zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:30/119)

Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami 164

szparagi sa odmiana bardzo rzadko spotykana w handlu,gdyz po prostu trudniej je wyhodowac.Kolor szparagow zalezy bowiem od stopnia naslonecznienia warzywa podczas wzrastania.Gdy jest ono duze otrzymuje sie szparagi zielone,jesli uprawy okryje sie specjalnymi kopcami,wowczas otrzymuje sie szparagi biale,zas fioletowe sa forma posrednia.Czasem 1-2 dni w uprawie decyduja o ich wybarwieniu.Fioletowy szparag ma sliczna ciemn(...)fioletowa glowke i lodyge o fioletowo-purpurowej lub fioletowo-zielonej barwie.Fioletowa barwa chroni szparagi przed szkodliwym promieniowaniem slonecznym UV.Ta substancja chroni nie tylko szparagi,ludzi rowniez.A dzieje sie za sprawa antocyjanow,dobroczynnych substancji z fioletowym barwnikiem,ktory ma silne dzialanie antynowotworowe.Fioletowe szparagi oprocz antocyjanow zawieraja cale multum witamin i skladnikow mineralnych.Jak smakuja?Sa lekko pikantne,o lekko orzechowym smaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierś kurczaka duszona z rabarbarem, młodymi ziemniaczkami i groszkiem ze szparagami 81

łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu garść świeżych ziół: oregano i bazylii 400 gram młodych ziemniaków łyżeczka posiekanego koperku Duszone warzywa: 5-6 zielonych szparagów 1/2 szklanki zielonego, mrożonego groszku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta świeżo zmielonego pieprzu i soli Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut(...)się rozpadnie. Jeśli jest taka konieczność doprawiam jeszcze szczyptą soli i pieprzu. Zioła siekam drobno i dodaję do kurczaka. Na osobnej patelni również rozgrzewam masło z oliwą z oliwek. Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję je i kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam na patelnię i smażę 2-3 minuty. Dodaję mrożony groszek i całość smażę jeszcze minutę. Ściągam z ognia

Mango Papaja
Kalafior z ciecierzycą i szparagami 153

miętą za pan brat! Dodaję ją do dressingów i sałatek, miksuję w koktajlach. Kalafior i mięta to super kombi. W ogóle zauważyłam, że warzywa jak kalafior, zielony groszek czy szparagi , które są raczej delikatne w smaku można nieco podkreślić za pomocą ziół. Mięta jest tu idealnym wyborem! Sałatka z kalafiora to kolejny przepis na lato, który polecam Wam zapamiętać. Sałatka(...)zastąpi ziemniaki czy ryż. Można ją również podać jako lekkie danie na kolację. Idealna na letnie upały. Kalafior – sałatka Składniki: na 4 porcje 1 kalafior 250 g zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy + 2 łyżki do dressingu po 1 łyżeczce garam masala i kminu rzymskiego ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu ½ łyżeczki płatków chili 1 puszka ciecierzycy 10 listków

codojedzenia
Szparagi z sadzonym jajkiem 94

jajka sadzone lub na miękko. Szparagi i jajka sadzone to moje best of. Składniki na 2 porcje duże lub 4 małe: • 4 jajka • pęczek zielonych szparagów • kilka liści sałaty zielonej • garść szpinaku świeżego • kilka rzodkiewek • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki tartego parmezanu • 2 łyżki masła • oliwa Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką

To co kocham
Curry warzywne. 106

podkręca smak potrawy. Curry najczęściej podaje się z ryżem, ale równie dobrze smakuje jako samodzielna potrawa. Składniki: 1/2 małego kalafiora 6 małych młodych ziemniaków (użyłam odmiany Irga) 10 zielonych szparagów lub garść zielonej fasolki 2 szalotki lub 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) 400 ml mleka kokosowego 1,5 szkl. wody lub bulionu warzywnego(...)kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki. Dodać wodę, sól i dusić pod przykryciem kilkanaście minut, aż ziemniaki i kalafior będą lekko miękkie (sprawdź widelcem!). Dodać mleko kokosowe i pokrojone szparagi i gotować jeszcze 4 minuty. Doprawić do smaku solą jeśli będzie taka potrzeba. Przed podanie posypać curry natką kolendry . Smacznego

Codziennik Kuchenny
MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI W ŚMIETANOWO-SEROWYM SOSIE 123

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek białych szparagów ok 500 g kurczaka (u nas to pozostałości po  kurczaku na soli  , ale mogą to być też lekko wcześniej podsmażone piersi z kurczaka), pokrojonego na dowolne kawałki 3 ząbki czosnku 300 ml śmietany kremówki 2-3 garście startego parmezanu (lub więcej jeśli lubicie ;)) masło (klarowane) do smażenia sól(...)pieprz makaron Przygotowanie Białe szparagi umyjcie i obierzcie, zielone tylko umyjcie. Odłamcie z nich zdrewniałe końce (trzymając za koniec szparaga ułamcie go- sam złamie się w odpowiednim miejscu). Pokrójcie na mniej więcej 2 cm kawałki. Czosnek obierzcie i pokrójcie w plastry. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzejcie masło. Wrzućcie plasterki czosnku, chwilę przesmażcie i dorzućcie pokrojone szparagi. Smażcie

OliveandThyme
Rigatoni z cukinią i szparagami o nucie cytrynowej 122

Makaron 🍝 z cukinią i szparagami podałam, który z zieloną 💚 pietruszką, pikantnymi 😈 kiełkami dodatkowo zmieszałam. Po wierzchu płatkami sera posypałam i z wielkim smakiem się zajadałam. Danie wegetariańskie, w kolorze zieleni 💚, dla każdego, co czas ⏰ sobie ceni, bo obiad, szybko dla całej rodziny 👪 ugotuje i w nim się rozsmakuje. Nutę cytrynową uzyskacie, jeśli do smażenia trawy cytrynowej dodacie.  Składniki(...)porcje: 1 duża biała cebula, 300 g cukinii, garść zielonych szparagów ok. 0,5 kg, 250 g makaronu rigatoni, 3-4 łyżki oleju rzepakowego Rapso, 1 szt. trawy cytrynowej, garść zielonej pietruszki, garść kiełków np. pikantnych, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka soli, wiórka twardego sera np. grana padano. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe

Moniki Smakołyki
TARTA ZE SZPARAGAMI, BROKUŁEM, POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ 152

Dziś pierwszy raz w tym roku, skusiłam się na szparagi. Piękne, jędrne i cudownie zielone. Zdecydowanie(...)bardziej je lubię niż białe, bo są delikatniejsze. Nie bójcie się szparagów są pyszne i zdrowe. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 3 jajka  150g śmietany 18% 10 zielonych szparagów 7-8 pomidorków czerwonych 7-8 pomidorków żółtych 8 kuleczek mini mozzarelli kilka różyczek brokułu sól pieprz świeży tymianek, oregano i szczypiorek A jak to zrobić: Szparagi umyć, odłamać

Kuchnia w opałach
Grillowane szparagi 163

więc każda okazja jest dobra by wrzucić na grilla ulubione warzywa lub mięsko i biesiadować na łonie natury.  U mnie dziś wykwintnie - grillowane szparagi.  15 szt zielonych szparagów 15 cienkich plastrów wędzonego boczku Szparagi umyć,odłamać twarde końce i zawijać w plastry wędzonego boczku.  Ułożyć na rusztach grilla i smażyć po kilka minut z każdej strony

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka bulgur ze szparagami 138

inną. Jako dodatki wrzuciłam to co miałam w lodówce. Podałam ją z polędwiczkami i dla mnie to był syty i zdrowy obiad. 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/2 pęczka szparagów zielonych 1/2 pęczka szparagów białych 1/2 pęczka rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1/2 awokado 1/2 cytryny 5 pomidorów suszonych oliwa od pomidorów suszonych sól, pieprz 1 papryczka chili 3 liście sałaty

wesoła kuchnia
Grillowane szparagi z szynką szwarcwaldzką 90

Sezon na szparagi.  Składniki pęczek zielonych szparagów 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego kilka szczypt grubej soli 3 ząbki czosnku kilka szczypt suszonych ziół sezam kilka plasterków żółtego sera opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plastrach     Przygotowanie   Odłamałem końce szparagów, które są twarde. Opłukałem pod bieżącą wodą, osuszyłem. Do miski wycisnąłem przez praskę czosnek

R'n'G Kitchen
szparagi z duszonym kurczakiem 90

koniec kwietnia. Na przekór wszystkiemu obiad będzie wiosenny, lekki i kolorowy. Polecam wszystkim, którzy szukają nowego sposobu na szparagi . duszony cytrynowy kurczak ze szparagami 1 pęczek zielonych szparagów, 6 pałek lub 3 ćwiartki kurczaka, 1 cytryna, 1 marchew, opcjonalnie kilka liści kafiru, sól, pieprz Ćwiartki kurczaka podziel na pół i jeśli potrafisz, usuń z nich kości. Pałki pozostaw

Eksperyment sobotni
Leszcz ze szparagami i czarną soczewicą 111

lekko, tak po prostu. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Leszcz: 4 płaty leszcza 1 łyżka klarowanego masła 1 cytryna 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska Szparagi: 2 pęczki zielonych szparagów 1 cytryna kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek sól morska Soczewica: 1 szklana czarnej soczewicy 1 cytryna 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska kilka

Food Square
nowe oblicze carbonary 123

taka też jest i tradycyjna carbonara . za to ten przepis jest pod tym względem całkowitym zaprzeczeniem, choć nadal występują w nim jajka ;) pomidorowa "carbonara" ze szparagami 1 pęczek zielonych szparagów (0,5 kg), 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 łyżka drobno posiekanej świeżej pietruszki, 1 łyżka drobno posiekanej

Eksperyment sobotni
Grill: szparagi w mielonym mięsie 120

Uwielbiam szparagi (zwłaszcza te zielone) i nie wyobrażam sobie, żebym nie zaraziła Cię tym uczuciem. Grillowane są boskie, ale mój mąż zawsze twierdzi, że przydałby się do nich jakiś mięsny akcent. Postanowiłam, więc te zielone cudowności wykorzystać jako patyczki grillowe. Patyczki? Pewnie pomyślisz, że zwariowałam? Nic z tych rzeczy! Zerknij na przepis(...)wszystko stanie się jasne. Wyszło pysznie, więc zachęcam do eksperymentowania, aby twój grill nigdy już nie był tym zwykłym, nudnym. Składniki: 300 g mielonego mięsa z karkówki 10 zielonych szparagów cebulka sól pieprz cynamon czerwona papryczka chilli ketchup Jalapeno ( kupisz go w Tesco) Sposób przygotowania: Szparagi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie złap z oba końce i złam. Strona

Wielki apetyt
Zielona sałatka 102

Czarująca kolorem i bogactwem składników bardzo łatwa i lekka sałatka z groszkiem, szparagami i cukinią. Zielona bomba witaminowa. Składniki: 4 duże liście sałaty masłowej pół pęczka liści szczawiu cukinia 100g zielonego groszku pęczek zielonych szparagów garść listków bazylii skórka z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Z szparagów odłamujemy końce. Gotujemy razem

Pyry na Gaz
Szparagi w szynce z wędzonym bundzem 85

zielonych szparagów, 100 g wędzonego bundza*, 10 plasterków szynki dojrzewającej, Szparagi obrać, odłamać końcówki. Ser pokroić w cienkie plasterki, krótsze niż szerokość plasterka szynki. Na plasterku szynki ułożyć ser, na nim szparaga i zawinąć. Tak przygotowane szparagi kłaść na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą. Smażyć z jednej strony na rumiano, odwrócić na drugą stronę i przykryć pokrywką. Pokrywką przykrywam

królestwo garów
Szparagi z jajkiem w koszulce 129

koszulce... więc musiałam je zrobić :) Szparagi wyszły mi przepyszne, a do tego to płynne żółtko... żałuję tylko, że zrobiłam tylko jedno jajko w koszulce do szparagów:) Składniki: 6 zielonych szparagów (cienkie), 1 jajko, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki octu, szczypta soli, 1 plasterek szynki parmeńskiej, czerwony pieprz. Przygotowanie:  Szparagi umyłam i osuszyłam. Odcięłam stwardniałe końce, ułożyłam

Aga w kuchni
Szparagi ze świeżymi ziołami 172

się ciągnąć. Pamiętajcie, by po zblanszowaniu szparagi zahartować, czyli zanurzyć na mniej więcej minutę w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu przerwany zostanie proces gotowania, a szparagi zachowają soczysty, zielony kolor. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 ząbki czosnku świeży tymianek (listki z ok. 10 pędów) 5 liści szałwii sok z 1/2 cytryny sól 1 łyżka oleju sezamowego Sposób przygotowania

W SMAK
Pyszności w Domaine La Francoise 134

kawałki słodkiego soczystego melona z szynką i słodkim likierkiem. Rarytas jak dla mnie- owoce morza:) To, co uwielbiam najbardziej - łosoś pokropiony sokiem z cytryny, podany z sałatą zieloną i bagietką. Szparagi... zielone, gotowane, ułożone na odrobinie zielonej sałaty, posypane jajkiem na twardo i podane z sosem majonezowym z awokado:) I trochę konkretnego jedzonka: Kurczak w marynacie z ziół prowansalskich

In my kitchen
Łosoś na zielonych szparagach z sosem szodonowym (Sabayon) 197

porcje: łosoś 600 g filetu łososia (bez skóry i oczyszczonego z ości) 2 łyżki soku z cytryny drobna sól morska świeżo tłuczony kolorowy pieprz Szparagi 2 pęczki zielonych szparagów (świeżych lub ewentualnie mrożonych) 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1 łyżka masła Sos Sabayon 4 żółtka drobna sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 125 ml wytrawnego

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania