używany, czy byłby najpiękniejszą ozdobą naszej kuchni! Przyznajcie, wygląda cudownie!?! Podczas warsztatów przygotowanych zostało kilka dań - zupa z żabnicy z warzywami, mule na parze z sokiem z cytryny, szparagi na parze czy chociażby miętowe naleśniki z malinami i malinowym dressingiem - z tego co zauważyliśmy naleśniki podbiły serca wszystkich - były przygotowane na patelni groszkowej bez tłuszczu! Nam bardzo spodobała się zupa(...)troszkę ją zmienimy i mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba! Składniki: 700 ml passaty pomidorowej, 500 ml wody, 1 średnia marchewka, 1 większa szalotka, 1/2 mniejszej cukinii zielonej, 1/2 mniejszej cukinii żółtej, 300 g świeżego dorsza, 70 g zielonego groszku, świeże zioła - bazylia, bazylia grecka, estragon, natka pietruszki W garnuszku zagotować wodę z passatą pomidorową, następnie dodać pokrojoną
Plate of Joytego bogate kalendarium wydarzeń: warsztaty, koncerty, targi oraz imprezy klubowe. W środku wystrój jest przytulny i nienachalny. Jest dużo przestrzeni, w głównej sali króluje ogromny bar, jest dużo zieleni. Na zewnątrz natomiast jest ogródek, w którym można się schronić przed słońcem i wielkomiejskim szumem. Tak jak wspomniałam powyżej, za sprawą nowej bardzo sympatycznej menadżerki od niedawna można tu spróbować(...)chorizo, oliwkami i piklami (49 zł) chrupiące pork sticksy (21 zł) vege tatara z pomidorów (24 zł) boczniaki z portobello (24 zł) kalmary w sosie pomidorowym (27 zł) Sałatki: szparagi, jajko poche, truskawki (29 zł) kurczak kukurydziany, boczek, pomidor, parmezan (29 zł) camembert w panko, pomidor, orzechy, winogrona (34 zł) Drugie dania: owoce morza, mleczko kokosowe, pomidory (29 zł) poliki
Kulinarne przygody Gatityrównież rady np. jak kupować krewetki albo informacje o szparagach. Kilka przepisów wypróbowałam dlatego mogę śmiało powiedzieć jest pysznie i polecić: Tosty w grillowanymi boczniakiam, papryką, szalotką i serem korycińskim Steki z rostbefu z aromatyczną marchewką Minikanapki z makrelą, cytrynowym twarożkiem i suszonymi pomidorami Omlet z chrupiącymi zielonymi warzywami
Brzuszki Łakomczuszkiostatnią niedzielę mieliśmy przyjemność gościć w Restauracji Villa Toscania , która znajduje się u progu zieleni Puszczy Noteckiej, w Nowym Gorzycku, w województwie lubuskim, niedaleko Pszczewa. W restauracji Magda Gessler przeprowadziła Kuchenne Rewolucje. Wyjazd w to malownicze miejsce odbył się z okazji urodzin Mamy, wszystkiego najlepszego jeszcze raz! W słoiku ukryty jest prezent - VOUCHER, w najbliższą sobotę z tej okazji ruszamy(...)kluseczkami z parmezanu i domowym pesto. Przyjemny, bardzo dobry. Na danie główne zamówiłam Ravioli, najpierw chciałam ze szpinakiem i ricottą, ale kiedy kelner polecił danie dnia, Ravioli ze szparagami, decyzja była oczywista. Szparagi - zawsze przebiją u mnie wszystkie propozycje, uwielbiam kiedy jest na nie sezon. Tata zamówił te ze szpinakiem, więc wymieniliśmy się jednym pierożkiem. Przemysław poprosił
TrufelkowoKolejnym warzywem, które nagminnie wykorzystuję latem jest fasolka szparagowa . Lubię i tą żółtą i zieloną. Pewnie wszyscy z Was znają fasolkę w bułce tartej. Jestem jej fanką, ale bułkę zastępuję mielonymi orzechami. Spróbujcie smakuje o wiele lepiej! Ale wracając do dzisiejszego przepisu proponuję żółtą fasolkę z ziemniakami i kiełbasą. Jest to danie idealne na szybki obiad , danie, które warto włączyć(...)sezonowo i cierpliwie czekam na owoce i warzywa każdej pory roku. Świeża fasolka zerwana prosto z krzaczka jest krucha, miękka o lekko maślanym smaku, a szparagowa faktycznie smakuje jak szparagi. Fasolka Składniki: na 4 porcje 400 g żółtej fasolki 6 ziemniaków 1 łyżka oliwy 250 g kiełbasy, np. myśliwskiej 1 łyżka świeżego oregano 10 liści świeżej bazylii 2 ząbki czosnku
