zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:17/119)

Tarta ze szparagami i kozim serem 161

Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami, kozim serem i chrupiącym boczkiem to szybka i prosta, a zarazem wykwintna przekąska. Sezon na szparagi nie trwa długo, więc gorąco zachęcam Was do kulinarnych eksperymentów z nimi w roli głównej.  Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275 g) pęczek zielonych szparagów 100 g sera koziego półmiękkiego dojrzewającego

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi z grilla 195

Szparagi zielone z grilla wychodzą chrupiące i super smaczne. To jeden z przepisów, który szykuje i robi się błyskawicznie. Szparagi z grilla z szynką parmeńską nie tylko wyglądają cudnie, ale i tak smakują.  Bardzo lubię zielone szparagi... Mam więc z nimi sporo ciekawych przepisów. Jeśli jednak zabieramy się za grillowanie, to tym razem polecę jakiś przepis

AniaGotuje.pl
Smażone szparagi z szynką, jajkiem, pomidorkami i ziarnami 146

Połączenie smażonych, zielonych szparagów z chrupiącą szynką szwarcwaldzką, jajkiem, soczystymi pomidorkami koktajlowymi oraz ziarnami, polanych winegretem- to smaczny pomysł na sycące danie na ciepło. 2 porcje: * zielone szparagi- 12 szt. * pomidorki koktajlowe- 12 szt. * szynka szwarcwaldzka- 8 plastrów * jajka- 3-4 szt. * słonecznik, pestki dyni i sezam- po 2 łyżki * masło klarowane- 2 łyżki * czosnek- 1 mały ząbek

Kraina Miodem Płynąca
Zielone szparagi w panierce z mąki kukurydzianej 116

Jeżeli znudziliście się tradycyjną formą podawania szparagów (ugotowanych w wodzie) to zachęcam do ich przygotowania w nieco inny sposób. Zielone szparagi panierowane w jajku i mące kukurydzianej to pomysł na bezglutenową i wegetariańską przekąskę na słono. Szparagi przygotowanie w poniższy sposób najlepiej smakują podane na ciepło wraz z dodatkiem lekko ostrego sosu.  Składniki na porcję(...)osób: 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka mąka kukurydziana sól, pieprz kurkuma słodka papryka odrobina oleju sos 100 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki sosu słodkie chilli Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do płaskiego talerza wbić jajka, przyprawić je solą, pieprzem, słodką papryką oraz kurkumą i za pomocą widelca całość ze sobą wymieszać. Do drugiego talerza wsypać mąkę kukurydzianą

Ugotować
Zielone szparagi z masłem i bułką tartą 104

Sezon na szparagi trwa. Chociaż na targu widziałam je już dużo wcześniej. U mnie wczoraj zakupione po raz pierwszy zielone szparagi zrobiłam po prostu z bułka tartą. Skoro S zjadł do obiadu to znaczy się, że były pyszne! Składniki :  * pęczek zielonych szparagów  * 3 łyżki masła * 2 łyżki bułki tartej  Przygotowanie : Końcówki szparagów odciąć lub lekko

Magiczne Życie Marty
Szparagowe pesto. 173

kanapek. Pesto, bo o nim tu mowa, dziś do wykonania dosłownie ze wszystkiego co tylko się nada. Ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia.  U mnie pesto z zielonych szparagów obowiązkowo pojawia się co roku. Poprzednio było dodatkiem do łososia, a dziś w nieco innej kombinacji jest uzupełnieniem dania z makaronem. Polecam Wam również użyć takie szparagowe pesto jako(...)naleśników. Zapewniam, że smakuje wybornie, jest też urozmaiceniem codziennej diety. Korzystajcie więc dopóki jeszcze są dostępne nasze rodzime szparagi. Na zdrowie. Pesto szparagowe z makaronem składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki tartego parmezanu 2 garście migdałów oliwa z oliwek sól, pieprz ewentualnie sok z cytryny szczypta chili makaron parmezan do dekoracji Wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy

Przysmaki Karolki
Jajka sadzone na boczku i szparagach 138

bowiem nadzwyczajnie dietetyczna (boczek, olej z pomidorów, itp.), ale nadal względnie lekka przekąska. A z racji obecnie już całorocznej dostępności szparagów nie jesteśmy też ściśle ograniczeni sezonem. Użyliśmy szparagów zielonych, trochę ze względu na smak, a trochę dobre dopasowanie kolorem do pozostałych(...)składników, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać również białe. Jajka sadzone na boczku i szparagach 2016-06-26 12:55:27 Nieskomplikowana i umiarkowana w kaloriach przekąska z jajek, wędzonego boczku i szparagów urozmaiconych kilkoma wyrazistymi dodatkami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) mały pęczek zielonych szparagów 2 duże (L) jajka kilka cienkich plasterków wędzonego boczku kilka suszonych pomidorów

Kulinarna Pokusa
Zupa-krem szparagowa - łagodna czy pikantna? Sposób na wykorzystanie zdrewniałych końcówek 133

poprzedniego dania, które robiłam na śniadanie z zielonymi szparagami  zostały mi zdrewniałe końce. Specjalnie ich nie wyrzucałam, ponieważ było mi ich szkoda. Chciałam je wykorzystać do wywaru na zupę. Potem stwierdziłam jednak, że nie poprzestanę na samym wywarze i zrobiłam zupę-krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna. Dodałam(...)niej żółtą papryczkę chilli. Zupa wyszła boska! :) Składniki: 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pęczek zielonych szparagów wraz ze zdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu naturalnego kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą) ok. 1,5 - 2 litrów wywaru warzywnego lub drobiowego  (ja akurat nie miałam, więc zalałam warzywa wodą i dodałam nieszczęsną

