smażonych w kaszy gryczanej jajek. Pełnowartościowy posiłek, który rozgrzeje i pozytywnie nastroi na resztę dnia! Składniki (na 2 -3 porcje): 4-5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 4-5 mrożonych szparag zielonych kilka różyczek brokuł 4-5 łyżek mrożonego groszku 4 pieczarki szczypta soli, pieprzu, chili i kolendry mielonej 2 jaja 1 łyżka oleju rzepakowego 2-3 łyżki tartego sera(...)Szparagi i groszek rozmrażam. Rozgrzewam na patelni olej i smażę na nim posiekane szparagi zielone oraz umyte i obrane pieczarki. Brokuł kroją na mniejsze kawałki i podsmażam z resztą warzyw. Dodaję ugotowaną kaszę oraz groszek i doprawiam składniki solą, pieprzem, chili oraz kolendrą. Wbijam jajka, posypuję serem i przykrywam pokrywą patelnię. Smażę danie na wolnym ogniu jeszcze 2 minuty
Mango Papajajajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy je wygiąć, a zdrewniała końcówka sama powinna się odłamać. Najlepiej jest je gotować w wysokim garnku tak aby główki wystawały z wody. Zmiękną(...)się błyskawicznie a smakuje obłędnie. Wystarczą szparagi, makaron trochę ulubionych świeżych ziół i parmezan. Polecam na lekki obiad lub kolację. Składniki: (na 3-4 porcje) około 20 szt. zielonych szparagów 200-300 g makaronu np.maccheroni, pappardelle lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku świeże zioła (bazylia, tymianek,oregano, estragon, natka pietruszki) 50g tartego parmezanu 2-3 łyżki oliwy
potrawyregionalnekochać szparagów i młodych ziemniaków? Ja osobiście nie wyobrażam sobie majowych obiadów bez nich. Dziś bardzo prosta, ale przy tym efektowna zupa z zielonych szparagów, do której podałam pieczone ziemniaczki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej, wybrałam czarną i nafaszerowałam nią pieczonego kartofelka, pyrkę, grulę ;) czy jak kto woli. Farsz zyskał niepowtarzalny charakter dzięki gałązce świeżego rozmarynu w połączeniu(...)jeszcze jednym prostym i niedocenianym składnikiem ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 duży pęczek zielonych szparagów 4 młode ziemniaki 4 małe gałązki świeżego rozmarynu 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami kolorowy pieprz różowa sól himalajska woda Wykonanie: Szparagi myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, w razie potrzeby odcinamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy do miękkości
Quinoa Raz!łososiem i serkiem mascarpone. Kruche i delikatne ciasto oraz pyszne kremowe nadzienie... Ciasto na tarte smakuje jak najlepsze, tradycyjne , wytrawne kruche ciasto, a łosoś wspaniale się komponuje z zielonymi szparagami...Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ciasto: 180 g mieszanki chlebowej Nutri Free (klik) 125 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 300 g pieczonego łososia(...)wędzonego na gorąco) 1 pęczek cienkich, zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 jajka 1 żółtko sól, pieprz Ciasto: Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty ( średnica
Kuchnia bezglutenowaPlacek lotaryński w bardzo wiosennej wersji: zielone szparagi, świeże pokrzywy, młodziutki czosnek niedźwiedzi oraz olej rzepakowy, naturalne źródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa. Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym. Czas przygotowania: Porcje: 2 formy do ciasta Składniki: Ciasto 150 g mąki pszennej(...)łyżka zimnej wody 1 jajko, schłodzone 1/2 łyżeczki soli masło do posmarowania formy 2 łyżki mąki do oprószenia formy Nadzienie 100 g piersi z indyka 100 g zielonych szparagów 100 g świeżych liści pokrzywy 150 g śmietany 18% garść świeżego czosnku niedźwiedziego 4 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 50 g sera gruyere startego
SzczyptaSmaQUwielbiam szparagi. Testuje je pod każdą możliwą postacią :) Dziś bardziej pracochłonny przepis ale warto poświęcić swój czas by później smacznie zjeść :) Najbardziej lubię zielone szparagi, ponieważ nie trzeba ich obierać i wizualnie lepiej się prezentują :-PSkładniki na ciasto:200 g masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaSkładniki na farsz:250 śmietanki ( u mnie(...)białka (te co zostały z ciasta) + 1 jajko150 g sera koziegook. 50 g parmezanu albo mozarelliwiązanka zielonych szparag1 mała czerwona paprykakilka suszonych pomidorów z zalewysól, pieprzświeży tymianekZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku
Bon Appetit Małgorzatyczęsto tu zagląda, ten wie, że szparagi (szczególnie zielone) darzę szczególnym uczuciem (o ich dobroczynnych właściwościach pisałam w tym artykule klik! ). Wiecie też, że polecam jedzenie jajek na śniadanie - gdyż ich spożywanie rano przyspiesza metabolizm :) Było już kilka omletów ze szparagami (przepisy w sekcji śniadania klik! ), teraz(...)nadeszła pora na .., jajecznicę! Prosto, smacznie , zdrowo, no i zdecydowanie FIT :) SKŁADNIKI (na 1 porcję - 199 kcal) 2-3 jajka 1 łyżeczka masła 4 sztuki zielonych szparagów 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na cztery części. Masło rozpuszczamy na małej patelni i podsmażamy
