pocieszenie w ćwiczeniach i gdy wracam z siłowni naładowana endorfinami na moim talerzu lądują takie oto pyszności! Sezon na szparagi uważam za otwarty i nie tylko ja... Polski instagram aż pęka od zdjęć tego cudu natury. Zielone gałązki finezyjnie zdobią nasze dania i obdarowują nas namiastką wiosny. Mój pomysł na wykorzystanie ich w kuchni jest prosty(...)kompozycją smaków. Idealnie komponuje się z nimi makaron z ricottą, a dodatek indyka zapewnia nam pełnowartościowe białko. Składniki: -ok. 50g makaronu tagliatelle -duża łyżka ricotty -ok. 250g szparagów -ok. 100g piersi z indyka -przyprawy do mięsa: czosnek granulowany, kurkuma, curry, oregano, papryka słodka, chili, sól, pieprz Wykonanie: Indyka kroimy w małe kosteczki, obsypujemy przyprawami i smażymy pod przykryciem
Gawron w rosoleWiosenna, zielona zupa: ZIELONY KREM BROKUŁOWO-SZPARAGOWY zachwyca subtelnym smakiem i... Artykuł ZIELONY KREM BROKUŁOWO-SZPARAGOWY pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEdekoracjipół czerwonej cebuli2 ząbki czosnkuoliwa do smażeniasól, pieprzSzpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Szparagom odrywamy końcówki (w 6/7 ich długości) i jeśli są to białe to je obieramy odbierakiem (zielonych nie trzeba). Następnie kroimy je na mniejsze części i podgotowujemy w osolonej wodzie na al dente. Pomidory kroimy(...)ciepłe miejsce na około 1h. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Układamy plastry mozzarelli, posypujemy suszonym oregano, układamy szpinak, szparagi, pomidorki suszone a na sam koniec pokruszoną gorgonzolę. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią. przed pieczeniempo upieczeniu
Bon Appetit MałgorzatyWiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową kaszą ugotowaną jak risotto. Zdrowsze od ryżowej wersji. To nasza wariacja na temat spaghetii primavera, kultowej pasty zrobionej z nowalijek. Prima vera po łacinie oznacza pierwszą porę roku, czyli wiosnę i takie ma też znaczenie we wszystkich językach romańskich. Czasem bywa jeszcze używane do opisania wieku, np. Ha già compiuto trenta primavere(...)niczym nadzwyczajnym, ale kiedyś, pojawienie się pierwocin płodów ziemi (piękne, biblijne określenie:), było oznaką końca zimy, chudego przednówka i początku nadejście wiosny. Dzisiaj warzywnym znakiem początku nowego sezonu są szparagi. Owszem też można je kupić przez cały rok, ale z końcem zimy zaczynają pojawiać się w większej ilości i po przyzwoitych cenach. Szparagi, piękne, intrygujące wyglądem, przypominając kołczan strzał amora
Niedzielny kucharzdodatkowo dzięki dużej zawartości potasu, który z kolei nie tylko oczyszcza ale również obniża ciśnienie tętnicze krwi . Rodzaje szparagów: - białe - rosną pod ziemią, zawierają najmniej witamin, ponieważ należy je obrać przed gotowaniem ze względu na to, że są twardsze od zielonych; - zielone - cienkie, aromatyczne i cenne pod względem witamin, nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, zatem własnie dlatego(...)zachowują cenne pod skórką witaminy i minerały. - fioletowe - zawierają mniej błonnika i więcej cukrów, rzadko spotykane w Polsce. Jakie witaminy zawierają szparagi? - witaminy z grupy B; - witaminę C, E; - beta karoten; - kwas foliowy. Szparagi dzięki zawartości błonnika wpływają na oczyszczanie organizmu i jelit, a dzięki inulinie korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego przewodu pokarmowego . 100g szparagów to tylko ok. 18 kcal
