pęczka natki pietruszki po 1/2 łyżeczki: kuminu, kurkumy, chili, soli, mielonej kolendry 2-3 łyżki wody olej do smażenia Na sałatkę: garść świeżego szpinaku garść fasolki szparagowej zielonej 6-7 białych szparagów kiełki rzodkiewki lub brokułu Na winegret: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Ciecierzycę miksujemy z pozostałymi składnikami do momentu aż uzyskamy
Mango PapajaWitajcie! Dzisiaj mam dla Was bardzo smaczny, zielony krem, gdzie królują szparagi. Jeśli macie ochotę na obiad, który przygotuje się PRAWIE sam (bo tylko trzeba pokroić, wrzucić do garnka i zmiksować) to zapraszam do przeczytania tego postu! :) Składniki: 250g szparagów 2 średnie ziemniaki 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 800ml bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek
Chocolate Stop Temptingbakłażany z tzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów z SantoriniGemistaBriami, pieczone warzywaPlacki z cukinii i fetySaksuka, gulasz z TurcjiGulasz z bobu z szynką SerranoPaella z warzywamiZiemniaki z zielonym sosemPilaw ze szparagami i bobemMarchewka duszona w oliwieFasulye pilaki, TurcjaLasagne wegetariańskaKalafiorowe gratinParmigiana z patisonówGigantes plaki, GrecjaWarzywa duszone po hiszpańskuKorzenny pilaw z bobemMuszelki z kalafiorem i botwinkąSzparagi i pomidorki grillowane
Chilli Czosnek i Oliwanatomiast wyjątkowo pyszny i świetnie nadaje się do mrożenia! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl(...)Całe menu dla dwóch osób kosztuje około 160 zł. Pobierz menu na tydzień Pobierz listę zakupów Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto, szparagami i ziemniakami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Jak gotowalismy Jak zawsze
Niedzielny kucharzPotrzebne składniki: 2 jajka 0,5 pęczka szparagów ( u mnie białe i zielone) 0,5 pęczka szczypiorku 1 łyżka oleju kokosowego 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pieprz, sól 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Przygotowanie: Szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól
Łycha smakówtego drogie Panie odchudzają i uwaga zawierają fitoestrogeny, które w organizmie płci pięknej działają jak estrogen, hormon odpowiadający za popęd seksualny. Mamy 3 rodzaje szparagów, ja na początek skosztowałam i zrobiłam risotto z zielonych, kolejne kolory za rok zapraszam ☺ Składniki: pęczek szparag ( zawsze są w sprzedaży w pęczku ) szklanka ryżu do risotto, np. arborio
pieprzny smaczekwidok na Pszczynę. Szefem kuchni jest tu Szymon Bracik, który umiejętnie łączy smak z nowoczesną techniką kulinarną, co nie zdarza się tak często. Szparagi/ jamon gran reserva/ sos holenderski gravlax z troci/ cytrusy/ zielony ogórek dashi/ soba/ przegrzebek jesiotr/ czarna soczewica/ warzywa/ sos beurre blanc kacza pierś/ mango/ biała czekolada truskawka/ mango/ biała czekolada Wodna Wieża, to również pracownia(...)bajerków. Bronią się smakiem. Tu mieliśmy przyjemnośc jeść: szparagi/ sos kremowy/ szynka/ parmigiano tatar/ łosoś/ pumpernikel/ jajko chłodnik/ botwina/ ogórek/ fenkuł/ granita kaczka/ fasolka/ groszek/ szparagi/ demi/ pancetta/ puree kalafiorowe sandacz/ risotto/ groszek zielony jogurt/ sorbet/ beza i ten gewurztraminer... Punktu G nie można i nie należy pomijać. Podsmumowując w przerwie między zwiedzaniem, czy na zakończenia miłego dnia w Pszczynie
królestwo garówczemu krem jest sycący. Delikatny smak oraz kolor słodkiego ziemniaka nie dominuje nad szparagami, dlatego można rozkoszować się zarówno ich smakiem, jak i soczystym zielonym kolorem. Krem z białego batata i szparagów. Składniki ok. 600 g białego słodkiego ziemniaka (batata), obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 450 g szparagów, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę
Szybko Szybkowarczemu krem jest sycący. Delikatny smak oraz kolor słodkiego ziemniaka nie dominuje nad szparagami, dlatego można rozkoszować się zarówno ich smakiem, jak i soczystym zielonym kolorem. Krem z białego batata i szparagów. Składniki ok. 600 g białego słodkiego ziemniaka (batata), obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 450 g szparagów, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę
Szybko Szybkowarstrony mam ten luksus, ze w kryzysowych sytuacjach zakupy "same przychodza" do domu. Tak tez bylo i dzis i dzieki Dobrej Duszy w mojej kuchni pojawily sie szparagi i pare innych zielonych rarytasow. Postanowilam wykorzystac kilka zamrozonych wczesniej nalesnikow do stworzenia szparagowej kolacji. Kiedys w jednej z kulinarnych gazet widzialam cos podobnego, jednak dzis nie pamietam co to bylo(...)Zachowujac w pamieci tamto zdjecie stworzylam swoja wersje tego dania. Zaluje, ze zdjecia nie oddaja jego urody, ale niestety pochmurne niebo wplynelo na ich jakosc. Zapiekane szparagi w nalesnikach skladniki: 4 nalesniki 12 zielonych szparagow 4 plastry szynki - opcjonalnie 100g startego parmezanu 2 zoltka 200ml smietany sol, pieprz natka pietruszki wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy koncowki i jesli chcemy mozemy
Przysmaki Karolkiserca moich gości. Składniki: 8 dużych kapeluszy pieczarek (lub więcej jeśli nie uda Ci się kupić gigantów) 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 5 szparagów (ja uzyłam tych cudownych, zielonych) czerwona papryka cebulka Ketchup (u mnie Tesco z suszonymi pomidorami) Musztarda sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso dopraw do smaku dużą łyżką musztardy i ketchupu z suszonymi(...)pomidorami. Dodaj pokrojoną cebulkę, paprykę i szparagi. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Napełnij kapelusze i grilluj ok. 15-20 minut, aż pieczarki będą miękkie a mięso nie będzie puszczać już soku. I pamiętaj #widzimysienagrillu Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytopowiadam Tynce co robie, a Ona smieje sie od ucha do ucha. Jej radosny smiech sprawia, ze gotowanie w tych warunkach nawet mi nie przeszkadza. Risotto ze szparagami skladniki: peczek zielonych szparagow 4 plasterki wedzonego boczku 2 woreczki ryzu arborio cieply bulion warzywny okolo 500ml 2 lyzki masla oliwa sol, pieprz wykonanie: Szparagi po umyciu blanszuje w osolonym wrzatku(...)zimna woda by nie stracily zielonego koloru. Na patelni podsmazam boczek. Odkladam na bok, a na patelnie wlewam odrobine oliwy oraz ryz. Podsmazam chwile az ryz stanie sie szklisty, a nastepnie podlewam goracym bulionem. Za kazdym razem gdy plyn odparuje uzupelniam brakujaca ilosc az do chwili gdy ryz zrobi sie miekki. Dodaje maslo i szparagi. doprawiam do smaku sola
Przysmaki Karolkizrobić szybko, najlepiej brudząc jedno lub dwa naczynia, musi wyjść tego dużo, bo wieczorem wpadają znajomi... Potrzebujemy: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 pęczek szparagów (obojętnie czy białe czy zielone) garść pokrojonego wędzonego boczku (można kupić taki w Lidlu, już pokrojony) 1 opakowanie pomidorów cherry 2 jajka 250 ml śmietany 12% garść startego sera mozzarella (również można kupić(...)Lidlu) 1 łyżka wina Tokaj (może być też inne białe słodkie wino) S&P tymianek Nagrzewamy piekarnik do 200C. W garnku gotujemy wodę, aby blanszować szparagi, woda powinna być lekko posolona. Blachę do tarty wykładamy ciastem. Ciasto dziurawimy widelcem, aby nam za mocno nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Kroimy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/rukola, szczaw, rzodkiewka. Pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych.Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy. Owoce: agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory śliwek i porzeczek. LIPIEC Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy
Zielona Kuchniakilka razy ich przyrządzić. Mimo ich delikatnego smaku lubię je również podawać w takiej wersji, tj. nieprzefajnowanej, im prościej tym lepiej, a nic chyba bardziej do szparagów zarówno białych jak i zielonych nie pasuje niż sos beszamelowy. Tym razem w zagrały główną rolę w bardzo prostym quiche czy jak kto woli w wytrawnej tarcie, która jest idealną propozycją(...)kolację. Składniki: z podanej ilości składników uzyskacie 8 porcji, tj. wystaczą na dużą blachę prostokątną lub na dużą torotownicę o średnicy 26 cm opakowanie ciasta francuskiego pęczek 500 g szparagów 50 g orzechów włoskich sos beszamelowy: czubata łyżka rafinowanego oleju kokosowego (około 30 g)/ewentualnie 50 ml oleju słonecznikowego 40 g mąki pszennej 500 ml mleka sojowego pół łyżeczki mielonej
greenscarf