przepisami na wiele sposobów, ale często przekonuję się, że to, co proste jest najlepsze. I tak jest również w tym przypadku! Składniki (dla 2 osób): 500 g zielonych szparagów parę plastrów sera pleśniowego typu blue (akurat taki, krojony w plastry miałam) kilka orzechów włoskich łyżka masła sól Wykonanie: Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, dokładnie je umyj pod wodą. W wysokim
gutfutulubione, ja zrobiłam z przepisu który wpadł mi ostatnio w ręce - z książki "Mama's Italian Cookbook". A sposób krojenia szparagów podpatrzyłam na blogu Smitten kitchen . Tak krojone szparagi są dobre nie tylko do pizzy ale także do sałatek, zapiekanek i grzanek. składniki ciasto na pizzę ( 2 placki) 1 opakowanie suchych drożdży 1/4 łyżeczki cukru(...)łyżeczki 212 g mąki - dałam włoską 00 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki oliwy dodatkowo 3 łyżki (45 ml) wody farsz - na 2 pizze 500 g zielonych szparagów 125 g mozzarelli - pokrojona w kawałki ok 100 g twarogowego serka koziego dymka - cebula i szczypior oliwa z oliwek sól, pieprz, płatki papryki - opcjonalnie parmezan do posypania przygotowanie
Stare GaryDzisiaj zapraszam risotto na risotto z brązowego okrągłego ryżu z dodatkiem młodych liści i łodyg buraków oraz salami. Risotto podałam z zielonymi szparagami i serem Lazur. Ryż dość długo się gotuje i jest mniej kleisty niż arborio. Jednak idealnie pasuje do pozostałych składników. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 150 g salami w kawałku(...)szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 młode buraki z nacią pół łyżeczki ziół prowansalskich 100 g sera Lazur kilka zielonych szparagów sól i pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i smażyć na małym ogniu ok. 2 minuty. Po tym czasie
Czerwień i błękitbardzo polubiłam. Dzięki takiemu urządzeniu warzywa są nie tylko smaczne ale też zachęcają do jedzenia swoim wyglądem. I ile przy tym zabawy! Polecam! składniki 500 g - pęczek - zielonych szparagów 1 cukinia - u mnie żółta 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek papryka w płatkach starty parmezan - opcjonalnie przygotowanie Przygotować szparagi. Umyć, nie odłamywać końcówek. Odciąć główki
Stare Garyrozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę gotowania w sosie. Wybierzcie jak najrówniejsze, jednakowej wielkości, świeże i jędrne zielone szparagi – nie trzeba ich obierać, wystarczy odłamać im zdrewniałe końce. Myjemy je, osuszamy i kroimy szparagi pod skosem na mniej więcej 2,5cm kawałki. W dużym, szerokim rondlu rozpuszczamy pełną(...)SKŁADNIKI proporcje na 2 porcje 70g LURPAK PREMIUM MIKS (3 pełne łyżki stołowe, z górką) 120g szerokiego makaronu – tagliatelle, fettucine albo pappardelle 1 pęczek (ok.500g) młodych, równych, zielonych szparagów (poza sezonem szparagowym 300g szpinaku baby) 2-3 średniej wielkości ząbki czosnku 3-4 łyżki startego parmezanu lub sera Pecorino Romano sól i świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchenjest inspirująca. Robi się zielono, kolorowo, pojawiają się soczyste młode warzywa, a te które jeszcze nie zdążyły wyrosnąć można dodać mrożone. Dziś przygotowałam dla Was piękną tartę z zielonymi szparagami, porem, fioletowymi ziemniakami, wykorzystałam również mrożone różyczki brokuła i groszek Hortex oraz kukurydzę z puszki. Całości dodaje smaku wyrazisty owczy ser typu Queijo de Nisa przywieziony z Portugalii(...)mąki kasztanowej 2 duże jajka 80 gram gęsiego tłuszczu (można zastąpić smalcem, lub masłem) 1/3 opakowania brokułów Hortex garść mrożonego zielonego groszku Hortex garść kukurydzy z puszki kilka zielonych szparagów kawałek pora (kilkanaście plasterków) 5 niedużych fioletowych ziemniaków 50 gram sera owczego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego czarnuszka kolorowy pieprz sól Wykonanie: Fioletowe ziemniaki
Quinoa Raz!ricottą zawijana w boczek 50 dkg polędwiczki wieprzowej QAFP 15 dkg sera ricotta 3 szt pomidorów suszonych 2 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę 5 zielonych szparagów sól i pieprz, chili w płatkach do smaku 1 opakowanie boczku wędzonego w plasterkach oliwa świeży rozmaryn 1 kg młodych ziemniaków 1 opakowanie szpinaku mrożonego 3 ząbki czosnku(...)Ricottę mieszamy z pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami i czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili w płatkach. Ser rozsmarowujemy na polędwiczce, na serze układamy umyte zielone szparagi ( wcześniej odłamujemy zdrewniałe końcówki). Zawijamy mięso jak w roladę. i kroimy na kawałki troszkę szersze niż plastry boczku. 2 plasterkami boczku owijamy każdy z kawałków mięsa – robimy
