Kasza jaglana smażona ze szparagami, cukinią i łososiem to zdrowe i kolorowe danie, które z powodzeniem można zabrać na lunch do pracy lub podać jako kolację czy obiad. Doprawiłam je sosem sojowym, papryczką chili i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sokiem z limonki. Dzięki dodatkowi ryby danie jest pełnowartościowe i sycące, ale jednocześnie lekkie. Nie traci(...)odgrzewaniu, więc z powodzeniem przygotujecie je na 2 dni. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⧸₂ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka gorącej wody 150 g filetu z łososia 200 g zielonych szparagów ¹⧸₂ małej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżki masła ¹⧸₂ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki sosu sojowego DO PODANIA: ¹⧸₃ papryczki chili (można
cool and mintyszparagowy w pełni, to zaczynam od tego pysznego warzywa. Jeśli je lubicie, to mam dla Was prosty i sprawdzony przepis na ich wykonanie. Gorąco polecam :) Składniki: 1 wiązka zielonych szparagów 2 średnie pomidory 1/2 papryczki chili 1 kulka sera mozzarella 3 jajka sól do smaku Sos beszamel: 1 łyżka maki 1 łyżka masła około 3/4 szklanki mleka
Gosia gotujemrożonego szpinaku liście – Hortex, · 100 g mrożonego groszku zielonego – Hortex, · garść świeżych, zielonych szparagów, · ok. 250 g makaronu maccheroni, · garść świeżej mięty, · świeży tymianek
Moniki Smakołykiszchwardzwaldzkiej”, zamiast niej, możecie kupić bekon lub inną szynkę długodojrzewającą. Zachęcam do eksperymentowania. Powodzenia! Poziom zaawansowania: Średni Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka 6 szt. szparagów zielonych 6 plastrów szynki „szchwardzwaldzkiej” 120 g orzechów włoskich 1 duży batat 50 g sera koziego (10g do sosu) natka pietruszki 8 małych ząbków czosnku garść liści bazylii(...)kurczaka. W tym celu, maczamy go w oleju z dodatkiem doli, pieprzu, tymianku i czosnku (2 ząbki). Wkładamy mięso do lodówki na ok. godzinę. W międzyczasie, obieramy batata i szparagi. W przypadku szparagów odkrajamy ok. 1/4 kawałka od końca i obieramy do 1/3 wysokości. W ten sposób pozbędziemy się łykowatych części. Gotujemy warzywa w lekko osolonej wodzie przez
Pyszny Duetrodzaj ze wzgledu na trudna uprawe jest najrzadziej spotykany.Traktujemy je tak samo jak biale,czyli obieramy a gotujemy podobnie jak zielone,czyli krotko okolo 5-7 minut3)zielone-kolor zawdzieczaja duzemu naslonecznieniu.Sa najzdrowsze sposrod wszystkich trzech rodzajow.Maja bardzo delikatne lodyzki,takze nie obieramy ich wcale.Gotujemy okolo 4-6 minut. Najsmaczniejsze sa wlasnie(...)recznik papierowy i folie spozywczaZielone to moje ulubione.Bardziej zdecydowane w smaku od bialych,nie maja lyka i blyskawiczne w przygotowaniu.Super smakuja polane roztopionym maselkiem ghee,z dodatkiem startego parmezanu.Maselko,zielony szparag i parmezan jest to niezwykle powabne trio dla naszego podniebienia.Swietnie komponuja sie takze z oliwa,sokiem z cytryny i tymiankiem.100 g szparagow to zaledwie 18 kcal,dlatego mozna sobie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chłodnik, numerem jeden oczywiście jest chłodnik buraczany mojej babci, on zdecydowanie wymiata. Jednak przygotowałam coś specjalnego i bardzo delikatnego. 4 porcje Składniki 300 g świeżych zielonych szparagów pęczek świeżej bazylii 1 opakowanie serka śmietankowego typu philadephia (120g) 1 łyżka śmietany 18% 100 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku Przygotowanie: szparagi wrzucić do wrzątku
Niezły MłynekCzas jeszcze spożytkować szparagi i zacząć sezon na szparagową fasolkę oraz bób i ta sałatka jest pysznym połączeniem właśnie tych 3 smacznych warzyw. Fantastycznym dopełnieniem jest dressing, który dostarczy Tobie ogromną dawkę zdrowych kwasów omega-3, gdyż oparty jest na orzechach włoskich oraz dodatkowo na klarowanym maśle (w wersji dietetycznej można użyć oleju bądź oliwy) czosnku oraz miodzie (podobny przepis(...)Danie, mimo swej prostoty wykwintnie smakuje, danie które może być traktowane jako dodatek bądź samodzielny posiłek, danie, które... musisz spróbować! :) * fasolka szparagowa- 250 g * bób- 200 g * zielone szparagi- 8 szt. * masło klarowane- 50 g * orzechy włoskie- garść * czosnek- 1 ząbek * miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka Ugotować warzywa (ja gotuję najpierw fasolkę, po około
Kraina Miodem Płynącatego prostego dania niesie w sobie spory ładunek zdrowia, tak, że razem tworzą istną bombę przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Komosa ryżowa jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, magnezu. Szparagi są prawdziwą kopalnią odżywczą, w której znajdziemy między innymi kwas foliowy, wapń, potas, witaminy C oraz E. Szpinak to bogactwo antyoksydantów, żelaza i kwasu foliowego. Pomidory swój cudowny kolor zawdzięczają(...)tworzą pyszne i zdrowe danie, którego przygotowanie nie nastręczy Wam trudności i nie pochłonie dużo czasu. Składniki na 2 – 3 porcje: 1/2 szklanki komosy ryżowej ( quinoa ) 10 – 15 zielonych szparagów 3 spore garście szpinaku baby lub posiekanych dużych liści szpinaku około 20 pomidorków koktajlowych 1 mała cebulka lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie
