kwasowość, tropikalne aromaty i sporo ciała. Jako danie główne. Paila marina – zupa z małży, owoców morza i warzyw. oraz smażony morszczuk, puree z dyni i ziemniaków, grillowane zielone szparagi i czerwona salsa . I wina - Reserva, Pinot Noir 2011 – Veramonte i Reserva Chardonnay 2014 – Montgras. Na deser zjedliśmy zapiekane owoce leśne do których piliśmy wino Late Harvest, Muscat
królestwo garówNiniejszym rozpoczynam tegoroczny sezon szparagowy w swojej kuchni :) W warzywniku wyrosła mi do odpowiednich rozmiarów cała jedna ;) szparaga i powędrowała do jajecznicy. Składniki (na 1 porcję): 4 małe pieczarki szparaga zielona (oczywiście można więcej) ćwiartka cebuli 2 jajka sól łyżka oleju łyżka masła Pieczarki rozdrobnić według uznania i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać masło i gdy się roztopi, wrzucić pokrojoną
Weekendy w domu i ogrodzieKlasyka! Proste, efektowne i pyszne. Składniki 20 zielonych szparagów 20 cieniutkich plasterków boczku sól oliwa z oliwek Przygotowanie Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek - ja je odłamuję, umyć i osuszyć. Każdy szparag owinąć boczkiem - jak na zdjęciu. Końcówki szparagów lekko posolić. Ułożyć szparagi w nasmarowanej oliwą formie żaroodpornej, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec
Kulinarne InspiracjeSKŁADNIKI: 2 pęczki zielonych szparag kilka plastrów szynki parmeńskiej 100g masła 2 żółtka połowa cytryny sól, pieprz opcjonalnie: gałka muszkatołowa KROK 1: Szparagi dokładnie umyć Usunąć łykowate końce Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą Gotować ok. 10 - 15 minut (szparagi powinny być al'dente) KROK 2: Przygotowanie sosu holenderskiego: Do miseczki wrzucić 2 żółtka Wycisnąć
smacznieinatematSkładniki: zielone szparagi węgierskie salami paprykowe Sos: 5 łyżek oliwy 3 pomidory suszone 3 ząbki czosnku 5 kaprów 3 kuleczki żurawiny świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Szparagi myjemy i gotujemy około 15 minut we wrzącej wodzie. Następnie podsmażamy na patelni wraz z plasterkami salami. Wszystkie składniki do sosu miksujemy. Smacznego
ClauditteMissCookingmłody seler z natką, cebula, 1/4 kapusty włoskiej, por) 5 ząbków czosnku liście laurowe ziele angielskie kilka listków maggi (idealnie zastępuje wegetę czy kostkę rosołową) 1 brokuł zielone szparagi puszka groszku garść posiekanego lubczyku 1 łyżeczka curry świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Porcję rosołową obmywamy pod zimną wodą. Do garnka wlewamy 2,5-3 litry wody. Dodajemy porcję rosołową
ClauditteMissCookingKolejny przepis w którym wykorzystałam makaron Omnomnom. Tym razem użyłam makaronu Fuzilli - takich zgrabnych świderków. Świetna kolorowa zapiekanka, szybka do zrobienia i bardzo smaczna. Seler
Stare Garywięc muszę przyznać, że temat warsztatów mnie bardzo ucieszył. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią, penne z zielonymi szparagami i sosem z mascarpone, a na deser zrobiliśmy krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi. W międzyczasie Andrea opowiadał nam o kuchni włoskiej, jej tradycjach
Kulinarne przygody GatityPost Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojepietruszki, fioletową dymką, rabarbarem oraz szczawiem. Uwielbiam wiosenne warzywa i staram się cieszyć nimi jak najdłużej:) Po pilawie ze szparagami i bobem zapraszam Was na kolejne lekkie, zielone danie - omlet ze szparagami i szpinakiem , który genialnie smakuje obficie posypany parmezanem . W tym roku zwariowałam na punkcie połączenia szparagów i parmezanu - słony smak sera świetnie podkreśla smak szparagów i naprawdę(...)przygotowania: 30 min. Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 szalotki lub cebula 2 ząbki czosnku 2 garści szpinaku 6 jajek sól, pieprz parmezan i mięta do posypania oliwa Przygotowanie: Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki i pokrój każdego szparaga na 4 części. Zagotuj wrzątek w garnku (ja używam głęboką patelnię) i blanszuj szparagi przez 3 minuty. Odcedź, przełóż je do zimnej
