zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:8/119)

Tarta z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 188

czosnek niedźwiedzi jest jeszcze dostępny - więc pieczcie, bo jest pyszna! Polecam. składniki (foremka do tarty o średnicy 20 cm) ok 200 g kruchego ciasta nadzienie 6- 7 szt zielonych szparagów (ok 1/2 pęczka) 4 liście czosnku niedźwiedziego  1  łyżka śmietany - opcjonalnie 2 jaja 30 g tartego parmezanu sól pieprz kilka pomidorków koktajlowych - opcjonalnie do podania kwiaty czosnku(...)gotowego ciasta, przygotować kruche ciasto wg ulubionego przepisu. Przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.  Szparagi umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać. Zielonych szparagów nie obieramy.  Położyć na papierze do pieczenia, lekko polać oliwą,  równomiernie ją rozsmarować , posolić i popieprzyć.   Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienkie placek i wyłożyć

Stare Gary
Zielone szparagi i jogurtowy dip z czosnkiem niedźwiedzim 144

Nareszcie są! Zielone szparagi, moje ulubione. Kuszą swoim smakiem i niebywale prostym sposobem przygotowania. Zielonych szpargów nawet nie trzeba obierać, odłamujemy tylko zdrewniałe końcówki. Nie będę przekonywać, że warto je jeść tylko zapraszam na smakowity wiosenny obiad -  zielone szparagi z młodymi ziemniaczkami, sadzonym jajkiem i przepysznym dipem jogurtowym z czosnkiem niedźwiedzim. Dip na bazie jogurtu doprawiony(...)musztardą z posiekanymi listkami czosnku niedźwiedziego jest rewelacyjny, do tego bardzo fit. Nie ma porówniania z kalorycznym, szparagowym klasykiem, sosem holenderskim. Zapraszam na szparagowa ucztę! Składniki: 500 g zielonych szparagów sól, pieprz 1 łyżka masła klarowanego 100 ml białego wina Składniki na dip jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz listki czosnku niedźwiedziego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szparagi i wino 107

próbować. Tak naprawdę ważne jest jak i z czym szparagi będą podane. Dzięki spotkaniu zorganizowanemu przez Kondrat Wina Wybrane i restaurację Oliva mieliśmy okazję spróbować trzech dań ze zielonymi szparagami w roli głównej. Przygotował je szef kuchni restauracji Oliva Łukasz Żuchowski Zaproponował nam: - zielone szparagi w oliwie cytrynowej, soli morskiej z pikantnym sosem rouille; - szparagi z flambirowaną wątróbką(...)wybór wina zależy od sposobu przygotowania, dodatków, przypraw. Na zakończenie spotkania szef kuchni Łukasz Żuchowski zaserwował nam deser: lody chałwowe z aromatyzowaną na miejscu pomarańczową oliwą i karmelizowanymi zielonymi szparagami. Pycha. Od szefa kuchni dostaliśmy również przepisy na degustowane dania. Przepisy niedługo. Degustowaliśmy na zaproszenie Kondrat Wina Wybrane. więcej o doborze wina do potraw ze szparagami na poza tokajem

królestwo garów
Wiosenna zupa z ziemniakami, cukinią i zielonymi szparagami 145

Wiosenna zupa z pierwszymi zielonymi szparagami. Użyłam wcześniej ugotowanego bulionu z kurczaka. Warto zupę podostrzyć, już na talerzu, papryką w płatkach lub harissą. Można też dodać nieco śmietany. Ale i bez niej jest smaczna. Polecam!   składniki  350 g ziemniaków  400 g - 1 średnia cukinia 500 g - pęczek zielonych szparagów  2 średnie młode białe

Stare Gary
Risotto z zielonymi szparagami 151

Risotto z zielonymi szparagami Zakończenie sezonu na szparagi w stylu włoskim. Zapraszam.    Proporcje na 4 osoby Składniki: 340 g świeżych zielonych szparagów 2 szalotki 2 ząbki czosnku  200 g ryżu Arborio  1 lampka białego wytrawnego wina  około 1 litr wywaru warzywnego albo drobiowego  50 g masła  1 łyżka oliwy sól morska