Kuchnia na wzgórzumundurkach młode ziemniaki, kurczak w sosie z chili i różowym pieprzem, podane z jędrnymi zielonymi szparagami! Jestem w raju! Do ziemniaczków zrobiłam sos czosnkowy to połączenie może i banalne, ale jednak najlepsze ;-). Życzę smacznego! SKŁADNIKI: - pęczek szparagów zielonych - młode ziemniaczki około 1,5 kg - masło - oliwa z oliwek - sól morska - 2 piersi z kurczaka - nitki chili(...)pierś z kurczaka zamarynowaną w przyprawie harissa, obsmaż dwustronnie; dodaj nitki chili (może być świeże), pieprz różowy, podlej śmietanką, gotuj 10 minut, dodaj 150 ml wody. Zagęść mąką. - szparagi obierz i gotuj 10-11 minut we wrzątku. - Ziemniaki wyjmij z pieca przekrój na pół, posól, polej sosem, wyłóż szparagi, polej odrobiną roztopionego masła, podaj z mięsem i sosem. Smacznego
SMYKWKUCHNIkurczaka sól, pieprz 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 cebula 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 5 gałązek koperku pozostałe: 1/2 pęczka szparagów zielonych 10 pomidorków koktajlowych 1/2 kg ziemniaków młodych małych koper świeży sól, pieprz rozmaryn, tymianek 1 lyżeczka 4 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 główka czosnku Udka(...)piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na 15 minut, następnie dodaję udka, pokrojoną na pół główkę czosnku i piekę jeszcze 30 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję szparagi zielone i pomidorki koktajlowe
wesoła kuchniajedzeniem były albo szparagi, albo dania z lokalnym zielonym sosem ziołowym. Szparagi dlatego, że akurat był sezon i można je było zjeść w każdej restauracji. W wielu miejscach są też budki ze szparagami, gdzie od razu można kupić sobie obieraczkę i sos, bardzo wygodna sprawa. Zielony sos to słynny sos ziołowy, który jest specjalnością Hesji i który je się(...)prostu mieszamy zioła z jogurtem. Można też od razu zmiksować wszystkie składniki razem z jogurtem. Na koniec polewamy sosem szparagi i czujemy się jak w Niemczech. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Szparagi z zielonym sosem frankfurckim pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneSałatki kochają wszyscy, pewnie bez wyjątku. Ja mogłabym zajadać się nimi bardzo często. Na dzisiejszą kolację polecam sałatkę z makaronem i szparagami ( zielone to moje ulubione ). Smacznie jak zawsze :) Składniki: Mały pęczek zielonych szparagów 2 jajka ½ czerwonej papryki 2 szklanki ugotowanego makaronu kokardki ( ilość po ugotowaniu ) 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 1-2 łyżki majonezu light Wykonanie
Smaki EwySmaczna, lekka i delikatna sałatka na bazie komosy ryżowej, szparag zielonych, suszonych pomidorów, żółtej papryki i garści ziół. Pełen zdrowia posiłek świetnie nadający się na wynos do pracy. Składniki (4 średnie porcje): 1 szklanka komosy ryżowej 1 żółta papryka 10 suszonych pomidorów pęczek zielonych szparag 1 szalotka 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki
Mango Papajaminut od zagotowania. Migdały podprażyć na suchej patelni, dodać masło, mieszając smażyć do rozpuszczenia się masła. Szparagi ułożyć na talerzu, polać migdałami z masłem. Tak samo można podać szparagi zielone. Zielone szparagi gotujemy krócej. zastawa
królestwo garówniczego więcej nie trzeba już więcej gotować, a świetnie wchłonie maślany sos. Jeśli macie ochotę na warzywny dodatek do tej ryby, poza ziemniakami świetnie sprawdzą się delikatne zielone szparagi, zielony groszek, marchewka albo brokuł na parze lub z wody. Dokładnie sprawdzamy czy w kupionych filetach nie ma ości. Jeśli są, wyjmujemy je pęsetą, ryby oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami
Karo in the KitchenSzparagi zielone pieczone w piekarniku doprawione sokiem z cytryny, czosnkiem oraz parmezanem. Świetnie smakują solo, ale mogą też stanowić dodatek do mięsa. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów oliwa sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany parmezan Ze szparagów oderwać zdrewniałe końcówki. Umieścić je na papierze do pieczenia. Spryskać oliwą, posypać solą i pieprzem
Moja Galeria Smaku