Dziś mam dla Was pyszną wiosenną tartę ze szparagami, którą przygotowałam z użyciem naczynia do tarty Termisil. Naczynia tej firmy wykonane są ze szkła żaroodpornego, dzięki czemu naczynia te posiadają wiele zalet:- są odporne na wysokie i niskie temperatury więc potrawy możemy w nich przygotowywać w lodówce, piekarniku czy mikrofalówce- naczynia nie wchodzą w reakcję z żywnością(...)margaryny lub masła1 jajkoduża szczypta solinadzienie250 g ricotty150 g sera sałatkowego a'la feta np. Favita2 jajka50 g parmezanu3 kopiate łyżki śmietany 18%5 pomidorków cherry500 g zielonych szparagów1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamispieprz kolorowy KamisZagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko
Monia miesza i gotujeczosnku. Czosnek niedźwiedzi drobno kroimy (zamiennie, gdyby nie udało Wam się dorwać dzikiego czosnku, można użyć grubego szczypioru) i dodajemy do miski. Szparagom odcinamy twarde końce, a następnie każdy szparag kroimy na półtoracentymetrowe kawałki. Na najdrobniejszej tarce ścieramy ser. Wszystko razem łączymy z jajkami i śmietaną w misce. CAŁOŚĆ Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Schłodzone(...)drobnego cukru 120g lodowato zimnego masła 3-4 łyżki lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 4 jajka M lub 3 jajka L 200ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% tłuszczu pęczek zielonych szparagów (400-450g po przycięciu końcówek) pół pęczka czosnku niedźwiedziego albo grubego szczypioru z dymki 2 małe ząbki czosnku 100g sezonowanego sera cheddar 50g bekonu w cienkich plastrach ½ łyżeczki
Karo in the Kitchenszparagi. Nie następny przepis na krem ze szparagów, szparagi z boczkiem albo szparagi z omletem. Tego pełno. Dziś tarta ze szparagami, podana w trochę inny sposób. DROŻDŻOWA TARTA ZE SZPARAGAMI, DOJRZEWAJĄCĄ SZYNKĄ, JAJKIEM W KOSZULCE I CZARNĄ SOLĄ. Ciasto na spód tarty : 0,5 kg mąki pszennej ½ kostki masła dwa jajka łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka suszonego majeranku około(...)obciążam kamykami. Ma być obciążone dokładnie. U mnie są to kamyki, ale możecie użyć ryżu, fasoli bądź ceramicznych kulek. Spód podpiekam 15 min. Farsz do tarty pęczek zielonych szparagów 7 plasterków szynki dojrzewającej lub dobrego bekonu jedna szalotka szklanka serka – ja użyłam takiego do serników 1 jajko sól, pieprz Szparagi obieramy, jeśli jest taka potrzeba i odcinamy zdrewniałe końcówki
ladykitchenpomoc przy naszej grillowej uczcie Przygotowania jedzenia szły pełną parą więc czas mocniej rozpalić grilla Jako że pora roku odpowiednia to na naszym grillu nie mogło zabraknąć również zielonych szparag. Zostały one najpierw zblanszowane, a następnie zawinięte w boczek. Boczek nadawał szparagom ciekawy słonawy smak Jedni czynnie pomagali przy przyrządzaniu poszczególnych potraw a inni skrupulatnie notowali wszystkie przepisy Panowie(...)jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz dip śliwkowy: śliwka suszona, baza śliwkowa, sól, pieprz dip czosnkowy: czosnek, jogurt lub śmietana, ocet winny, majonez kielecki, sól i pieprz dip z zielonym pieprzem: zielony marynowany pieprz z puszki, majonez, sól dip: miód, musztarda sarepska, woda, olej, sok z limonki, musztarda francuska Dipy oprócz tego że były w różnych kolorach to jeszcze każdy
Kuchenne Wariacjewakacyjnych, pyszny. Zapraszam do przeczytania przepisu :) Kurczak pieczony na płasko 1 kurczak ( u mnie waga 1,70 kg ) 4 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 łyżka rozmarynu kilka zielonych szparagów puszka pomidorów pelatti + 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka rosołu pieprz, sól do smaku 2 łyżeczki masła 2 łyżki oliwy Najpierw
Kuchnia na wzgórzukokilach zajmują w moim sercu szczególne miejsce. Można je zrobić szybko i dosłownie dla stada głodnych gości – w wersji lekkiej i odchudzonej albo nieprzyzwoicie tłustej , z warzywami (na pomidorach, szparagach czy szpinaku), z dodatkiem wędlin, ryb, albo jako przegląd niedojedzonych resztek – z czym tylko przyjdzie nam ochota. Jajka zapiekane z wędzonym łososiem to już całkiem eleganckie śniadanie! Rozgrzewamy piekarnik(...)takim wypadku zastąpi ubita śmietana 36% z dodatkiem chrzanu, wyciśnięta elegancko przez dekoracyjną końcówkę szprycy cukierniczej. W sezonie szparagowym warto razem z wędzonym łososiem wykorzystać w tym przepisie zielone szparagi, wcześniej ugotowane. SKŁADNIKI 4 pojedyncze porcje 1 pełna łyżeczka masła do wysmarowania ramekinów 4 jajka L, w temperaturze pokojowej 350g gęstego jogurtu, skyru albo gęstej i tłustej lekko kwaśnej
