zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:36/119)

OMLET ZE SZPARAGAMI 181

gorącej wodzie. Zalałam je masą jajeczną z dodatkiem świeżych ziół i sera cheddar. Polecam danie na niedzielne śniadanie.   Składniki: na 2-3 porcje 15 szt. świeżych zielonych szparagów 4-5 szt. jajek kawałek sera cheddar lub parmezanu świeże zioła np. bazylia, tymianek, oregano zielone części dymki 2 łyżki śmietany kremowej np.18% sól świeżo zmielony pieprz masło(...)wysmarowania naczynia parę plasterków wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej  Przygotowałam zioła. Ze szparagów odłamałam stwardniałe końce. Następnie je zblanszowałam. Opłukałam  pod zimną wodą. Pokroiłam je na mniejsze kawałki i ułożyłam w  wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.   W miseczce roztrzepałam jajka. Dodałam do nich śmietanę, posiekane zioła i dymkę. Starłam na tarce cheddar i wsypałam go do jajek

potrawyregionalne
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i fetą 149

jest pora na szparagi, więc dodaję je do wszystkiego, zabieram w pudełku do pracy i mrożę na zimę. Klasyczna sałatka też nie może się bez nich obejść. Wolę zielone szparagi i w ybieram zawsze te mniejsze i chudsze, bo nie wymagają obierania i gotują się dosłownie chwilkę. Młode wystarczy właściwie tylko zblanszować.   Składniki: 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach(...)twardo przekrojone na pół pół czerwonej cebuli drobno posiekanej pół opakowania sera feta pokrojonego na kawałki garść oliwek zielonych lub czarnych po szczypcie suszonego oregano i pieprzu 2 łyżki sosu beszamelowego (może być kupny)   Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze szparagami   Na talerzu ułożyć pokrojone ziemniaki, cebulę, pomidora, szparagi, oliwki i jajko. Szparagi polać sosem. Całość posypać pieprzem

Ugotowane pozamiatane
Balsamiczny kurczak ze szparagami 163

godziny. Do takich potraw należny także balsamiczny kurczak ze szparagami, a ponieważ uwielbiam nieskomplikowane i błyskawiczne w przygotowaniu dania postanowiłam przygotować go któregoś dnia po pracy. Przyrządzenie kurczaka ze szparagami zajmuje właściwie tyle czasu ile potrzeba, aby ugotował się ryż. Zdecydowanie polecam, szczególnie zabieganym i zapracowanym! Balsamiczny kurczak ze szparagami Składniki :  kubek ryżu 2 piersi z kurczaka 2 łyżki(...)miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyka oleju sezamowego 150-200g pieczarek 300g zielonych szparagów nasiona sezamu oliwa do smażenia sól i pieprz Jak przygotować kurczaka ze szparagami Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W misce wymieszać miód, ocet balsamiczny i olej sezamowy. Kurczaka pokroić w cienkie paski i dodać go do marynaty, odstawic na kilkanaście

Codzienne Gotowanie
SZPARAGI Z CHORIZO I TOMATE FRITO 125

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Tym razem przygotowałam wraz z innymi tapas szparagi z chorizo i tomate frito. Składniki: pęczek zielonych szparagów kiełbaska chorizo 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek kilka łyżek tomate frito sól, pimienton Chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy z czosnkiem na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki szparagi. Doprawiamy solą i pimientonem

Cytryna&Co.
Tagliatelle z łososiem i szparagami 132

odsłona makaronu bez kalorycznych sosów. Dla wielbicieli szparagów i łososia to strzał w dziesiątkę. Składniki na tagliatelle z łososiem i szparagami (3 porcje): makaron tagliatelle 200 g wiązanka zielonych szparagów łosoś 300 g kilka świeżych listków bazylii cebula ząbek czosnku sól pieprz łyżeczka soku z cytryny Łososia umyć i ułożyć na papierze do pieczenia. Polać sokiem z cytryny

Karola gotuje
Spaghetti ze szparagami czyli włoskie jedzenie! 202

obędzie się bez dobrej oliwy z oliwek i masła! Polecam ten pomysł na obiad w kwadrans. PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI na 4 porcje: - paczka spaghetti - duży pęczek zielonych szparagów polskich - 5 ząbków czosnku - 2 szalotki małe - chlust wina wytrawnego, białego - parmezan starty wedle uznania - oliwa z oliwek około 6 łyżek - masło 1 duża łyżka - sól morska - świeży tymianek

SMYKWKUCHNI
Makaron z podsmażanymi szparagami i pieczarkami 223

zrobienia makaronu ze szparagami i podsmażanymi pieczarkami. Wszystkie składniki, w tym daniu, przejmują nutę smakową od szparagów.  Składniki (2 porcje): 500 g pieczarek pęczek zielonych szparagów około 3 łyżki oliwy extra vergine sól pieprz 40 g masła 200 g makaronu fusilli (świderki) Przygotowanie: Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie, ale grube kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy

Smak mojego domu
Warsztaty kulinarne - SZPARAGI 160

miałam wielką przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez zwycięzcę trzeciej edycji TOP CHEF - Marcina Przybysza . Tematem warsztatów były szparagi, a w menu znalazły się: Sałatka z zielonych szparagów z jajkiem sous vide i rabarbarem Chłodnik z białych szparagów z lippią trójlistną i wędzonym pstrągiem Dorada ze szparagami, młodym groszkiem i cebulką dymką w maślanej emulsji Lody szparagowe

Kuchnia Bon Appetit
NIEMIECKI KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 226

Podczas gdy Włosi jedzą niemal wyłącznie szparagi zielone, nasi zachodni... Artykuł NIEMIECKI KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Tarta ze szparagami, serkiem w masie szpinakowo jajecznej 140

Szparagi w tarcie pięknie wyglądają, bo cudowny kolor zielony maja, z serkiem białym kontrastują, a razem idealnie smakują.  Masa jest z jajek, śmietany, do której szpinak został dodany.  Tarta wyszła chrupiąca w smaku zaskakująca. Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 1 jajko, 1 żółtko, szczypta cukru(...)płaska łyżeczka soli, 100 g zimnego masła, 250 g mąki pszennej, opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody, mąka do podsypania, ponadto: 1 opakowanie serka miękkiego solankowego 180 g, garść zielonych szparagów (ok. 300 g jak najcieńszych), garść świeżego szpinaku, 3 jaja, 2 kopiaste łyżki śmietany 18%, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży

Moniki Smakołyki
Szparagi zapiekane 100

Sezon na szparagi rozpoczęty. Proponujemy w chrupiącej panierce. Składniki pęczek zielonych szparagów 2 jajka pół szklanki maki Panierka : szklanka bułki tartej pół szklanki startego parmezanu sól pieprz oraz olej   Przygotowanie   Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Blaszkę lekko spryskałem olejem. W dużej misce wymieszałem starty parmezan i bułkę tartą, doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem.   Szparagi umyłem

R'n'G Kitchen
W biegu: szparagi na szybko 125

spożywczym. Szparagi nie są trudne w obróbce, a tych zielonych nie trzeba nawet obierać. Zapraszam na kolejny szybki przepis obiadowy SKŁADNIKI: 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej 1 pęczek zielonych szparagów 4 duże łyżki serka mascarpone 2 duże łyżki śmietany pieprz, sól, gałka muszkatołowa 0,5 opakowania makaronu spaghetti oliwa   PRZYGOTOWANIE: Makaron nastawiamy do gotowania. W tym czasie przygotowujemy

Kuchnia w biegu
Galette ze szparagami i pieczarkami 149

bardzo rozumiem zamieszanie wokół szparagów. Są przepyszne na surowo (muszę kiedyś pokazać Wam sałatkę z surowych, zielonych szparagów), ale już bardzo łatwo je rozgotować. Grillowane. O tak, grillowane są bardzo dobre. I, dzisiejsze, zapiekane w tarcie. Ale… w porównaniu ze świeżą zieloną fasolką? Albo groszkiem? Albo moim zdecydowanie ukochanym

Gotuj z Blue Raven
Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili 197

kilkanaście minut. Pamiętajmy, aby nie wyrzucać stwardniałych szparagowych końcówek. Można je wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę. Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) 15 dag fety 2 pomidory sok z cytryny olej z oliwek sól Wykonanie: Odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Szparagi z jajkiem sadzonym 171

Szparagi na śniadanie? - bardzo chętnie ! Zielone szparagi lubią się z jajkiem, dlatego moja śniadaniowa propozycja to szparagi z jajkiem sadzonym. Danie smaczne i szybkie w przygotowaniu. Podane z kromką pieczywa - najlepiej pełnoziarnistego - stanowi dobrze zbilansowany posiłek. Składniki - dla 2 osób 6 szt. szparagów zielonych ugotowanych 4 jajka olej rzepakowy do smażenia sól pieczywo Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej(...)rzepakowy.  Na środku patelni położyć 3 sztuki szparagów. Po obu stronach szparagów wybić po jednym jajku. Posolić. Smażyć pod przykryciem, aż jajka się zetną. Przy pomocy długiej łopatki zdjąć ostrożnie szparagi z jajkami z patelni na talerz. W ten sam sposób przygotować kolejną porcję. Smacznego

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania