zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:85/119)

Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48084

sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła,   - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon,   - psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan,   - inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, koper włoski, szparagi,   - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach,   - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka.       Gorąco zachęcam do sporządzania zup , jednak pamiętaj

IzaGotuje
ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW 131

bardzo, a szczególnie czas kiedy w sklepie pojawiają się szparagi..uwielbiam!Składniki:3l bulionu warzywnego5 zimniaków1 marchew1 cebulazielona część z porapeczek szparagów,ok.10 sztuksó,pieprz Kamis2 ząbki czosnkułyżeczka ziól prowansalskich KamisWykonanie:Ziemniaki kroimy w kosteczkę,cebule obieramy,odcinany zielona część pora_wszystko zalewamy woda,doprawiamy.Gotujemy ok.20 minut.Dodajemy pokrojone n amniejsze kawałeczki szparagi.Gotujemy jeszcze 15 minut.Gotową zupke belnderujemy,dodajemy przeciśniety

Z Majeczką w kuchni
Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 171

obrać, obsmażyć na oliwie. Zapiec około 5-8 minut w 180 0 C.  SZPARAGI Sposób przygotowania : Białe szparagi należy obrać z włóknistej skóry, natomiast z zielonych usunąć tylko zdrewniałą część. Szparagi gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukr u. Po ugotowaniu szparagi powinny być jędrne.  Szparagi w boczku surowo-wędzonym Sokołów Ugotowane wcześniej szparagi zawinąć

SzczyptaSmaQ
Dorsz w ziołach z fasolą mung, groszkiem cukrowym i szparagami 107

Zielony kolor na talerzu jest dla mnie najbardziej apetyczny. Blanszowany szpinak, duszone szparagi ub krótko gotowany groszek. Natka pietruszki, koperek, bazylia i pozostałe zioła. Wszystko w tonie najbardziej apetycznych produktów, zdrowych a przy tym bardzo smacznych. Bardzo odpowiadają mi takie połączenia. Kiedy duszę dorsza w świeżych ziołach a do tego podaję ciekawą fasolę z warzywami i duszone szparagi oraz groszek

Mango Papaja
Zupa krem z brokuła 181

Lubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem ze szparagów 103

Krem ze szparagów wg. przepisu Ewy Wachowicz Składniki:  pęczek białych szparagów (mogą być również zielone)  1 l bulionu warzywnego  2 łyżki serka mascarpone  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka mąki ziemniaczanej  sól , pieprz , gałka muszkatołowa  Wykonanie:  Szparagi umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Bulion jarzynowy postawić na gazie

Aromatyczne Podróże
Jak przygotować szparagi 167

właściwie wybrać. Jak przygotować szparagi Wybierzmy więc sprawdzone targowisko lub sklep i zdecydujmy się na te szparagi, które posiadają zamknięte główki oraz błyszczące i sprężyste pędy. Szparagi fioletowe są najsłodsze, zielone posiadają nieco delikatniejszy smak, a białe trzeba obierać, gdyż są najbardziej włókniste. Warto też pamiętać, by przed gotowaniem odciąć zdrewniałe końcówki – niezależnie od koloru szparagów . Post Jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czas na SZPARAGI... 90

Wreszcie moje ukochane szparagi, choć najbardziej lubię zielone, jednak i białymi nie pogardziłam, tym bardziej, że cena 4 złotych za pęczek iście zachęcała mnie do kupna. Tego właśnie zazdroszczę chłopakowi - wszędobylskiego dostępu do szparagów (mieszka w miejscu gdzie praktycznie każdy sąsiad je uprawia), stąd też ich niska cena. U mnie natomiast szparagi można dostać w dwóch miejscach albo

Kuchenne aromaty
Białe szparagi z ryżem czerwonym na parze 189

parowarem, może to być pojemnik do przechowywania żywności, który jest odporny na wysokie temperatury. Zalewamy wrzątkiem ryż i pojemnik na wodę. Włączamy parowar na 25 minut. Białe szparagi w odróżnieniu od zielonych obieramy. Wkładamy je do parowaru 10 minut po ryżu, czyli jak na minutniku urządzenia do gotowania na parze będzie 15 minut do końca :) Po wyłączeniu urządzenia, ryż(...)odcedzamy, szparagi kroimy na mniejsze kawałki, do tych składników dodajemy liście mizuny i pestki granatu. Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Pozdrawiam i smacznego Adam