Wino Francja Kuchnia
Risotto ze szparagami, miętą i cytryną 197

Cudowne risotto, warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Nie trwa to może długo, wymaga jedynie troszkę cierpliwości - trzeba pilnować ryżu przez cały czas robienia dania. Zielone szparagi pozostają chrupiące, a  danie jest i pyszne, i w pięknych, wiosennych kolorach.Na podstawie przepisu Jamie'go Oliver'askładniki ( 8 porcji)na bazę1 l bulionu drobiowego lub warzywnego2 łyżki oliwy(...)Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć. Można też końce odłamać, co jest chyba najlepszą metodą, gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie obieramy! Pokroić łodygi szparagów na małe krążki, zostawiając całe główki. Następnie zacząć szykować bazę  do risotto.Etap 1: Doprowadzić bulion do wrzenia. Oliwę wlać do innego

Stare Gary
Wiosenna salatka z zielonymi szparagami 158

Dziś na blogu zapraszam na błyskawiczną sałatkę z zielonymi szparagami, koktajlowymi pomidorkami i przepiórczymi jajkami. Sałatka nie tylko ucieszy nasze podniebienie, ale również i oko. Na talerzu pojawi się nam iście wiosenna kompozycja kolorów. A na dodatek to bardzo zdrowa kompozycja. Wiosenna sałatka z zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 5 ugotowanych przepiórczych jajek 5 pomidorków koktajlowych listki rukoli olej kujawski ze smakiem papryka ostra, pomidory, bazylia sól morska pieprz Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag dobrze wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Następnie szparag algo gotujemy na parze, albo podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Ich obróbka termiczna powinna

Kulinarne przygody Gatity
Szparagi w makaronie na pesto z groszku i rukoli 126

Szparagi owinięte nitkami makaronu i lekko zrumienione, położone na pesto z zielonego groszku i rukoli. Całość posypana uprażonymi ziarnami słonecznika i startym parmezanem. Pyszna potrawa, która może być podana jako przystawka lub lekki obiad. Zielone szparagi uwielbiam i w sezonie przygotowuję je bardzo często. Są zdrowe, przepyszne i chrupiące. Nigdy nie gotujcie ich zbyt długo(...)wystarczą 3 minuty (grubsze 4 minuty), w przeciwnym razie staną się niesmaczne. Pesto z rukoli i groszku idealnie komponuje się z makaronem i szparagami. Zielony groszek wspaniale przełamuje wyrazisty smak rukoli. Polecam Składniki: 10 zielonych szparagów około 150 g długiego spaghetti (50 cm) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła Pesto: 1/2 puszki groszku „Bonduelle

Oryginalny smak
Udka faszerowane zielonymi szparagami 196

Pyszne, soczyste udka z kurczaka faszerowane zielonymi szparagami i żółtym serem. Będą idealne na niedzielny obiad. Takie udka są trochę czasochłonne w przygotowaniu, ponieważ kawałki kurczaka należy pozbawić kości oraz chrząstek. Udka przyrządzone w poniższy sposób możecie podać z młodymi ziemniakami i gotowanymi warzywami na parze. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem udek to zachęcam do przygotowania(...)duszonych udek w lekko słodkim sosie (są pyszne!) lub faszerowanych pieczarkami . Składniki na porcję dla 4 osób: 1 kg udek z kurczaka (waga przed wyluzowaniem!) 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 szklanka wody sól, pieprz starty, żółty ser Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości, delikatnie "zeskrobać" mięso i wyjąć kość oraz wyciąć chrząstki (instrukcja obrazkowa tutaj ). Następnie udka

Ugotować
Sałata i makaron z zielonymi szparagami, czyli pomysły na szybki obiad. 135

osoby: 5 zielonych szparagów 1 mały pomidor 1/2 kiełbaski śląskiej 3 liście sałaty lodowej lub innej 2 łyżki fety sos bazyliowy Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować szparagi w osolonej wodzie, gdy będą średnio miękkie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Odcedzić szparagi i pozostawić do wystudzenia. Kiełbasę pokroić grube plastry, ułożyć(...)porcję dla 1 osoby: 6 zielonych szparagów 1 kiełbaska śląska 3 liście sałaty lodowej lub innej 2 łyżki fety sos bazyliowy Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować szparagi w osolonej wodzie, gdy będą średnio miękkie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Odcedzić szparagi i pozostawić do wystudzenia. Kiełbasę pokroić grube plastry, ułożyć

Codziennik Kuchenny
Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem 129

Wiosna upakowana w małych, uroczych tartach z ciasta francuskiego. Z cytrynowym twarożkiem, szparagami, zielonym groszkiem i miętą. Wyglądały tak pięknie, że aż żal mi je było zjadać... Oczywiście żartuję ;) Szparagi i zielony groszek uwielbiam i nie byłabym w stanie oprzeć się daniu z ich dodatkiem. Mam nadzieję, że Wy również się skusicie i przygotujecie te efektowne tarty w domu(...)kwadratowych tart: opakowanie ciasta francuskiego 275 g 300 g koziego twarożku (można zamienić na ricottę) sól, pieprz sok z 1 cytryny, skórka z 1/2 cytryny pęczek zielonych szparagów oliwa 1/2 szklanki mrożonego groszku kilka listków świeżej mięty tarty parmezan, opcjonalnie Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je na 8 kwadratów (mi dokładnie wyszło

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z pesto i szparagami 162

potrawie, która jak nic wpisuje się w pojęcie cucina povera, bo jest sezonowa, prosta i jednocześnie niebanalna. Bon Appetit! Składniki: 500 g makaronu fusilli (świderki) 500 g zielonych szparagów parmezan oliwa do smażenia sól pieprz Pesto bazyliowo-pietruszkowe Składniki: liście bazylii (1 doniczka) liście natki pietruszki (1 mały pęczek) 2 ząbki czosnku 25 g orzeszków pinii (zrumienionych na suchej(...)tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Pesto:  Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub miksujemy rozdrabniaczem (malakserem lub blenderem). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi: Zielonych szparagów nie trzeba obierać:))) Wystarczy odłamać i wyrzucić zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić w 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone szparagi około 5 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta ze szparagami i buraczkami 170

szparagach powiedziano już chyba wszystko. Sezon obfitował w różne wariacje i kombinacje. Tradycyjnie olano szparagi białe i skupiono się na masowej konsumpcji szparagów zielonych. Szał szparagowy przyćmił inne cuda nieśmiało pojawiające się na straganach. Szukając czegoś, co pasowałoby do szparagów, a nie byłoby boczkiem i jajkiem w koszulce, mój wzrok padł na botwinę. Botwina w Polsce to głównie chłodniki(...)tylko majeranek i oregano, ale wszystkie dowolne zioła, jakie lubicie. Wylepioną ciastem foremkę obciążamy i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Grzanie góra-dół. Studzimy. Na farsz: pęczek zielonych szparagów buraczki z jednego pęczka botwiny dwie łyżki masła łyżkę miodu łyżkę octu jabłkowego 300 ml kwaśnej śmietany 3 jajka 3 łyżki ostrego sera, startego na drobnych oczkach ½ pęczka koperku

ladykitchen
Smietankowe penne ze szparagami 119

wiosny i nie włączyć ich do naszej codziennej diety. Zwłaszcza, że po zimie solidna dawka witamin jest jak najbardziej wskazana. Dzisiaj pod nasz nóż poszły przepyszne i aromatyczne zielone szparagi. Warto po nie sięgać akurat teraz, kiedy są najsmaczniejsze, bo pozbawione jeszcze łyka i po prostu najtańsze, jak to w sezonie bywa :) Zielone szparagi są najbardziej wyraziste jeśli(...)jednak należy pamiętać, że nie są wskazane dla osób z dną moczanową, bo niestety przyczyniają się do odkładania kwasu moczowego w organizmie. SKŁADNIKI (dla 4 osób) pęczek młodych zielonych szparagów 400 g makaronu penne lub tagliatelle 100 g plastrów surowego wędzonego boczku 400 ml śmietanki 12 lub 30 % 1 łyżka masła 8 pomidorków koktajlowych sól pieprz parmezan lub inny

Kuchnia od dwojga