Pyszny przepis na tagliatelle z zielonymi szparagami. Śmietanowo- serowy sos doskonale komponuje się z chrupiącymi szparagami. Polecam :) SKŁADNIKI 350g tagliatelle 1 pęczek zielonych szparagów 2 małe cebule 200g śmietany 30% 200g tartego sera corregio (lub innego twardego sera) sól pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy
Moje Kuchenne Rewelacjeciasta pizza pozwala dobrać inne niż pomidorowy sosy i całe bogactwo dodatków. To świetny sposób na podkreślenie charakteru sezonowych składników i wydobycie z nich tego, co najlepsze. Chrupkie zielone szparagi, słodki zielony groszek, surowa suszona szynka i rozkosznie ciągnący się ser… Przyznajcie sami – tej wiosennej pizzy ciężko się oprzeć! Na ogniu szykujemy sobie szeroki garnek z gotującą się wodą(...)bazylii. Jeśli nie macie tyle czasu z czekaniem na ciasto, spróbujcie innego – TUTAJ ZNAJDZIECIE cisto na dwie pizze gotowe w godzinę! SKŁADNIKI proporcje na 2 pizze 1 pęczek szparagów zielonych, ok. 500g 120g zielonego pesto 4-6 plastrów włoskiego prosciutto albo hiszpańskiej jamón serrano 2 kule sera mozzarella, po 100g każda 2-3 szalotki cytryna – skórka starta z połowy
Karo in the KitchenPrzepyszny przepis na risotto ze szparagami - kremowe, maślane, mmmm......... dla mnie, miłośniczki zielonych szparagów - REWELACJA :) Jeśli lubicie takie smaki KONIECZNIE wypróbujcie :) I kibicujcie przepisowi w konkursie! Inspiracja na risotto zrodziła się bowiem po tym, jak zgłosiłam kilka moich ryżowych przepisów do konkursu dla bloggerów kulinarnych na stronie http://www.zostanszefemkuchni.pl/. W zeszłym tygodniu kurier przyniósł ogromną pakę(...)ryżowym wyzwaniu. Kiedy zobaczyłam ryż do risotto wiedziałam od razu, że zrobię je z moimi ukochanymi szparagami. ZaRYŻykowałam i wyszedł duet idealny! SKŁADNIKI 4 łyżki masła 300 g zielonych szparagów 1 mała biała cebula 100 ml białego wytrawnego wina 2 szklanki ryżu do risotto (u mnie Uncle Ben's) 750 ml gorącego bulionu drobiowego sól,pieprz 1 łyżeczka
Moje Kuchenne RewelacjeRisotto ze szparagami i zielonym groszkiem Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 średnia cebula 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku 3/4 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 ,5 litra wywaru warzywnego oliwa do smażenia, sól pieprz do smaku Sposób przygotowania przepisu: Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oliwie. Dodajemy ryż mieszamy(...)Pozostawiamy jedną chochelkę bulionu do gotowania szparagów i groszku. Szparagi myjemy odkrawamy zgrubiałe końcówki ok 3 cm i kroimy na mniejsze kawałki ok 2cm. Przed końcem gotowania ryżu dodajemy szparagi, zielony groszek, zalewamy ostatnią chochelką bulionu i przykrywamy patelkę. Gotujemy całość jeszcze ok 5 min gdy szparagi będą miękkie
W kuchennej krainiezielonych szparagów, 150 g twarogu solankowego wędzonego, prażone pestki dyni styryjskiej, oliwa, ocet balsamiczny* Szparagi umyć, obrać . Pokroić szparagi wzdłuż na cienkie paski. Paski białych szparagów włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, przełożyć do miski z zimną wodą. Do wody po białych szparagach włożyć paski zielonych szparagów. Gdy woda się zagotuje
królestwo garówSkładniki (ilość wg uznania i zapotrzebowania ) Sałatka: brokuły zielona cebulka zielony groszek (mrożony) słonecznik łuskany szparagi zielone biała kapusta olej lniany lub inny tłoczony na zimno sok z cytryny Dodatki: ziemniaki bataty oliwa z oliwek Przygotowanie: Załączam piekarnik by rozgrzał się na temperaturę 240 stopni. Brokuły dobrze myję, dzielę na różyczki, wkładam do garnka i zalewam wodą. Wstawiam(...)szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część) .Zielonych szparagów nie obieramy. Ziemniaki i bataty obieram, kroję w kostkę, wkładam do miski, dodaję oliwy z oliwek i dokładnie mieszam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na górę układam szparagi i wstawiam do piekarnika. Szparagi wyjmuję po 10 minutach a resztę po kolejnych 20/30 minutach. Gdy chcecie
