startego 1 czerwona papryka , pokrojona w kostkę 1 żółta papryka , pokrojona w kostkę 1 średnia cukini a, pokrojona w kostkę 1/2 bakłażana, pokrojonego w kostkę 1/2 szklanki zielonego groszku 200 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki 2-3 łyżki przyprawy curry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 ½ szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka mleka kokosowego(...)ogniu do ładnego zarumienienia. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw. Do tej samej patelni dodaj cebulę, czosnek i imbir i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj papryki, szparagi, zielony groszek, cukinię i bakłażana i smaż kolejne kilka minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, dodaj curry i kmin rzymski, smaż mieszając przez minutę. Wlej bulion i gotuj pod częściowym
karmelowyLubicie szparagi? Jeśli tak, może skusicie się na omleta ze szparagami? Składniki: pół pęczka zielonych szparagów 2 jajka łyżeczka masła 2 - 3 łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie: Ze szparagów odłamujemy końce, które wyrzucamy. Szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu.Szparagi myjemy i obieraczką do warzyw usuwamy z końcówek skórkę. Jajka wybijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem
Smak mojego domupieczarki ze szparagami, ponieważ to błyskawiczna do zrobienia i bardzo prosta potrawa, która z pewnością zasmakuje każdemu! Stir-fry z pieczarek i szparagów Składniki: nieduży pęczek zielonych szparagów kilka pieczarek (użyłam brązowych, ale mogą być zwykłe białe) 1 duży ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę kawałek świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach 1 łyżka sosu sojowego
Codzienne Gotowaniejednak podałam je w towarzystwie jajka i pomidorów. Ot taki klasyk można rzec. Moja propozycje jest doskonałe na weekendowe śniadanie. Sami wypróbujcie. Frittata ze szparagami składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 dymki 4-5 jaj 1 pomidor średniej wielkości 50 g startego parmezanu sól, pieprz szczypta chili wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez
Przysmaki KarolkiTarta ze szparagami to jedna z moich ulubionych tart. Tutaj wykorzystałam szparagi białe i zielone. Które szparagi wolicie? białe czy zielone? ja osobiście zielone, chrupiące i jędrne. Tarta ze szparagami to idealna propozycja na obiad, polecam. Tarta ze szparagami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSałatka jest pyszna sama w sobie ale również jako dodatek np. do grilla. Weganom proponuję wersję bez jaja :) Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem 12 zielonych szparagów 15 małych, młodych ziemniaczków 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 jajka ugotowane na miękko sos : 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu
Dzieje kuchennej Wiewiórygroszek, który świetnie pasuje do całości nadając słodkiego posmaku. Potrawa idealna także na wykwintną kolację – koniecznie z lampką białego wina. Risotto ze szparagami – składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 niepełna szklanka mrożonego groszku 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (np. arborio) 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 100 ml białego, wytrawnego
Poezja smakusmaku. Mus z awokado: 1/2 awokado, 4 świeże listki czosnku niedźwiedziego, szczypta brązowego cukru, sok z cytryny, sól i biały pieprz do smaku. Sałatka warzywna: 6-10 zielonych szparagów, 2 młode marchewki, zielona cukinia, 1/2 czerwonej cebuli, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli. Chipsy z pokrzywy: 10 listków pokrzywy, olej rzepakowy lub z pestek winogron
SzczyptaSmaQDługośmy się do tech szparagów przekonywali, oj długo. A bo to zielone takie, a jak zielone, to wiadomo, przesadnie zdrowe musi. Albo też bo modne takie się wzięło zrobiło, szparagi wpaździerzać, bo tak se hto wymyślił i tera te wszystkie mianstowe jedzo na potęgie, bo trza i wypada. A my – wiadomo- za modo spencjalnie nie przepadamy, trochie(...)mili Państwo, się okazało? Że koszmarek wcale nie taki straszny, a więcej, smaczny nawet i na pewno nie raz jeszcze na stole zawita! Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 łyżki serka mascarpone 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie) sok z połowy cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: Ze szparagów odłamujemy i wyrzucamy twarde końcówki. Dokładnie myjemy, odcinamy
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichapysznego. Polecam serdecznie tą potrawę, jest ona dość prosta w przygotowaniu a prezentuje się okazale! Zapraszam! Letni obiad! SKŁADNIKI: - szklanka suchego ryżu jaśminowego - 3 łyżki masła - 1/2 pęczka zielonych szparagów - 2 garście fasolki szparagowej zielonej - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 100 ml białego wina wytrawnego - woda - sól morska - odrobina zielonego świeżego chili - 2 łyżki śmietanki
SMYKWKUCHNISkładniki: 150 g makaronu świderki Czaniecki, 2 piersi kurczaka, 5 zielonych szparagów, 300 ml śmietanki 30%, 1/4 naparu zielonej herbaty, 1 łyżka oliwy z oliwek, pestki dyni, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej słodkiej papryki, czerwony pieprz ziarnisty, czarny pieprz mielony, sól. Przygotowanie: Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w czerwonej papryce, czarnym pieprzu(...)soli i zielonej herbacie. Następnie podsmażyłam je na patelni. Na osobnej patelni podsmażyłam szparagi, na oliwie z oliwek- 2 minutki z każdej strony. Kurczaka zalałam kremówką, podgrzałam do zgęstnienia. Przyprawiłam solą i pieprzem. Następnie dodałam pokrojone szparagi. Makaron polałam sosem, posypałam pestkami dyni i czerwonym pieprzem. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin
Aga w kuchniSkładniki: zielone szparagi boczek parzony ser mozzarella pieprz Przygotowanie: Szparagi dokładnie myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Blaszkę wkładamy folią aluminiową i nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Następnie zawijamy szparagi w plastry boczku, tak by ser mozzarella również znalazł się w środku. Doprawiamy odrobiną pieprzu na wierzchu. Układamy obok siebie i pieczemy ok 20 minut, pod koniec włączając funkcję termoobiegu
Karczma HonoriettyZielone i bardzo szparagowe risotto, naszpikowane umami. Kremowy ryż ugotowany z wywarem szparagowym, połączony z pure szparagowym i chrupiącymi kawałkami. Składniki: 500 g zielonych szparagów 350 g ryżu risotto Uncle Ben's 1 szalotka 100 g startego parmezanu 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1,5 l wody 120 ml białego wytrawnego wina sól, biały pieprz
SzczyptaSmaQRobiłam kiedyś zielone szparagi na grillu, no ale to nic niezwykłego. Tym razem postanowiłam sprawdzić, czy równie dobre będą grillowane, białe szparagi. Wyszły świetnie. Nie wiem nawet, czy w tej formie nie smakowały mi bardziej niż gotowane! Moje szparagi były grube, dlatego najpierw obsmażyłam je na patelni. Sądzę ze cienkie egzemplarze można bez obawy od razu położyć
Stare Garynasycić do maksimum, aby aż tak bardzo za nimi nie tęsknić w chłodne, zimowo-jesienne wieczory. ŚWIDERKI PEŁNOZIARNISTE ZE SZPARAGAMI I OLIWKAMI /własny;/ 3-4 porcje pęczek zielonych szparagów 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 1/2 szklanki pokrojonych zielonych oliwek 1 łyżeczka suszonego cząbru 2/3 łyżeczki suszonej kolendry 4 pełne łyżki mielonego siemienia lnianego(...)chwili, aż będzie idealnie elastyczny, czyli około 10-12 minut od chwili zagotowania (pamiętajmy, że pełnoziarniste wyroby musimy gotować kilka minut dłużej). W czasie gotowania makaronu, przygotowuję szparagi. Obieram je cieniutko, kroję na 3 części. Cebulę obieram i drobno siekam, obrany czosnek przeciskam przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam cebulę i szklę ją, pod koniec dodając
W kuchni Karmel-itki