zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:43/119)

Frankfurt nad Menem – przewodnik kulinarny 104

wina, które rośnie dosłownie rzut kamieniem od miasta. Głównie są to reslingi, ale jest też czerwony spätburgunder . W kuchni rządzi sezonowość, kiedy jest sezon na szparagi, to je się szparagi. Zielony sos (Grüne Soße) robi się z natki pietruszki, szczypiorku, szczawiu, rzeżuchy, oraz ciężej u nas dostępnego ogórecznika i trybuli. Zobacz przepis tutaj. Można zebrać je z własnego ogródka(...)wielu miejscach są jeszcze kelnerzy starej daty, którzy są duszą lokalu. W menu jest typowa kuchnia frankfurcka (oczywiście z nieodłącznym zielonym sosem i kminkowym serem), dania ogólnoniemieckie jak kiełbaski, szpecle, strudel czy sznycel. Miejscowi zamawiają dania sezonowe np. szparagi i oczywiście wino jabłkowe w dużych tradycyjnych dzbanach zwanych bemblami. Taki szaro-niebieski bembel można sobie kupić jako pamiątkę. Moja

Ugotowane pozamiatane
Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :) 163

planach mam jeszcze risotto z bobem oraz z botwiną. Tak, więc odwiedzajcie moją stronkę :) jest to wersja risotto bez winaSkładniki:400 g ryżu arborio 1 pęczek zielonych szparagów (wcześniej pogdotowanych)1 duża cebula2 ząbki czosnku4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)400 g zielonego(...)mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Dodajemy groszek oraz szparagi wcześniej podgotowane i pokrojone w kawałki 2 cm. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być

Bon Appetit Małgorzaty
Zielony pilaw ze szparagami i bobem 142

Dzień dobry, - Grasz w zielone? - Mam zielone! Ta zapomniana dziecięca gra skojarzyła mi się z dzisiejszym daniem, cieszącym oko zielenią w wielu odsłonach. Są tu delikatne zielone szparagi i jasnozielone ziarenka bobu . Do tego cudowne chrupiące dymki, aromatyczna pietruszka i wspaniale odświeżająca mięta . Danie jest zdrowe, lekkie i proste w przygotowaniu. Kiedy na nie patrzę, od razu(...)bobem przepis Nigela Slatera z książki " Tender Volume 1 " na 2-3 porcje czas przygotowania: ok. 25 min + 1 godz. na wcześniejsze moczenie ryżu Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści bobu (poza sezonem mrożonego) 120 g ryżu basmati 50 g masła 3 liście laurowe 6 strączków kardamonu, lekko rozgniecionych 6 ziarenek pieprzu kawałek cynamonu szczypta nasion kminu rzymskiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Omlet ze szparagami i pomidorami 112

Składniki : • 2-3 jajka • 5 szt. zielonych szparagów • garść pomidorków koktajlowych • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich • 1 łyżeczka masła Przygotowanie : Odrywamy zdrewniałe części szparagów, obieramy je do 1/3 wysokości i kroimy każdą na 3 części. Zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez kilka minut. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Jajka roztrzepujemy w kubku i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami

KUCHNIA POLSKA
Omlet ze szparagami 86

pełni! Dziś mam dla Was propozycję pysznego śniadania. Co powiecie na omlet ze szparagami i pomidorkami? Takie śniadania mogłabym jeść codziennie! Składniki (1-2 porcje): 1/2 pęczka zielonych szparagów 3 jajka 6 łyżek mleka kilka pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki drobno startego sera grana padano sól, świeżo zmielony pieprz ulubiona zielenina – szczypiorek, koperek, pietruszka lub kolendra

Moja pasja smaku
Fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną 133

sycące, jest wręcz obłędnie lekkie i zdrowe! A do tego Fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną jest szybki i naprawdę prosty! Składniki: 2 piersi z kurczaka pęczek zielonych szparagów 2 cytryny sól, pieprz (najlepiej gruboziarnisty, świeżo mielony) 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano (najlepiej świeżego, ale może być suszone) oliwa papier do pieczenia Wykonanie: Szparagi umyć, osuszyć

Pociąg Do Kuchni
Jajecznica z suszonymi pomidorami i szparagami 132

proste śniadanie, aby jednak nie była nudna przygotowałam ją z cebulką, suszonymi pomidorami i szparagami, które od niedawna możemy znaleźć na sklepowych półkach. Spróbujecie? Składniki: 4 jajka 4 zielone szparagi 1 mała cebulka 3-4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka (w oleju) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin sól pieprz Przygotowanie: Szparagi umyć, odłamać twarde

Oryginalny smak
Risotto ze szparagami 123

Sezon na szparagi rozpoczęty, u mnie dziś z risotto Składniki: -  1 szklanka ryżu Arborio - 500 g zielonych szparagów  - 1 l bulionu - 3-4 łyżki masła - 1 mała cebula - parmezan - pieprz - oliwa - natka pietruszki Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i szklimy. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki a pozostałe łodygi

Kulinarne życie
Krem szparagowy z mascarpone i zielonym groszkiem 128

Połączenie szparagów z mascarpone tak mi zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać to połączenie w kolejnym przepisie. Zielone szparagi zamieniłam na białe, bardziej delikatne w smaku, i przygotowałam pyszny krem o gładkiej, aksamitnej konsystencji. Aby uzyskać taką idealną konsystencję po zmiksowaniu zupy dodatkowo przetarłam ją jeszcze przez sito i zaprawiłam serkiem mascarpone, który idealnie się skomponował z białymi szparagami. Uwielbiam

Wiem co jem
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem 102

rozkrojeniu jajka żółtko apetycznie rozlało się na szparagi, tworząc niezwykle smakowite połączenie! Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem przepis własny Składniki (na 4 porcje): pęczek zielonych szparagów 4 duże kromki wiejskiego chleba 4 jajka 3 łyżki białego octu winnego (do jajek w koszulkach) parmezan do posypania oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Ze szparagów odłam twarde końcówki (same powinny

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z sosem szparagowym 181

przygotowuje się bardzo szybko, prawie tyle co trwa ugotowanie makaronu. Korzystajcie, póki jeszcze szparagi królują w sklepach i na bazarach.   Makaron z sosem szparagowym Składniki: 300 g zielonych szparagów 100 ml bulionu 2 ząbki czosnku masło do smażenia sól pieprz świeżo straty parmezan 250 g makaronu rurki Wykonanie: Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki, kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) 130

lekko chrupiącym boczkiem. Jest to idealne połączenie, idealny duet. Szparagi zawijane w boczek, czyli roladki ze szparagami, tym razem przygotowane przez Piotra Składniki, 4 porcje: • 1 pęczek zielonych szparagów (około 15 sztuk) • 5 cienkich, długich plastrów wędzonego boczku • pomidory koktajlowe i ser mini mozzarella • sól, cukier i pieprz Zielone szparagi nie są tak zdrewniałe jak białe. Ja jednak

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim 111

Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim Szparagi , drogocenne warzywo sezonowe , które właśnie pojawiło się w sklepach . Uwielbiane przez moją rodzinkę z drobnymi wyjątkami , które podchodzą do nich obojętnie ( mój M. ) , reszta jest ich zapalonymi zwolennikami . Dzisiaj w klasycznym i chyba najbardziej smacznym wydaniu , czyli z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. Wiem tym , dla których gotowanie jest(...)woli , ale mimo swej miłości do niego nie mam ani nadwagi , ani miażdżycy , czyli można ..okiełznać demony , nawet te maślane… Składniki dla 4 osób : 0,5 kg zielonych szparagów 4 jajka 1 łyżka octu winnego białego sól 1 łyżeczka cukru 4 plastry szynki parmeńskiej , serrano lub innej w tym typie sos holenderski : 4 żółtka 200g masła 3 łyżki

Ogrodnik w podróży
Łosoś grillowany ze szparagami 135

Składniki : • 600 g fileta z łososia bez skóry • pęczek zielonych szparagów • 2 łyżki tartego parmezanu • oliwa z oliwek • sól • pieprz cytrynowy • sok z cytryny Przygotowanie : Łososia dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości warzyw. Skrapiamy oliwą. Grillujemy łososia i szparagi

KUCHNIA POLSKA
Cykl wielkanocny: Zupa krem ze szparagów, szpinaku i bazylii (Crema di asparagi, spinaci e basilico) 76

SKŁADNIKI 500 g szpinaku 500 g zielonych szparagów 500 ml wywaru warzywnego 1 szalotka 2 ząbki czosnku natka pietruszki pęczek bazylii s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di spinacini 500 g di asparagi verdi 500 ml di brodo vegetale 1 scalogno 2 spicchi d'aglio prezzemolo basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE

La grande e la piccola cuoca
Szparagi z emulsją maślaną 210

tylko się pojawią, stają się władcami naszych stołów i żołądków... Składniki: - pęczek szparag - 50 ml masła - 2 łyżki wrzącej wody - sól, pieprz - paluch z masłem czosnkowym Przygotowanie: Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy że obetniemy tylko zdrewniałe końcówki. Najlepiej obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Ja stosuję inny sposób jakim jest wygięcie szparaga i końcówka sama się odłamuje. Szparagi

Życie zaczyna się w kuchni
Szparagowe co nieco 133

stanowić odrębne danie lub dodatek, na przykład do pysznej pieczonej rybki. Ta wersja szparagów nie wymaga od Was specjalnego sprzętu kuchennego, żadnych wysokich garnków, wiązania sznurkiem- zapomnijcie! Wykorzystuję zielone szparagi, te po prostu najbardziej mi smakują. Póki są młode- nie obieram ich, wyłącznie myję. Naginam końcówkę każdego szparaga żeby pękła w miejscu w którym kończy się najbardziej włóknista część

Pichceniomania
Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi 123

szparagi powoli dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową.  Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego garść orzeszków ziemnych bez soli i oleju sól pieprz świeżo mielony Szparagi myjemy

My Chcemy Jeść
Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter 103

tworzą doskonały pomysł na szybkie i łatwe śniadanie. Polecam! Scroll down for English Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem (4 porcje) Składniki: 4 jajka 900 g zielonych szparagów, z odciętymi stwardniałymi końcówkami 4 łyżki startego parmezanu 4 łyżki masła 6-7 liści szałwii 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz

karmelowy
LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł w tahini 105

łyżeczki ziół prowansalskich - kilka zielonych szparagów (w sezonie;)       - czarny pieprz świeżo mielony - 100g ugotowanej soi* (lub z puszki)           - suszone chili w płatkach - kilka suszonych pomidorów                         - sól himalajska - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać

Wegańska kuchnia orientalna
Risotto ze szparagami 79

Składniki: 200 g ryżu Arborio do risotto pęczek zielonych szparagów 60 g masła 500 ml bulionu warzywnego pół dużej cebuli 100 ml białego wytrawnego wina sól morska i pieprz ser żółty tymianek do dekoracji Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. Na głębokiej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć szparagi przez 3 minuty. Odłożyć

Moja Galeria Smaku
Makaron pappardelle ze szparagami, winem i serem ricotta 146

wykonaniu. Kocham wiosnę, dzięki niej mogę jeść szparagi kilogramami. A wiadomo – szparagi – uszczęśliwiają Zapraszam na miseczkę Składniki (2 duże porcje): 250 g makaronu pappardelle 1 pęczek zielonych szparagów 125 g sera ricotta sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa 6 łyżek białego wina 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Przygotuj

Moja pasja smaku
Po prostu szparagi 122

bywa z planami, ulegają zmianie. Domownicy poprosili mnie o podanie szparagów w najprostszej formie - z wody, z masełkiem i bułeczką tartą - były pyszne! :) Składniki: pęczek zielonych szparagów sól szczypta cukru 3 łyżki sklarowanego masła bułka tarta Wykonanie: Szparagi opłukałam. Odłamałam zdrewniałe końcówki. Zrobiłam to łapiąc za oba końce szparaga i wyginając go – wówczas sam złamał się w odpowiednim miejscu

Kuchenne zapiski Edyty
Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 133

Poniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję, gdzie główną rolę grają młode szparagi, a towarzyszy im dość mocno wyczuwalny i słodki aromat prażonego czosnku.  Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 350 g odmiany ryżu przeznaczonej do risotto ( np. Arborio, Carnaroli) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 800 ml gorącego bulionu sól

Roślinna - blog wegański