smaku i perfekcyjnie doprawiony. Mąż spróbował chłodniku litewskiego ( rybnej zupy nie było ). Tu już mniej zachwytu: temperatura pokojowa (nie był mocno schłodzony), dodatki świeże i chrupiące – ale bez zielonego groszku, który dla mego ślubnego jest w tej zupie obowiązkowy. Córka, która tym razem nam towarzyszyła zamówiła krem z pomidorów z krewetkami – i nie mogła się nachwalić, jak bogata(...)podanymi na maślakach ( dla mnie były zdecydowanie zbyt „różowe”, zważywszy iż wieprzowina nigdy nie powinna po obróbce mieć takiego koloru ). Do tych dań dodatki dobrane zostały doskonale – gotowane chrupiące szparagi do ryby, pieczony seler do wołowych polików. Jedzenie zgodnie oceniliśmy bardzo wysoko. Na pewno wybierzemy się tu na kolejną degustację. Nieco gorzej wypadła obsługa, przy której odnosiliśmy wrażenie, że moglibyśmy
Smaki EwyOMLET A'LA TIRAMISU /1 porcja/ /PRZEPIS WŁASNY/ 100 g mascarpone 40 g mąki z zielonych bananów (może być gryczana, pszenna lub inna) ok. 40 ml espresso 100 % Arabica 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka bio oliwy z oliwek extra virgin płaska łyżka konfitury malinowej bio + dowolny(...)pewno każdy znajdzie coś dla siebie :) Ostatnio w moje ręce trafiły nie tylko produkty, których użyłam do przygotowania tego przepisu, ale także inne: bruschetta z borowików, krem ze szparagów, obłędnie pyszne ciasteczka cantucci z migdałami oraz kolejne płatki śniadaniowe do kolekcji (tym razem truskawkowe). PS. Bruschetta z borowików to teraz mój nr 1 w dodatkach do... sałatek
Poranek na słodkomówili – z przyrody można czerpać, ale trzeba zachować umiar, żeby nie zaburzyć równowagi. I tak gdzieś na przysłowiowym końcu świata, w takiej prawdziwiej tawernie, zjadłam omlet z dzikimi szparagami. To właśnie podczas podróży wypatrywaliśmy rosnących przy drodze drzew z owocami granatu, karobem. Czasami wysoko w górach można spotkać winorośle, pełnią one formę żywopłotu i rosną sobie niemal dziko (mają(...)postaram się przygotować i opublikować Wasz przepis na blogu! Do przygotowania sałatki potrzebujemy (porcja dla 1 osoby): 3 małe pomidory (najlepiej aromatyczne, bio – nie żadne holenderskie) 1/2 zielonego ogórka 1/2 małej czeronej cebuli 1 ziemniak, ugotowany kilka grzanek sól, pieprz do smaku oliwki kalamata (kilka sztuk, ale tylko te z pestką; zresztą tylko takie można na Krecie kupić
Szybko Tanio Smaczniepełni, nie sposób więc przejść obok niego obojętnie. Ja gotuję bób w lekko posolonej wodzie i traktujemy go jako zdrową przekąskę. Moje chłopaki nie jedzą szpinaku, szczawiu, szparagów, nie przepadają za brokułem, a z zieleniny upodobali sobie tylko bób. Tym razem powstała sałatka, a to za sprawą kaszy, która pozostała(...)obrać ze skórki. – Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, umyć sałatę. – Wymieszać płynne składniki sosu z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić. – Wyłożyć zieloną sałatę na półmisek. – Wymieszać kaszę, bób, pomidorki i oliwki z sosem. Wyłożyć na sałatę
To co kochambudynku Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego działa Boscaiola pizzeria. Teraz przyszedł czas na miejsce mniej zobowiązujące, samym swoim wystrojem zachęcające do odpoczynku, poleniuchowania lub spotkanie ze znajomymi. Leżaki, parasole widok na zieloną skarpę, nieskomplikowane sezonowe menu i dobre wina. Króluje tu kuchnia włoska a w zasadzie włoskie przekąski: antipasti, sezonowe crostini i pieczona codziennie świeża focaccia. W takim miejscu oczywiście nie może(...)winnic Traverso i Ornella Molon. Na początek Prosecco Brut od Ornella Molon . Eleganckie, delikatne, przyjemnie wytrawne, aromatyczne i rześkie. Schłodzone idealne na ciepłe dni Zestaw Antipasti: crostini ze szparagami i kozim serem; crostini kozim serem i grillowaną cukinią z malinami; crostini z awokado, concasse z pomidorów i tatarem z tuńczyka; oliwki marynowane z ziołami i dodatkami; pasta
