udziałem przygotowałam na obiad pyszne roladki ze schabu panierowane w sezamie. Smak roladek podkręciłam odrobiną musztardy z zielonym pieprzem. składniki: 6 plastrów schabu 1 słoiczek marynowanych szparagów musztarda z zielonym pieprzem sól, pieprz 1-2 jajka sezam olej do smażenia Szparagi osączyć z zalewy. Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na desce
Monia miesza i gotujePRZYGOTOWANIE : Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i jeżeli jest taka potrzeba należy je jeszcze trochę obrać ( zielone, młode szparagi często nie wymagają obierania ). W wysokim garnku gotujemy szparagi w osolonym wrzątku 3 minuty, licząc, czas od zagotowania się wody. Wyjmujemy, polewamy zimną wodą i rozkładamy na talerze. Sos holenderski - żółtka przekładamy do miski, wlewamy sok z cytryny
Kulinarne Fantazje MarioliVeggie. W mojej wersji to bezglutenowy chlebek z zielonymi warzywami. Tak naprawdę to, jakich warzyw użyjecie zależy tylko od Waszej wyobraźni… i stanu lodówki ;) Ja wybrałam zielony groszek, szczypiorek, szparagi i kiełki brokułu. Można użyć różyczek brokułu, jednak należy pamiętać, że brokuł ma intensywny smak, który będzie dominował w cieście. Jeśli użyjecie mąki z glutenem ciasto będzie trochę(...)łyżeczki soda oczyszczona 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka czubryca 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa 1 łyżka oliwa z oliwek 350 g jogurt naturalny 50 g groszek zielony może być mrożony 5 szt szparagi 1/2 pęczek szczypior 1 garść kiełki dowolne Sposób przygotowania Mieszamy suche składniki. Ugotowane ziemniaki ubijamy, mieszamy z groszkiem, pokrojonym szczypiorkiem, kiełkami i jogurtem. Łączymy suche i mokre składniki
Kucharzycaponieważ tylko takie dostałam w sklepie ale zielone oczywiście także mogą być. Tylko jedna wskazówka; kiedy obieramy białe szparagi robimy to na całej długości, natomiast zielone obieramy tylko do połowy szparaga, ponieważ górna część pozbawiona jest włókien. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Kupiłam pęczek ślicznych, cieniutkich zielonych szparagów. Takie właśnie lubię. Lubię to dobre określenie bo szaleć za nimi nie szaleję. Kiedy są to kilka razu zjem a kiedy nie ma to jakoś specjalnie mocno nie tęsknię. I znam takich, którzy za to stwierdzenie znienawidzą mnie teraz jeszcze bardziej :D Jako dodatek do omletu sprawdziły się świetnie bo były cienkie(...)potrzebowały długiej obróbki - można przecież jeść je nawet na surowo. Smakują wtedy jak zielony groszek, są chrupiące i pyszne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazielone. Osobiście, bardziej wolę właśnie te, zielone. Poza tym, mają taki ładny, letni odcień zieleni, na talerzu i w potrawach wyglądają naprawdę kusząco. Niestety, są często droższe od tych drugich, ale warto chociaż raz ich spróbować. Dziś bardzo smaczna, delikatna tarta na czosnkowym półkruchym spodzie. Koperkowa masa ze szparagami świetnie doń pasuje. Pierwszy raz robiłam podobną tartę(...)CZOSNKOWYM SPODZIE. / wymyślony na poczekaniu;/ ciasto: 1/2 kostki margaryny 2 szklanki mąki szklanka płatków owsianych 2 jajka czosnek granulowany, sól wnętrze: 300ml śmietanki 12% 3 jajka pęczek szparagów zielonych 2 pęczki koperku (lub susz z kopru) sól, biały pieprz 3 łyżki mąki Mąkę, płatki owsiane, czosnek i sól rozetrzeć w palcach tak, by struktura przypominała wilgotny piasek. Wbić jajka
W kuchni Karmel-itkiomlet ze szparagami. Omlet jest lekki, wiosenny i na pewno po takim omlecie cały dzień będzie udany. ;-) Zresztą spróbujcie sami. Składniki: ( na jednego omleta) 4 jajka, 5 szparagów (najlepiej zielonych), koperek (ilość wedle uznania), 8 plasterków szynki, 1 łyżeczka mąki, sól, pieprz, 0,5 łyżeczki cukru. Wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, przekrajamy wzdłuż na pół. Następnie
Passion of CookingSezon na szparagi w pełni! Zapraszam na moją wersję, gdzie szparagi podane są w mniejszych kawałkach. Szparagi w czosnku i kozieradce podane z twarożkiem - pęczek zielonych szparagów - 3 ząbki czosnku - duża łyżka mielonej kozieradki - 1/3 cytryny - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz - pół kostki twarogu półtłustego Szparagi oczyszczamy - usuwamy zdrewniałe końcówki, po czym delikatnie obieraczką
Sajkofanka smakujedno z moich ulubionych dań - tarta. Kocham to dane za różnorodność i duże pole do popisu. Tarta ze szparagami nutą pomarańczy. składniki: przepis na ciasto 400 g zielonych szparagów 1 pomarańcza 3 jajka 4 łyżki śmietany 36% sól i pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart i nakłuwamy widelcem
Przysmaki KarolkiSzybka z wieloma smakami. Genialna dla niespodziewanych gości. Składniki: zielone oliwki szparagi marynowane – ze słoiczka – pokrojone na kawałki ser feta pokrojony w kostkę ugotowany w osolonej wodzie brokuł ugotowany w osolonej wodzie kalafior sos: jogurt naturalny, majonez czosnek, sól, pieprz Składniki umieszczam w misce, sos podaję oddzielnie. Pycha. Polecam. Artykuł Sałatka imprezowa z marynowanymi szparagami
MojaQchnia.plSzparagi w mundurkach Danie Śniadania Porcje 2 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 11 minut Składniki 1 paczka szparagów (najlepiej zielonych) 1 paczka szynki surowej podsuszanej (np. parmeńska, serrano) 4 szt. jajek 20 g masła (roztopionego) Sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (jeśli używamy białych szparagów, wtedy jeszcze obrać). Szparagi gotować
Wypieki i RumieńceDzień dobry! Wiosna już się chyba u nas zadomowiła, wszystko się zieleni, wiele owocowych drzewek już kwitnie, więc czas na nowy numer naszego lokalnego magazynu! Wiosenny Małopolski Apetyt jak zawsze jest pełny inspiracji. W tym numerze królują szparagi, rzodkiewka, zielone desery, kiełki i zielone listki. Ja jak zwykle przygotowałam recenzje nowości wydawniczych, a ponadto zdjęcia tytułowe do artykułu
Pora coś zjeśćsposobu przygotowywania, czyli obtoczenia ryby w mące przed smażeniem. Z czym takie cudo podać? Najlepiej z niczym :) Ja jednak lubię mieć jeszcze jakieś warzywo na talerzu, więc proponuję szparagi lub zieloną fasolkę. Składniki 4 filety z soli sól i pieprz mąka pszenna natka pietruszki 4 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 cytryny dodatkowo fasolka szparagowa lub szparagi
W kuchni wieczoremzmuszona do ich spróbowania. Na dzień dobry postanowiłam wykorzystać taki przepis, by poczuć smak szparagów, dlatego zajrzałam na blog Doroty. I wiecie co? Smakowało :) Składniki: [przepis stąd. ] pęczek zielonych szparagów pół pęczka białych szparagów 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku szczypta soli łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. 2. W garnku zagotować wodę
Pasja SmakuKolejny pomysł na wykorzystanie szparagów. Pyszne połączenie i szybkie wykonanie. W sam raz na weekendowe śniadanie. Składniki: 5 zielonych szparagów 5 jajek pomidor kilka plasterków wędzonego boczku pieprz, sól Wykonanie: Boczek pokroić w paseczki lub kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do niego pokrojone w kawałki (2-3 cm) szparagi, które wcześniej trzeba ugotować na parze. Na koniec dodać pokrojonego
Pasja Smaku