Karo in the KitchenGrillowane faszerowane piersi kurczaka, grillowane zielone szparagi i krojona sałatka caprese, idealnie smakują w letnim słońcu. Danie przygotowałam samodzielnie w Restauracji Oaza, gdzie zostałam zaproszona z Piotrem przez portal Kulinarny Poznań. Podczas warsztatu zrealizowanego dzięki Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Poznaniu poznaliśmy smak kurczaka z chowu zrównoważonego (nie znają chemii, antybiotyków ani GMO, są karmione z użyciem ekologicznych(...)smarujemy marynatą, również w środku kieszonki. Do środka wkładamy trochę sera koziego i całe listki bazylii, mięso spinamy 2 wykałaczkami. Zostawiamy na 30 minut aż mięso przejdzie marynatą. Zielone szparagi łączymy wykałaczkami po 5 sztuk odrywając wcześniej twarde końcówki, doprawiamy je solą i pieprzem i smarujemy tą samą marynatą. Piersi z kurczaka grillujemy z każdej strony na rumiano kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka nie są dla mnie niczym nadzwyczajnym. Robię je w domu często i jako nadzienia używam bardzo różnych składników. Moje ulubione nadzienie do ser feta, suszone pomidory i zielone szparagi połączone w jedną całość. W takiej wersji roladki mogłabym jeść codziennie. Bardziej wyszukaną propozycją na danie z kurczaka jest rolada. Przygotowana w podobny sposób jak pojedyńcze roladki wymaga odrobiny
mecooksSkładniki: 2 cebule 4 ząbki czosnku papryka piquillo (lub czerwona słodka upeiczona i obrana ze skóry) opcjonalnie: papryczka chilli 400g tomate frito (miałam gotowe, hiszpańskie ze słoika) kilka zielonych szparagów (też miałam już gotowe i też hiszpańskie ;) sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano świeży estragon, świeża bazylia oliwa z oliwek ser do posypania (parmezan, grana padano, dziugas etc.) paczka
Cytryna&Co.temu Tereska Woźniak :* i tak mi się spodobał, że dzisiaj zrobiłam to danie ponownie. Jest proste, szybkie, smaczne i bardzo ładne! Składniki: 4 piersi z kurczaka 2 pęczki zielonych szparagów 200g szynki serrano (lub parmeńskiej) sól ziołowa pieprz, pimienton lub pikantna papryka oliwa z oliwek Piersi z kurczaka przebijamy nożem, smarujemy oliwą z przyprawami, nabijamy w nie szparagi
Cytryna&Co.Castell silvaner z 2017 z Weingut Castell . Silvanera pije się zwykle do szparagów, ale dobrze pasuje też do innych warzyw szczególnie do grzybów, ponieważ jest świeże z nutami maślanych szparagów, zielonego jabłka i cytrusów. Grzybową można też pić z czerwonym winem np ze spätburgunderem (pino noir) z 2015 z winnicy Thörle, który przez swoją owocowość dobrze podkreślał ziemiste nuty grzybów
Ugotowane pozamiatanepieczarkami i czarnymi oliwkami Sałatka makaronowa z brokułami i majonezem Sałatka makaronowa z czarnymi oliwkami, papryką i pomidorkami koktajlowymi Sałatka makaronowa z owocami i mozzarellą Spaghetti z zielonymi szparagami i parmezanem
Moja smaczna kuchnianiego płacić, kelnerka krąży między nami i kimś decyzyjnym i w końcu, danie zostaje odjęte od rachunku, ale niestety niesmak pozostaje, strusi żołądek z przypalanym kremem ziemniaczano-parmezanowym, zielonymi szparagami z grilla, szczawiem i młodymi burakami (37 zł). Danie jest idealnie skomponowane smakowo, mięso miękkie i bardzo smaczne. Poezja dla oczu i podniebienia! stir fry z przepony wołowej
Kulinarne przygody Gatitymoimi zmianami. Salatka z kaszy bulgur i grillowanych warzyw 200 g kaszy bulgur 300 ml wywaru warzywnego 1 cebula 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 6 zielonych szparagów 2 łyżki oliwy sól i pieprz sos: 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 100 ml oliwy skórka z połowy pomarańczy sok z 1 cytryny
Dzieje kuchennej Wiewiórymnie „bawole oko”) – 3 szt * ser śródziemnomorski Apetina bazylia&oregano – 1 op * szynka pameńska – 6-7 plastrów * czosnek – 3 ząbki * zielone szparagi – 4 szt * jajko – 3 szt * świeże zioła – szczypiorek, bazylia * świeżo mielony pieprz i pieprz czerwony * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło
Ostra na Słodko