królestwo garówzapachu mchu. Kolejną przystawka był świeży ser z rabarbarem, zapakowany w liście rabarbaru, przewiązany sznurkiem. Następnie pojawiły się zamknięte torebki, nóż z rękojeścią z gałązki winorośli, oraz miseczka z zielonym sosem. I znowu zabawa :) w torebkach chipsy z podwędzanego ziemniaka, posypane pudrem z lubczyku, do nich majonez ziołowy. Aromat uwolnił się po otwarciu torebki. Okazało się, że chipsy mogą(...)sous vide, panierowane, smażone). Sum nie zachwycał... ale dodatki zdecydowanie tak. Do suma St. Andrea Orokke 2011 Eger. Kolej na dania mięsne: grasica, dzikie zioła i sos z grillowanych szparagów. Piękne i smaczne danie. Zioła oczywiście świeże z ogrodu Szefa kuchni i pobliskich łąk. Do grasicy Delheim Shiraz 2012 Stellenbosch. Drugim daniem mięsnym była jagnięcina z kapustą, emulsją z pokrzywy
królestwo garówBardzo lubię ten smak, zupka jest lekka i pyszna. Zrobiłam ją w wersji bez mięsa, ale równie dobrze będzie smakowała z kurczakiem. Wtedy musicie dodać dwie
Kuchnia Pokoleńpomarańcze, banany, mango, papaja, arbuz). Bo te lepiej przechowywać w temperaturach nie niższych niż 10 stopni C. Lodówki nie lubią także niektóre warzywa, takie jak cukinia, ogórek, pomidory, bakłażany, szparagi czy dynia. Niedojrzałe owoce i warzywa trzeba trzymać poza lodówkę, skoro chcemy by dojrzały. Kiedy zależy nam na przyspieszeniu procesu dojrzewania, warto na przykład obok niedojrzałego banana położyć jeden dojrzały(...)owoców zawiera również duże ilości witaminy C! Ciemnogranatowe , jak choćby burak, kapusta czerwona, czarna porzeczka, winogrona, borówka, śliwka, jeżyna, żurawina zawierają duże ilości antocyjanów, witaminy C oraz karotenoidów. Zielone , jak na przykład brokuły, natka pietruszki, sałata, szpinak, cykoria, seler naciowy zawierają foliany. Zielone warzywa liściaste są również świetnym źródłem witaminy C, witaminy B6 oraz żelaza. 6 CUKIER Trzeba
Fleksitarianizm.plNietypowy pomysł na zupę krem. Zielona zupa z bobu. Mnóstwo witamin w jednej misce zupy. Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, około 4 porcji. Produkty 500 g bobu, 0,5 l wody, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2 łyżki soku z cytryny, natka pietruszki i kilka liści bazylii, sól, pieprz. Przygotowanie Bób ugotuj. Cebulę obierz(...)kwas foliowy i składniki mineralne wapń, żelazo, magnez, cynk. Dodatkowym plusem jest duża zawartość błonnika, który zapewni nam uczucie sytości. Spróbuj także: Krem z białych szparagów szparagi pietruszka ziemniaki Toskańska zupa pomidorowa pomidory bazylia Wegetariański krem z brokułów pełen zdrowia brokuły jajko
Fit&Fast Kitchenkolorami. Są zdrowe, bo to głównie warzywa. Są pyszne i delikatne w smaku. Polecam nie tylko od święta. Osobiście z chęcią bym zjadła taki aperitif przed dobrym obiadem np. szparagami zapiekanymi pod beszamelem . Składniki na 10 babeczek : 300g ugotowanych lub pieczonych czerwonych buraków 100g czerwonej soczewicy 100g ugotowanej marchewki (może być z bulionu warzywnego lub z niedzielnego rosołu) 300g gotowanego(...)miękkości w osolonym wrzątku. Ostudzić i przełożyć do pojemnika blendera. Dodać gotowaną marchewkę i 1/2 łyżeczki kurkumy. Zmiksować z kolejnym jajkiem. Wyłożyć kolejną warstwę do silikonowych foremek. Przygotować masę zieloną. Ugotowanego brokuła zmiksować z jajkiem. Masę doprawić solą i pieprzem. Rozprowadzić kolejną warstwę masy do silikonowych foremek. Przygotować białą masę. Ugotowane w osolonym wrzątku ziemniaki zmiksować z białymi warzywami korzeniowymi
