oliwy z oliwek szczypiorek do udekorowania świeży tymianek do udekorowania 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju kokosowego pieprz, sól Przygotowanie: Szparagi obieramy (zielonych nie musimy obierać) i dokładnie myjemy, odcinając końcówki. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy(...)przez ok. 20 min. Do wrzącej i osolonej wody wbijamy jako, zmniejszamy gaz tak aby lekko wrzała woda i gotujemy przez 5 min. Na zapieczone szparagi układamy cienko pokrojoną rzodkiewkę, pomidora, ugotowany bób. Do pesto z rzodkiewki dodajemy oliwę i mieszamy, następnie polewamy sałatkę. Całość posypujemy świeżym tymiankiem, szczypiorkiem i prażonym słonecznikiem
Łycha smakówUwielbiam ten czas, gdy powolutku na straganach pojawiają się wszelkie dobrodziejstwa natury. Powolutku, powolutku, tak aby pod koniec lipca wybuchły całą swoją obfitością. Składniki: zielone szparagi szynka parmeńska ser żółty świeża bazylia trochę oliwy Naczynie żarodporne natłuszczamy cienką warstwą oliwy. Umyte szparagi z odciętymi drewnianymi końcówkami, zawijamy w szynkę parmeńską (ja brałam jednego szparaga i jeden kawałek szynki
Brzuszki Łakomczuszkinotka będzie wspomnieniem cudownego sezonu szparagowego. :) Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku z małymi modyfikacjami. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 300 ml wody bądź bulionu 1/2 pęczka zielonych szparagów 4 suszone pomidory 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej mięty pestki dynii 2 łyżki soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz pół kostki
Brzuszki Łakomczuszkipierwszą letnią truflą i żółtko 64 stopnie, pastrami z kaczki – kaczka marynowana w zalewie z soli i cukru, lekko wędzona gotowana w niskiej temperaturze. Kaczka w kremie ze szparagów... świetne połączenie, plus trufla...i to żółtko o konsystencji gęstego kremu. Pieczony filet z troci, żur, niedźwiedzi czosnek i soczewica. Świetnie ugotowana ryba – gotowana w 40 stopniach, pianka(...)bardzo smaczne danie. Pieczona polędwica cielęca, młoda marchew, kolendra i pieprz tasmański - polędwica gotowana w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje soczystość, jest bardzo delikatna. Do niej tagliatelle z zielonych surowych szparagów, puree z marchewki z imbirem i sos z pieprzu tasmańskiego, pesto z lubczyku, ziemia z pumpernikla oraz biała marchewka. Dodatki świetnie zbudowały smak dania i współgrały z „mlecznym
królestwo garówsałacie najważniejszy jest sos. Z podanych proporcji wyszło go sporo, ale to dobrze - przez kolejne dni polewałam nim dosłownie wszystko - pomidory, wędliny, szparagi. Mimo dodania czosnku i papryczki jalapeno, ten sos jest raczej delikatny. A dzięki olejowi kujawskiemu z bazylią i cytryną, ma niezwykle świeży, cytrusowy smak i zapach. Olej już od jakiegoś czasu stał w szafce kuchennej(...)się znakomicie! Bardzo, bardzo polecam sos i sałatę. składniki sałata 1/2 dużej sałaty rzymskiej lub 2 małe puszka kukurydzy z chili (mała) 5 -6 zielonych, ugotowanych szparagów 1/2 czerwonej papryki ramiro grzanki z bułki - opcjonalnie sos 1 szklanka świeżej natki pietruszki, bez łodyg , garść liści bazylii 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka jalapeno
Stare Garydodając do tego odrobinę oliwy i żółtego sera to dopiero pychota :) Składniki na 2 porcje: 150g makaronu z mąki z pełnego przemiału (u mnie tasiemka "Czaniecki") pęczek zielonych szparagów dwa plastry lub łyżka startego żółtego sera oliwa z oliwek kolorowy pieprz w młynku sól łyżeczka cukru do gotowania szparagów Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szparagi
Ze smakiem i z pasjąduży plus dla makaronu, dlatego często sięgam po niego. Makaron soba Składniki: na 4 porcje 225 g soba 500 g fileta z łososia 1 brokuł 200 g szparagów 1 zielona cukinia 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku pęczek kolendry mała puszka kukurydzy 2-3 łyżki jasnej soi 3 łyżki soku z limonki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego(...)Pokrój łososia w kostkę i zrumień. Może być lekko niedosmażony. Wyłóż na talerz i skrop sokiem z limonki. Podziel brokuł na różyczki. Pokrój cukinię i czosnek w plasterki, podziel szparagi. Na tej samej patelni usmaż warzywa, które powinny być lekko chrupiące. Dodaj rybę, pokrojoną kolendrę, soję, chili i soba. Smaż przez chwilę, aż ryba i makaron będą ciepłe. Na koniec
codojedzeniaryżu do risotto (arborio) 2 łyżki masła 1 pojedyncza pierś z kurczaka lub 250 g szynki dojrzewającej/wędzonego boczku ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 8 sztuk zielonych szparagów około 1,5 litra bulionu drobiowego 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie) około 7 suszonych pomidorów 10 dag startego parmezanu pieprz, sól bazylia, oregano Przygotowanie: Kurczaka kroimy
Mania Gotowaniazdjęcia wyszły jak wyszły (ach ten brak światła) ale zaufajcie mi, coś cudownego. :) Składniki: 6 gniazdek tagliatelle 150-200 ml śmietanki 30% 100g sera koziego do smarowania pęczek zielonych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej 2 garści nerkowców szczypiorek kilka cienkich plastrów twardego sera (np. grana padano) Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy je w osolonej wodzie (nie wiem
Brzuszki Łakomczuszkijeszcze nie jedliście to polecam! Ja dla gęstości dodałam trochę topionego serka. Skoro mama zrobiła z nich zupę, to dlaczego ja miałam nie dodać do swojej. Składniki : * pęczek zielonych szparagów * 1,5 l wywaru warzywnego bądź rosołu * 2 ziemniaki * pół kostki serka topionego * 2 łyżki śmietanki * łyżeczka soku z cytryny * sól, pieprz, zioła do smaku Przygotowanie : Końcówki szparagów
Magiczne Życie Martypół łyżeczki bazylii - pół łyżeczki tymianku - ząbek czosnku Sos beszamelowy: - łyżka masła - łyżka mąki - szklanka mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pozostałe składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 250g zielonych szparagów (pół pęczka) - 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić na 2-3 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem a następnie zamarynować i odstawić do lodówki na minimum
Zgrabne GotowanieNadziewane szparagami Cannelloni to świetna przekąska, która pasuje niemal do wszystkiego. Czy postawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu pełnym szynek i serów to zawsze będzie się świetnie komponować. Ja swoje przekąski przygotowałam na czwartkowy mecz Polski ze Szwajcarią i podałam je miedzy innymi z kiełbaskami z grilla. Więc jeżeli(...)zamierzacie robić strefę kibica u siebie w domu, to gorąco polecam ten przepis :-) Jestem przekonana, że Polska ponownie wygra :-) Składniki na około 10 - 12 przekąsek: 0,5 kg zielonych świeżych szparagów 10 -12 rurek Cannelloni Lubella 10 - 12 plasterków owędzanego boczku gałązki pietruszki i kopru (lub np. szczypiorku) do zawiązania przekąsek sól i cukier łyżka smalcu do podsmażenia
Poezja Smaków - blog kulinarnycenne dla naszego organizmu, kwasy Omega-3 i Omega-6. Sięgajmy po olej rzepakowy ! Składniki: 1 cały filet z kurczaka 80-100 g łososia w plastrach 5-7 szparagów zielonych 1/4 szkl. oleju rzepakowego 2 -3 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą ( KAMIS ) sól ponadto: folia aluminiowa Wykonanie: Mięso dokładnie umyć, osuszyć i oczyścić. Podzielić na 7-8 części, formując(...)małe płaty. Każdy płat cienko rozbić, posmarować olejem rzepakowym i oprószyć solą. Szparagi ugotować, ostudzić. Pieprz młotkowany wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Na rozbitym płacie mięsa układać plastry łososia oraz szparaga - zwijać w roladkę. Roladkę posmarować za pomocą pędzelka, olejem rzepakowym i obtoczyć w pieprzu z solą. Układać na kawałku folii aluminiowej i ciasto zawinąć. Piec w temperaturze 175 stopni
kolorowotorcikowowędliny. Pięć minut przygotowania, kwadrans w piekarniku i mamy gotowy dodatek do obiadu, przekąskę lub kolacje. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 6 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 12 zielonych szparagów (około pół pęczka) 6 plastrów szynki (użyłyśmy szynki Szwarcwaldzkiej) 6 kawałków żółtego sera Ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na 6 kwadratów. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Na cieśnie
Kolizje Smakówpierwszy. Danie jest proste a ciasto filo jest coraz bardziej dostępne w przystępnej cenie. Składniki: 5-6 płatów ciasta filo ok. 30g masła, roztopionego pęczek zielonych szparagów 6 ziemniaków szklanka startego sera żółtego 3/4 szkl. śmietany 18% 1 jajko świeżo zmielony czarny pieprz gałka muszkatołowa sól Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
Olikowa kuchnia