Even Better Foodcukru 2 łyżki oliwy sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka pomidorów przecier pomidorowy sól, pieprz, papryka ostra dodatki: boczek w plastrach szynka białe szparagi zielone oliwki cukinia żółty ser oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy(...)łupinek i posiekać. Podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować około 5 minut. Zmiksować blenderem na gładko. Doprawić do smaku przyprawami. Dodatki: Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki cukru. Kroimy na pół. Cukinie kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy z obu stron plastry
Pyry na Gazmieliśmy chwilę na spokojną rozmowę. Bez dwóch zdań - to był jeden z fajniejszych dni w ostatnim czasie! Świeże powietrze, cisza, las, boskie towarzystwo i pyszne jedzenie. Zwłaszcza zapiekanka ze szparagami, boczkiem, jajkami i kozim serem na cieście francuskim. Kiedy tylko jej spróbowałam, wiedziałam, że muszę coś podobnego zrobić w domu! Przepis Magdy zainspirował mnie do zrobienia tarty ze składnikami(...)tartę na wysokość ok 3cm). Ponacinać ciasto nożem (albo ponakłuwać widelcem) i podpiec przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto nie powinno się zrumienić. Nadzienie: pęczek zielonych szparagów 5 jajek kilka grubych plastrów boczku kozi ser biały sól, pieprz do smaku Boczek pokroić na kawałeczki i wrzucić na suchą patelnię. Podsmażać na wolnym ogniu
Kulinarne Inspiracjemakaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół godziny, naprawdę! Miłego gotowania. Asparagus – I love them, I could eat them everyday and when it’s season – I do it! Alone, with(...)asparagus! To preapre the dich you’ll need more or less half n hour, seriously! Enjoy cooking! SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g pappardelle 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów 1 spory pomidor 450 g mięsa z udek kurczaka 100 g sera typu Lazur 100 g jogurtu greckiego 30 g przecieru pomidoru sól, pieprz, tymianek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwa
Martyna Cooksuwielbiam. Jest lekka, zdrowa i pożywna. Dużo sezonowych smakołyków na talerzu. 2 garście rukoli 4 szparagi zielone 150 g czereśni 1 garść porzeczek 50 g sera lazur 1 stek z rostbefu sól,pieprz 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka syropu klonowego sos: sól, pieprz 1 łyżka octu(...)minuty z każdej strony. Odstawiam mięso na 10 minut po usmażeniu. Jak przestygnie kroję w paski. Na patelnię dodaję syrop klonowy, ocet balsamiczny i czereśnie wydrylowane. Przesmażam chwilę. Szparagi kroję na maszynce do chleba na cienkie paski. Wrzucam do gotującej wody osolonej i odstawiam na 10 minut, nie gotuję już ich. Na talerzu układam rukole, dodaję plastry mięsa, czereśnie
wesoła kuchniapizzy. SKŁADNIKI Na spód: 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej 130 g mąki pszennej tortowej duża szczypta soli 1 jajko 125 g zimnego masła Na nadzienie: 500 g zielonych szparagów 200 g pomidorków koktajlowych 12 plastrów szynki dojrzewającej 3 jajka 400 ml śmietany 30% 2 kulki mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Do miski
Passions hobbies lifesmakami, chętnie będę odkrywała to nowsze z roku na rok.. Składniki (standardowo na 2 porcje:)): 5 małych listków kalarepy 5-6 liści botwiny garść roszponki 8-9 szparagów zielonych, odrywamy zdrewniałe końce, gotujemy 6-7 minut w wodzie i kroimy wzdłuż na pół 3 jaja 3 plastry szynki parmeńskiej 2-3 łyżki ricotty 1/2 kalarepy, obieramy i kroimy(...)następnie na tej samej patelni, na wytopionym wcześniej tłuszczu smażymy jaja sadzone (najlepiej pod przykryciem) od 3-6 minut w zależności od upodobania. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Gotujemy szparagi. Do garnka ze szparagami, na ostatnią minutę gotowania dodajemy umyte liście kalarepy. Następnie całość odcedzamy. Liście botwiny i roszponkę myjemy, razem z listkami kalarepy będą bazą naszej sałatki
Mango Papajaśmierć o nich zapomniałam! Sezon na szparagi powoli dobiega końca, a ja się łaskawie obudziłam, że przecież gdzieś coś mam takiego, co być może Was zainteresuje. No bo wiecie, ani to trudne, ani czasochłonne... Kosztowne też jakoś specjalnie nie. Za to smaczne i uzależniające. Zresztą ciasto francuskie, to jedno z moich ulubionych i gdyby nie cena masła, to pewnie sama(...)łatwiznę. Może mnie tu nie ukamienujecie za to😁 Częstujcie się! Składniki na 4 szt. 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki śmietany 1 jajko Szczypta gałki muszkatołowej 12 szt zielonych szparag 4 krótkie kabanosy 8 krótkich liści buraka Kilka pomidorków koktajlowych 4 łyżki tartej mozzarelli Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Boki podwijamy
Kuchnia w czekoladzie