DietologKiszonki cieszą się u nas niesłabnącą popularnością. W olbrzymich ilościach kiszę zawsze ogórki na zimę , które niezależnie od ilości znikają zawsze przed następnym sezonem. Oprócz ogórków kisiłam już szparagi (i choć te nie cieszyły się u nas wielkim powodzeniem, to było to ciekawe doświadczenie...), kisiłam także buraki na zakwas buraczany (dodaję go do barszczu, botwiny, można go także pić samego(...)samej receptury co ogórki . Składniki: - 2-3 pęczki rzodkiewek (nadmiar zostanie do schrupania na surowo) - liść chrzanu (można pominąć) - kawałek korzenia chrzanu, 2-3 cm - 1-2 łodygi zielonego kopru z kwiatostanem +1 -2 grubsze gałązki bez kwiatostanu - ok.1/2 główki czosnku (lub dowolnie) - sól himalajska gruba (2 łyżeczki soli- 20g na każde 0,5 litra wody) - woda filtrowana lub źródlana
Smaczne ZdrowePesto z jarmużu przepis Thermomix Przepisy Thermomix Składniki na pesto z jarmużu: 50 g sera typu parmezan 80 g liści jarmużu (bez łodyg) 1 ząbek czosnku
Themo przepisykonkretnie służą te erbette? Wymienię tylko te najpowszechiej znane i dostępne( oczywiście po fachową wiedzę odsyłam do źródeł): pokrzywa- chyba najbardziej znany chwast. Ups! cenne ziele! zwana również “zielonym złotem”( l’oro verde). Młodziutkie pokrzywy są doskonałe do zup, omletów, kopytek, placków drożdżowych czy ryżu.( zdjecie z netu ) cykoria podróżnik( Chichorium intybus) nazywana tak, bo często rośnie na pastwiskach(...)mikroelementów można dodawać wiosną do sałatek, lub króciutko blanszować we wrzątku i aromatyzować nitka oliwy, odrobiną czosnku czy papryczki.( zdjecie z netu ) chmiel zwyczajny ( Humulus lupulus) zwany również dzikim szparagiem( aspagaro selvatico). Jego młode pędy mogą być z powodzeniem stosowane w kuchni. Po ugotowaniu w smaku przypominają szparagi. Idealnie nadają się do sałatek, można je gotować oraz robić z nich
Mia Cucina Sofietażółtku jaja, orzechach, zielonych warzywach i warzywach strączkowych. Witamina B5 (kwas pantotenowy): Bogata w tą witaminę jest szeroka gama produktów spożywczych, lecz najwięcej można znaleźć w mięsie i zielonych warzywach liściastych. Uczestniczy w syntezie witaminy D, cholesterolu, niektórych hormonów oraz kwasów tłuszczowych. Bierze również udział w tworzeniu przeciwciał. Małą zawartość tej witaminy w organizmie obserwuje się u kobiet(...)komórek organizmu. Na niedobory tej witaminy narażone są właśnie kobiety w ciąży, niemowlęta oraz dziewczęta w okresie dojrzewania. Największa ilość tej witaminy jest m.in. w otrębach pszennych, szpinaku, brukselce, szparagach, kalafiorze, bobie, papryce, jajkach, sałacie, kapuście, bananach, mleku, serach, pomarańczach, wołowinie, drobiu i wieprzowinie. Witamina B12: Źródłem tej witaminy są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek
MintTasteOpcjonalnie dopraw solą, pieprzem i ewentualnie płatkami chilli. Wariacje: Taki makaron pozwoli Ci na spożytkowanie lodówkowych resztek. Wczoraj zrobiłam go w wersji z dodatkiem kawałka cukinii i kilku szparagów, zamiast pomidorów z puszki dałam koncentrat pomidorowy, a zamiast śmietany resztę ricotty. Rady: Pozostałą w opakowaniu śmietanę wykorzystaj do kurczaka a'la Gaston Gerard w sobotę. Do kurczaka możesz także(...)skórka otarta z 1 cytryny opakowanie 250 g pomidorków koktajlowych oliwa 4 filety z łososia sól, pieprz 200 g pełnoziarnistego ryżu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Odetnij zielone, ale tez białe końce z kopru włoskiego i odłóż na bok. Bulwę przekrój na pół, a następnie każdą połówkę na 3-4 części. W rondelku zagotuj osoloną wodę, włóż
Chilli Czosnek i Oliwa