zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:37/119)

MAKARON ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 216

sycący posiłek, który przygotujecie w kilkanaście minut. Wszystko po kolei podsmażamy na patelni, na koniec dodając ugotowany al dente makaron i posypując tartym parmezanem. Szparagów nie trzeba wcześniej gotować, po podsmażeniu będą idealne - intensywnie zielone i lekko chrupiące.  Dodadzą daniu świeżości i odrobiny lekkości. Szynkę parmeńską możecie zastąpić inną suszoną(...)szynką lub cieniutko pokrojonym boczkiem ( należy go dodać nieco wcześniej, aby zdążył się wytopić i nabrać chrupkości).  Polecam do wypróbowania dla wszystkich zapracowanych. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⁄₂ pęczka zielonych szparagów  1 cebula 4 ząbki czosnku 4-6 suszonych pomidorków ze słoiczka 4 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami 100 g szynki parmeńskiej 120 g makaronu spaghetti 4 łyżki

cool and minty
7 szybkich przekąsek na EURO 2016 190

Wykonanie : Kiełbaski zawijam w ciasto, kroje na mniejsze kawałki i piekę w piekarniku około 10-15 minut. Czas wykonania: 20 minut 4. Szparagi zapiekane w boczku Co potrzebujesz: Szparagi zielone lub białe, kilka kropki oliwy, sól, pieprz, boczek Wykonanie : Szparagi obrać, skropić oliwą, doprawić, zawinąć w boczek i piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 stopni Czas wykonania

Tradycyjna Kuchnia
Szparagi z sosem a'la holenderskim 191

znalazłam odpowiedni przepis na Kwestii Smaku. Zachęcam do wypróbowania - przygotowanie trwa krótko i jest naprawdę pyszne. Do szparagów podany jest sos a'la holenderski. Smacznego! Składniki: 7 zielonych szparagów 50 g masła 2 żółtka 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Szparagi myjemy, odrywamy końce i gotujemy na parze do miękkości, tak żeby nie były rozgotowane

psgotujemy
Sałatka z kapustą pekińską i zielonymi szparagami 231

sezon grillowy w wielu ogródkach został rozpoczęty. Świetnie sprawdza się w roli samodzielnej przekąski lub dodatku do mięsa. Zapraszam! Sałatka z pekińską i szparagami Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej kilka rzodkiewek pół ogórka zielonego kilka zielonych szparag sól morska, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek czosnek granulowany Przygotowanie: Kapustę, ogórek, rzodkiewki umyć pod bieżącą wodą.  Kapustę posiekać

Tagebuch po polsku
Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki 151

szybki, lekki obiad  lub troszkę cięższe śniadanie w sam raz na taki upalny dzień. Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki 5 zielonych szparagów jajko plasterek szynki parmeńskiej 2 łyżeczki masła sól pieprz ew. parmezan do posypania Szparagi myjemy i pozbawiamy stwardniałych końców (odłamujemy je) i łusek (zdejmujemy nożykiem). Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami 167

zimie i jesiennej wiośnie. Szkoda wiec czasu na siedzenie w kuchni – dlatego dziś danie sezonowe makaron ze szparagami w 20 minut i na spacer! Składniki: makaron pęczek zielonych szparagów 10-12 suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku śmietana 200 ml starty parmezan (2-3 łyżki stołowe) 2 łyżki masła Przygotowanie: Zaczynamy od wstawienia makaronu. Możemy użyć każdego

Kulinarna Patilogia
Salatka ze szparagami i mozzarellą 131

mozzarellą. Sałatkę możemy podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od tego jak wolicie. Sałatka ze szparagami i mozzarellą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie mozzarelli w kulkach 1 ząbek czosnku listki rukoli listki szpinaku sałatkowego  płatki chili olej kujawskiego cytryna bazylia sól morska Wykonanie: Szparagi płuczemy, osuszamy i odłamujemy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szparagami i pomidorami 226

francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów kilka koktajlowych pomidorków 3 jajka 2 łyżki serka śmietankowego Almette 200 g ricotty 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz kilka gałązek świeżego oregano Wykonanie:Porcja

Kulinarne przygody Gatity
Sandwicze z cheddarem, szparagami, guacamole i ostrym sosem mango 164

pasują do siebie, tworzą ciekawe, bogate połączenie. Jeśli lubicie słodko-ostre smaki to danie dla Was :) Na 3 sandwicze: 9 kromek chleba tostowego 3 grube plastry cheddara pęczek zielonych szparagów łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu guacamole dojrzałe awocado dojrzały pomidor malinowy pół małej czerwonej cebuli sok z połowy limonki 0/5 łyżeczki zielonego tabasco łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki

Mienta blog
Pieczony łosoś, szparagi z ryżem na zielono 177

odcieni zieleni, białemu ryżu nadali. Danie niczym wiosna 🌷🌹🌼 - zielona  🌵 🍀  💚, radosna 😄, zdrowie na talerzu poukładane, zostało szybko, ze smakiem pozjadane. Składniki na 2-3 porcje: pęczek szparagów zielonych, ok. 300 g surowego filetu z łososia norweskiego, 2 łyżki musztardy Djon, ok. kopiastą łyżkę ziaren kapary, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, pieprz cytrynowy do smaku, olej rzepakowy Rapso(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Następnie dodajemy sos sojowy, groszek i podgrzewamy ok. 2 min. Szpinak z groszkiem łączymy z ryżem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min.  Wyciągamy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem. Szparagi układamy na foli aluminiowej, polewamy olejem rzepakowym

Moniki Smakołyki
Szparagi z jajkiem sadzonym 336

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka 2 duży ząbek czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól koperek Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odłamujemy ich stwardniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szparagi i poszatkowany czosnek. Solimy. Smażymy około 3 minut od czasu do czasu przekładając szparagi na drugą stronę. Po tym czasie dodajemy wodę, tak aby przykryła

Qchnia po prostu
Zupa ze szparagami i serem feta 193

Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 pęczek młodej włoszczyzny 500 g młodych ziemniaków 3 ząbki czosnku 200 g śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki kurkumy 270 g sera feta 1,5 l wody sól Sposób wykonania: Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy bulion warzywny. Ziemniaki skrobiemy lub obieramy i kroimy

Qchnia po prostu
zupa krem szparagowy 169

składniki: 1 pęczek zielonych szparagów ok. 500 -750 ml rosołu lub wywaru warzywnego 1 mała cebula 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy masło i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone szparagi

Domowy Smak Jedzenia
Kwiaty cukinii ze szparagami 124

zielonych szparagów, 6 - 8 kwiatów cukinii, 70 – 80 g sera typu feta, oliwa do posmarowania patelni, 100 ml skrobi kukurydzianej, 100 ml mąki pszennej, szczypta soli, woda zimna gazowana (ok. 100 ml), olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), Szparagi umyć, odłamać końce. Smażyć lub grillować na patelni wysmarowanej oliwą. Szparagi powinny być zrumienione. Gotowe szparagi drobno posiekać

królestwo garów
Zapiekane szparagi z mozzarellą 165

Składniki: 50 dag zielonych szparagów 1 kula mozzarelli 100 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odcinamy ich zdrewniałe końcówki. Osuszone układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Smarujemy nią warzywa. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy n wierzchu

Qchnia po prostu