zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:61/119)

Kanapka z łososiem, szparagami i jajkiem w koszulce 164

wędzonym łososiem, efektownym jajkiem w koszulce i szparagami. Koniecznie musisz wypróbować w sezonie szparagowym! Składniki (2 porcje): 2 kromki ulubionego pieczywa 2 jajka 1 łyżka octu 8-9 szparagów zielonych 50 gram wędzonego łososia 3 łyżki kremowego serka 1 łyżka posiekanego szczypiorku świeżo zmielony pieprz Chleb tostuję. W dużym garnku gotuję wodę, po zagotowaniu obniżam nieco temperaturę pod garnkiem(...)tworzę w wodzie wir. Jajko wbijam do małej miseczki a następnie przelewam z miseczki w sam środek utworzonego wiru. Gotuję 1,5 minuty. Tak samo postępuję z drugim jajkiem. Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję i gotuję przez 5 minut we wrzącej wodzie. Odcedzam i kroję wzdłuż na pół. Serek mieszam z posiekanym szczypiorkiem. Stostowane pieczywo smaruję serkiem, nakładam połowę wędzonego

Mango Papaja
Ravioli z warzywami z woka 199

smaku idealne. Składniki:  1 opakowanie Ravioli ze szpinakiem z dodatkiem serka mascarpone Hilcona, 1 czerwona papryka,  1 duża biała cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 8 szt. szparagów zielonych, 1 marchew, 1 bakłażan, 4 – 5 łyżek oleju z orzecha włoskiego, 1 łyżeczka cukru, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej(...)Przygotowanie: Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w drobną kostkę. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę, paprykę również kroimy w kostkę, a marchew w cienkie słupki. Z opłukanych szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie je w łuk pozostawiamy w zimnej wodzie na ok 10 min,  dzielimy na 3 - 4 części. W woku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę

Moniki Smakołyki
Szparagi w cieście francuskim z szynką parmeńską 341

SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ Zdarza się, że potrzebujemy przyrządzić coś szybko jako przekąskę- np. gdy oczekujemy gości i szykujemy już dość czasochłonne główne danie, lub gdy sami chcemy poczuć "odrobinę luksusu"- i świetnie(...)taka przekąska będzie wykwintna i robiąca wrażenie, a jednocześnie prosta w wykonaniu i mało czasochłonna.  Oto jedna z propozycji na pyszną i wykwintną przystawkę. Składniki: - pęczek zielonych szparagów - szynka parmeńska (lub inna podobna- cienko krojona, dojrzewająca) - ciasto francuskie mrożone - żółty ser (tarty parmezan, lub inny, łatwy do samodzielnego utarcia) - sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie: 1. Ciasto francuskie

Aromatyczne Podróże
Quiche z zielonymi szparagami 179

ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz, Wykonanie; Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej

Anioły w kuchni
Pizza ze szparagami i słonecznikiem na grubym cieście 158

pestek słonecznika i 3 rodzajów sera. Zazwyczaj preferuję cienkie ciasto, ale w tym przypadku grube sprawdza się idealnie. Cienkie ciasto mogło by nie utrzymać takiej ilości sera Pizza ze szparagami i słonecznikiem na grubym cieście Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej około 2/3 szklanki wody (około 160 ml) 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy łyżka cukru sól Sos pomidorowy(...)łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii pieprz sól Dodatki: 5 grubych zielonych szparag (10 cienkich) 150 g sera żółtego startego na dużych oczkach kulka mozzarelli (125 g) około 100 g sera typu favita 2-3 łyżki pestek słonecznika oliwa z oliwek szczypta

PatiGotuje
Szparagi z jajkiem gotowanym w woreczku i wędzonym halibutem 208

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Szparagi z jajkiem gotowanym w woreczku i wędzonym halibutem Składniki – 2 porcje: Jajka – 2 sztuki Szparagi zielone – 200g Wędzony halibut – 100g Grzanki z pieczywa Pesto z natki pietruszki – 2 łyżki Olej szczypiorkowy – 2 łyżki Rzodkiewki – 4 sztuki Wykonanie: Jajka wbijamy delikatnie do woreczków spożywczych lub folii(...)następnie zawijamy tak, aby w woreczku zostało jak najmniej powietrza. Następnie gotujemy w gorącej wodzie przez 4-5 minut, w zależności od wielkości jajek. W między czasie przygotowujemy szparagi – odcinamy zdrewniałe końcówki i blanszujemy w osolonej wodzie.  Zblanszowane szparagi i pokrojone w plasterki rzodkiewki polewamy pesto z natki pietruszki i olejem szczypiorkowym. Na szparagach układamy ugotowane jajka, wędzonego halibuta

Kuchnia Bon Appetit
Lubelski Kociołek po raz IX – Tarta ze szparagami i chorizo 199

Martyna - http://www.chiliandsugar.blogspot.com/ Tarta ze szparagami i chorizo Składniki : Ciasto: pół szklanki mąki 1/5 kostki masła 1 łyżka wody jajko Nadzienie: 3 jajka 3/4 szklanki śmietany ok 8 szparagów zielonych (ja zawsze obieram) kilka oliwek 3 suszone pomidory w zalewie kilka plastrów chorizo tymianek 2-3 łyżki tartego parmezanu Do dzieła!!! Ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę do tary(...)przez ok 40 minut. Spód podpiekamy w 200 stopniach przez ok 15 minut. Mieszamy jajka ze śmietaną na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy szparagi, chorizo, oliwki pokrojone w talarki i pokrojone drobno suszone pomidory - wylewamy na składniki masę śmietanowo jajeczną i posypujemy parmezanem. Pieczemy w 180 stopniach aż wierzch się zarumieni - ok 30 minut

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z kaszą gryczaną. 298

wycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne składniki. Składniki: 2 saszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek, 250 g sera feta, 1 jogurt naturalny (ok.400g), 1 mała cytryna, odrobinę parmezanu lub drobno startego sera żółtego, świeżo zmielona sól i pieprz(...)czosnku, garść natki pietruszki,  olej do smażenia, kilka listków świeżej bazylii do dekoracji - niekoniecznie, to ja dodałam do przepisu. Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na mniejsze części. Podsmażyć do zrumienienia - smażyć parę minut, w małej ilości tłuszczu na małym ogniu. Ostudzić. Oliwki pokroić - jedną oliwkę

W kuchni u Moniki
Pyszna sałatka ze szparagami 157

bardzo krótko,więc zajadam się tym warzywem ile można.....a wciąż mi mało i mało. Dzisiejszy przepis polecam na śniadanie, obiad i kolację :) SKŁADNIKI : (2-3 porcje) pęczek zielonych szparagów  1/2 czerwonej cebuli ok. łyżki drobno posiekanych kaparów 2 jajka 1/2 dużego pomidora (najlepiej malinowy) Plastry szynki długo dojrzewającej (w wersji wegetariańskiej-pomijamy) Ser (u mnie gruziński

Kopystką po garach
Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami 166

udek z kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego  2 łyżki białego wina wytrawnego  1 łyżka miodu rzepakowego  1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz cukinia  kilka szparagów zielonych patyczki do szaszłyków  gałązki rozmarynu ( nie koniecznie )  Patyczki do szaszłyków wkładamy do wysokiej szklanki napełnionej zimną wodą. Namaczamy patyczki żeby nam się nie spaliły w czasie grillowania(...)kubku / słoiku mieszamy ocet balsamiczny z winem i miodem wraz z obranym i drobno posiekanym ząbkiem czosnku.  Marynatą zalewamy udka i odstawiamy na minimum 30 minut.  Szparagi przygotowujemy – odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy szparagi z niewielkie kawałki. Główki zostawiamy obok.  Cukinię myjemy pod zimną wodą i kroimy w plasterki ( maks centymetrowe) .  Wyciągamy patyczki z wody

Kuchnia na wzgórzu
KOMOSA RYŻOWA Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 190

Pyszna, lekka i kolorowa sałatka o wyrazistym smaku. Obowiązkowo do wypróbowania w sezonie letnim, kiedy to nietrudno o świeże, dojrzałe warzywa. Poza sezonem szparagi z  powodzeniem możecie zastąpić fasolką szparagową, kukurydzą z kolby odsączoną kukurydzą z puszki, a świeże pomidory suszonymi. W każdej z wersji - zimowej czy letniej - sałatka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Idealnie sprawdzi się jako(...)pracy lub będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) 2 kolby kukurydzy 2 pomidory malinowe 2 szalotki 8 zielonych szparagów garść posiekanych listków natki pietruszki SOS WINEGRET 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty / można dać więcej jeśli lubimy 1 łyżeczka musztardy miodowej (polecam  taką  ) / można pominąć

cool and minty
Serowe bułeczki ze szparagami 167

Serowe bułeczki ze szparagami idealnie nadają się do zabrania na majową wycieczkę, piknik lub po prostu do szkoły czy pracy. Są tak smaczne, że nie potrzebują już więcej dodatków. Uwaga, znikają w błyskawicznym tempie ;) Na 6 bułek 200 g mąki pszennej(...)suszonych drożdży 125 ml ciepłej wody szczypta soli 0/5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 50 g startego sera cheddar łyżka oliwy   6 mini kulek mozzarelli 6 łodyg zielonych szparagów łyżeczka oliwy sól, pieprz Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, papryką i wodą. Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy oliwę oraz starty ser i wyrabiamy kolejne

Mienta blog
Pasta kanapkowa z kaszą jaglaną, szparagami i orzechami 145

się to z pastą sałatkową na kanapkę, która może także nosić miano sałatki. Potrzebowałam do niej niewiele produktów, a smak naprawdę mnie urzekł.   Składniki 5-6 zielonych szparagów 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 3-4 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki kilka orzechów włoskich 1 łyżeczka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Do rondelka o grubym dnie nalać

Raj dla Podniebienia
ZUPA SZPARAGOWA 201

błonnika poprawiają pracę układu pokarmowego. Szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne. Zawarta w szparagach asparagina wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. SKŁADNIKI: pół pęczka szparagów zielonych 5 ziemniaków 1 duży ząbek czosnku około 1 litra bulionu warzywnego koperek, szczypiorek 1/2 łyżeczki lubczyku 1/3 łyżeczki kurkumy 200 g śmietany 18% sól, pieprz oliwa z oliwek(...)dodatkiem masła smażymy ziemniaki pokrojone w kostkę, dorzucamy plasterki czosnku, kurkumę i lubczyk. Następnie dolewamy bulion warzywny i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie kroimy szparagi na małe plasterki pozostawiając główki w całości. W momencie, gdy ziemniaki będą już gotowe dorzucamy szparagi, koperek, szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze gotujemy. Na koniec

wege i kropka
Tureckie pide ze szparagami 159

mąki pszennej (może być mieszana z razową pszenną) 250 ml letniej wody 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie 500 g szparagów zielonych 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz czerwona papryka słodka 100 g kiełbasy wiejskiej żółty ser Do miski wsypujęmy mąkę, w wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej(...)mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 części , wałkujemy cienko , boki zawijamy formując tureckie pide. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i napełniamy nadzieniem. Szparagi kroimy na 1 cm kawałeczki odcinając ok 5-7 cm wierzchołków. Na maśle przysmażamy cebulę i wkładamy pokrojone szparagi, dusimy pod przykryciem ok 15 min, na koniec odparowujemy nadmiar płynu

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania