Martyna - http://www.chiliandsugar.blogspot.com/ Tarta ze szparagami i chorizo Składniki : Ciasto: pół szklanki mąki 1/5 kostki masła 1 łyżka wody jajko Nadzienie: 3 jajka 3/4 szklanki śmietany ok 8 szparagów zielonych (ja zawsze obieram) kilka oliwek 3 suszone pomidory w zalewie kilka plastrów chorizo tymianek 2-3 łyżki tartego parmezanu Do dzieła!!! Ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę do tary(...)przez ok 40 minut. Spód podpiekamy w 200 stopniach przez ok 15 minut. Mieszamy jajka ze śmietaną na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy szparagi, chorizo, oliwki pokrojone w talarki i pokrojone drobno suszone pomidory - wylewamy na składniki masę śmietanowo jajeczną i posypujemy parmezanem. Pieczemy w 180 stopniach aż wierzch się zarumieni - ok 30 minut
sierotka maRysia w kuchniwycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne składniki. Składniki: 2 saszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek, 250 g sera feta, 1 jogurt naturalny (ok.400g), 1 mała cytryna, odrobinę parmezanu lub drobno startego sera żółtego, świeżo zmielona sól i pieprz(...)czosnku, garść natki pietruszki, olej do smażenia, kilka listków świeżej bazylii do dekoracji - niekoniecznie, to ja dodałam do przepisu. Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na mniejsze części. Podsmażyć do zrumienienia - smażyć parę minut, w małej ilości tłuszczu na małym ogniu. Ostudzić. Oliwki pokroić - jedną oliwkę
W kuchni u Monikibardzo krótko,więc zajadam się tym warzywem ile można.....a wciąż mi mało i mało. Dzisiejszy przepis polecam na śniadanie, obiad i kolację :) SKŁADNIKI : (2-3 porcje) pęczek zielonych szparagów 1/2 czerwonej cebuli ok. łyżki drobno posiekanych kaparów 2 jajka 1/2 dużego pomidora (najlepiej malinowy) Plastry szynki długo dojrzewającej (w wersji wegetariańskiej-pomijamy) Ser (u mnie gruziński
Kopystką po garachudek z kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki białego wina wytrawnego 1 łyżka miodu rzepakowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz cukinia kilka szparagów zielonych patyczki do szaszłyków gałązki rozmarynu ( nie koniecznie ) Patyczki do szaszłyków wkładamy do wysokiej szklanki napełnionej zimną wodą. Namaczamy patyczki żeby nam się nie spaliły w czasie grillowania(...)kubku / słoiku mieszamy ocet balsamiczny z winem i miodem wraz z obranym i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Marynatą zalewamy udka i odstawiamy na minimum 30 minut. Szparagi przygotowujemy – odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy szparagi z niewielkie kawałki. Główki zostawiamy obok. Cukinię myjemy pod zimną wodą i kroimy w plasterki ( maks centymetrowe) . Wyciągamy patyczki z wody
Kuchnia na wzgórzuPyszna, lekka i kolorowa sałatka o wyrazistym smaku. Obowiązkowo do wypróbowania w sezonie letnim, kiedy to nietrudno o świeże, dojrzałe warzywa. Poza sezonem szparagi z powodzeniem możecie zastąpić fasolką szparagową, kukurydzą z kolby odsączoną kukurydzą z puszki, a świeże pomidory suszonymi. W każdej z wersji - zimowej czy letniej - sałatka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Idealnie sprawdzi się jako(...)pracy lub będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) 2 kolby kukurydzy 2 pomidory malinowe 2 szalotki 8 zielonych szparagów garść posiekanych listków natki pietruszki SOS WINEGRET 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty / można dać więcej jeśli lubimy 1 łyżeczka musztardy miodowej (polecam taką ) / można pominąć
cool and mintySerowe bułeczki ze szparagami idealnie nadają się do zabrania na majową wycieczkę, piknik lub po prostu do szkoły czy pracy. Są tak smaczne, że nie potrzebują już więcej dodatków. Uwaga, znikają w błyskawicznym tempie ;) Na 6 bułek 200 g mąki pszennej(...)suszonych drożdży 125 ml ciepłej wody szczypta soli 0/5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 50 g startego sera cheddar łyżka oliwy 6 mini kulek mozzarelli 6 łodyg zielonych szparagów łyżeczka oliwy sól, pieprz Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, papryką i wodą. Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy oliwę oraz starty ser i wyrabiamy kolejne
Mienta blogsię to z pastą sałatkową na kanapkę, która może także nosić miano sałatki. Potrzebowałam do niej niewiele produktów, a smak naprawdę mnie urzekł. Składniki 5-6 zielonych szparagów 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 3-4 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki kilka orzechów włoskich 1 łyżeczka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Do rondelka o grubym dnie nalać
Raj dla Podniebieniabłonnika poprawiają pracę układu pokarmowego. Szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne. Zawarta w szparagach asparagina wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. SKŁADNIKI: pół pęczka szparagów zielonych 5 ziemniaków 1 duży ząbek czosnku około 1 litra bulionu warzywnego koperek, szczypiorek 1/2 łyżeczki lubczyku 1/3 łyżeczki kurkumy 200 g śmietany 18% sól, pieprz oliwa z oliwek(...)dodatkiem masła smażymy ziemniaki pokrojone w kostkę, dorzucamy plasterki czosnku, kurkumę i lubczyk. Następnie dolewamy bulion warzywny i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie kroimy szparagi na małe plasterki pozostawiając główki w całości. W momencie, gdy ziemniaki będą już gotowe dorzucamy szparagi, koperek, szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze gotujemy. Na koniec