Szkrab Je SamJeżeli podobnie jak ja jesteś miłośnikiem omletów, zapraszam również po przepis na omlet z kurkami. Składniki (patelnia o średnicy 21 cm, 1-2 porcje): 3 jajka 5 świeżych zielonych szparagów 1 szalotka 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie) sól himalajska świeżo mielony pieprz szczypiorek Przygotowanie: 1) Szparagi dokładnie(...)jeszcze chwilę smażyć (można pod koniec przykryć pokrywką). 6) Gotowy omlet złożyć na pół, zsunąć na talerz i podawać z posiekanym szczypiorkiem. Artykuł Sezonowy omlet z zielonymi szparagami. pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.menadzieję, że nazwa dania przypadnie Wam do gustu, no i oczywiście jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU oraz SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM Składniki na pstrąga: - pstrąg - czarne oliwki - zielone oliwki - 1 łyżeczka kaparów - pół papryczki chilli - natka pietruszki - kilka pomidorków koktajlowych - rozmaryn - bazylia - masło Przygotowanie pstrąga: Rybę czyścimy, myjemy, pozbawiamy głowy bądź(...)piekarniku. Czas obróbki termicznej takiej ryby zależny jest od jej wielkości, sposobu przygotowywania (grill, patelnia, piekarnik) i temperatury. 20 minut to czas optymalny. Składniki na szparagi: - pęczek szparagów zielonych - 200 gram masła - 3 żółtka - 1,5 łyżeczki octu winnego białego - 1 łyżka gorącej wody - sól - pieprz Przygotowanie szparagów: Ja zielonych szparagów nie obieram, ułamuję im tylko końcówki
Życie zamknięte w smakuZielone szparagi - wszystko co powinieneś o nich wiedzieć Znakomite warzywa, które mają niską zawartość tłuszczu i sodu, są idealną potrawą dla osób dbających o wagę. Szparagi są pełne składników odżywczych, które między innymi mogą zapobiec chorobom serca, nowotworom i niektórym wadom wrodzonym. Szparagi zawierają błonnik, glutation, który jest przeciwutleniaczem i ma zdolność zwalczania czynników rakotwórczych(...)gotować szparagi? Szparagi wkładamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru. Na dwa litry wody dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Zielonych szparagów nie musimy obierać. Myjemy i odłamujemy tylko twardą końcówkę szparaga lub odcinamy nożem. Jest to około 1/3 części szparaga. Im szparagi młodsze, tym końcówka powinna być krótsza. Szparagi
Mój pomysł naciepło, czy po prostu piękną ozdobą na talerzu. Co to dokładnie za roślina, jak smakuje i do czego pasuje? O tym przeczytacie w dzisiejszym wpisie. Sałatka z zielonymi szparagami i tuńczykiem to moja kolejna propozycja na sezon szparagowy. W cieplejszy dzień zastąpi nam obiad, a w chłodniejszy będzie pyszna przekąską lub lekką kolacją. Parę słów o musztardowcu Musztardowiec(...)delikatnie pikantnego smaku. Liście musztardowca sprawdzają się również w połączeniu z białym serem albo mozzarellą. Sałatka ze szparagami i tuńczykiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 garści młodych liści szpinaku 1 garść liści musztardowca oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz
Kulinarne przygody Gatitymożliwe sposoby. Ten, który przedstawię w tym poście jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych. Zazwyczaj od gotowanych wolę szparagi grillowane,a nawet surowe. Jednak tym razem kupiłam grube zielone szparagi, więc postanowiłam je ugotować. Aby szparagi zachowały jak najwięcej smaku, gotuję je w dużym garnku w małej ilości wody (tylko tyle by je przykryła). Gotuję szparagi w wodzie(...)niewielkim dodatkiem cukru i soli. Później zamiast soli używam parmezanu, oliwy z oliwek, sezamu – tego na co mam ochotę. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) pęczek zielonych szparagów 3 jajka kilkanaście małych młodych ziemniaków 2 małe garście startego parmezanu 3 łyżeczki białego sezamu 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka cukru świeżo mielony pieprz posiekany szczypiorek WYKONANIE Szparagi gotujemy
OstryKęsobiad na świeżym powietrzu w ogrodzie lub na balkonie. Koniecznie spróbujcie. A jak Wy korzystacie z sezonu na szparagi? Składniki (2-3 porcje): ok. 400 g świeżych zielonych szparagów 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy bulgur ok. 2 szklanki bulionu warzywnego 2 (60-70 g) szalotki 1/4 szklanki (60 ml) białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1 łyżka(...)pieprzem i dokładnie wymieszać. 7) Kaszotto zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem ok. 2 min. i podawać ze świeżymi listkami mięty. Artykuł Cytrynowe kaszotto z kaszy bulgur z zielonymi szparagami. pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meobiad na świeżym powietrzu w ogrodzie lub na balkonie. Koniecznie spróbujcie. A jak Wy korzystacie z sezonu na szparagi? Składniki (2-3 porcje): ok. 400 g świeżych zielonych szparagów 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy bulgur ok. 2 szklanki bulionu warzywnego 2 (60-70 g) szalotki 1/4 szklanki (60 ml) białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1 łyżka(...)pieprzem i dokładnie wymieszać. 7) Kaszotto zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem ok. 2 min. i podawać ze świeżymi listkami mięty. Artykuł Cytrynowe kaszotto z kaszy bulgur z zielonymi szparagami. pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mekończy, to ubolewam nad tym, że trwał zdecydowanie za krótko :/ Ale nie ma co rozpaczać, trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa, puki na to czas Dzisiaj w roli głównej szparagi zielone, a u ich boku tuńczyk w sosie śmietanowym. Całość podana na domowej roboty, delikatnym makaronie tagiatelle, z domieszką mąki żytniej. Dodatek aromatycznego lubczyku sprawia, że w tym daniu jeszcze(...)roztopionego masła szczypta soli Składniki na sos (na 4 porcje): 200 ml śmietanki 30 % 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes (400 g) 0,5 kg zielonych szparag 1 cebula 3 łyżki posiekanego lubczyku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżka cukru sól Przygotowanie: MAKARON TAGIATELLE Mąkę pszenną i żytnią zaparzyć wrzącą wodą, wymieszać drewnianą łyżką, pozostawić
Kierunekuchniacały świat wokół się nich kręci, tzn. cała kuchnia Zachwycamy się zielonymi szparagami bo warto, są delikatne, nie wymagają obierania, można jej jeść na surowo. Po przepysznych Szparagach z sosem holenderskim i wspaniałej kremowej zupie z białych szparagów, którą przygotował Piotr postanowiłam przygotować tartę ze szparagami na cieście francuskim, smaczną, kolorową, przyciągającą wzrok. Właściwie to Bartek U. natchnął mnie(...)kolorowej tarty, napisałam mu, że ja też wymaluję swoja tartę, no i wymalowałam ;). Tarta ze szparagami to super szybka, bardzo prosta i pyszna propozycja na kolację, tarta z zielonymi szparagami, szynką wędzoną i tartym serem mozzarella. 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście cienkich zielonych szparagów 3 kopiaste łyżki śmietany 18% 1 jajko 2 łyżki sera tartego mozzarella 1 duża
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię