzącego od krów karmionych paszą wolną od genetycznie modyfikowanych organizmów i pochodzących z Europy. Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 1 ser zotarella 125g - 500 g szparagów zielonych - 3 jajka - 2 łyżki śmietany 18 % - szczypiorek - sól - pieprz Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i gotujemy. Ciasto francuskie wykładamy w formie do tarty, boki ścinamy. Na wierzchu
Kulinarne życiezalet. Minusów jak narazie nie widzę (używam ją od dwóch tygodni) Zapraszam niżej po przepis Omlet ze szparagami i łososiem Składniki: 6 jajek 1 łyżka mąki 4 grube zielone szparagi lub 6-8 cienkich około 100g wędzonego łososia około 50g sera feta (lub innego podobnego) 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz sól drobno posiekany koperek Szparagi myjemy i odrywamy
PatiGotujeszparagów. Zawsze czekam na nie z niecierpliwością. Dzisiaj mam dla Was propozycję na ciepły dodatek do obiadu. Szparagi z marchewką, smażone na patelni. Składniki: 2 duże marchewki pęczek zielonych szparagów kilka łyżek oliwy z oliwek łyżka masła sól Przygotowanie: Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni
Smak mojego domu