Erbette italiane, czyli włoskie zielsko

Erbette italiane, czyli włoskie zielsko

Erbette italiane, czyli włoskie zielsko

Pospolite trawki, chwasty czy zielsko (erbette/verdurine) od zawsze były związane z włoską kuchnią biedaków (cucina povera), a niejednokrotnie stanowiły jej podstawę. Kobiety, dzieciarnia i co zdrowsi staruszkowie chodzili wzdłuż brzegów rzek, po łąkach i pastwiskach w poszukiwaniu małych, dziko rosnących roślinek. Wypady na erbette rozpoczynały się wraz z pierwszymi ciepłymi dniami. Bo te pierwsze, wiosenne erbette są najlepsze, młode i delikatne, o lekko gorzkawym smaku. Zbieranie erbette wymagało nie... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mia Cucina Sofieta

Autor

sofieta

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

włoska, lekka, makaron, makarony, szparagi, pasty, pomidor, cytryna, warzywa, pasta, drożdżowe, dekoracje, risotto, drugie danie, kopytka, czosnek, sałatki, omlet, sałatka, zupa, placki, ryż, przystawki, dania z makaronem, lekkie sałatki, lekkie dania, sałatka z pomidorem, salatka z makaronem, pyszna sałatka, sałatka z ryżem

Inne przepisy z Mia Cucina Sofieta

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Kasia S,, 24 kwietnia 2014 02:13:27

Obserwując kuchnię włoską, to oceniam, że z tgo zbioru, jedyne cenione " zielsko" to cime di rapa. Reszty- skomercjalizowany rynek włoski, pomija. Pozdrawiamy serdecznie Tapenda

Kasia Selaszuk, 24 kwietnia 2014 22:34:02

Erbette sila rzeczy sa mniej popularne. Cime di rapa na poludniu sa dostepne przez wieksza czesc roku.Erbette, glownie barba di fate i carletti( ktorych tutaj nie wymienilam), pojawiaja sie na targach na przelomie marca i kwietnia, i szybko znikaja) Erbette szczegolnie poza miastem sa nadal dosc popularne. Nawet dzis widzialam postacie szukajace w trawie skarbow... Pozdrawiam wiosennie)