Omlet ze szparagami jest lekki, pyszny i sycący, idealny na śniadanie lub kolację. Omlet zapiekany w piekarniku jest jednym z najłatwiejszych i bardzo efektownych dań. W
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szparagi pojawiły się już w sklepach i na straganach - zapraszam po pyszne inspiracje :) KILIK! KLIK!
Moje Kuchenne RewelacjeŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART Raz na jakiś czas mam ochotę na tartę albo quiche i ten dzień ostatnio nastąpił. Tak jak wszystko w
Martyna Cookspanują w Polsce), to może na jesieni wrócicie do mojego przepisu;) Zapraszam do lektury, a ja idę szykować się do kolejnej wycieczki po Szkocji. Śniadanie : Frittata ze szparagami i zielonym groszkiem Lunch : Potrawka z ciecierzycy z ryżem Jedzonko do pracy Przygotowanie potrawki z ciecierzycy: W rondelku roztopić łyżkę masła z łyżką oliwy i przesmażyć na nim drobno
Codzienne GotowanieSezon na szparagi pomału dobiega końca, jednak jeszcze będziemy w stanie kupić świeże szparagi. Z tych na pierwszy rzut oka niepozornych warzyw możemy przygotować wyśmienite dania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kochani, tak jak wczoraj wspominałem, sezon na szparagi pomału dobiega końca. W sklepach jeszcze są oferowane szparagi, wybierając je zwróćmy uwagę aby końcówki były jak najmniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czekamy na nie cały rok. Podczas ledwie kilku majowych i... Artykuł SZPARAGI – KILKA TYGODNI PRZYJEMNOŚCI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEKremowy sos z natki pietruszki to klasyka kuchni angielskiej. Idealnie... Artykuł DORSZ ZE SZPARAGAMI I SOSEM ZIOŁOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEBAJGLE Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI I BEKONEM łączą kremowość serka z... Artykuł BAJGLE Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI I BEKONEM pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEChoć szparagi są pyszne i zdrowe, to jednak szczególną uwagę należy zwrócić na ich właściwe przechowywanie. W przeciwnym razie szybko się zepsują, stając się suche i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie wiem, czy poniższy wpis można nazwać przepisem, ale umówmy się w takim razie, że będzie to inspiracja do przygotowania szparagów. Co prawda przepis ten powstał
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapowiedziany przepis na zupę ze szparagów i botwinki. Polecam wszystkim, jest lekka, ale sycąca i w dodatku bardzo smaczna. Moje buraczki były mikroskopijnej wielkości dlatego też
MiksturownikPieczony omlet ze szparagami i warzywami Pieczony omlet ze szparagami, to pyszny pomysł na rodzinne niedzielne śniadanie. Pieczony omlet przyznam szczere powstał w ciągu
Kuchnia na wzgórzuRYŻ Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI to obowiązkowa pozycja w szparagowym menu. Warto wybrać świeże krewetki w większym rozmiarze, wtedy danie będzie nie tylko smaczne, ale i
COOKMAGAZINEniż wydawać pieniądze na niezbyt zdrowe przekąski. Zapraszam na lekki, wiosenny zestaw;) Śniadanie : Orientalny omlecik (z dodatkiem chilli, sosu sojowego, dymki, czosnku i cukru). Lunch : Makaron ze szparagami i zielonym groszkiem (nieco uproszczony przepis na wiosenne farfalle ) Przekąska : Pomidorki koktajlowe i winogrono Smacznego
Codzienne GotowanieW fejsbukowej sondzie wygrał przepis na makaron ze szparagami więc to on pojawi się pierwszy. Uwielbiam ten moment kiedy pod naciskiem widelca białko pęka
MiksturownikZamiast sosu pomidorowego smaruję ciasto pizzy pesto. Pizza jest wspaniale aromatyczna. pęczek zielonych blanszowanych szparag cukinia pokrojona w luźne kawałki pomidorki koktajlowe mozzarella light rukola do posypania na wierzchu po upieczeniu płatki parmezanu kilka łyżeczek pesto 2 szklanki mali pełnoziarnistej ( polecam Lubella) 3/4 szklanki ciepłej wody 20 dkg świeżych drożdży sól, cukier 2 łyżki oliwy z oliwek Wyrób
AZgotuj!Składniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego
Luźna KuchniaSkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego
Luźna KuchniaSzparagi - to skarbnica składników odżywczych. Białe,zielone czy fioletowe szparagi to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych ! Nie przegap ich, bo są dostępne tylko przez krótki okres czasu ! Zawierają dużo białka,potasu,fosforu,sodu oraz witamin A,C i E. Są delikatne i lekko strawne. Ze względu na swój wygląd uważane są za naturalne afrodyzjaki. Zawierają także kwas foliowy, który
Przepisy i porady kulinarnePostawiłam na coś łatwego i nieskomplikowanego: pieczone warzywa i pikantną wieprzowinę. Składniki: 1 "kotlet" wieprzowy 1 woreczek kaszy gryczanej 1 cukinia 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 4 szparagi ze słoika 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory suszone 6 małych pieczarek 2 duże marchewki 2 ziemniaki 2 łyżeczki kukurydzy 1/2 kawałka mozarelli mięso : sól, pieprz, curry
Kitchens AlphabetGotowanie i eksperymentowanie w kuchni sprawia mi wiele frajdy, a gdy potrawa wyjdzie smaczna (i na dodatek dostanę pochwały od męża czy gości) jestem szczęśliwa i
Ana Mari's worldSkładniki (ok. 2 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów 1 średnia cebula 1 mały ząbek czosnku 1/2 l wywaru warzywnego 1 żółtko (opcjonalnie) jogurt naturalny ser Brie lub Lazur sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 łyżki oliwy 1. Od szparagów odcinamy zdrewniałe dolne końcówki i wyrzucamy. Odkrawamy główki i odkładamy na bok. Szparagi obieramy. 2. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy
My Culinary ArtInspiracją był ten blog :) Składniki: kasza: 2 torebki kaszy jaglanej 8-10 pomidorów suszonych 2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych 2 łodygi selera naciowego mała cukinia 1/2 pęczka zielonych szparagów (miałam zamrożone jeszcze z maja, jednak szparagi nie są warunkiem koniecznym) 1/2 pęczka natki pietruszki mięso: pierś z kurczaka szczypta kurkumy 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki
Brzuszki ŁakomczuszkiDelikatne i rozpływające się w ustach, uwielbiam je za ich lekko słodkawy smak. Idealne na lekką kolację. Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek cztery jajka pół łyżeczki soli Przygotowanie: Szparagi umyłam i delikatnie obrałam, zaczynając na wysokości ok. 5 cm od czubka. Stwardniałe końce odłamałam. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą z oliwek, ułożyłam szparagi i posmarowałam
Kulinarny Pamiętnikliście i tutaj możemy wykorzystać dowolnie: rukolę, świeży szpinak, sałatę lodową, mix sałat, kiełki (to co mamy właśnie w lodówce) następnie zielone warzywka, ja wykorzystałam: fasolkę szparagową, zielone szparagi, groszek, brokuły dodatkowo dobrze smakują podprażone nasionka, orzechy mogą to być nasiona słonecznika, dyni, sezam albo jakiś gotowy miks na dressing: 1/2-1 limonki, łyżka oleju sezamowego (można też użyć
Brzuszki ŁakomczuszkiMój maj pachnie bzem i konwaliami. Wiosenny wiatr unosi ich woń. Mój maj ma smak pierwszych truskawek i zielonych szparagów. Mój maj jest wyjątkowy, choć nie zawsze ciepły i słoneczny, to jednak zawsze magiczny. Ten maj to świeczki na torcie, nie jednym lecz na kilku, ten maj to świeże kwiaty w wazonie, drobne prezenty, co raz dłuższe spacery
Przysmaki Karolkipropozycja trochę odchudzona, ale równie smaczna. Spróbujecie? Składniki : * szklanka ulubionego makaronu - u mnie kokardki * łyżka oliwy z oliwek * pół brokuła * pół szklanki jogurtu naturalnego * pół szklanki jogurtu greckiego * zielone szparagi - kilka ugotowanych sztuk * duża garść orzechów włoskich * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Makaron i brokuł ugotować al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzucić brokuł, dodać odrobinę
Magiczne Życie MartyPóki jeszcze trwa sezon na szparagi mam dla Was szybki przepis na obiad lub lunch do pracy w postaci kaszy pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami. Zdecydowanie jestem fanką ich zielonej odmiany i to ona króluje w tym roku na blogu. W poprzednich latach stawiałam na szparagi jako dodatek do obiadu, zaś w tym roku więcej z nimi eksperymentuję(...)Pokroić na mniejsze kawałki, od razu będą gotowe wtedy do kaszy. Do gotującej osolonej wody z odrobiną cukru /ksylitolu (wtedy pozostaje ich piękny zielony kolor) wrzucić pokrojone szparagi i gotować je około 3-4 minuty. Odcedzić i opłukać pod zimną wodą, dzięki czemu będą jędrne. Czosnek i cebulę posiekać, a indyka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę
Fabryka pomysłówjeszcze więcej. My sami mamy ogromne bogactwo pyszności, dlatego warto je jeść, teraz gdy jest na nie sezon. A co warto jeść w maju? – warzywa szparagi Zarówno te białe, jak i zielone są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Przeciwdziałają tworzeniu się nowotworów, wspierają prawidłowy rozwój płodu i są jednym z najlepszych afrodyzjaków. Mają także wspaniałe właściwości odchudzające(...)pierwsze są bardzo smaczne, a po drugie w 100 g jest zaledwie 18 kcal. Co więcej, pędy szparagów są także bardzo lekkostrawne. Czytaj więcej – przepisy ze szparagami w roli głównej rzodkiewka Mega zdrowe i niskokaloryczne warzywo – dostarcza wiele minerałów – głównie potasu, ale również wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, siarki, której zawdzięcza ostry smak, cynku, miedzi i fluoru oraz
365 dni dookoła kuchniWitajcie! Dzisiaj przychodzę do Was z poradą " jak obrać białe szparagi". Sezon na szparagi jest dosyć krótki, ale intensywny. Najbardziej popularne są zielone i białe szparagi. Te pierwsze nie wymagają obierania. O czym należy pamiętać przed wyborem szparagów? kupuj zawsze świeże, jędrne szparagi z wilgotnymi końcówkami, łodyga powinna być elastyczna, przed gotowaniem dokładnie je umyj
KukuleczkiKlasyczna i pyszna przekąska ze szparagów. Połączenie tych zielonych pyszności z szynką jest po prostu obłędne. Składniki: pęczek cieniutkich szparagów szynka surowa dojrzewająca oliwa z oliwek szczypta soli Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Bierzemy po 3-5 szparagów, owijamy je dwoma plasterkami szynki i układamy na blaszce. Gotowe szparagi posypujemy szczyptą soli (dosłownie szczyptą, bo szynka również odda sól
Gotowanie i blogowanieSkładniki: zielona soczewica (1 szklanka) szparagi (10 szt.) suszone pomidory w zalewie (6 szt. + 3 łyżki zalewy) czosnek (1 ząbek) cytryna (1/2 szt.) woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Szparagi myjemy i odcinamy od nich twarde końcówki. Następnie kroimy szparagi na kilkucentymetrowe kawałki i gotujemy aż będą miękkie. Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy
Weganka gotujeDanie bardzo proste i szybkie, do podania na co dzień i od święta. Możesz szparagi podać odpakowane lub w paczuszkach przewiązanych dekoracyjnym sznurkiem i ozdobione majowymi kwiatami. Szparagi ułożyłam na zielonych listkach czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Dodatkowo do paczuszek zapakowałam po gałązce tymianku cytrynowego i masełko czosnkowe . Szparagi z dodatkiem ziół są pełne smaku i aromatu, a metoda bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grillowanymi szparagami… miało być coś zupełnie innego ale najważniejsze, że efekt końcowy zadowolił nasze podniebienia i tylko to się liczy:) Do tego risotta oprócz grillowanych szparagów dodałam też wędzonego boczku i zielonego groszku a także mięty i skórki cytrynowej, które nadały potrawie świeżości.. Zapraszam na risotto ze szparagami Risotto ze szparagami – składniki:szklanka ryżu arboriopęczek szparagów1 cebula250(...)boczku wędzonegoszklanka zielonego groszku (rozmrożonego)skórka otarta z jednej cytrynykilka listków mięty1-2 łyżki startego parmezanu1 łyżka serka kremowego1 litr gorącego bulionuoliwa, pieprz mielony1. Szparagi opłukać, odciąć końcówki i kilka minut grillować na patelni grillowej aż zwiotczeją. Po wystudzeniu pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Cytrynę umyć i sparzyć i skórkę zetrzeć na tarce. Listki mięty posiekać.2. W dużym rondelku
UgotujmyTo.pl