zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:28/119)

Sałatka ze szparagami i kwiatami bzu. 127

używanie jak najczęściej i jak najwięcej sezonowych warzyw i owoców. Właśnie zaczęły się pojawiać pierwsze szparagi (uwielbiam je pod każdą postacią), więc dziś zaproponuję – sałatka ze szparagami – pełna witamin, zielonych warzyw, ziół i kwiatów Syringa vulgaris czyli Lilak pospolity zwany potocznie bzem, który pięknie zakwitł w naszym ogrodzie. Bez nadaje delikatny cytrynowy smak deserom, sałatkom, można(...)jeszcze np. kiełki i roszponkę, posypał bym też prażonymi włoskimi orzechami. Jak ktoś toleruje i je na diecie paleo to trochę koziego sera też było by super. Składniki: szparagi zielone ogórek brokuł rukola bazylia sałata szpinak Dressing: ⅓ szklanki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy DIJON ząbek czosnku ⅓ szklanki oliwy z oliwek szczypta soli Przygotowanie sosu: Do garnka wlewamy ocet balsamiczny

PaleoLife
Sałatka ze szparagów z halloumi 107

gotować. Najlepiej podawać je na surowo lub smażone, grilowane. Są one słodsze od zielonych i białych. Szparagów fioletowych nie trzeba obierać, koncówkę oczywiście należy odłamywać. 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g halloumi, sos: 1,5 łyżki musztardy francuskiej, sok z 1/2 cytryny, sól, 1 łyżeczka miodu, 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy, Szparagi umyć, odłamać

królestwo garów
Kremowa zupa z kalarepy i szparagów 175

Szparagowy sezon jeszcze trwa. Najczęściej szparagi i najczęściej zielone u nas lądują w zupie. Zastanawiałam się czy nie braknie mi pomysłów na kremowe zupy ze szparagami... i okazuje się(...)trudno wyczerpać pomysły na szparagowe zupy, bo sezon na te warzywa trwa dość krótko. Dzisiaj szparagi w duecie z kalarepą - warzywem, które moi synowie uwielbiają. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 duża kalarepa 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry dowolnego bulionu 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich

Czerwień i błękit
Mus – galaretka ze szparagów 88

można przygotować zarówno z zielonych, jak i białych szparagów. Można przygotowac(...)jednej większej formie, lub kilku mniejszych. 500 g szparagów, 20 g mąki pszennej, 20 g masła, 10 g żelatyny, Szparagi umyć, odłamać koncówki, obrać – obieramy białe i zielone szparagi, łatwiej będzie je przecierać. Obierków i końcówek nie wyrzucamy! Szparagi włożyć do gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody, ugotować do miękkości, wyjąć. Do wywaru ze szparagów wkadamy obierki

królestwo garów
Szparagi w cieście biszkoptowym. 224

jako danie obiadowe .Obie wersje są doskonałe . Składniki:40 dag zielonych szparagów2 jajka3 łyżki mąkigałka muszkatołowa do smakusól ,pieprz ,cukierSzparagi obrać .Niby zielonych się nie obiera ,jednak obrane są lepsze .Spróbujcie i porównajcie .Szparagi gotować we wrzącej  wodzie z solą i cukrem do miękkości.Ciasto.Białka ubić ,dodać ubite żółtka ,lekko mieszać dosypując  mąkę ,sól

Kulinarny karnet Christophera
PAŁKI KURCZAKA ZAPIEKANE ZE SZPARAGAMI I BOBEM 138

Nadeszła wiosna, a wraz z nią chęć na zielone. Wiosna to również sezon szparagowy. Sezon zielony. Chętnie sięgam więc po te warzywa i dodaję je do omletów, jajecznic, jako dodatek do mięs a także marynuję, by poza sezonem cieszyć się ich smakiem. Dziś proponuję Wam pałki drobiowe z dodatkiem szparagów, bobu i zielonego groszku. Mówię Wam palce lizać! Składniki(...)pałek z kurczaka pęczek szparagów zielonych  duża garść bobu puszka groszku lub szklanka groszku świeżego zielonego papryka słodka mielona papryka ostra mielona sól pieprz zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku olej koperek świeży Wykonanie: *Pałki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, obiema paprykami oraz skrapiamy olejem. Odstawiamy na min dwie godz do lodówki

Z Majeczką w kuchni
Kanapka ze szparagami i wędzonym łososiem 133

więc kiedy masz gorszy dzień zrób sobie kolorową kanapkę ze wszystkim tym co lubisz! Ma być kolorowa i piękna! Dzięki niej masz poczuć się rozpieszczony/a. :) Mnie rozpieszczały surowe szparagi, pomidorki, zielony groszek, świeży szpinak, ricotta i wędzony łosoś. Pysznie, kolorowo i taak smacznie!  Składniki: mała bagietka, 2-3 szparagi,  garstka ugotowanego zielonego groszku, garstka świeżych liści szpinaku, kilka

Plate of Joy
Wiosenna sałatka FIT 169

jest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji light: witaminy, białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Fajnie wygląda i dobrze smakuje.  Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów, 1/2 pęczka białych szparagów, 2 młode marchewki, 1/2 pęczek rzodkiewek, 1/4 młodego kalafiora, 1 mała czerwona cebula, 1 filiżanka quinoa, 1 filiżanka tajskiego ryżu czerwonego, 3,5 filiżanki wrzącej wody(...)zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 40 minut, po ugotowaniu zostawić na 5 minut pod przykryciem.  W międzyczasie zblanszować warzywa. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki, białe obrać, zielone pozostawić ze skórą. Szparagi i marchewki pokroić w cienkie paski (najlepiej obieraczką do warzyw), kalafior w plastry, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 1-2 minuty, przełożyć

SzczyptaSmaQ
Makaron z zielonymi szparagami. 237

odłamuję tylko zdrewniałą część i dobrze myję pod bieżącą wodą. Będzie pysznie :) Składniki: 300g makaronu 1 łyżka oleju kokosowego 1 duża cebula- kostka 3 ząbki czosnku- kostka pęczek szparagów zielonych 3 łyżki kaparów  4 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżeczka tymianku (świeży lub suszony) 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżka octu jabłkowego szczypta chili sól  1 żółtko oregano(...)pieprz na wierzch do podania Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy szparagi: myjemy i odłamujemy zdrewniałą część*, kroimy na mniejsze części, ok.3cm. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy ok.3 min. Dodajemy szparagi, kapary, mleczko kokosowe, tymianek, pieprz, ocet, chili i smażymy ok 5-7min. aż szparagi będą miękkie, ale chrupiące.  Na koniec

Apetyt na Zielone
Zupa brokułowo - szparagowa 175

mnie dzisiaj naszło na brokułową zupę. A że miałam jeszcze dorodne szparagi to je także wykorzystałam do zupki.  Swoją drogą, lubicie szparagi? Ja bardzo ale wolę zielone od białych.  Co prawa szparagi z brokułem połączyłam w zupie po raz pierwszy ale bardzo fajnie sprawdził się ten duet.  Zupka wyszła bardzo dobra i niezwykle wyrazista. Ja podałam(...)makaronem ale można także podać z ziemniakami. Osobiście jednak bardziej pasuje mi ta pierwsza opcja.  A Wy jak robicie swoją brokułową? Polecam ;)  Składniki: 0,5 kg szparagów zielonych  0,5 kg brokuł  2 małe marchewki  pietruszka opalona cebula 5 listków świeżego lubczyku natka pietruszki sól do smaku  pieprz do smaku  wegeta domowa

