DWÓCH BARDZO GŁODNYCH OSÓB : - 250 mąki bezglutenowej mix B - 200 letniej wody - 8 gr świeżych drożdży - 50 ml oliwy z oliwek - łyżeczka soli - łyżeczka cukru -mały pęczek zielonych szparagów -150 gr sera hallouimi - świeży tymianek -70 ml oliwy z oliwek (dobrej) JA UŻYWAM ROBOTA Z HAKIEM , więc sprawa jest mocno ułatwiona, wrzucam mąkę, wodę, drożdże , sól, cukier, i samo
Kuchnia bezglutenowa Loliblogu w zakładce po lewej stronie bloga SAŁATKI. Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 2 pęczki szparagów zielonych 1 podwójna pierś z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki przyprawy złocisty kurczak 6 łyżek oleju 200 g pieczarek 3 średnie pomidory 1 sałata lodowa koperek sól pieprz(...)szklanki oliwy 1 czubata łyżeczka musztardy (dałam bawarską) 3 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Szparagi ugotować z posolonej wodzie z łyżeczką cukru. Czas gotowania to około 7-8 minut. Po ugotowaniu odcedzić z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka pokroić na małe plasterki. Oprószyć przyprawą złocisty kurczak. Na patelni rozgrzać trzy łyżki oleju
O kuchni z uczuciemmnie dziś bardzo prosty i szybki przepis, który sprawdzi się jako danie obiadowe, albo romantyczna kolacja ;) No to do dzieła! Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 zielonych szparagów 10 krewetek czerwonych argentyńskich 2 boczniaki królewskie (mikołajkowe, eryngi) 6 pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku szczypiorek 2 łyżki klarowanego masła świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: Grzyby kroimy na plasterki
Quinoa Raz!Szparagi to zdrowe warzywa, które świetnie nadają się na przekąskę :) Ciasto jest delikatne, ale chrupiące, tak samo jak szparagi, więc całość wybornie smakuje. SKŁADNIKI: szparagi zielone 1 pęczek ciasto francuskie 1 op. salami w plastrach 100 g. ser żółty w plastrach 150 g. cebula czerwona 1/2 szt. sól, pieprz do oprószenia olej rzepakowy(...)łyżki mąka do podsypania żółtko z 1 jaja METODA: Stolnicę podsypać mąką. Wyłożyć ciasto francuskie. Pokroić na małe kwadraty. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki ok 1-2 cm. Oprószyć solą, pieprzem i skropić olejem. Na kwadratach ciasta francuskiego układamy plaster sera, 2-3 plastry salami, pokrojoną w piórka cebulę. Na to układamy 2 szt. szparagów. Końce lewy górny
Kuchnia Paulettesbobu. Po upieczeniu są pyszne. Koniecznie spróbujcie ! Pieczone warzywa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 cukinia 2 bataty kilka garści młodego bobu w strąkach 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 pęczek młodej marchewki oliwa z oliwek EV gruba sól morska świeże zioła, u mnie bazylia i oregano odrobina chili w płatkach Wykonanie: Warzyw nie obieramy, tylko je dokładnie myjemy
Kulinarne przygody Gatitykostkę 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1/2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g zielonych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcówkami, pokrojnych na 2 cm kawałki 200 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 1/4 szklanki półsłodkiego czerwonego wina 1/2 szklanki
karmelowyarborio — około ½ szklanki suchego ryżu na osobę bulion warzywny – około 4 litrów, jeśli zostanie można wykorzystać do zup lub zamrozić dwie szalotki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy pęczek szparagów zielonych 100 ml białego wina (można pominąć) ½ szklanki drobno posiekanych, suszonych pomidorów pęczek drobno posiekanej pietruszki dwie łyżki zimnego masła ¾ szklanki startego parmezanu sól, pieprz. Na początku dobrze jest wszystko(...)przygotować, żeby w trakcie gotowania można było sięgać po gotowe składniki. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, odcinamy główki, a łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Ścieramy parmezan do miseczki. Szykujemy wino, pomidory i pietruszkę. Podczas gotowania musimy pamiętać o kilku zasadach: bulion i wino muszą być ciepłe, w przeciwnym razie zahartują nam ziarna ryżu
ladykitchencytryny idealnie zbalansuje smak dania. Składniki: 2 filety dowolnej ryby wędzonej (u mnie jest to rzeczna ryba BASA, popularna w Wielkiej Brytanii ) 1 wiązka zielonych szparagów 200 g mrożonego groszku 2 szczypty soli morskiej 2 szczypty pieprzu białego 1 cytryna Wykonanie: Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym (lekko posmarować oliwą), wstawić do pieca nagrzanego
Wino Francja Kuchniagałązek świeżego oregano 10-15 listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy truflowej 150ml jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz dodatkowo kilka zielonych szparagów 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1 cebula cukrowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o boku ok 2-3 cm. Wszystkie składniki marynaty
DefinicjaSmakusię im dziwić? Spróbujcie!"Składniki na 3 porcje:1/2 pomarańczy15 truskawek6 główek z zielonych szparagówjogurt naturalny - 4 łyżkicukier cynamonowy2 łyżeczki cukru białegoszczypta soliSposób przygotowania:Szaragi myjemy i odłamujemy twarda końcówkę (jeżeli wolisz możesz odciąć mniej więcej 1/4, 1/3 dolnej części szparaga). Do gotującej się wody wsypujemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru.Wrzucamy, gotujemy około 8-10 minut w zależności
Słodkie PrzyjemnościSezon szparagowy w pełni więc korzystajmy i jedzmy to smaczne i wartościowe warzywo. U mnie sałatka ze szparagami w roli głównej. 10 szparagów zielonych 1 op mieszanki sałat 1 op mini mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych żółtych 8 pomidorków koktajlowych czerwonych dresing: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dijon(...)Składniki dresingu wymieszać ze sobą i odstawić na kilka minut by smaki się przegryzły. Szparagi umyć,odłamać twarde końce i wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Wyjąć,przelać zimną wodą,odcedzić i pokroić na kawałki. Szparagi powinny być jędrne i al dente. Sałatę podzielić na dwie porcje,pomidorki pokroić na połówki,tak samo kulki mozzarelli,ułożyć na sałacie. Na koniec
Kolorowa kuchnia Elkiżytniej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 100 gram masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 12% 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 gram zielonych szparagów 100 gram parmezanu 3 jajka 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 12% sól, pieprz i zioła prowansalskie 3-4 szalotki Składniki na kruchy
Mango Papajaszczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego 150 g świeżego szpinaku ,zmiksować Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i smażyć cienkie naleśniki z dwóch stron na rumiano . Farsz: pęczek zielonych szparagów ,gotujemy 4 minuty ,potem przelewamy zimną wodą . Jeden filet z kurczaka ,kroimy na paski ,doprawiamy i smażymy na rumiano. Dodatkowo: jogurt grecki słonecznik prażony liście botwinki oliwa
Ladylaura.jogurtu naturalnego 100 g sera koziego o intensywnym smaku 1 ząbek czosnku listki z 6 gałązek tymianku sól i pieprz do smaku* ulubione warzywa (u mnie: pęczek zielonych szparagów, 1 cukinia pokrojona w plasterki, 1 czerwona cebula pokrojona na ćwiartki, 1 czerwona papryka pokrojona na ćwiartki, kilka małych pomidorków) oliwa * Uwaga na sól. mój ser był tak słony
Chilli Czosnek i Oliwaszkl mąki graham Młynomag 1 szkl mąki luksusowej Młynomag 1 jajko 200 g masła szczypta suszonych pomidorów szczypta soli szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia nadzienie 500 g zielonych szparagów 340 g śmietany 18% 2 łyżki mozzarelli tartej 2 jajka szczypta chili sól pieprz ser do posypania Zagniatamy ciasto dość twardo wyklejamy formę o wym ok 33x22 Szparagi gotujemy
Gotowanie jest łatwe