więc każda okazja jest dobra by wrzucić na grilla ulubione warzywa lub mięsko i biesiadować na łonie natury. U mnie dziś wykwintnie - grillowane szparagi. 15 szt zielonych szparagów 15 cienkich plastrów wędzonego boczku Szparagi umyć,odłamać twarde końce i zawijać w plastry wędzonego boczku. Ułożyć na rusztach grilla i smażyć po kilka minut z każdej strony
Kolorowa kuchnia Elkiinną. Jako dodatki wrzuciłam to co miałam w lodówce. Podałam ją z polędwiczkami i dla mnie to był syty i zdrowy obiad. 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/2 pęczka szparagów zielonych 1/2 pęczka szparagów białych 1/2 pęczka rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1/2 awokado 1/2 cytryny 5 pomidorów suszonych oliwa od pomidorów suszonych sól, pieprz 1 papryczka chili 3 liście sałaty
wesoła kuchniaSezon na szparagi. Składniki pęczek zielonych szparagów 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego kilka szczypt grubej soli 3 ząbki czosnku kilka szczypt suszonych ziół sezam kilka plasterków żółtego sera opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plastrach Przygotowanie Odłamałem końce szparagów, które są twarde. Opłukałem pod bieżącą wodą, osuszyłem. Do miski wycisnąłem przez praskę czosnek
R'n'G Kitchenlekko, tak po prostu. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Leszcz: 4 płaty leszcza 1 łyżka klarowanego masła 1 cytryna 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska Szparagi: 2 pęczki zielonych szparagów 1 cytryna kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek sól morska Soczewica: 1 szklana czarnej soczewicy 1 cytryna 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska kilka
Food SquareUwielbiam szparagi (zwłaszcza te zielone) i nie wyobrażam sobie, żebym nie zaraziła Cię tym uczuciem. Grillowane są boskie, ale mój mąż zawsze twierdzi, że przydałby się do nich jakiś mięsny akcent. Postanowiłam, więc te zielone cudowności wykorzystać jako patyczki grillowe. Patyczki? Pewnie pomyślisz, że zwariowałam? Nic z tych rzeczy! Zerknij na przepis(...)wszystko stanie się jasne. Wyszło pysznie, więc zachęcam do eksperymentowania, aby twój grill nigdy już nie był tym zwykłym, nudnym. Składniki: 300 g mielonego mięsa z karkówki 10 zielonych szparagów cebulka sól pieprz cynamon czerwona papryczka chilli ketchup Jalapeno ( kupisz go w Tesco) Sposób przygotowania: Szparagi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie złap z oba końce i złam. Strona
Wielki apetytCzarująca kolorem i bogactwem składników bardzo łatwa i lekka sałatka z groszkiem, szparagami i cukinią. Zielona bomba witaminowa. Składniki: 4 duże liście sałaty masłowej pół pęczka liści szczawiu cukinia 100g zielonego groszku pęczek zielonych szparagów garść listków bazylii skórka z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Z szparagów odłamujemy końce. Gotujemy razem
Pyry na Gazzielonych szparagów, 100 g wędzonego bundza*, 10 plasterków szynki dojrzewającej, Szparagi obrać, odłamać końcówki. Ser pokroić w cienkie plasterki, krótsze niż szerokość plasterka szynki. Na plasterku szynki ułożyć ser, na nim szparaga i zawinąć. Tak przygotowane szparagi kłaść na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą. Smażyć z jednej strony na rumiano, odwrócić na drugą stronę i przykryć pokrywką. Pokrywką przykrywam
królestwo garówkoszulce... więc musiałam je zrobić :) Szparagi wyszły mi przepyszne, a do tego to płynne żółtko... żałuję tylko, że zrobiłam tylko jedno jajko w koszulce do szparagów:) Składniki: 6 zielonych szparagów (cienkie), 1 jajko, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki octu, szczypta soli, 1 plasterek szynki parmeńskiej, czerwony pieprz. Przygotowanie: Szparagi umyłam i osuszyłam. Odcięłam stwardniałe końce, ułożyłam
Aga w kuchnisię ciągnąć. Pamiętajcie, by po zblanszowaniu szparagi zahartować, czyli zanurzyć na mniej więcej minutę w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu przerwany zostanie proces gotowania, a szparagi zachowają soczysty, zielony kolor. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 ząbki czosnku świeży tymianek (listki z ok. 10 pędów) 5 liści szałwii sok z 1/2 cytryny sól 1 łyżka oleju sezamowego Sposób przygotowania
W SMAKkawałki słodkiego soczystego melona z szynką i słodkim likierkiem. Rarytas jak dla mnie- owoce morza:) To, co uwielbiam najbardziej - łosoś pokropiony sokiem z cytryny, podany z sałatą zieloną i bagietką. Szparagi... zielone, gotowane, ułożone na odrobinie zielonej sałaty, posypane jajkiem na twardo i podane z sosem majonezowym z awokado:) I trochę konkretnego jedzonka: Kurczak w marynacie z ziół prowansalskich
In my kitchenporcje: łosoś 600 g filetu łososia (bez skóry i oczyszczonego z ości) 2 łyżki soku z cytryny drobna sól morska świeżo tłuczony kolorowy pieprz Szparagi 2 pęczki zielonych szparagów (świeżych lub ewentualnie mrożonych) 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1 łyżka masła Sos Sabayon 4 żółtka drobna sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 125 ml wytrawnego
Pełny talerzDziś będą szparagi, ja osobiście lubię zielone(...)tylko ze względu na to ze nie trzeba ich obierać ale są bardziej bogate w smaku niż białe. Szparagi w sosie serowym Składniki: - 500 g szparagów zielonych - 1 op. sera mozzarella żółtego tartego - 100 ml śmietanka 30 % - 100 ml woda - łyżka mąki do zasmażki - łyżka masła do zasmażki - sól - pieprz - gałka muszkatołowa Przygotowanie: Szparagi myjemy, odcinamy lub odłamujemy
Kulinarne życieprzygotować zarówno z zielonymi jak i białymi szparagami. Składniki 250 g wyłuskanego groszku ( 700 g ze strąkami ) sól morska 1 czerwona cebula ząbek czosnku pieprz 700 g zielonych szparagów 500 g ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżki świeżo posiekanej pietruszki 2 łyżeczki przyprawy curry szczypta pieprzu kajeńskiego 250 ml bulionu jarzynowego 4 łyżki śmietany 4 łyżki
R'n'G Kitchensezonie szparagowym, który trwa już od połowy kwietnia, możemy kupić zielone, białe i fioletowe szparagi. Fioletowe bywają rzadko, bo są trudne w uprawie. Białe o delikatnym miąższu są włókniste(...)trudne w obróbce, bo trzeba je obierać dość grubo. Ja uwielbiam te zielone, bo są sprężyste, chrupiące, twarde, i mają konkretny smak. Składniki: • pęczek zielonych szparagów • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 1 żółtko • 3 łyżki mleka Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą
To co kochamkolejną porcję. Po około 12 minutach od zagotowania dodaj szparagi (wcześniej obrane), ale dodaj tylko tą dolną cześć szparaga jakieś 3/4 długości, same czubeczki odłóż na talerzyk z boku, są one najdelikatniejszą częścią i wymagają krótkiej i delikatnej obróbki. Podlej całość winem i dodaj przyprawy. Jeśli nigdy nie obierałaś szparagów to pamiętaj odciąć końce- tzw. zdrewniałe końcówki, około(...)obieraczką skórkę do około połowy szparaga. Teraz szparagi są młode i część zdrewniała nie jest zbyt duża. Po dodaniu szparagów do kaszy ciągle mieszamy, dodajemy wodę i czekamy aż kasza wchłonie. Całą potrawę przygotowujemy bez pokrywki, chcemy aby szparagi zachowały swój piękny kolor! Ponadto alkohol z wina musi odparować. Po 10 minutach dodaj górne części szparagów i serek o smaku czosnkowym
SMYKWKUCHNI