Chilli Czosnek i Oliwaobiad gotowy. Idealna propozycja również na lunch w pracy. Piersi z kurczaka z szynką parmeńską, szparagami w sosie z zielonego pesto Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (nie za duże) około 5-6 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej) 1 pęczek zielonych szparagów pieprz, sól bazylia, oregano 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę oliwa z oliwek 4 łyżki(...)zielonego pesto (kupionego lub z tego przepisu ) 3-4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Jeśli chcemy zrobić samemu Pesto rozpoczynamy pracę od jego wykonania. Piersi kurczaka myjemy oraz oczyszczamy. Kroimy mięso w poprzek na cieńsze filety, z jednej piersi wychodzą mniej więcej 3 mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą (uważajcie z jej ilością, bo szynka jest słona), pieprzem, ziołami oraz
Mania Gotowaniarobią cuda :) no i oczywiście szparagi. Przepis można zastosować do zielonych jak i białych szparagów. Potrzebne składniki: 1 pęczek dowolnych szparagów 2 łyżki oleju kokosowego 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej pieprz, sól Przygotowanie: Szparagi obieramy (zielonych nie musimy obierać) i dokładnie myjemy, odcinając końcówki. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę
Łycha smakówżółtkiem. Zielony dla Włocha, fioletowy dla Francuza.... Współcześnie na obszarze śródziemnomorskim szparagi najchętniej jedzone są we Włoszech, Francji i Hiszpanii , raczej nie widuje się ich w tradycyjnym menu Greków, Turków, czy w krajach Afryki Północnej. Podobno Francuzi najchętniej kupują szparagi fioletowe, najbardziej wyraziste w smaku, których osobiście u nas nie widziałam. Z kolei Włosi preferują szparagi zielone, o smaku(...)lekko pikantnym, orzechowym, które należą do moich ulubionych. Dzikie szparagi W krajach śródziemnomorskich bardzo popularne są dzikie szparagi - cieniutkie, zielone, o większych główkach, silnym aromacie i ostrym smaku , zbierane i jedzone w Hiszpanii, południowych Włoszech, Grecji i Turcji. Dzikie szparagi rosną od marca do czerwca w piaszczystych miejscach , na łąkach , wulkanicznych zboczach , w lasach , wzdłuż brzegów rzek oraz
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowałam używając produktów, w które można się zaopatrzyć w Sklepie Internetowym z azjatycką żywnością i akcesoriami SlodkoKwasny.com . Składniki: - polędwica wołowa (ok. 1 – 1,2 kg) - szparagi (po 1-2 szt. na negimaka) - zielona cebulka - 1 duża marchewka - 1/2 szklanki sosu sojowego Marukin - 4 łyżki sake lub czerwonego wina wytrawnego - 4 łyżeczki wina Mirin - 4 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki(...)dokładnie je płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy świeżą i gotujemy 15 minut (od chwili zagotowania się wody). Odcedzamy na sitku. W garnku nastawiamy wodę, w której zblanszujemy marchew, szparagi i zieloną cebulkę. Wszystkie warzywa mają być docięte na długość ok. 8 – 12 cm. Marchew kroimy w słupki. Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy marchew i szparagi – blanszujemy
mojewypiekiinietylkobardzo prostym daniem, bo szparagi nie lubią skomplikowanych kombinacji, przynajmniej w mojej kuchni. Najczęściej jem je podsmażone na maśle z jajkiem sadzonym i ziemniakami z koperkiem. Tym razem szparagi i zielony groszek trafiły do makaronu. Dodam tylko, że soba to japoński makaron gryczany lub pszenno-gryczany, stanowi jeden ze sztandarowych produktów kojarzonych z kuchnią japońską. Ma lekko orzechowy smak(...)jest bardzo zdrowy. Składniki: 300 g makaronu soba pęczek szparagów 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 łyżka masła sól pieprz skórka otarta z cytryny parmezan lub grana padano natka pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, około 5 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy łodygi szparagów, pokrojone w 1 cm kawałki. Po około 5 minutach
Smakowity Blog Kulinarny