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Grillowane szparagi z sosem orzechowym 155

szparagi w wersji na słono ( makaron ze szparagami ), więc dziś dla odmiany wariant słodki. Staram się maksymalnie wykorzystać sezon, dlatego moja kuchnia staje się ostatnio nieco monotematyczna Uwielbiam zielone szparagi nie tylko za walory zdrowotne i piękną prezencję, ale też za to że nie wymagają długiej obróbki termicznej. Jeśli tak jak ja użyjecie patelni grillowej, uda Wam się przygotować(...)pyszne i odrobinę zaskakujące danie w dosłownie kilka minut. Grillowane szparagi z sosem orzechowym 2017-04-27 22:04:52 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 400 g zielonych szparagów 1 łyżeczka oleju kokosowego Sos orzechowy 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki syropu klonowego 1 - 1,5 łyżki soku z cytryny szczypta soli Przygotowanie Odetnij zdrewniałe końce szparagów. Na patelni

Powiedz dietom nie
Szparagi w boczku 175

Asparagusy czekam cały rok! ;) I jest to właśnie taka moja tradycyjna tęsknota, która zostaje zaspokojona wraz z pierwszymi majowymi promieniami słońca. Zielone szparagi najbardziej mi smakują, bez kombinowania, prosto, syto i na temat. Składniki: - pęczek zielonych szparagów - wędzony boczek w plastrach - olej - pieprz, sól - starty ser parmezan Szparagi myjemy, odcinamy twarde i grube końcówki. Gotujemy w wodzie

upichcona
ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW I CAMEMEBRT 127

Sezon na szparagi trwa. Społeczeństwo dzieli się na tych co lubią białe lub zielone szparagi. Ja jestem w grupie zdecydowanie tych drugich. Szparagi w naszym kraju maja dość krótką historię. Na stołach pojawiły się niedawno a i teraz często zdarza się, że przeoczymy sezon na nie. Dlatego też przypominam Wam abyście skusili się na taką zupę. Zupa dzięki dodaniu(...)prawidłowe nawodnienie organizmu wapń, fosfor i potas, które odpowiadają za prawidłową kondycję kości i zębów błonnik glutation inulina No to czas na przepis.  Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 2 łyżki masła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 ziemniak 1,5 l bulionu 2 garście listków bazylii 60 g sera camemebert szczypta gałki muszkatołowej 100 m śmietanki sól

Kuchnia w oparach
Sałatka z zielonymi szparagami na szpinaku i rukoli 164

Pyszna zielona kompozycja z zielonymi szparagami w roli głównej. Do sałatki użyłam całych szparagów ale najlepiej użyć samych główek (np. gdy robimy zupę krem główki można wykorzystać do sałatki a resztę zmiksować na krem). Główki są najsmaczniejsze i ładniej prezentują się na talerzu.  składniki: 6-7 zielonych szparagów 1 garść listków szpinaku 1 garść rukoli

Monia miesza i gotuje
ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW 117

zupa jest idealna do wykorzystania dużych końcówek zielonych szparagów. Wprawdzie są bardziej łykowate, niż część górna, ale po zmiksowaniu i przelaniu przez sito nie ma to żadnego znaczenia. Szparagi zielone nie wymagają obierania, wystarczy je przełamać- część z główką zostawić jako dodatek do dania głównego, lub na przystawkę, a dolną część można wykorzystać właśnie do zupy lub sosu(...)SKŁADNIKI: - 1 kg dużych końcówek szparagów - 100 ml śmietanki - 50 ml białego wina - sól, biały pieprz - olej z pestek dyni - ugotowane krewetki (opcjonalnie) SZPARAGI POKRÓJ NA mniejsze części i zalej wodą około 1 cm nad nad powierzchnię szparagów. Dodaj odrobinę soli i gotuj do miękkości. UGOTOWANE SZPARAGI zmiksuj na gładką masę blenderem i przetrzyj przez sito. dodaj białe wino

Kuchnia bezglutenowa Loli
Roladki ze szparagami i sosem szparagowym 147

schabu ½ pęczka zielonych szparagów ½ pęczka białych szparagów sól czarny pieprz, zioła prowansalskie łyżka masła łyżka mąki sok i skórka z cytryny gałka muszkatołowa olej do posmarowania naczynia Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, Białe obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy.  Do wody z gotowania szparagów wkładamy obierki z tych warzyw(...)porcje. Każdą cienko rozbijamy (uwaga żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na każdym kawałku mięsa układamy po kawałku białych i zielonych szparagów i zawijamy. Naczynie do gotowania na parze smarujemy olejem, żeby roladki nie przywarły. Układamy łączeniem do dołu. Gotujemy na parze przez 15 minut. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę

Pyry na Gaz
Pełnoziarnisty makaron w sosie śmietanowym ze szparagami. 88

szparagów Przygotowanie; Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię wkładamy masło, mięso kroimy w kostkę dodajemy na patelnię. Po kilku minutach wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy aż mięso będzie miękkie a sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. W garnku gotujemy wodę, solimy ją, na wrzątek wrzucamy szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Wierzchołki odkładamy. Szparagi gotujemy(...)około 3-4 min. (Wcześniej należy odłamać zdrewniałe końcówki, zielonych szparagów nie obieramy) Kiedy szparagi są miękkie dorzucamy wierzchołki zaledwie na dwie minuty. One są bardzo delikatne więc gdybyśmy całe szparagi wrzucili razem  rozgotowały by się. Można też szparagi gotować w wysokim garnku na stojąco. związane nitką, tak aby wierzchołki wystawały nad poziom wody. Ugotowane szparagi przelewamy

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania