zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:33/119)

Szparagi w sosie śmietanowym z kurczakiem wg Pascala Brodnickiego 254

i białych szparagów :) Pomysł na szparagi w sosie śmietanowym z delikatnym kurczakiem, natką pietruszki i makaronem jest zaczerpnięty z jednego z przepisów Pascala Brodnickiego. Tak nam przypadł do gustu, że postanowiłyśmy się nim z Wami podzielić. Zwłaszcza, że jest niezwykle smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Pęczek zielonych szparagów Pęczek(...)świeżo mielona sól, gałka muszkatołowa Olej oryginalnie Pascal dodawał jeszcze pomidorki koktajlowe, my ominęłyśmy ten składnik, ale jeśli ktoś ma ochotę to jak najbardziej można kilka sztuk dorzucić Zielone szparagi myjemy dokładnie oraz odłamujemy zdrewniałe końcówki. Następnie cały pęczek związujemy nitką. Nastawiamy wodę w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Szparagi umieszczamy w ociekaczu na sztućce, a ten wstawiamy

Kolizje Smaków
Pieczone zielone Szparagi z ziemniakami 86

Składniki : - 500 g zielonych szparagów - 500 g ziemniaków - oliwa z oliwek - czarny pieprz - pęczek koperku - zielone oliwki Do podania : - rukola - pomidorki koktajlowe Przygotowanie : Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy na 2 lub 3 części. Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Koperek myjemy i drobno kroimy. Dodajemy oliwki i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą

Szkrab Je Sam
Makaron pełnoziarnisty ze szparagami 124

Makaron pełnoziarnisty Lubella , oliwa, czosnek i ... szparagi ! To takie proste i baaardzo pyszne. Uwielbiam takie nieskomplikowane dania. Właśnie rozpoczął się sezon na szparagi, nie sposób więc  ich nie wykorzystać w kuchni. Ja najbardziej lubię te zielone. Wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć lub ugotować na parze i są gotowe do jedzenia. Muszę przyznać, że z lekką niepewnością podeszłam(...)świdry, kokardki małe, spaghetti, pióra, świdry z żytem, kokardki i świdry z orkiszem. Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 1 opakowanie  makaronu Lubella Pełne Ziarno gniazdka wstążki oliwa  z oliwek EV sól morska 1/2 łyżeczki płatków chili 3 łyżki wiórek sera typu parmezan

Kulinarne przygody Gatity
Tatar z łososia i sałatka ze szparagów 187

tatar z łososia Pumpernikiel pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki tatara wymieszać w misce. Podawać tatar na kawałkach pumpernikla. Składniki na sałatkę ze szparagów po pęczku białych i zielonych szparagów – obranych, z odciętymi końcówkami pęczek dymki – posiekanej pęczek natki pietruszki – posiekanej 2 pęczki rzodkiewki pokrojonej na ćwiartki 10 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych na ćwiartki

Ugotowane pozamiatane
ŚNIADANIOWA ZUPA SZPARAGOWA 110

chrupiące, jędrne i zielone. Co powiecie na zupę szparagową podaną na śniadanie? Z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu? Mówię Wam... niebo w gębie :)   Składniki: 1 op. zielonych szparagów 0,7 l. wody 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki płatków owsianych sok z połówki cytryny sól, pieprz biały Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końce

Kuchnia w oparach
Pomysły na szparagi 149

szparagami Jajko w koszulce na szparagach Tarta ze szparagami Sałatka ze szparagów i truskawek Sałatka szparagowa z buraczkami i feta Ziemniaczana sałatka ze szparagami i jajkiem Krem z zielonych szparagów Roladki drobiowe ze szparagami Wiosenne farffale ze szparagami Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zielone szparagi z sosem z tahiny i czarnym sezamem 134

potrzebujemy: - pęczek szparagów - 1 łyżeczkę tahin y - 1 łyżkę jogurtu (u mnie sojowy) - 2 zabki czosnku - sok z cytryny - garść czarnego prażonego sezamu Szparagom odrywamy końcówki i gotujemy (zielonych szparagów nie obieramy). W tym czasie przygotowujemy sos - mieszamy tahinę, jogurt, przecisnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Ugotowane, gorące szparagi kładziemy na talerzu, polewamy sosem. Dekorujemy prażonym sezamem

Szybko Tanio Smacznie
Wiosenny omlet! 136

Dzisiaj zapraszam na kolejną śniadaniowo - lunch'ową opcję - pyszny wiosenny omlet. Ze świeżym szpinakiem, z cukinią, szparagami i parmezanem. Zmasowany atak zielonych warzyw! Składniki: 2 jajka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, garstka liści szpinaku,  parmezan, oliwa, masło, czosnek, sól, pieprz W małym garnuszku gotuje szparagi - w osolonej wodzie, ze szczyptą cukru i odrobiną masła. Wystarczą dosłownie

Plate of Joy
Szparagi z jajkiem w papryce 107

szparagi, warto sprawić przyjemność i podać taki posiłek na śniadanie lub lekki wiosenny obiad. Danie mało wymagające i łatwe do przygotowania. W sklepie wybierajmy szparagi niezbyt grube, wtedy będą one młode i w przypadku zielonych nie trzeba będzie ich obierać. Należy zwrócić również uwagę, czy są świeże i nie mają suchych końców. Najlepiej, gdy w wiązce są one równej(...)sadzone usmażyłam w papryce, co dodało daniu uroku i wprowadziło dodatkowy smak na talerzu. Szparagi można posypać parmezanem lub innym żółtym długodojrzewającym serem. Składniki: (2 porcje) 500 g zielonych szparagów (wiązka) duża papryka czerwona 4 jajka od kury z wolnego chowu 30-50 g sera żółtego długodojrzewającego 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli do gotowania sól i pieprz

Kuchcik gotuje
To może szparagi??? 201

pęczek zielonych cudeniek i dodałam to do zupy, to z jajecznicą i jakoś prawie poszły JAJKO NA SZPARAGACH  15 minut dla 2 osób składniki ok 10 zielonych szparagów 2 jajka kilka plastrów boczku 2 garści frytek (taka mała fanaberia :-)) sól pieprz Do dzieła!!! Szparagom obcinamy dolne części i przekrajemy na pół w poprzek. Główki odkładamy

sierotka maRysia w kuchni
Szparagowa jajecznica 121

Składniki: jajka zielone szparagi boczek wędzony szczypiorek sól pieprz Przygotowanie: Szparagi umyć i odciąć główki z ok 5-7 cm marginesem. Ugotować w osolonej wodzie (ok 5 min.) i odcedzić. Jajka rozkłócić w miseczce i doprawić. Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, a następnie wlać jajka i  dodać pokrojone na kawałki szparagi. Smażyć do uzyskania ulubionej(...)konsystencji jajecznicy. Wszakże każdy lubi inną. Co do szparagów - to polecam wybierać jak najcieńsze, czy to białe czy zielone. Nie trzeba ich wtedy obierać, bo nie są jeszcze łykowate i co najważniejsze szybciej się ugotują

Karczma Honorietty
Szparagi zapiekane z serem. 684

naszych kuchniach zielone gotowanie , a za oknami... majowa zima! Tak bajkowej białej scenerii nie pamiętam ze stycznia czy lutego. Nie do wiary! ;) No ale mimo tych okoliczności mamy też sezon szparagowy w pełni, czego po prostu nie można nie wykorzystać. Chociaż zgodzę się z każdym, kto powie, że proste szparagi z wody z dodatkiem sosu holenderskiego są daniem doskonałym(...)oczywiście swój wyjątkowy smak i jędrność, a ciągnące się aromatyczne serowe nitki, które powstają gdy sięgamy widelcem po kolejną porcję, są po prostu genialnym bonusem :) Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki roztopionego masła 150 ml śmietany kremówki 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki startej mozzarelli 1/2 szklanki startego parmezanu (lub/i 1/2 szklanki startego cheddara) sól i świeżo zmielony pieprz

zadanie-gotowanie
PIZZA Z PESTO I SZPARAGAMI 161

smaku Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera, na końcu doprawiamy solą i pieprzem. dodatki: 7-10 ugotowanych zielonych szparagów 3 plasterki sera mozzarella 2 łyżki płatków migdałów Na cieście rozprowadzamy zielone pesto. Na nim układamy porozrywane w palcach plastry mozzarelli, ugotowane szparagi (końcówki obcinamy), całość posypujemy płatkami

bistro mama
Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 192

ostrość zielonej pasty curry. Polecam szczególnie teraz, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw sezonowych. Jest naprawdę pyszne :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 garści słodkiego groszku pęczek zielonych szparagów 1/2 cukinii puszka mleka kokosowego light lub zwykłego 1-2 łyżki zielonej pasty curry ( w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 zielona papryczka chilli  1 cebula 2 ząbki(...)cienkie plasterki papryczkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać cukinię pokrojoną w półtalarki. Smażyć 2-3 minuty. Dodać szparagi pokrojone w mniejsze kawałki. (Wcześniej pozbyć się zdrewniałych końcówek). Smażyć 2-3 min. Dodać ugotowany al dente groszek. Całość zalać mlekiem kokosowym i dodać zielonej pasty curry wedle uznania. Doprowadzić do zagotowania. Dodać soli do smaku. Na talerz wyłożyć ryż jaśminowy

DefinicjaSmaku
Kurczak z sosem musztardowo serowym 156

soku z cytryny 100 g serka philadelphia 1 łyżka masła 150 ml drobiowego bulionu 300 ml słodkiej śmietany 50 g dojrzałego sera, u mnie vesterbotten Dodatkowo 500 g zielonych szparagów 200 g mrożonego groszku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli 800 g ziemniaków sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki rozmarynu Natrzyj mięso solą i przyprawami, przykryj folią i odstaw(...)dodaj do sosu. Użyłam szwedzkiego sera vesterbotten. Vesterbotten można zastąpić cheddar lub innym dojrzałym serem o ostrym smaku. Rozgrzej oliwę na patelni i zrumień lekko szparagi i groszek. Na półmisku ułóż zielone warzywa i ziemniaki. Mięso rozwiń z folii, pokrój w poprzek włókien i ułóż na dodatkach. Przed podaniem polej sosem. Resztę sosu podaj w sosjerce

codojedzenia