posypanej serem feta. Turcy gotują fasolkę w oliwie z zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują ją z oliwą i cytryną lub z jogurtem. W krajach północnej Afryki zielona fasolka dodawana jest do mięsnych gulaszy podawanych z kuskusem. W krajach śródziemnomorskich fasolka szparagowa to częsta podstawa sałatki, będącej przystawką lub dodatkiem do głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco(...)świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam ponadto, że fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się w różnych daniach/połączeniach smakowych tradycyjnie zarezerwowanych dla szparagów, np. pakuneczki z fasolki owinięte boczkiem lub szynką parmeńską. P.s. Korzystałam z książki Clifford A. Wright " Mediterranean Vegetables ". Moja sałatka Według mnie fasolka szparagowa najlepiej komponuje się z białym octem
Chilli Czosnek i Oliwagroszku, nawet szparagi! Także wyłuskiwanie drobnych ziarenek ze strączków wydaje mi się niezwykle relaksującą czynnością, która kojarzy mi się z wakacjami i dzieciństwem . Niestety obecnie Ciocia nie ma już groszku w ogrodzie, a ja wieki nie miałam szansy na delektowanie się tym przysmakiem. Aż do zeszłego tygodnia, kiedy to wypatrzyłam na jednym ze stoisk drobne zielone strączki
Chilli Czosnek i Oliwajest tak dekoracyjna,ze mozna ja sadzic na ozdobnych rabatach kwiatowych.Ponadto jest bardzo latwy w uprawie.Nie tylko zdobi ogrody,ale jest naprawde smaczny,nieklopotliwy i szybki do przygotowania.Jak smakuje? Zielone czesci smakuja jak szpinak i podobnie pachna w trakcie przyrzadzania.Natomiast lodyzki chrupia jak kalarepki.Wygladem przypomina chinska kapuste pok-choi.CZY ZDROWYJEST BURAK LISCIOWY ? Owszem,to cenne zrodlo bialka,zelaza.wapnia,witaminy(...)infekcje rowniez powinny zaprzyjaznic sie z tym warzywemjest lekkostrawny i malokaloryczny Mozna go przygotowywac na wiele sposobow,dusic,podawac z maselkiem i bulka tarta,ogonki przygotowywac jak szparagi lub smazyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!typowych dla Iranu, żebyśmy wiedzieli jak z nich korzystać, ale czasami zastępuję składniki łatwiejszymi do dostania. Dzięki tej wiedzy będziemy naprawdę korzystać z nowych przypraw czy składników np. z zielonej harissy z werbeną czy kuskusu matful, a nie wykorzystywali jedną łyżkę do jakiegoś jednego przepisu, po czym nie wiedzieli co zrobić z resztą, która zwykle nam się przeterminowywała i była(...)halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie. A co na deser? Świetnym pomysłem jest ciasto marchewkowe, gdzie marchewkę zastąpiono pasternakiem i do tego tarta pistacjowo-jerzynowa Sirocco
Ugotowane pozamiatanełyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka ciepłej wody 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona bardzo ostra ) rozmaryn Rzodkiewkom urywamy zielone liście, odkrawamy ogonki i wkładamy do miski. W słoiku mieszamy musztardę z czosnkiem i papryczką ( pokruszoną) oraz pieprzem dodajemy miód i olej mieszamy dodając łyżkę bardzo ciepłej wody. Zakręcamy słoik(...)rozsypały :) Piekłam je tak około 20 minut, aż się lekko skarmelizowały i zmieniły kolor a wtedy posypałam je świeżo mielonym pieprzem. Podałam je w towarzystwie steka i szparagów i karczochów. Były pyszne :) Grillowane rzodkiewki na ostro – przepis na grilla
