Sezon na szparagi w pełni! Zapraszam na moją wersję, gdzie szparagi podane są w mniejszych kawałkach. Szparagi w czosnku i kozieradce podane z twarożkiem - pęczek zielonych szparagów - 3 ząbki czosnku - duża łyżka mielonej kozieradki - 1/3 cytryny - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz - pół kostki twarogu półtłustego Szparagi oczyszczamy - usuwamy zdrewniałe końcówki, po czym delikatnie obieraczką
Sajkofanka smakujedno z moich ulubionych dań - tarta. Kocham to dane za różnorodność i duże pole do popisu. Tarta ze szparagami nutą pomarańczy. składniki: przepis na ciasto 400 g zielonych szparagów 1 pomarańcza 3 jajka 4 łyżki śmietany 36% sól i pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart i nakłuwamy widelcem
Przysmaki KarolkiSzybka z wieloma smakami. Genialna dla niespodziewanych gości. Składniki: zielone oliwki szparagi marynowane – ze słoiczka – pokrojone na kawałki ser feta pokrojony w kostkę ugotowany w osolonej wodzie brokuł ugotowany w osolonej wodzie kalafior sos: jogurt naturalny, majonez czosnek, sól, pieprz Składniki umieszczam w misce, sos podaję oddzielnie. Pycha. Polecam. Artykuł Sałatka imprezowa z marynowanymi szparagami
MojaQchnia.plSzparagi w mundurkach Danie Śniadania Porcje 2 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 11 minut Składniki 1 paczka szparagów (najlepiej zielonych) 1 paczka szynki surowej podsuszanej (np. parmeńska, serrano) 4 szt. jajek 20 g masła (roztopionego) Sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (jeśli używamy białych szparagów, wtedy jeszcze obrać). Szparagi gotować
Wypieki i RumieńceDzień dobry! Wiosna już się chyba u nas zadomowiła, wszystko się zieleni, wiele owocowych drzewek już kwitnie, więc czas na nowy numer naszego lokalnego magazynu! Wiosenny Małopolski Apetyt jak zawsze jest pełny inspiracji. W tym numerze królują szparagi, rzodkiewka, zielone desery, kiełki i zielone listki. Ja jak zwykle przygotowałam recenzje nowości wydawniczych, a ponadto zdjęcia tytułowe do artykułu
Pora coś zjeśćsposobu przygotowywania, czyli obtoczenia ryby w mące przed smażeniem. Z czym takie cudo podać? Najlepiej z niczym :) Ja jednak lubię mieć jeszcze jakieś warzywo na talerzu, więc proponuję szparagi lub zieloną fasolkę. Składniki 4 filety z soli sól i pieprz mąka pszenna natka pietruszki 4 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 cytryny dodatkowo fasolka szparagowa lub szparagi
W kuchni wieczoremzmuszona do ich spróbowania. Na dzień dobry postanowiłam wykorzystać taki przepis, by poczuć smak szparagów, dlatego zajrzałam na blog Doroty. I wiecie co? Smakowało :) Składniki: [przepis stąd. ] pęczek zielonych szparagów pół pęczka białych szparagów 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku szczypta soli łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. 2. W garnku zagotować wodę
Pasja SmakuKolejny pomysł na wykorzystanie szparagów. Pyszne połączenie i szybkie wykonanie. W sam raz na weekendowe śniadanie. Składniki: 5 zielonych szparagów 5 jajek pomidor kilka plasterków wędzonego boczku pieprz, sól Wykonanie: Boczek pokroić w paseczki lub kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do niego pokrojone w kawałki (2-3 cm) szparagi, które wcześniej trzeba ugotować na parze. Na koniec dodać pokrojonego
Pasja Smakutaka wersja powinna Ci smakować. Zrób słoik na próbę, a jeśli się w nich zakochasz tak jak ja to szybko zrobisz więcej. Mnie zdecydowanie bardziej do gustu przypadły zielone kiszone szparagi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPiszę do Ciebie ten krótki, wiosenny list…” Krótki, bo króciutko się robi. Wiosenny – bo zielony, ze szparagami. List – bo to wiosna zapakowana w kopercie. Na te koperty nie nakleisz znaczka i nie wrzucisz ich do czerwonej skrzynki. Zjesz je – chrupiąc z przyjemnością. Włącz piekarnik. Nastaw go na 170-180⁰C, z termoobiegiem. Już? Będzie idealnie. Najcieńsze szparagi jakie udało
Karo in the Kitchengdyż nie ma takiej potrzeby. Wszystko zależy od Waszego apetytu i ilości głodomorów w domu. Ja do sałatki dodałam oscypka, można go jednak zastąpić np. kulkami mozarelli . Składniki: * szparagi zielone * liście szpinaku * pomidory suszone * oscypek/ mozarella * oliwa z oliwek * sól morska, u mnie Kamis Wykonanie: Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru i odrobiny soku z cytryny. Odcedzić
kolorowotorcikowoprzekąska na ciepło. Świetne połączenie, które zadowoli nawet osoby niezbyt przekonane do szparagów. Oczywiście to tylko przykładowa ilość, spokojnie można przygotować wielokrotność ilości proponowanej w przepisie. Składniki: 4 zielone szparagi 4 plastry wędzonego boczku oliwa sól, pieprz Wykonanie: Ze szparagów usunąć zdrewniałe końcówki, umyć i osuszyć. Każdego szparaga owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Szparagi polać
Pasja Smakunajlepiej! Dzisiaj bardzo prosty choć dla cierpliwych przepis na risotto ze szparagami przygotowany na cydrze lubelskim a nie na białym winie. Wyszło obłędne! Szczerze polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: - pęczek zielonych szparagów - ryż jaśminowy - sól, pieprz - masło - 150 ml cydru lubelskiego - woda - pęczek natki pietruszki - 3 ząbki czosnku WYKONANIE: - przygotuj dość spory garnek, ustaw go na kuchni na małym ogniu
SMYKWKUCHNIproduktów i wyszedł smaczny lunch, który można wszędzie ze sobą zabrać. Przygotowanie jest bardzo łatwe i kolejny zdrowy posiłek mamy szybko gotowy! Składniki: 1 średnia brokuła, 125g szparagów, 200g zielonej fasolki, Ulubione orzechy, Kilka kulek mozzarelli, Oliwa z Oliwek Sól, pieprz Jak przygotować? Warzywa kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie musimy je odcedzić
Chocolate Stop Temptingpełni. Niestety w swojej okolicy nie mam szans na kupienie szparagów. Dwa razy dostawę miałam aż z Warszawy! Dobre i to. Tym razem makaron, sos, boczek i oczywiście zielone szparagi. Składniki: pół pęczka szparagów 20 dag boczku 5-6 "gniazdek" makaronu tagliatelle sól, pieprz 4 łyżki śmietany szklanka bulionu pół serka topionego Wykonanie: Makaron ugotować al dente
Pasja Smaku