zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:99/119)

Faszerowane kwiaty cukinii 130

sąsiedzku mam  Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta  ! Od lat właśnie tam zaopatruję się w świeże kwiaty cukinii i nie tylko w kwiaty cukinii, ale także w szparagi i inne świeże warzywa i zioła. Cukinię znamy i lubimy wszyscy i nie muszę jej wcale przedstawiać, ale kwiaty tego warzywa dopiero od niedawna pojawiają się na naszych talerzach. "Kwiaty cukinii(...)polu cukiniowym można znaleźć na tej samej roślinie kwiaty męskie i żeńskie.  Kwiat żeński posadowiony jest na malutkiej cukinii. W zależności od odmiany może to być zielona lub żółta,  podłużna lub okrągła cukinia. " - przeczytamy na stronie Gospodarstwa. Kwiaty cukinii możemy jeść na surowo - przyznam szczerze , że ja jeszcze ich w takiej postaci ich nie jadłam -, możemy je smażyć

Kulinarne przygody Gatity
3 proste przepisy na wiosenne bruschetty 130

przepisy na pyszne bruschetty skomponowane z sezonowych, wiosennych składników  - bruschettę z ricottą, rzodkiewką i pesto, bruschettę z wiosenną zieleniną i fetą oraz bruschettę z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, szparagami i parmezanem. Podane razem czy osobno - te kanapeczki są pyszne, proste i efektowne. Która podoba Wam się najbardziej? Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego artykułu lub podzielić(...)plasterki rzodkiewek, po łyżeczce pesto z liści rzodkiewki (lub innego) i posyp posiekaną dymką. Bruschetta z wiosenną zieleniną Botwinka, szczaw, pokrzywa, mniszek lekarski, szpinak - wiosna ma dla mnie smak zielonych liści, także tych dziko rosnących. We wtorek wreszcie udało mi się dostać na targu szczaw - podobno zbierany na łące :) Te kanapeczki inspirowane są kuchnią grecką - Grecy kochają zieleninę, wiedza

Chilli Czosnek i Oliwa
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 135

Adige 2013. Ciepłe siedlisko. Punggl oznacza wzgórek. Winnica położona na dnie doliny Adygi. Wydajność 60 hl/ha. Fermentacja częściowo w stali częściowo w dużych drewnianych beczkach. W nosie dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusów i lekkiej wanilii. W ustach jest rześkie i owocowe. Pasować będzie do dań z kremowymi sosami oraz do drobiu. Cantina Terlano - Quartz Sauvignon Blanc Alto Adige(...)mięty. W ustach jest potężne, mocne, dobrze zbudowane i zrównoważone. Finisz jest długi i bardzo przyjemny. Będzie doskonale pasowało do ostryg, tatara z łososia, homara ale również do jagnięciny, szparagów lub dojrzałego koziego sera. Colterenzio - Sauvignon Blanc Lafoa Alto Adige DOC 2012 Wino pochodzi z 25 letniej winnicy położonej na wysokości 430 m n.p.m. z doskonałą ekspozycją słoneczną. Spory

królestwo garów
Kryminalna sałatka 93

Wężymord czarny korzeń, czyli Skorzonera    Wężymord czarny korzeń mało znane, warzywo korzeniowe . Smakuje jak coś pomiędzy białymi szparagami i pasternakiem. Można spożywać gotowane,surowe, pieczone , smażone. Korzeń bogaty w żelazo, miedź, wapń, witaminy A, C i E,B pomaga w trawieniu, utrzymuje zdrowe włosy, zapobiega nowotworom, chorobom serca i wielu innych. Jest bardzo sycący i nie posiada włókien(...)diecie odchudzającej. Usuwa nadmiar wody z organizmu, jest niskokaloryczna (100 g dostarcza 63 kcal) i dostarcza błonnik, który na długo daje uczucie sytości . Składniki około 60-80 g orzechów zielone zioło do dekoracji 3 łyżki sok z cytryny do moczenia wężymord 300 g wężymord- skorzonera 200 g marchwi, obranej ,pokrojonej w cienkie plasterki 1 jabłko duże pokrojone w cienkie

mojej kuchni
Kryminalna sałatka 84

Wężymord czarny korzeń, czyli Skorzonera    Wężymord czarny korzeń mało znane, warzywo korzeniowe . Smakuje jak coś pomiędzy białymi szparagami i pasternakiem. Można spożywać gotowane,surowe, pieczone , smażone. Korzeń bogaty w żelazo, miedź, wapń, witaminy A, C i E,B pomaga w trawieniu, utrzymuje zdrowe włosy, zapobiega nowotworom, chorobom serca i wielu innych. Jest bardzo sycący i nie posiada włókien(...)diecie odchudzającej. Usuwa nadmiar wody z organizmu, jest niskokaloryczna (100 g dostarcza 63 kcal) i dostarcza błonnik, który na długo daje uczucie sytości . Składniki około 60-80 g orzechów zielone zioło do dekoracji 3 łyżki sok z cytryny do moczenia wężymord 300 g wężymord- skorzonera 200 g marchwi, obranej ,pokrojonej w cienkie plasterki 1 jabłko duże pokrojone w cienkie

w mojej kuchni
Co to jest: SOLIRÓD? 122

się kiedyś z tymi zielonymi gałązkami? Przyznaję, że znam je dopiero od kilku miesięcy, ale dopiero przy ostatniej wizycie w jednej z liverpoolskich restauracji poznałam ich smak.  Gnocchi z ricottą, podane z blanszowanymi brokułami i solirodem. Danie z restauracji The Living Room, Liverpool. A jaki jest ich smak? Intensywnie słony i troszeczkę przypominający szparagi (?). Naprawdę trudno jest określić

Przepisy Aleksandry
Bruschetty z pomidorami i mozzarellą 171

Czy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
LIDL - kolejny przystanek w podróży po świecie francuskich win 119

kolejny wracamy do Francji. Jako, że nadchodzą ciepłe dni, okres grillów, imprez na powietrzu, znajdziemy tu wina lżejsze, świeższe, bardziej wyraziste w smaku. Dobrze pasujące do letnich dań – sałatek,szparagów, ryb jak i dań z grilla albo po prostu dobrze orzeźwiających. Win jest 25 w przedziale cenowym 17,99 – 49,99zł. Większość kosztuje w okolicach 20 zł. Zdecydowanej większości mieliśmy(...)Thébaudiére, Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2013 ( 19,99 zł) Wino idealne na ciepłe dni. Pachnie może niezbyt intensywnie, ale wyczuwamy w nim wyraźne aromaty owocowe (cytryna, zielone jabłka) oraz odrobinę wanilii. Usta są dość pełne i krągłe. Niezbyt wysoka kwasowość powoduje, że wino to na pewno znajdzie wielu amatorów. Schłodzone, idealne jako aperitif oraz do lekkich sałatek

królestwo garów
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 169

posypanej serem feta. Turcy gotują fasolkę w oliwie z zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują ją z oliwą i cytryną lub z jogurtem.  W krajach północnej Afryki zielona fasolka dodawana jest do mięsnych gulaszy podawanych z kuskusem. W krajach śródziemnomorskich fasolka szparagowa to częsta podstawa sałatki, będącej przystawką lub dodatkiem do głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco(...)świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam ponadto, że fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się w różnych daniach/połączeniach smakowych tradycyjnie zarezerwowanych dla szparagów, np. pakuneczki z fasolki owinięte boczkiem lub szynką parmeńską. P.s. Korzystałam z książki Clifford A. Wright " Mediterranean Vegetables ". Moja sałatka Według mnie fasolka szparagowa najlepiej komponuje się z białym octem

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z groszku i zielonej fasolki z parmezanem 132

groszku, nawet szparagi! Także wyłuskiwanie drobnych ziarenek ze strączków wydaje mi się niezwykle relaksującą czynnością, która kojarzy mi się z wakacjami i dzieciństwem . Niestety obecnie Ciocia nie ma już groszku w ogrodzie, a ja wieki nie miałam szansy na delektowanie się tym przysmakiem.  Aż do zeszłego tygodnia, kiedy to wypatrzyłam na jednym ze stoisk drobne zielone strączki

Chilli Czosnek i Oliwa
Poznaj buraka lisciowego-Mangold 172

jest tak dekoracyjna,ze mozna ja sadzic na ozdobnych rabatach kwiatowych.Ponadto jest bardzo latwy w uprawie.Nie tylko zdobi ogrody,ale jest naprawde smaczny,nieklopotliwy i szybki do przygotowania.Jak smakuje? Zielone czesci smakuja jak szpinak i podobnie pachna w trakcie przyrzadzania.Natomiast lodyzki chrupia jak kalarepki.Wygladem przypomina chinska kapuste pok-choi.CZY ZDROWYJEST BURAK LISCIOWY ? Owszem,to cenne zrodlo bialka,zelaza.wapnia,witaminy(...)infekcje rowniez powinny zaprzyjaznic sie z tym warzywemjest lekkostrawny i malokaloryczny  Mozna go przygotowywac na wiele sposobow,dusic,podawac z maselkiem i bulka tarta,ogonki przygotowywac jak szparagi lub smazyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
“Sirocco”- recenzja 143

typowych dla Iranu, żebyśmy wiedzieli jak z nich korzystać, ale czasami zastępuję składniki łatwiejszymi do dostania. Dzięki tej wiedzy będziemy naprawdę korzystać z nowych przypraw czy składników np. z zielonej harissy z werbeną czy kuskusu matful, a nie wykorzystywali jedną łyżkę do jakiegoś jednego przepisu, po czym nie wiedzieli co zrobić z resztą, która zwykle nam się przeterminowywała i była(...)halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie. A co na deser? Świetnym pomysłem jest ciasto marchewkowe, gdzie marchewkę zastąpiono pasternakiem i do tego tarta pistacjowo-jerzynowa   Sirocco

Ugotowane pozamiatane
Grillowane rzodkiewki na ostro – przepis na grilla 149

łyżka miodu  3 łyżki oleju rzepakowego  1 łyżka ciepłej wody 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona bardzo ostra )  rozmaryn    Rzodkiewkom urywamy zielone liście, odkrawamy ogonki i wkładamy do miski. W słoiku mieszamy musztardę z czosnkiem i papryczką ( pokruszoną)  oraz pieprzem dodajemy miód i olej mieszamy dodając łyżkę bardzo ciepłej wody. Zakręcamy słoik(...)rozsypały :)  Piekłam je tak około 20 minut, aż się lekko skarmelizowały i zmieniły kolor a wtedy posypałam je świeżo mielonym pieprzem.  Podałam je w towarzystwie steka i szparagów i karczochów.    Były pyszne :)    Grillowane rzodkiewki na ostro – przepis na grilla

Kuchnia na wzgórzu
Restauracja Nowa Łódź (Al. Piłsudskiego 76) 190

talerz był pięknie przybrany, sałatami, świeżymi ziołami i jadalnymi płatkami bratka. Z zup wybraliśmy krem z fasolki szparagowej, który okazał się być dwukolorowy. Jedna część z żółtej, druga z zielonej fasolki, podane na pięknym talerzu. Tak naprawdę już po tym daniu byliśmy najedzeni, co tu dużo mówić, przeceniliśmy nasze możliwości w ilości jedzenia ;). Wszystko co dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało(...)tego dania. Po tym daniu poprosiliśmy o jak najmniejsze, degustacyjne porcje, bo nasze żołądki już były zapełnione. Z dań mięsnych wybraliśmy roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, pomidorkami podaną ze szparagami, panierowanym kalafiorem i sosem pomidorowo-beszamelowym. To danie też muszę powtórzyć, pyszne mięso, kalafior panierowany i sosy - wyjątkowo dobre. I na koniec desery: smażone lody waniliowe w kokosowej skorupce

Corner With Recipes
Zapiekane ziemniaki! 272

Dzisiaj bardzo proste danie! Bardzo polskie i bardzo aromatyczne! Zapiekanka z ziemniaków, z porami, czosnkiem i oliwą z oliwek. Fantastyczna do zjedzenia jako danie główne na

SMYKWKUCHNI