wszędzie,w każdym markecie i warzywniaku i to naprawdę w przystępnej cenie. Korzystajmy więc,bo sezon na nie trwa krótko. porcja na 2 osoby: 4- 5 jajek 6 zielonych szparagów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz Szparagi umyć,odłamać twarde końce i wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Wyjąć,przelać zimną wodą,odcedzić
Kolorowa kuchnia Elkisezonowo. Takie potrawy mogłabym jeść 3 razy dziennie, spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (około 390 g) makaron udon – 1 porcja (75 g) 6 – 8 zielonych szparagów 2 dymki ze szczypiorkiem 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, biały pieprz mielony olej z prażonych nasion sezamu – lub inny olej
Moja pasja smakulekkiego. Składniki: ciasto wytrawne do tarty ( mąka , jajka, jogurt, sól) 1 jajko 200g śmietanki 30% 150g sera pleśniowego kremowego 5 pomidorków koktajlowych (lub więcej, do smaku) 10-12 szparagów zielonych sól, pieprz Spód do tarty przygotowujemy zgodnie z przepisem, studzimy. Śmietankę mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na upieczony spód. Ser pleśniowy kroimy w plasterki, układamy(...)sosie. Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, układamy w małych odstępach na tarcie. Pomidorki przekrawamy na pół, układamy pomiędzy szparagami. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika, pieczemy przez 20 minut
Gotowanie i blogowaniecieście filo Składniki: (na formę do tarty 35x11 cm) 3 płaty ciasta filo 40 g masła nadzienie: 350 g piersi z kurczaka 4 cebulki dymki 250 g zielonych szparagów 2 łyżeczki curry w proszku 2 jajka 200 g serka wiejskiego 100 ml mleka sól pieprz 2 łyżki oleju dodatkowo: 1 pęczek rzodkiewki 1 doniczka rzeżuchy Piersi kurczaka pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut Proporcje na 8 szt Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 szklanki jogurtu greckiego 2 jajka sól pieprz pieprz cayenne płatki chili pomidorki koktajlowe 1/2 pęczka zielonych szparagów oliwa do smażenia. Wykonanie: Szparagi płuczemy, odłamujemy końcówki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, układamy szparagi, solimy je. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy przez 5 minut. Odstawiamy szparagi do przestygnięcia
Kulinarne przygody Gatitymało kaloryczna przekąska lub dodatek do innych dań. Mi bardzo zasmakowała. Dodałam ją do mojego ulubionego carpaccio z buraków: http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/04/carpaccio-z-buraka-cwikowego-po-polsku.html Składniki na 2 porcje: 5-6 zielonych surowych szparagów garść płatków migdałów sok z ćwiartki cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Dodatkowo idealnie pasują płatki parmezanu. Niestety zabrakło ich tym razem. Szparagi
Jemy Pijemyjesteście jeszcze fanami szparagów, spróbujcie ich w formie tarty z ciastem filo. Ciasto filo i boczek podkreślają ich kruchość i delikatny smak. Składniki: 1 opakowanie ciasto filo 9 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami 3 plastry boczku 3 plastry sera żółtego 20 dag ricotty 10 dag mascarpone 2 jajka gałka muszkatołowa 100 ml gęstej śmietany 12% sól, pieprz, liście bazylie(...)Wykonanie: Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce a następnie blanszujemy około 5 minut w osolonej, gotującej się wodzie. Blanszowanie to inaczej podgotowywanie, aby zachować niepowtarzalny smak i kolor. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Zblanszowane szparagi owijamy plastrem sera a następnie plastrem boczku i podsmażamy na patelni
Podróż w kulinariapropozycja na letnie śniadanie lub kolacje. Nie wymaga prawie żadnego wysiłku, a do jej przygotowania, oprócz jajek możemy użyć produktów, które akurat mamy w lodówce. Ja wybrałam piękne, zielone szparagi, pomidory i listki bazylii. Płatki chili przydały się, by podkręcić smak potrawy. Chwila na patelni, a później w piekarniku i danie gotowe! Swoją frittatę zaserwowałam w idealnie nadającej się
Pasja Smakuprzedstawiam moją propozycję obiadową. Jedna z moich ulubionych kasz, czyli bulgur z ulubioną rybą, a więc łososiu pieczonym w marynacie z sosu sojowego a do tego oczywiście pyszne zielone szparagi. Taki obiad nie dość, że jest bardzo zdrowy to doskonale syci, ładnie prezentuje się na talerzu i robię się go sprawnie i szybko. Polecam samemu się przekonać. Składniki
Healthy food explorerjesteś na diecie redukcyjnej. Przygotujesz je w 15 minut! Składniki (na 2 porcje): 400 gram dorsza 150 ml mleka kokosowego czosnek szalotka garść mrożonego groszku pęczek szparag zielonych pomidorki koktajlowe zielona pasta curry- łyżka sos sojowy olej do smażenia ocet ryżowy lub sok z cytryny świeży tymianek ryż brązowy do podania Gotuję ryż
Mango PapajaFrittata u Włochów, a u nas omlet z dodatkiem warzyw. 120 g wędzonego boczku, 220 g szparagów zielonych, 50 g szalotki, łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 50 g sera (u mnie Provolone), Do miski wbić jajka, dodać łyżkę wody, szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej. Rozbełtać. Szparagi umyć, odłamać końcówki, pokroić na kawałki długości około
królestwo garówbakterii, bez żadnych dodatków. Jest gęsty i kremowy. Doskonały też do dań na ciepło. Jak znajdziecie go w sklepie, koniecznie wypróbujcie. Bób na blogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa
Kulinarne przygody Gatityidealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Bób na blogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa
Kulinarne przygody Gatityidealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Bób na blogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa
Kulinarne przygody Gatityszklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego dodatki 1 pęczek zielonych szparagów 2 pomidory 2 kulki mozzarelli ser żółty do posypania, u mnie mieszanka goudy i cheddara sos pomidorowy 1/2 puszki pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju czosnek niedźwiedzi
Monia miesza i gotuje