Kuchnia na wzgórzutalerz był pięknie przybrany, sałatami, świeżymi ziołami i jadalnymi płatkami bratka. Z zup wybraliśmy krem z fasolki szparagowej, który okazał się być dwukolorowy. Jedna część z żółtej, druga z zielonej fasolki, podane na pięknym talerzu. Tak naprawdę już po tym daniu byliśmy najedzeni, co tu dużo mówić, przeceniliśmy nasze możliwości w ilości jedzenia ;). Wszystko co dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało(...)tego dania. Po tym daniu poprosiliśmy o jak najmniejsze, degustacyjne porcje, bo nasze żołądki już były zapełnione. Z dań mięsnych wybraliśmy roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, pomidorkami podaną ze szparagami, panierowanym kalafiorem i sosem pomidorowo-beszamelowym. To danie też muszę powtórzyć, pyszne mięso, kalafior panierowany i sosy - wyjątkowo dobre. I na koniec desery: smażone lody waniliowe w kokosowej skorupce
Corner With RecipesDzisiaj bardzo proste danie! Bardzo polskie i bardzo aromatyczne! Zapiekanka z ziemniaków, z porami, czosnkiem i oliwą z oliwek. Fantastyczna do zjedzenia jako danie główne na
SMYKWKUCHNIbotwiną, choć równie dużym powodzeniem cieszą się zupy z owoców sezonowych. Równie dobrym pomysłem na letnie dni jest gazpacho . Zupa ta może być zielona lub czerwona. Zieloną przygotujemy z zielonej papryki, cukinii lub ogórka, a czerwoną z pomidorów i czerwonej papryki. Można dodać szczypiorek, czosnek lub cebulę. Przyprawy, które nadadzą gazpacho właściwego smaku i aromatu to: sól, czarny pieprz, bazylia(...)Ciekawą propozycją są również kremy . Dowolność składników, z jakich można je zrobić jest ogromna. Najczęściej spotykane są pomidory, grzyby, cebule czy brokuły, choć zdarzają się i mniej popularne szparagi lub inne, zwykle bardziej ekskluzywne, komponenty. Po ugotowaniu zupa jest miksowana aż do uzyskania kremowej konsystencji. Krem można podać ze startym żółtym serem i chrupiącymi grzankami. Sprawi to, że będzie bardziej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!były świeże powinno się je przechowywać w towarzystwie jabłek ( 1-2 jabłka). Najlepiej w ciemnych pomieszczeniach, ponieważ dzienne światło powoduje iż wytwarza się w nich szkodliwa solanina ( mają zielony miąższ) Nie kroimy sałaty nożem! Staje się ona wtedy gorzka, najlepszym sposobem jest rozdzieranie liści rękoma. Nie należy myć owoców i warzyw przed przechowywaniem w lodówce - wilgoć spowoduje(...)więdnie Pamiętaj aby: Parzyć por przed smażeniem - nie będzie wtedy gorzki Aby wyeliminować nieprzyjemny zapach podczas gotowania kalafiora, należy wrzucić do wody ziemniaka lub skórkę od chleba Gotuj szparagi z odrobiną mleka co pozwoli im wydobyć swój smak Dodaj do gotujących się ziemniaków odrobinę masła, nie tylko ugotują się szybciej ale zachowuią składniki odżywcze Pamiętaj aby cienko obierać ziemniaki
W Moim Magicznym Domuzapowiada się barrrdzo! dobrze - wyjazd na Mazury, na niebie słońce, dookoła jeziora, rzeki i lasy, łowienie ryb, ognisko i śpiewy przy gitarze. W końcu! Wczoraj na kolację robiłyśmy zapiekane szparagi(pierwsze w tym roku!), udało się również stworzyć przepis na wspaniałą słodką tartę z truskawkami i.. burakami (niedługo go zaprezentujemy) :) Na blogu wraz z wiosenną aurą życie zacznie tętnić(...)szczypioru pół opakowania liści rukoli sok z połowy cytryny świeżo zmielona sól i pieprz dodatkowo: 4-5 jaj, ok. 0,5 kg młodych ziemniaczków Przygotowanie: Botwinę pozbawiamy zielonych liści i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Buraczki obieramy. Całą różową część wraz z burakami siekamy na drobną kosteczkę i wsypujemy wszystko do garnka - zalewamy wywarem warzywnym(jeśli
Symfonia SmakówLato to taki okres, kiedy z większą przyjemnością sięgamy po koktajle , lekkie sałatki oraz dania z dużą ilością warzyw. Świeże sałaty, cukinie, bakłażany, bób , szparagi i inne warzywa dostępne na targach inspirują nas do tworzenia! Dziś, zainspirowana wizytą na krakowskim kleparzu oraz współpracą z Ocet Kielecki przygotowałam dla Was pyszną sałatkę! Sałatkę, która jest świetnym pomysłem zarówno na lekki obiad(...)jest on niezastąpionym produktem przy ich wytwarzaniu. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * buraki ( upieczone ) – 2 duże szt * świeże sałaty ( masłowa, karbowana … ) * pomidorki koktajlowe – 10 szt * cukinia żółta i zielona – 1 szt * orzechy laskowe i pestki dyni – 1 garść * ricotta di bufala – ok. 50 g * świeża bagietka + oliwa MARYNATA DO BURAKÓW: * Ocet Kielecki – 2 łyżki * tarta
Ostra na SłodkoNONE X-NONE W końcu wiosna! Mam wrażenie, że pół roku siedzimy w norach, zakutani po usze w koce i doczekać się nie możemy słońca, kwitnących drzew, zielonej trawy, długiego dnia. Lodów w parku na ławce, spacerów. Tego, że można tylko zmienić papcie na buty i wyjść z domu, bo nie trzeba zakładać drugiego swetra, rękawiczek i owijać się cztery(...)rozkręciły, a za chwilę będzie wrzesień i dzieci pójdą do szkoły. Czy tylko mi ten ciepłe pory roku tak uciekają? Za chwilę maj. A jak maj to rabarbar, botwinka, szparagi. Truskawki, na które czeka się cały rok (jeju, ależ bym jadła!). Jak już są to włącza mi się jakiś smutek dziwny na myśl o tym, że za chwilę
bistro mamaOliwki są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych czasów. Najstarsze przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych drzewek w Azji Mniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach Fenicjan. Na polskich stołach oliwki pojawiły się za sprawą Królowej Bony, która zapoczątkowała, 300-letnią tradycję, wpływów hiszpańskich na polską kuchnię. Początkowo hiszpańskie(...)różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców, takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty, figi, rodzynki, migdały oraz wspomniane oliwki. Jakiś czas temu, zostałam poproszona przez Hiszpańskie Oliwki o stworzenie przepisów z oliwkami
królestwo garówkolor. Takie „pączki” robiliśmy podczas warsztatów z Jarosławem Uścińskim w restauracji Moonsfera . Oliwki są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych czasów. Najstarsze przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych drzewek w Azji Mniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach Fenicjan. Na polskich stołach oliwki pojawiły się za sprawą Królowej Bony(...)różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców, takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty, figi, rodzynki, migdały oraz wspomniane oliwki. Niepodważalne zalety hiszpańskiej oliwki, jej wyjątkowy smak oraz nieograniczone możliwości zastosowania w kuchni
królestwo garówVera Pizza - prawdziwa pizza) Apulia (np. La Rustichella - smakowita tarta z suszonego dorsza, solonych anchois i cebuli, Frittata con Aspargi Selvatici e Mentuccia - omlet na zimno z dzikimi szparagami i miętą) Basilicata (np. Cialledd'alla Contadina - zupa chlebowa gospodyni, Lepre al Miele con Costagne Speziate alla Nicola Taurino - dziki królik w miodzie z przyprawionymi kasztanami a la Nicola(...)Quaglie di San Giovanni da Fiore - makaron duszony z przepiórką z San Giovanni da Fiore) Sycylia (np. Olive Nere e Verdi con Aglio Intero al Forno - czarne i zielone oliwki pieczone z czosnkiem, Fritalle di Melanzane e Mentuccia Selvaggia di Lampedusa - placki z bakłażanów i dzikiej mięty z Lampedusy) Sardynia (np. Cosciotto di Maiale al Coccio
Brzuszki Łakomczuszki