MintTastePęczotto primavera to wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową kaszą zrobioną jak risotto. Pęczotto jest wariacją na temat spaghetti primavera, pasty wymyślonej w 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque. Dzisiaj jest to jeden z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. Stąd zresztą wzięła się nazwa – primavera to właśnie nowalijki. W czasach kiedy przez(...)sprowadzane z cieplejszych zakątków świata, pojawienie się nowalijek nie jest już takim świętem jak kiedyś, gdy oznaczały koniec zimy i nadejście wiosny. Dzisiaj oznaką początku nowego sezonu są szparagi. Owszem też można je kupić przez cały rok, ale z końcem zimy zaczynają pojawiać się w węższej ilości i po przyzwoitych cenach. Szparagi, piękne, intrygujące wyglądem, przypominając kołczan strzał amora, trzeba
Niedzielny kucharzNajlepiej używać warzyw sezonowych, więc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak
Chilli Czosnek i Oliwasmakoszy zaczyna się szparagami. To jedyny miesiąc kiedy w sklepach można znaleźć szparagi prosto z pola. Tylko teraz są naprawdę świeże i dorodne. Na te subtelne w smaku białe i zielone pędy trzeba długo czekać, ale warto. To źródło wielu witamin, mikroelementów i błonnika. Wspomagają pracę wątroby i nerek, oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszają przemianę materii, więcej tutaj(...)zdrowe warzywko nic nie straci ze swych wartości, gdy podasz je na surowo, bez obróbki cieplnej. Zapraszam na carpaccio szparagowe z dodatkiem parmezanu i soku z cytryny. Cieniuteńko pocięte szparagi, skropione wysokiej jakości oliwą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość udekorowana stokrotkami wygląda bardzo romantycznie i uroczo. Tak podana przystawka będzie prawdziwą ozdobą eleganckiego, uroczystego spotkania. Składniki na 2 porcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!puszka czarnej fasoli (400g) mała puszka kukurydzy bez cukru dojrzałe avocado 2 dojrzałe pomidory malinowe sok z połowy limonki łyżeczka zielonego tabasco łyżeczka sosu cholula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry spora szczypta soli do smaku dodatkowo: pęczek szparagów łyżeczka słodkiego pimentonu (wędzona papryka) szczypta soli łyżeczka oliwy cząstki limonki opcjonalnie tortille (Jednak ostrzegam, że to wersja dla prawdziwych
Mienta blogSzparagowy sezon czas zacząć. My ciągle zapętleni w zielone curry, więc dzisiaj znowu skorzystamy z domowej pasty. Ale obiecujemy, że to już ostatni raz (przynajmniej
slodkokwasnaplpomysłom na tartę, zapraszam: Tarta z serem feta i kurczakiem Tarta szpinakowa z kurczakiem i pieczarkami Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta półkrucha ze śliwkami Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem Tarta z fasolką szparagową na boczku
Grunt to przepis!zupa krem z cukinii z nachos zupa grochowa w wersji fit zupa krem z ziemniaków zupa krem z białej cebuli krem z zielonego groszku zupa z pieczonych pomidorów i papryki zupa krem z dyni krem z białych szparagów pikantna zupa z pora i soczewicy zupa krem z kalafiora zupa krem z fenkuła krem z kalafiora krem z papryki z tequilą
nietylkopasta.plmotać z uprzednim obciążaniem fasolą, wystarczy jedynie ponakłuwanie widelcem. Wiele potraw z tartą w nazwie dzięki temu patentowi już przygotowywałam: Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta półkrucha ze śliwkami Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem Tarta z fasolką szparagową na boczku Tarta warzywna
Grunt to przepis!ciągu 30 minut, także można również uznać to za szybki obiad. Warzywa które użyłam do tego przepisu mogą być zastąpione innymi, np. szparagami, szpinakiem, marchewką. Spróbujcie :) Składniki: * 4 filety łososia * 2 średnie brokuły * 2 papryki (czerwona i zielona) * 12 małych ziemniaków * łyżka soli i pieprzu poziom trudności: łatwa kaloryczność: niska porcja: 4 osoby czas przygotowania 40 minut Ziemniaki myjemy
Klasyka Gotowania