codojedzeniasąsiedzku mam Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta ! Od lat właśnie tam zaopatruję się w świeże kwiaty cukinii i nie tylko w kwiaty cukinii, ale także w szparagi i inne świeże warzywa i zioła. Cukinię znamy i lubimy wszyscy i nie muszę jej wcale przedstawiać, ale kwiaty tego warzywa dopiero od niedawna pojawiają się na naszych talerzach. "Kwiaty cukinii(...)polu cukiniowym można znaleźć na tej samej roślinie kwiaty męskie i żeńskie. Kwiat żeński posadowiony jest na malutkiej cukinii. W zależności od odmiany może to być zielona lub żółta, podłużna lub okrągła cukinia. " - przeczytamy na stronie Gospodarstwa. Kwiaty cukinii możemy jeść na surowo - przyznam szczerze , że ja jeszcze ich w takiej postaci ich nie jadłam -, możemy
Kulinarne przygody Gatitysąsiedzku mam Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta ! Od lat właśnie tam zaopatruję się w świeże kwiaty cukinii i nie tylko w kwiaty cukinii, ale także w szparagi i inne świeże warzywa i zioła. Cukinię znamy i lubimy wszyscy i nie muszę jej wcale przedstawiać, ale kwiaty tego warzywa dopiero od niedawna pojawiają się na naszych talerzach. "Kwiaty cukinii(...)polu cukiniowym można znaleźć na tej samej roślinie kwiaty męskie i żeńskie. Kwiat żeński posadowiony jest na malutkiej cukinii. W zależności od odmiany może to być zielona lub żółta, podłużna lub okrągła cukinia. " - przeczytamy na stronie Gospodarstwa. Kwiaty cukinii możemy jeść na surowo - przyznam szczerze , że ja jeszcze ich w takiej postaci ich nie jadłam -, możemy
Kulinarne przygody Gatitysąsiedzku mam Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta ! Od lat właśnie tam zaopatruję się w świeże kwiaty cukinii i nie tylko w kwiaty cukinii, ale także w szparagi i inne świeże warzywa i zioła. Cukinię znamy i lubimy wszyscy i nie muszę jej wcale przedstawiać, ale kwiaty tego warzywa dopiero od niedawna pojawiają się na naszych talerzach. "Kwiaty cukinii(...)polu cukiniowym można znaleźć na tej samej roślinie kwiaty męskie i żeńskie. Kwiat żeński posadowiony jest na malutkiej cukinii. W zależności od odmiany może to być zielona lub żółta, podłużna lub okrągła cukinia. " - przeczytamy na stronie Gospodarstwa. Kwiaty cukinii możemy jeść na surowo - przyznam szczerze , że ja jeszcze ich w takiej postaci ich nie jadłam -, możemy je smażyć
Kulinarne przygody Gatityprzepisy na pyszne bruschetty skomponowane z sezonowych, wiosennych składników - bruschettę z ricottą, rzodkiewką i pesto, bruschettę z wiosenną zieleniną i fetą oraz bruschettę z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, szparagami i parmezanem. Podane razem czy osobno - te kanapeczki są pyszne, proste i efektowne. Która podoba Wam się najbardziej? Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego artykułu lub podzielić(...)plasterki rzodkiewek, po łyżeczce pesto z liści rzodkiewki (lub innego) i posyp posiekaną dymką. Bruschetta z wiosenną zieleniną Botwinka, szczaw, pokrzywa, mniszek lekarski, szpinak - wiosna ma dla mnie smak zielonych liści, także tych dziko rosnących. We wtorek wreszcie udało mi się dostać na targu szczaw - podobno zbierany na łące :) Te kanapeczki inspirowane są kuchnią grecką - Grecy kochają zieleninę, wiedza
Chilli Czosnek i OliwaAdige 2013. Ciepłe siedlisko. Punggl oznacza wzgórek. Winnica położona na dnie doliny Adygi. Wydajność 60 hl/ha. Fermentacja częściowo w stali częściowo w dużych drewnianych beczkach. W nosie dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusów i lekkiej wanilii. W ustach jest rześkie i owocowe. Pasować będzie do dań z kremowymi sosami oraz do drobiu. Cantina Terlano - Quartz Sauvignon Blanc Alto Adige(...)mięty. W ustach jest potężne, mocne, dobrze zbudowane i zrównoważone. Finisz jest długi i bardzo przyjemny. Będzie doskonale pasowało do ostryg, tatara z łososia, homara ale również do jagnięciny, szparagów lub dojrzałego koziego sera. Colterenzio - Sauvignon Blanc Lafoa Alto Adige DOC 2012 Wino pochodzi z 25 letniej winnicy położonej na wysokości 430 m n.p.m. z doskonałą ekspozycją słoneczną. Spory
królestwo garówWężymord czarny korzeń, czyli Skorzonera Wężymord czarny korzeń mało znane, warzywo korzeniowe . Smakuje jak coś pomiędzy białymi szparagami i pasternakiem. Można spożywać gotowane,surowe, pieczone , smażone. Korzeń bogaty w żelazo, miedź, wapń, witaminy A, C i E,B pomaga w trawieniu, utrzymuje zdrowe włosy, zapobiega nowotworom, chorobom serca i wielu innych. Jest bardzo sycący i nie posiada włókien(...)diecie odchudzającej. Usuwa nadmiar wody z organizmu, jest niskokaloryczna (100 g dostarcza 63 kcal) i dostarcza błonnik, który na długo daje uczucie sytości . Składniki około 60-80 g orzechów zielone zioło do dekoracji 3 łyżki sok z cytryny do moczenia wężymord 300 g wężymord- skorzonera 200 g marchwi, obranej ,pokrojonej w cienkie plasterki 1 jabłko duże pokrojone w cienkie
mojej kuchniWężymord czarny korzeń, czyli Skorzonera Wężymord czarny korzeń mało znane, warzywo korzeniowe . Smakuje jak coś pomiędzy białymi szparagami i pasternakiem. Można spożywać gotowane,surowe, pieczone , smażone. Korzeń bogaty w żelazo, miedź, wapń, witaminy A, C i E,B pomaga w trawieniu, utrzymuje zdrowe włosy, zapobiega nowotworom, chorobom serca i wielu innych. Jest bardzo sycący i nie posiada włókien(...)diecie odchudzającej. Usuwa nadmiar wody z organizmu, jest niskokaloryczna (100 g dostarcza 63 kcal) i dostarcza błonnik, który na długo daje uczucie sytości . Składniki około 60-80 g orzechów zielone zioło do dekoracji 3 łyżki sok z cytryny do moczenia wężymord 300 g wężymord- skorzonera 200 g marchwi, obranej ,pokrojonej w cienkie plasterki 1 jabłko duże pokrojone w cienkie
w mojej kuchnisię kiedyś z tymi zielonymi gałązkami? Przyznaję, że znam je dopiero od kilku miesięcy, ale dopiero przy ostatniej wizycie w jednej z liverpoolskich restauracji poznałam ich smak. Gnocchi z ricottą, podane z blanszowanymi brokułami i solirodem. Danie z restauracji The Living Room, Liverpool. A jaki jest ich smak? Intensywnie słony i troszeczkę przypominający szparagi (?). Naprawdę trudno jest określić
Przepisy AleksandryCzy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kolejny wracamy do Francji. Jako, że nadchodzą ciepłe dni, okres grillów, imprez na powietrzu, znajdziemy tu wina lżejsze, świeższe, bardziej wyraziste w smaku. Dobrze pasujące do letnich dań – sałatek,szparagów, ryb jak i dań z grilla albo po prostu dobrze orzeźwiających. Win jest 25 w przedziale cenowym 17,99 – 49,99zł. Większość kosztuje w okolicach 20 zł. Zdecydowanej większości mieliśmy(...)Thébaudiére, Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2013 ( 19,99 zł) Wino idealne na ciepłe dni. Pachnie może niezbyt intensywnie, ale wyczuwamy w nim wyraźne aromaty owocowe (cytryna, zielone jabłka) oraz odrobinę wanilii. Usta są dość pełne i krągłe. Niezbyt wysoka kwasowość powoduje, że wino to na pewno znajdzie wielu amatorów. Schłodzone, idealne jako aperitif oraz do lekkich sałatek
królestwo garów