Moje Kuchenne RewelacjeSzparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 pęczek botwinki 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 2 jajka (wysokiej jakości) 100 ml różowego wina wytrawnego oliwa masło Wykonanie: Szparagi - odciąć końcówki, umyć, osuszyć, podzielić na pól. Botwinkę dobrze umyć, posiekać, to samo cebulę dymkę oraz czosnek
Wino Francja KuchniaBionda oraz z moją ulubioną szynką szwarcwaldzką :) Sezon na szparagi nie trwa długo, także trzeba wykorzystać okazję i najeść się na cały rok :) Składniki : 6 zielonych szparagów 2 jajka 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 rzo dkiewka Przyprawy : pieprz czarny Szparagi płuczemy , osuszamy, odłamujemy końcówki i odcinamy kilka plasterków szparagów. Tak jak ostatnio
Parowar Facetaprzeróżnych kombinacjach, najpiękniej wyeksponowane. Ale co z obierkami i twardymi ogonkami szparagów, które odcinamy przyrządzając te wszystkie szparagowe pyszności? Często wyrzucamy je do kosza, a przecież one także są pełne wiosennego smaku! I właśnie o tym śpiewa moja dzisiejsza zupa w kremowych uniesieniach zieleni :) Końcówki zielonych szparagów, ziemniaki i dymka niosą podniebieniu smaki wiosny, mięta orzeźwia i uzupełnia smaki(...)razem z prażonymi płatkami migdałów. Całość stanowi pyszną i kremową propozycję na obiad lub przystawkę ;) Koniecznie spróbujcie, bo szkoda marnować tyle szparagowego smaku i właściwości! Krem z końcówek zielonych szparagów z migdałami i miętą Potrzebujesz: końcówki szparagów z 1 pęczka 3 średnie ziemniaki 1 cebula dymka (bez szczypiorku) 1,25l bulionu warzywnego lub wody 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati Składniki: - 100g ryżu basmati z dzikim - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g kalafiora - odrobina cynamonu(...)zielone szparagi - ¼ łyżeczki brązowego cukru - kawałek białej części pora - sól himalajska - ¼ puszki pomidorów
Wegańska kuchnia orientalnakwaskowaty smak zapewnił jogurt naturalny, który nie warzy się podczas gotowania, jeśli doda się do niego mąkę ziemniaczaną, trochę soli i zahartuje się zupą. zupa z kurczakiem i zielonymi szparagami 4 łyżki oleju, 1 duża cebula, 1 nieduży seler, 1 czerwona papryka, 0,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 litra bulionu drobiowego, 2 duże ziemniaki, 2-3 udka(...)kurczaka bez kości, 0,5 kg zielonych szparagów, 2 szklanki jogurtu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól, czarny pieprz, 0,5 pęczka natki pietruszki Na oleju zeszklij posiekane drobno cebulę i selera. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż minutę. Oprósz całość mąką i chwilę razem przesmaż. Wlej bulion, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kurczaka. Gotuj 30 minut
Eksperyment sobotnicztery takie przepisy, więc sięgnęłam do uwielbianych u nas w domu dań stir fry z warzyw z makaronem. Więc do woka, razem z cebulką i marchewką, trafiły zielone szparagi, które smażone mają bardziej intensywny smak. Pamiętać trzeba, że wszystko musi być przygotowane przed rozpoczęciem smażenia, bo dzieje się to w na tyle wysokiej temperaturze, że przedłużenie smażenia może(...)przypalenia. stir fry z makaronem ryżowym i szparagami 300 g mięsa kurczaka bez kości, 1/2 cytryny, 1 duża marchew, 4 szalotki, 2 ząbki czosnku, 500 g zielonych szparagów, 200 g grzybów shiitake lub mun, 250 g makaronu ryżowego, 4 łyżki oleju o wysokim punkcie dymienia (np. arachidowy), sól, płatki chilli sos 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu
Eksperyment sobotnikoniecznie musisz wypróbować ten przepis. Przypieczony na grillu i jeszcze ciągnący się ser halloumi, orzeźwiająca mięta, chrupiące migdały, lekko ostra i pięknie konstruująca czerwona cebulka oraz mnóstwo zielonych szparagów. To zdecydowanie przepyszna kombinacja. Do sałatki możesz dorzucić również pokrojone na plasterki truskawki, a do oliwy dodać otartą skórkę z cytryny. Gorąco polecam zarówno na zimno, jak i na ciepło(...)idealna propozycja na sezonowy lekki obiad oraz jako dodatek do dań z grilla. * SKŁADNIKI na 4 porcje 2 pęczki zielonych szparagów 200 g sera halloumi 1 czerwona cebula garść listków świeżej mięty 2 łyżki płatków migdałów olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek sól * PRZYGOTOWANIE Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce i ewentualnie obierz część, jeśli skórka jest gruba
Food SquareJednogarnkowe danie typowe dla kuchni meksykańskiej, tym razem z dodatkiem zielonych szparagów i kukurydzy. Sycące i rozgrzewające, w pysznym sosie ze świeżych pomidorów, z delikatną w smaku kaszą jaglaną. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 łyżka oleju / najlepiej kokosowego 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu(...)wody 400 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki/ polecam cirio 1 mała puszka kukurydzy 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki DODATKOWO : 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 10 g masła, 500 ml bulionu lub wody PRZYPRAWY : sól , świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, ziaren kolendry, nasion kminu rzymskiego
cool and minty