Parowar Faceta
Makaron ze szpinakiem i szparagami 203

Makaron ze szpinakiem i szparagami to niecodzienne połączenie „zielonych” składników. Tak, tak będzie tym razem to danie bez mięsa ale myślę, że nie nie będziecie żałować. Do przygotowania tej potrawy wykorzystamy makaron razowy dzięki czemu danie to będzie dużo bardziej zdrowsze. Oczywiście możecie wykorzystać dowolny makaron – rurki, albo świderki, pszenny albo pełnoziarnisty. Osobiście polecam Wam wykorzystanie(...)same właściwości co świeży szpinak. Jeśli nie musicie to nie przepłacajcie :) Danie to jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki (na 2 porcje) 200g mrożonego szpinaku mała cebula 8 szparagów 1,5 szklanki makaronu łyżka masła sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej ząbek czosnku 100 ml śmietany Makaron ze szpinakiem i szparagami – przepis Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos szparagowy babci Basi 135

szynki, 2 serki śmietankowe Hochland, 1 serek ziołowy Hochland, śmietana 30 % , ja dałam 18 %, cebula, czosnek, zielona pietruszka, masło klarowane, sól,pieprz , (opcjonalnie ) Sposób przygotowania : Cebulę i szynkę zeszklić na maśle. Do tego dodać serki, pokrojone szparagi, groszek, sól, pieprz. Dodać też wodę od szparag i groszku. Na koniec dodać czosnek i pokrojoną pietruszkę. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Cytrynowe szparagi z pomarańczowo- balsamicznym sosem holenderskim podane z jajkiem w koszulce 152

Uwielbiam szparagi. Zazwyczaj stawiam na zielone, bo są szybsze w przygotowaniu i nie trzeba ich obierać :) Przez to trochę zapomniałam o ich  białej odmianie, która jest równie pyszna. Gotowane w słodkiej wodzie cytrynowej i polane moją wariacją na temat sosu holenderskiego smakują naprawdę wyśmienicie. Warto zatrzymać się na chwilę przy sosie, bo jest naprawdę pyszny. Jest to twór(...)tego typu zawsze jest masło i żółtka, różnią się one tylko dodatkami końcowymi, które można dowolnie zmieniać, tworząc nowe wspaniałe smaki. Zachęcam do spróbowania! :) SKŁADNIKI (2 porcje) 10 białych szparagów 2 jajka sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru szczypta soli sos: 2 żółtka 2 łyżki masła łyżeczka octu balsamicznego ( u mnie z aromatem czerwonych pomarańczy) łyżka soku z pomarańczy

DefinicjaSmaku
Zupa krem z białych szparagów 106

całkiem niedawna zaczął się sezon szparagowy, nie łatwo tego nie zauważyć zielone i białe "patyki" wystają na sklepowych półkach i warzywnych straganach. W związku z tym, że bardzo lubię lekkie zupy, które nie obciążają w żaden sposób naszego żołądka postanowiłam ugotować krem z białych szparagów. Zupę robi się po prostu ekspresowo, delikatna aksamitna, smaczna.Zapraszam... Skala smaku 10/9 zupa zabija(...)bulionu warzywnego lub drobiowego 3 średniej wielkości ziemniaki 500 g białych szparagów  2 średnie cebule  1 łyżka masła  1/2 pęczka zielonej pietruszki  szczypta soli  2 łyżki śmietany 18% Białe szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki odcinamy główki, podobnie postępujemy z ziemniakami. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę

Kubki smaku
Makaron z pesto i łososiem 165

resztę obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty, po czym włóż kłosy szparagowe i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Odcedź szparagi i opłukaj zimną wodą. Szparagi zachowają swój świeży, zielony kolor. Przekrój pomidory na pół i podziel łososia na kawałki. Dodaj pomidory, łososia i mozzarellę do makaronu i wymieszaj. Dopraw sałatkę solą i udekoruj bazylią.       Spara

codojedzenia
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 480

odpowiednich dodatków sprawisz, że zapiekanka ziemniaczana stanie się jednocześnie daniem bardzo efektownym. Wystarczy, że zwykłą szynkę zamienisz na długodojrzewającą, np. parmeńską albo szwarcwaldzką. Będą do niej pasować zielone warzywa, takie jak szparagi albo brokuły. Kiełbasę w ciekawy i prosty sposób urozmaicisz oscypkiem, który stanowi w tego typu daniach doskonałą alternatywę dla serów żółtych. Pomysły na zapiekanki ziemniaczane z wędliną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania