risotto - przepisów 1467

  1. Risotto z grzybami i pieczoną dynią
    Risotto z grzybami i pieczoną dynią

    Dzień dobry, Zarówno leśne grzyby jak i dynia kojarzą mi się z jesiennymi potrawami. I oba doskonale pasują do risotto. Risotto z leśnymi grzybami (risotto ai funghi) i risotto z dynią (w wersji z dynią pieczoną, duszoną razem z ryżem lub dyniowym puree) to klasyczne potrawy z Lombardii leżącej na północy Włoch. Nie mogłam się zdecydować, które risotto(...)roku przygotować, dlatego wpadłam na pomysł, by połączyć je w jednym daniu. Zapraszam Was więc na pyszne, kremowe risotto z leśnymi grzybami i pieczoną dynią , ultrajesienną wariację na temat włoskich klasyków.  P.s. Zdjęcia risotto to moje pierwsze zdjęcia zrobione lustrzanką cyfrową. Jak Wam się podobają? :) Risotto jest wbrew pozorom daniem prostym w przygotowaniu.  Wielokrotnie gotowałam różne wersje

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

  2. Risotto z zielonym groszkiem
    Risotto z zielonym groszkiem

    Wbrew pozorom risotto to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jednak musimy cały czas pilnować ryżu aby nie przypalił się do patelni. Jest to danie jednogarnkowe , więc nie będziemy mieli później dużo naczyń do zmywania :) Danie jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Risotto będzie podane z bazyliowym pesto i zielonym groszkiem. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć zwykłego(...)białego ryżu , jednak ja osobiście polecam Wam specjalny ryż do risotto – po ugotowaniu będzie znacznie bardziej kleisty i nada właściwego charaktery naszej potrawie. Risotto z zielonym groszkiem i pesto – składniki na risotto (na 3 porcje) 250g ryżu do risotto 1 mała cebula 1 l bulionu sól pieprz 20g parmezanu puszka zielonego groszku (może być mrożony) Risotto z zielonym

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  3. Risotto ze szparagami- risotto with asparagus
    Risotto ze szparagami- risotto with asparagus

    Szybki obiad , niesamowity smak I można zrobić tym daniem na kims wrażenie. Dzisiaj robimy prawdziwe risotto( jeżeli nie mamy ryżu do risotto- możemy użyć inny. Też będzie pysznie I wyśmienicie. Zaczynamy:)  Składniki: ok 40 gr masła 2 łyzki oliwy z oliwek 1 cebula-posiekana 2-3 ząbki czosnku szparagi ok 340 gr ryżu do risotto(...)miękkiego ryżu trwa ok 20 min.  Na koniec gdy ryż jest miękki, doprawiamy solą I pieprzem. Dodajemy masło, starty parmesan. Mieszamy do rozpuszczenia masła. Zciągamy z gazu. Risotto podałam z grillowanymi parówkami. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

  4. Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami
    Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami

    się co przygotować do jedzenia. Nie miałam żadnego mięsa i w ogóle niewiele w lodówce, a już napewno nic co można by przerobić na obiad. Wpadłam na pomysł przyrządzenia risotto, pozostał tylko jeden problem - z czym je przygotować? Zaczęłam wertować książkę o risotto, którą kupiłam jakiś czas temu i tam natknęłam się na przepis na risotto z suszonymi grzybami(...)jest to! Pomyślałam i pobiegłam do kuchni namoczyć grzybki (własnoręcznie zbierane w polskich lasach piękne podgrzybki).  Risotto to okazało się strzałem w dziesiątkę, tak aromatyczne, grzybowe, pachnące lasem. Po prostu pyszne! "Risotto jest daniem prostym w przygotowaniu,  pożywnym, ekonomicznym, różnorodnym  i co najważniejsze - przepysznym" Zanim jednak przejdę do przedstawienia przepisu, chciałabym napisać kilka słów o risotto, gdyż

    Przepis pochodzi z bloga Codzienne Gotowanie, prowadzonego przez Martynosia.

  5. Bardzo kremowe risotto z owocami morza
    Bardzo kremowe risotto z owocami morza

    Odmian risotta jest mnóstwo: z warzywami, owocami, serem, ziołami i owocami morza. Jest dość łatwe i szybkie w przygotowaniu; 20 minut i mamy gotową kolację) Dziś wybrałam risotto z owocami morza, mające szczególne miejsce w menu moich córek! Powiedzmy, że za piękną krewetkę mogłyby się nawet pobić) he he Do tego risotta używam wyłącznie świeżych, kupionych na miejscowym rybnym targu(...)ośmiorniczek. Kiedyś próbowałam mrożonych, ale niestety smak był nie ten.  Jeśli więc, będziecie mieć możliwość zakupienia świeżych owoców morza, to bardzo polecam. Do tego pysznego i delikatnego risotta polecam  białe, półwytrawne wino Celebro Spain , o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku. ( click ) Przepis na risotto. zaczerpnęłam  z książki “Il Cucchiaio

    Przepis pochodzi z bloga Mia Cucina Sofieta, prowadzonego przez sofieta.

  6. Risotto z grzybami (Risotto al funghi)
    Risotto z grzybami (Risotto al funghi)

    Klasyczne włoskie danie ze specjalnej odmiany ryżu - arborio i świeżych grzybów. U mnie tym razem z pieczarkami Portobello, ale polecam grzyby leśne ze względu na ich

    Przepis pochodzi z bloga wyzwania kuchenne, prowadzonego przez kathi.

  7. Pomarańczowe risotto z żurawiną
    Pomarańczowe risotto z żurawiną

    Dzisiejsze risotto jest wynikiem kuchennego eksperymentu.  Chciałam połączyć aromat świeżych ziół ze słodką żurawiną,  lekko kwaskową pomarańczą i aromatycznym parmezanem. Eksperyment jak najbardziej udany, risotto wyszło nadzwyczaj delikatne, o bardzo orzeźwiającej nucie , doskonałe na romantyczną kolację. Zapraszam na pyszne, lekkie i bardzo eleganckie risotto o pomarańczowej nucie. Pomarańczowe risotto z żurawiną Składniki na 2 osoby: 180 g ryżu(...)przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu, lub mieć gorącą wodę w czajniku i nią uzupelniać wyparowany płyn. Gdy używamy gorącej wody, warzywko dodajemy bezpośrednio do risotta(lepiej przy końcu gotowania) . Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy aż do całkowitego wchłonięcia – należy często mieszać, aby ryż się nie przypalił. Powtarzamy czynność czekając

    Przepis pochodzi z bloga Mia Cucina Sofieta, prowadzonego przez sofieta.

  8. Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym
    Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym

    przesłyszeliście się risotto z truskawkami na słono! W sobotę po raz pierwszy je przygotowałam, choć jadłam już parę ładnych lat temu w restauracji, a że lubię kuchenne eksperymenty to się na nie skusiłam. Mojemu M. tak bardzo smakowało, że się nim delektował, natomiast dzieci “podziubały” …. chyba dlatego, że widziały te truskawki, ponieważ w smaku wyszło bardzo pyszne. Risotto di fragole(...)łączy kremowość ryżu z wyjątkowym smakiem, zapachem i kolorem truskawek. To doskonała propozycja zarówno na lekki obiad w upalne dni, jak i, na elegancką kolację.    Do tego risotta użyjemy dojrzałych i słodkich truskawek gruntowych, a przygotujemy dokładnie jak każde inne risotto. Nie bójmy się szokująco wyglądających połączeń. Zaręczam , że lekko kwaskawe truskawki świetnie komponują się z podsmażoną cebulą

    Przepis pochodzi z bloga Mia Cucina Sofieta, prowadzonego przez sofieta.

  9. Szybki obiad? Risotto
    Szybki obiad? Risotto

    Risotto tak naprawdę nie jest trudne. Trzeba tylko przestrzegać zasad jego przygotowywania. Ostatnio polubiłam risotta, bo są szybkie i na dodatek niedrogie. Dziś przepis na danie z jedynie dwoma dodatkami (oprócz podstawowych składników risotta), które nadają mu cały smak. Nie trzeba nawet przypraw. Samo w sobie jest bowiem wystarczająco aromatyczne. Risotto z boczkiem i porem Potrzebujemy: 200 g słonego boczku(...)bulion trzymam w naczyniu z podziałką i dzięki temu wiem, ile go dodaję, ale można to robić na oko). Trzeba uważać by risotto nie zaczęło przywierać, ponieważ łatwo może się przypalić. Stopniowo dodajemy bulion, a w międzyczasie możemy pokroić pora. Jego najbardziej zielone części usuwamy, a całość kroimy w cienkie krążki (lub, gdy jest grubszy, wzdłuż i wtedy w piórka

    Przepis pochodzi z bloga Ratunku obiad, prowadzonego przez Eve.

  10. Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami
    Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami

    przypadkowym. Wy jesteście siłą napędową mojego bloga, bez Was bym nie przetrwała. Dziękuję za każde odwiedziny i komentarz :) A teraz, już bez zbędnego przeciągania, zapraszam wszystkich na moje ulubione risotto. Proste, szybkie i przepyszne, a do tego niesamowicie pachnące. Risotto z leśnymi grzybami (porcja dla 3 osób lub 2 bardzo głodnych) Należy przygotować: 1 szklankę ryżu do risotto 1/2 szklanki(...)smażymy ok. 2 min. Następnie dodajemy wino. Mieszamy i czekamy, aż ryż je wchłonie. Później dodajemy bulion. Najpierw jedną szklankę, drugą dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie pierwszą porcję płynu. Risotto cały czas mieszamy, uważając, by nie przywarło i się nie przypaliło. Kiedy cały bulion zostanie wchłonięty, dodajemy śmietankę, grzyby, ser oraz tymianek. Całość dusimy do momentu, kiedy ryż zmięknie

    Przepis pochodzi z bloga Ratunku obiad, prowadzonego przez Eve.

  11. Risotto z małżami, pomidorkami i parmezanem
    Risotto z małżami, pomidorkami i parmezanem

    razu myślę o poprawkach jakie naniosę następnym razem. Inne przyprawy, dodatkowy składnik, zmiana dodatków, zawsze coś się znajdzie, co poprawiło by smak. Ale nie tym razem. To risotto jest rewelacyjne! Wyszło idealnie i nic na pewno już w nim nie zmienię. Robiłam je wspólnie z siostrą, która jest specem od risotto, pewnie dlatego wyszło takie pyszne :) Więc jeżeli(...)fani owoców morza, to koniecznie przygotujcie to danie! ;) RISOTTO Z MAŁŻAMI, POMIDORKAMI I PARMEZANEM (porcja dla 4 osób) Składniki: - 500 gram małży mrożonych (no chyba, że uda Wam się znaleźć świeże) - 200 gram pomidorków koktajlowych - około pół szklanki startego parmezanu - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - kieliszek białego wina - 1 duża czerwona cebula - papryczka chili (ja użyłam dwóch mini

    Przepis pochodzi z bloga Zgrabne Gotowanie, prowadzonego przez zgrabnegotowanie.

  12. Risotto z pieczarkami i kurczakiem w curry- cudowne!
    Risotto z pieczarkami i kurczakiem w curry- cudowne!

    Muszę Wam przyznać, że bardzo dawno już nie robiłam risotta, sama nie wiem dlaczego. Chyba zapomniałam jakie jest dobre ;-)) Smak jest obłędny musicie wypróbować, przygotowanie łatwe ale pracochłonne. Moja propozycja to risotto z pieczarkami duszonymi na maśle z oliwą z oliwek, i kurczakiem z dodatkiem curry, to wszystko podlane wytrawnym winem.... Niesamowite połączenie aromatów. Zapraszam ;-) Składniki dwa udka kurczaka(...)pieczarek przyprawa curry- cała 250g ryż Arborio do risotto 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek lampka wina białego wytrawnego Wykonanie Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło, mieszamy, dodajemy mięso z kurczaka (oddzielamy mięso od kości, kroimy w kostkę) podsmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, solimy, dodajemy curry. Dusimy na małym ogniu mieszając co jakiś czas

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  13. Risotto ze szparagami na cydrze lubelskim...
    Risotto ze szparagami na cydrze lubelskim...

    SEZON SZPARAGOWY OTWARTY! Maj to miesiąc najlepszy na kupowanie i przygotowanie szparagów. W tym okresie smakują najlepiej! Dzisiaj bardzo prosty choć dla cierpliwych przepis na risotto ze szparagami przygotowany na cydrze lubelskim a nie na białym winie. Wyszło obłędne! Szczerze polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: - pęczek zielonych szparagów - ryż jaśminowy - sól, pieprz - masło - 150 ml cydru lubelskiego - woda - pęczek natki pietruszki(...)garnka dodaj obrane i pokrojone szparagi - podsmażaj na maśle około 3 minut, doprawiamy solą i pieprzem - dodaj 1,5 szklanki suchego ryżu, dodaj czosnek - podlej cydrem, od tego czasu risotto ciągle mieszamy, jak ryż wchłonie cały płyn, dolewamy po 50 ml wody, znowu mieszamy aż ryż wchłonie całą zawartość, czynność tą powtarzamy aż cały ryż będzie już miękki, trwa

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  14. Risotto
    Risotto

    mroźne dni najlepsze są dania jednogarnkowe. Wystarczy wymieszać ulubione składniki i przygotować pożywny obiad. Dzisiejsza propozycja to kolorowe risotto. Jak na studentkę przystało użyłam składników, które akurat miałam w lodówce, stąd też moja wersja jest nieco uproszczona i lżejsza, gdyż nie ma w niej mięsa ani parmezanu. Moją mieszankę dopasowałam jednak w taki sposób, by było pachnąco, smacznie(...)kolorowo. Czosnek, cebula i zioła nadały niezwykłego aromatu, avocado, dzięki sporej ilości tłuszczu, sprawiło, że risotto stało się kremowe, a pomidorki i szpinak nie tylko ubogaciły potrawę w smaku, ale dodały jej również pięknych kolorów. I co - wystarczająco chyba Was już zapewniłam, iż cała niezwykłość tkwi w prostocie ;) Kolorowe risotto Na 2 porcje: 200g ryżu do risotto Arborio duże cebula

    Przepis pochodzi z bloga Sajkofanka smaku, prowadzonego przez SajkofankaSmaku.

  15. Risotto z cukinią i mietą
    Risotto z cukinią i mietą

    Risotto z cukinia i orzezwiajaca mieta to swietna propozycja na upalne dni .Tak przygotowane rissotto moze stanowic samodzielne danie lub byc smakowitym dodatkiem do miesa lub ryby.By dobrze przygotowac risotto musimy jednak przestrzegac pewnych zasad. Podstawa jest dobry wloski ryz np.arborio.Ryz przeznaczony na risotto jest okragly i nie zastapi go zaden inny.Poza Arborio do wyboru mamy jeszcze Vialone nano,Orginario(...)Carnaroli.Oczywiscie  wylacznie nieplukany,bo tylko taki zachowa odpowiednia kleistosc.Najpierw go obsmazamy,nastepnie stopniowo dolewamy plyny.Bulion musi byc koniecznie cieply,inaczej ryz sie zahartuje,a risotto sie nie uda.Plyn powinien stanowic 3 objetosci ryzu. Skladniki na 4 porcje: 1 szklanka ryzu arborio 3 szklanki bulionu warzywnego ,a w tym 150 ml bialego wina 1 cukinia 1 cebula 1-2 lyzki

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  16. Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką
    Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką

    Risotto, obok makaronu i pizzy najpopularniejsza, klasyczna włoska potrawa. Z makaronem i pizzą ma jeden wspólny mianownik - można je przyrządzić na wiele sposobów. Znakomicie smakuje z mięsem, rybami, owocami morza, szybką, warzywami czy grzybami. Pomysł na risotto z grzybami i szynką dojrzewającą podpatrzyłam od Pascala, który gotował podobne w swoim programie. Risotto wyszło naprawdę pyszne, kremowe. Szynka szwardzwaldzka doskonale komponowała(...)się z grzybami. Danie nie należy do najłatwiejszych. Przygotowanie ryżu jest czasochłonne, musimy poświęcić mu sporo uwagi ale dla takiego efektu naprawdę warto J   Polecam!!   Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką Składniki dla 2 osób : ·        l szklanka ryżu do risotto (używam arborio) ·        2 łyżki masła

    Przepis pochodzi z bloga Mania Gotowania, prowadzonego przez anekbu.

  17. Szybkie i spontaniczne risotto
    Szybkie i spontaniczne risotto

    Bardzo lubię risotta. Z grzybami, z warzywami, z mięsem czy z owocami morza. Przeróżne. Do niedawna nie jadłam jednak risotta z dodatkiem owoców. Okazało się, że połączenie kurczaka i ananasa sprawdza się również w takim daniu. Dla niektórych może być to zaskakujące, inni powiedzą, że to nic nadzwyczajnego. Jednych i drugich zachęcam do spróbowania tej potrawy, ponieważ wyszła zaskakująco smaczna(...)przyrządzenie zajmuje tylko chwilę. Lekko pikantne risotto z kurczakiem i ananasem przepis na 2 spore porcje Potrzebujemy: 3/4 filiżanki ryżu do risotto 1 pierś z kurczaka 1 sporą cebulkę 1/2 puszki ananasa 1/2 papryczki piri piri (ja użyłam takiej z zalewy) 1/2 pęczka natki pietruszki 6 łyżek mleczka kokosowego 3-4 łyżki soku z ananasa 300 ml domowego bulionu drobiowego

    Przepis pochodzi z bloga Ratunku obiad, prowadzonego przez Eve.

Wybierz stronę :