Krakowskie smaki Ani
Tagliatelle ze szparagami 214

Niniejszym sezon szparagowy uważam za otwarty ! Moje ulubione to zielone. Są delikatniejsze od białych, szybciej się gotują, a poza tym nie trzeba ich obierać ;-). Można z nich wyczarować kulinarne cuda.Oto garść przepisów z poprzedniego sezonu: frittata: szparagi, papryka, szparagi z sezamem, frittata ze szpinakiem, sałatka: szparagi szpinak i mozzarella(...)ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili. A tym  sezonie zapraszam na nowe pomysły ze szparagami w roli głównej. Tagliatelle ze szparagami Składniki: Pęczek zielonych szparagów 1/2 szalotki 1 duża łyżka masła 3 łyżki mascarpone 2 łyżki śmietany 1 duże jajko sól świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z ciasta francuskiego z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami w oliwie i serem camembert 143

ciasto francuskie , zielone szparagi , suszone pomidory w ziołowej zalewie z oliwy , ser camembert , odrobina oliwy , grubo mielony pieprz . Szparagi oczyścić, usuwając zdrewniałe końcówki, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przesmarować je delikatnie oliwą i zgrillować. Pod koniec grillowania można oprószyć grubo mielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Na nim ułożyć szparagi, odsączone z zalewy suszone pomidory(...)oraz kawałki sera camembert. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do lekkiego zrumienienia się. Wolicie zielone czy białe szparagi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciekawe przepisy na Grill a 144

kombinować... Majówkowe grillowanie Cebula faszerowana kaszanką Szparagi pieczone z boczkiem roladki z suszoną śliwką i boczkiem SKŁADNIKI duża cebula (na jedna kaszankę) 1 kaszanka przyprawa do grilla szparagi (zielone lub białe) plasterki boczku sól można też (masło, czosnek) suszone śliwki plasterki boczku    Cebula faszerowana kaszanką: Cebulę obieramy(...)wydrążamy środek tak by zostały dwie ostatnie warstwy. Kaszankę rozdrabniamy i przyprawiamy. Całość pakujemy do cebuli.  Owijamy w folię aluminiową i na ruszt! Szparagi pieczone z boczkiem: Szparagi myjemy, jeśli mamy zielone wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki, jeśli mamy białe szparagi należy je jeszcze obrać. Delikatnie solimy, i owijamy boczkiem. Jeśli mamy dodajemy plasterek masełka i  trochę czosnku

MarciochaKucharzy
Zupa na poniedziałek 136

przystało zupa będzie zielona, bo i zielono wokół nas. Mimo, że słonecznie to jednak zimno i może to danie choć trochę nas rozgrzeje. Podstawowym składnikiem są oczywiście zielone szparagi. Ciesze się, że sezon(...)już w pełni rozpoczęty. W ostatnich dniach przerobiłam już parę przepisów na szparagi, takich starszych i tych zupełnie nowych. Oto jeden z nich. Krem ze szparagów i zielonego groszku składniki: 700 g zielonych szparagów 300 g mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 ml gęstej śmietany 20 g masła sól, pieprz 4 plastry boczku wędzonego tarty parmezan

Przysmaki Karolki
Kaszotto z jaglanej potrójnie zielone! 117

! Dzisiaj proponuje pyszne kaszotto z jaglanej z zielonymi warzywami tj. szparag, cukinia i groszek. Moje ulubione smaki i pożądane aromaty. Kaszotto wymaga od nas troszkę uwagi w kuchni, bo co chwilę mieszamy je w garnku, ale jest tego warte. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 1/2 pęczka szparagów zielonych - 5 ząbków czosnku - 3 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek(...)mieszanka przypraw włoskich (bazylia, cząber, chili, czosnek, tymianek, rozmaryn, sól morska) - cukinia mała - 1/2 puszki zielonego groszku - lampka wina wytrawnego - jeśli się nie odchudzasz wzbogać smak kaszotta o 150 ml śmietanki - kasza jaglana  200g - kurkuma WYKONANIE: W rondelku o grubym spodzie, rozgrzej oliwę i masło, podsmaż czosnek, cukinię, groszek, dodaj wino, zredukuj sos przez odparowanie. Dodaj kaszę, przyprawy

SMYKWKUCHNI