zielony wtorek :) a będzie jeszcze jeden :) Tym razem wzięłam w swoje ręce po raz drugi w życiu szparagi. Wiecie ich zapach mnie odstrasza ale smak już nie. Dlatego też z radością jadłam ten pyszny krem delektując się orzechowym posmakiem. 14 zielonych szparagów500 ml bulionu warzywnegołyżka masła1 szalotka, posiekanasól, pieprzłyżka mascarpone
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowaniu, lekkie ale sycące, bardzo pachnące i pełne smaku. Z lekka nutką cytryny i nie dominującym smakiem czosnku. Dla mnie wiosenny hit makaronowy! Wiosenne spaghetti z pesto, z zielonych szparagów i natki
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnie dni na takie rarytasy :)W tym roku mogę powiedzieć, że naprawdę czuję się nasycona tym cudownym warzywem.A wszystko dlatego, że nie chodzę do pracy, w
bistro mamamaki pszennej pelnoziarnistej(przepis tutaj:http://frosch.blogspot.de/search/label/Sp%C3%A4tzle)1 peczek zielonych szparagow1 cebula80-100 g boczku lub szynki 2 lyzki masla gheesol,pieprz do smakuWykonanie:Cebule obrac, pokroic w polplasterki, a boczek w cienkie paseczki. Cebule z boczkiem wrzucic na rozgrzane maslo ghee i lekko poddusic.Umyc szparagi, odlamac zdrewniale koncowki.Pociac na skos w 3-4 cm kawalki.Glowki odlozyc.Pociete szparagi dolozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zciemniale.Szparag musi byc jedrny i soczysty,wtedy na pewno jest swiezy.Proba paznokcia moze okazac sie najszybsza i najskuteczniejsza.Gdy uslyszymy skrzypienie pocierajac szparag o szparag,tez mozemy byc pewni ich swiezosci.Skladniki na 2 porcje: 1 peczek zielonych szparagow3 jajkasol,pieprzszczypiorek3 lyzki masla ghee2 lyzki tartego parmezanuSzparagi myjemy,odlamujemy zdrewniale konce.Wode solimy,dodajemy odrobine cukru i kawaleczek masla.Gotujemy szparagi okolo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kilka lat temu kupiłam pęczek białych szparagów, wiedząc o nich tylko tyle, że ponoć są pyszne.Bo wszędzie chwalą, wszędzie się zachwycają,nie ma opcji, trzeba spróbować
bistro mamaJest coś uspokajającego w przygotowywaniu risotto. Nie jestem już pewna czy to słowa moje czy Nigelli Lawson, ponieważ na pewno słyszałam podobne stwierdzenie z jej ust
W kuchni wieczoremSzparag -jarzyna doskonala.Delikatna,niskokaloryczna,bogata w substancje odzywcze od wiekow uwazane sa za jedno z najsmaczniejszych warzyw.Stare przyslowie mowi,ze" Kazde warzywo ma swoja pore roku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!które zawsze tam wcześniej trafiały. Przygotowując bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała ta pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie(...)odłamane, zdrewniałe końcówki zielonych szparagów (proponuje tylko odciąć te szare fragmenty bez koloru na samym końcu) . Jeśli woda nie była solona, to wsypać niecałe pół płaskiej łyżeczki soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia do momentu, gdy szparagi całkiem zmiękną (może to potrwać 30-40 minut) . zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył
Moja Delicjaktóre zawsze tam wcześniej trafiały. Przygotowując bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała ta pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie(...)zdrewniałe końcówki zielonych szparagów (proponuje tylko odciąć te szare, często zabrudzone ziemią fragmenty bez koloru na samym końcu) . Jeśli woda nie była solona, to wsypać niecałe pół płaskiej łyżeczki soli . Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia do momentu, gdy szparagi całkiem zmiękną (może to potrwać 30-40 minut) . zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył
Moja DelicjaSłońce łaskawie przebiło się przez chmury, pojaśniało. Wreszcie nie boli głowa i humor dopisuje nie tylko dzieciakom. Zapowiada się całkiem miły dzień i spacer do szkoły
Dzieje kuchennej Wiewiórysmaku nie różniły się one od tych zielonych, były równie smaczne. Na blogu znajdziecie także inny pomysły na szparagi: szparagowa misa rozmaitości prosta sałatka ze szparagami i jajkiem pizza ze szparagami i jajkiem pizza z zielonymi szparagami zielona pizza ze szparagami sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki Portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone(...)makaron z sosem szparagowym tarta ze szparagami i pomidorami najprostsza tarta z zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami Pieczone szparagi z cytryną i parmezanem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek fioletowych szparagów 1 cytryna sól morska świeżo zmielony czarny pieprz płatki chili oliwa z oliwek
Kulinarne przygody Gatitystron do momentu zrumienia boczku. pęczek zielonych szparagów plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag) ew. mielony pieprz Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną. Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni(...)more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpuf pęczek zielonych szparagów plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag) ew. mielony pieprz Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną. Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni
Malinowe Pocałunkipodać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍. Na blogu znajdziecie parę inspiracji jak je przygotować: Ziołowa sałatka ze szparagami Wiosenna sałatka ze szparagami Ciepła sałatka ze szparagów z fetą Risotto z białymi szparagami Zielone szparagi z sadzonymi jajkami Frittata ze szparagami Tagliatelle ze szparagami Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Makaron z sosem szparagowym Tarta z zielonymi szparagami Tarta ze szparagami i pomidorami Tartaletki ze szparagami Szparagi gotowane na parze Pizza z zielonymi szparagami Zielona pizza ze szparagami Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńska Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 125 g szynki parmeńskiej 1 cytryna oliwa z oliwek EV sól morska świeżo zmielony pieprz świeży tymianek Wykonanie
Kulinarne przygody Gatityskorzystaliśmy z okazji aby spróbować dań ze szparagami. Składniki pęczek szparagów szynka parmeńska oliwa Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej – przepis Szparagi pozbawiamy stwardniałych końcówek. W przypadku zielonych szparagów może nawet nie być takiej konieczności. Potem dosłownie na 2-3 minuty wstawiamy je do gotującej się wody, tak aby górna część szparagów wystawała ponad wodę. Osuszamy je, zawijamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!