wege i kropkamąki pszennej (może być mieszana z razową pszenną) 250 ml letniej wody 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie 500 g szparagów zielonych 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz czerwona papryka słodka 100 g kiełbasy wiejskiej żółty ser Do miski wsypujęmy mąkę, w wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej(...)mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 części , wałkujemy cienko , boki zawijamy formując tureckie pide. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i napełniamy nadzieniem. Szparagi kroimy na 1 cm kawałeczki odcinając ok 5-7 cm wierzchołków. Na maśle przysmażamy cebulę i wkładamy pokrojone szparagi, dusimy pod przykryciem ok 15 min, na koniec odparowujemy nadmiar płynu
Gotowanie jest łatwedodatków oraz o tym by nadal to ciasto grało pierwsze skrzypce w tym daniu. Uznałam, że o tej porze roku najlepszym dodatkiem będzie wiosenne, ziołowe pesto oraz moje ukochane szparagi, liście botwiny i ser z niebieską pleśnią. Składniki (na 1 dużą pizze bianca lub kilka miejszych): Ciasto na pizze: 200 gram mąki do pizzy typ 00 150 gram semoliny(...)łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 4 łyżki ziołowego pesto* 100 gram sera z niebieską pleśnią 4 łyżki tartej goudy lub sera mozzarella 4-5 zielonych szparag 5-6 liści botwiny kilka liści bazylii Prosty sos czosnkowy: 100 gram jogurtu naturalnego 1 posiekany ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu 2 łyżki posiekanego koperku Wszystkie składniki mieszam
Mango Papajajajka oraz szynka szwarcwaldzka, dlatego najbardziej popularne jajka sadzone na szparagach albo szparagi pieczone w szynce :) Postanowiłem zrobić jakiś przepis z połączenia tych dwóch pierwszych produktów, jajko - źródło białka , szparag - porcja warzyw więc brakuje węgli i tłuszczu - jako źródło węglowodanów poszły młode ziemniaczki (jakoś ryże, kasze mi tu nie pasowały) a jako źródło tłuszczu dressing chrzanowo czosnkowy na bazie oleju(...)dwojga - standardowo żona zjadła 1/3 a ja 2/3 podanej porcji ale tak to już u nas jest że moje porcje muszą być dwa razy większe :) Składniki: 250g zielonych szparagów 3 młode ziemniaczki 4 jajka 20 ml oleju z pestek winogron 2 łyżeczki musztardy chrzanowej ząbek czosnku sól, pieprz 2-3 gałązki świeżego szczypiorku W garnuszkach gotujemy szparagi, jajka
Smacznie Pysznie KalorycznieCzas przygotowania 35 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 35 min Ingredients 2 filety z kurczaka 2 szklanki mocnego bulionu 300 g szparagów zielonych 300 g winogron ciemnych bezpestkowych 40 g płatków migdałów 2 duże cebule dymki 50 g szpinaku świeżego Sos 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki mleka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)pieprz czarny sól Instructions Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy około 5 minut, wyjmujemy z bulionu kurczaka i odstawiamy do wystudzenia. Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Gotowe odcedzamy i szybko umieszczamy w wodzie z lodem, by nie utraciły swojego koloru. Do kurczaka dodajemy
Wędrówki po kuchniszparagami, otulone boczkiem wędzonym. Podaje je z sosem tatarskim i ziołowym. Do tego gruszka, cukinia, pomidorki z grilla. Pysznie smakuje i szybko się grilluje. 2 polędwice wieprzowe 9 szparagów zielonych 1 opakowanie mozzarelli kulki sól, pieprz przyprawa do grilla 9 plastrów boczku wędzonego cienkie 1 gruszka 1 cukinia 1 gałązka pomidorków koktajlowych sos tatarki, sos ziołowy Winiary natka pietruszki(...)kroiłam. Nacinam każdy kawałek wzdłuż tak żeby utworzyć większe płaty. Dłonią delikatnie rozbijam mięso. Solę, pieprzę, posypuję przyprawą do grilla i odstawiam na 30 minut. Obieram końce szparagów i zostawiam taką długość jak nasze polędwice mniej więcej. W garnku zagotowuję wodę z odrobiną soli i cukru i wrzucam szparagi na 3 minuty i gotuję. Wyjmuję i studzę. Na polędwicy układam
wesoła kuchniaSoli tylko szczypty używamy bo przecież musztardę słoną mamy, a i serek jest dobrze doprawiony, słony i z ziołami połączony. Składniki na 2 porcje: 2 garście zielonych szparagów, 100 g serka białego miękkiego solankowego z ziołami 180 g , 3 łyżki oleju rzepakowego, 200 g wędzonego filetu z łososia norweskiego, 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej, świeży tymianek, kiełki: słonecznika
Moniki SmakołykiProsto i smacznie :) Chrupiąca sałata lodowa z pieczarkami, szparagami i rzodkiewką, podane z aromatycznym dressingiem musztardowym. polówka sałaty lodowej pęczek rzodkiewek 5-6 dużych pieczarek pęczek szparagów zielonych łyżeczka masła klarowanego łyżka soku z cytryny sól i pieprz dressing: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka posiekanego koperku łyżka posiekanej(...)przekładamy do lodówki. Umytą sałatę kroimy na mniejsze kawałki. Obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy na maśle klarowanym. Doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze (około 5 minut). Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy, przed podaniem łącząc z dressingiem. Smacznego :) Artykuł Sałatka z pieczarkami, rzodkiewką
Mienta blog