łososiem i serkiem mascarpone. Kruche i delikatne ciasto oraz pyszne kremowe nadzienie... Ciasto na tarte smakuje jak najlepsze, tradycyjne , wytrawne kruche ciasto, a łosoś wspaniale się komponuje z zielonymi szparagami...Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ciasto: 180 g mieszanki chlebowej Nutri Free (klik) 125 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 300 g pieczonego łososia(...)wędzonego na gorąco) 1 pęczek cienkich, zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 jajka 1 żółtko sól, pieprz Ciasto: Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty ( średnica
Kuchnia bezglutenowaPlacek lotaryński w bardzo wiosennej wersji: zielone szparagi, świeże pokrzywy, młodziutki czosnek niedźwiedzi oraz olej rzepakowy, naturalne źródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa. Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym. Czas przygotowania: Porcje: 2 formy do ciasta Składniki: Ciasto 150 g mąki pszennej(...)łyżka zimnej wody 1 jajko, schłodzone 1/2 łyżeczki soli masło do posmarowania formy 2 łyżki mąki do oprószenia formy Nadzienie 100 g piersi z indyka 100 g zielonych szparagów 100 g świeżych liści pokrzywy 150 g śmietany 18% garść świeżego czosnku niedźwiedziego 4 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 50 g sera gruyere startego
SzczyptaSmaQUwielbiam szparagi. Testuje je pod każdą możliwą postacią :) Dziś bardziej pracochłonny przepis ale warto poświęcić swój czas by później smacznie zjeść :) Najbardziej lubię zielone szparagi, ponieważ nie trzeba ich obierać i wizualnie lepiej się prezentują :-PSkładniki na ciasto:200 g masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaSkładniki na farsz:250 śmietanki ( u mnie(...)białka (te co zostały z ciasta) + 1 jajko150 g sera koziegook. 50 g parmezanu albo mozarelliwiązanka zielonych szparag1 mała czerwona paprykakilka suszonych pomidorów z zalewysól, pieprzświeży tymianekZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku
Bon Appetit Małgorzatyczęsto tu zagląda, ten wie, że szparagi (szczególnie zielone) darzę szczególnym uczuciem (o ich dobroczynnych właściwościach pisałam w tym artykule klik! ). Wiecie też, że polecam jedzenie jajek na śniadanie - gdyż ich spożywanie rano przyspiesza metabolizm :) Było już kilka omletów ze szparagami (przepisy w sekcji śniadania klik! ), teraz(...)nadeszła pora na .., jajecznicę! Prosto, smacznie , zdrowo, no i zdecydowanie FIT :) SKŁADNIKI (na 1 porcję - 199 kcal) 2-3 jajka 1 łyżeczka masła 4 sztuki zielonych szparagów 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na cztery części. Masło rozpuszczamy na małej patelni i podsmażamy
Moje Kuchenne RewelacjeSzparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 pęczek botwinki 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 2 jajka (wysokiej jakości) 100 ml różowego wina wytrawnego oliwa masło Wykonanie: Szparagi - odciąć końcówki, umyć, osuszyć, podzielić na pól. Botwinkę dobrze umyć, posiekać, to samo cebulę dymkę oraz czosnek
Wino Francja KuchniaBionda oraz z moją ulubioną szynką szwarcwaldzką :) Sezon na szparagi nie trwa długo, także trzeba wykorzystać okazję i najeść się na cały rok :) Składniki : 6 zielonych szparagów 2 jajka 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 rzo dkiewka Przyprawy : pieprz czarny Szparagi płuczemy , osuszamy, odłamujemy końcówki i odcinamy kilka plasterków szparagów. Tak jak ostatnio
Parowar Facetaprzeróżnych kombinacjach, najpiękniej wyeksponowane. Ale co z obierkami i twardymi ogonkami szparagów, które odcinamy przyrządzając te wszystkie szparagowe pyszności? Często wyrzucamy je do kosza, a przecież one także są pełne wiosennego smaku! I właśnie o tym śpiewa moja dzisiejsza zupa w kremowych uniesieniach zieleni :) Końcówki zielonych szparagów, ziemniaki i dymka niosą podniebieniu smaki wiosny, mięta orzeźwia i uzupełnia smaki(...)razem z prażonymi płatkami migdałów. Całość stanowi pyszną i kremową propozycję na obiad lub przystawkę ;) Koniecznie spróbujcie, bo szkoda marnować tyle szparagowego smaku i właściwości! Krem z końcówek zielonych szparagów z migdałami i miętą Potrzebujesz: końcówki szparagów z 1 pęczka 3 średnie ziemniaki 1 cebula dymka (bez szczypiorku) 1,25l bulionu warzywnego lub wody 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati Składniki: - 100g ryżu basmati z dzikim - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g kalafiora - odrobina cynamonu(...)zielone szparagi - ¼ łyżeczki brązowego cukru - kawałek białej części pora - sól himalajska - ¼ puszki pomidorów
Wegańska kuchnia orientalnakoniecznie musisz wypróbować ten przepis. Przypieczony na grillu i jeszcze ciągnący się ser halloumi, orzeźwiająca mięta, chrupiące migdały, lekko ostra i pięknie konstruująca czerwona cebulka oraz mnóstwo zielonych szparagów. To zdecydowanie przepyszna kombinacja. Do sałatki możesz dorzucić również pokrojone na plasterki truskawki, a do oliwy dodać otartą skórkę z cytryny. Gorąco polecam zarówno na zimno, jak i na ciepło(...)idealna propozycja na sezonowy lekki obiad oraz jako dodatek do dań z grilla. * SKŁADNIKI na 4 porcje 2 pęczki zielonych szparagów 200 g sera halloumi 1 czerwona cebula garść listków świeżej mięty 2 łyżki płatków migdałów olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek sól * PRZYGOTOWANIE Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce i ewentualnie obierz część, jeśli skórka jest gruba
Food SquareJednogarnkowe danie typowe dla kuchni meksykańskiej, tym razem z dodatkiem zielonych szparagów i kukurydzy. Sycące i rozgrzewające, w pysznym sosie ze świeżych pomidorów, z delikatną w smaku kaszą jaglaną. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 łyżka oleju / najlepiej kokosowego 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu(...)wody 400 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki/ polecam cirio 1 mała puszka kukurydzy 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki DODATKOWO : 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 10 g masła, 500 ml bulionu lub wody PRZYPRAWY : sól , świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, ziaren kolendry, nasion kminu rzymskiego
cool and mintyRewelacyjna pizza na cienkim, chrupiącym spodzie. Z aromatycznym, pachnącym oregano sosem pomidorowym, zielonymi szparagami i szynką parmeńską. Zawsze piekę ją na rozgrzanym kamieniu, ale z powodzeniem możecie zastąpić go blachą z wyposażenia piekarnika. Surowy placek ciasta, położony na rozgrzanym kamieniu zaczyna rosnąć zanim skończymy układać na nim dodatki. Po upieczeniu trzyma formę i nie jest gęsty ani też(...)tarce 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano ¹⁄₂ łyżeczki cukru lub miodu sól, pieprz DODATKI 2 kulki białej mozzarelli odsączonej i pokrojonej w cieniutkie plasterki 20 cienkich zielonych szparagów lub 10 grubszych przekrojonych wzdłuż na pół 100 g szynki parmeńskiej w plastrach suszone oregano WYKONANIE CIASTO : Drożdże (świeże lub suche) rozcieramy w miseczce z cukrem. Dodajemy 1 łyżkę
cool and mintywodę na makaron, otwieram lodówkę wyciągam co mi wpadnie w ręce i wrzucam na patelnię, potem mieszam z makaronem i obiad gotowy. Tym razem w ręce wpadły mi zielone szparagi, cukinia i parmezan i wyszło z tego coś tak pysznego, że stwierdziłam, że musze się z Wami podzielić tym przepisem :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 pęczek zielonych szparagów
DefinicjaSmakupowróci, szybciej niż myślisz. Serdecznie Was zapraszam, na pyszne śniadanie w pieleszach, a na talerzu ciepła jajecznica ze świeżymi zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami w oleju. Pycha! JAJECZNICA ZE SZPARAGAMI: - 2 wiejskie jajka - 10 cieniutkich szparagów zielonych (lub 2 grube) - 3 suszone pomidory w oleju - łyżeczka oleju ze słoiczka z pomidorami suszonymi - szczypta soli Na rozgrzanej patelni(...)oleju podsmaż, obrane i pokrojone szparagi, przez około 5 minut. Ciągle mieszając, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i wbij jajka. Usmaż tak jak lubisz. Ja lubię jak żółtko jest płynne, taka jest idealna ;-))) Smacznego
SMYKWKUCHNIsię udało Koniecznie sprawdźcie, co dla Was przygotowaliśmy. SKŁADNIKI Sos holenderski 3 żółtka 100 g masła sok z połowy cytryny sól biały pieprz Zupa 500 g zielonych szparagów 500 g białych szparagów 500 g gotowanej szynki 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml sosu holenderskiego 1 łyżka masła 2 żółtka sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki(...)szparagi pokroić na kawałki o długości ok. 1,5 cm. Łebki odłożyć osobno – gotują się one znacznie szybciej, więc należy wrzucić je do zupy na sam koniec. Zielone szparagi można jeść surowe, bez obierania. Dla mnie pycha! Ich przygotowanie jest o wiele prostsze. Po dokładnym umyciu i osuszeniu należy odciąć końcówki, a resztę pokroić. Szynkę pokroić w kostkę
zabawa smakiemPyszny i sycący gulasz z łopatki wieprzowej. Z cieniutkimi plasterkami pikantnej kiełbaski chorizo, świeżymi pomidorami i zielonymi szparagami. Mięso jest idealnie miękkie, a do tego kruchutkie. Dzięki długiemu gotowaniu sos nabiera odpowiedniej konsystencji i bogatego smaku. Można podać go z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 2 łyżka oleju np. kokosowego 500 g łopatki wieprzowej sól morska(...)pikantnej kiełbaski chorizo 600 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA : gęsta śmietana 18% lub jogurt naturalny WYKONANIE Mięso opłukujemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w 1 cm kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym lubczykiem
cool and minty