risotto - 2458 przepisów (strona:7/164)

RISOTTO Z GRZYBAMI I GROSZKIEM 136

Recipe in English ) Przyjęło się mówić, że risotto jest daniem trudnym i wymagającym. Na pewno do jego przygotowania potrzeba czasu, cierpliwości i spokoju. Ważne, żeby powoli wykonywać wszystkie punkty i dać ryżowi czas na wchłonięcie płynów. Pomimo tego, że do przygotowania risotto używa się wina, potrawa ta może być podawana dzieciom. Podczas gotowania alkohol wyparowuje. Jeżeli przygotowałaś/eś danie

Przepisy Aleksandry
Risotto z grzybami leśnymi 100

Risotto z maślakami Strasznie dużo się ostatnio u mnie dzieje, relacje i recenzje czekają na spisanie, ale ponieważ sezon na grzybki w pełni, najpierw szybciutko risotto, póki jeszcze można wyskoczyć do lasu (lub warzywniaka) po świeże maślaki, prawdziwki, podgrzybki... Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
RISOTTO ZE SZPARAGAMI 159

warzywem, szczególnie polecam degustację właśnie tej odmiany, bowiem w smaku one szparag za bardzo nie przypominają, bardziej smakują jak zielona fasolka. A wartości szparag pozostają. Bardzo zasmakowało nam również risotto z ich dodatkiem. U nas było już w tym roku kilkakrotnie i mam nadzieję, że jeszcze choćby raz w tym sezonie się na nie załapiemy...Bardzo delikatne i baaardzo smakowite(...)świeżo mielonego chili, w którym się ostatnio rozkochaliśmy na dobre, dodajemy prawie do wszystkiego- polecam, danie zyskuje jeszcze bardziej na smaku. Porcja na ok.6-8 osób. Składniki: - 500g ryżu do risotto (u mnie średnioziarnisty Uncle Ben's- pychota) - 600ml mleka ryżowego lub np.owsianego  (lub po prostu wody) - 600ml bulionu (można uzupełnić wodą, łącznie musi być 1200ml płynów) - 3 cebule

Smaczne Zdrowe
Risotto trochę inaczej z poskim akcentem 112

Serdecznie zapraszam  na risotto troszkę inaczej. A dlaczego? Bo juz na początek złamalam pierwszą zasadę- Ryż powiennien byc Arborio- niestety okazało się że nie mam :) Druga złamana zasada- to dodatek wina, trzecia to parmesan z torebki, a powinnien być świeżo stary :) Dlatego dzisiaj mamy risotto troche inaczej  Składniki: 150-200 gr pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku szklanka

Smaki Edyty
Risotto z kurczakiem i pieczarkami 234

Cześć! Wstyd przyznać, ale niedawno spróbowałam pierwszy raz w życiu risotto. Teraz żałuję, że tyle straciłam przez wiele lat :) W risotto, które jadłam głównymi składnikami były te same, które są i tutaj, jednak cała "otoczka" została dobrana przeze mnie, metodą prób i błędów. Robiłam je w ostatnim tygodniu już dwa razy i sądzę, że Wam też przypadnie

Pora coś zjeść
Risotto z grzybami 120

Witam! Lubicie risotto? Jeśli ktoś z Was jeszcze nie próbował, to jest to idealna chwila! Pyszne, kremowe risotto to idealne danie obiadowe, które każdy z Was polubi! Suszone grzyby, własnoręcznie zbierane jesienią, dodatek wybornego włoskiego sera i białego wina - poezja ;-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Risotto ze szpinakiem 139

Witajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto. Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem! Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy . Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Risotto dyniowo-grzybowe 90

Dzień dobry! Chciałabym Wam przedstawić jesienne, aromatyczne risotto, ze sztandarowymi darami jesieni - grzybami i dynią, z dodatkiem szałwii i cynamonu. Risotto jest sycące i rewelacyjnie rozgrzewające, w sam raz na jesienne chłodne dni. Przygotowałam je z suszonych prawdziwków, których miałam jeszcze zapas z zeszłego roku oraz z dyni Hokkaido. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Risotto z kurczakiem, białymi szparagami i cukinią 186

poza pakowaniem. Ale postaram się nadrobić zaległości, przygotowałam już kilka nowych przepisów, które będę na bieżąco zamieszczać :) Dziś znowu szparagi, tym razem białe. Postanowiłam je połączyć z risotto z kurczakiem, cukinią, marchewką i kukurydzą. Wyszło bardzo smaczne, i nie ma co się dziwić, szparagi w każdej postaci są smaczne! RISOTTO Z KURCZAKIEM, BIAŁYMI SZPARAGAMI I CUKINIĄ (składniki na 4 porcje

Zgrabne Gotowanie
Risotto z buraczkami 185

serce do gotowania. Ten mały deficyt kulinarnych uczuć z nawiązką rekompensuje miłość do adresata/adresatów kuchennych eksperymentów! Ale my tu gadu-gadu a ristotto stygnie! Przejdźmy zatem do konkretów: Risotto z buraczkami Do przygotowania użyć możesz: 1 podwójny filet z kurczaka (u Asi była to polędwiczka wieprzowa) 3 buraki 200 gram ryżu (zasadniczo do risotto zalecany jest ryż arborio

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami 114

Sposób przyrządzania jest taki sam jak klasycznego risotto, ale skład zupełnie inny. Zamiast ryżu bazę dania stanowi orkisz, jedna z najzdrowszych kasz, smaczna i aromatyczna. Bardzo łatwo ją przyrządzić. Risotto z kaszy zrobi każdy, nawet jeśli wcześniej nigdy tego nie robił. Czas : 30 minut Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji: 2 duże Risott w starym, mediolańskim dialekcie oznacza miszmasz , mieszanina(...)mieszanka . I prawdopodobnie od tego słowa wywodzi się nazwa risotto, a nie od słowa riso , czyli po włosku ryż. Trop mediolański o tyle wydaje się wiarygodny, że właśnie w Mediolanie potrawa została najprawdopodobniej wymyślona. Risotto alla milanese jest najbardziej znanym daniem w kategorii risotto. Na Mediolan wskazuje fakt, że do przyrządzania risotto używa się ryżu o krótkich ziarnach, arborio albo

Niedzielny kucharz
Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami 91

Sposób przyrządzania jest taki sam jak klasycznego risotto, ale skład zupełnie inny. Zamiast ryżu bazę dania stanowi orkisz, jedna z najzdrowszych kasz, smaczna i aromatyczna. Bardzo łatwo ją przyrządzić. Risotto z kaszy zrobi każdy, nawet jeśli wcześniej nigdy tego nie robił. Czas : 30 minut Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji: 2 duże Risott w starym, mediolańskim dialekcie oznacza miszmasz , mieszanina(...)mieszanka . I prawdopodobnie od tego słowa wywodzi się nazwa risotto, a nie od słowa riso , czyli po włosku ryż. Trop mediolański o tyle wydaje się wiarygodny, że właśnie w Mediolanie potrawa została najprawdopodobniej wymyślona. Risotto alla milanese jest najbardziej znanym daniem w kategorii risotto. Na Mediolan wskazuje fakt, że do przyrządzania risotto używa się ryżu o krótkich ziarnach, arborio albo

Niedzielny kucharz
Miętowe rosotto 130

Uwielbiam Risotto i regularnie do niego tęsknię.Staram się czasem nadawać mu nowej gamy smakowej ale są przepisy do których wracam w ciemno jak do przepysznego Orient Risotto z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym lub lekkiego Dietetycznego Kremowego Risotto z selera. Niezmiennie najczęściej odwiedzanym na moim blogu jest Dietetyczne kremowe Risotto kalafiorowe Jakowoż lato się już zaczęło i narasta chęć(...)odświeżające smaki tym razem podaję Risotto miętowe z podduszonym porem które nadaje mu delikatnego słodkiego smaku i kremowości.Kozi kremowy ser uszlachetnia smak sosu choć można zastąpić go zwykłym serem Brie. Masło w risotto to podstawa choć można troszkę zbeszcześcić tradycję,odchudzić risotto by można wpasować je do diety odchudzającej i pominąć masło lub nieco zmniejszyć ilość obu czyli sera

Sztuka gotowania w/g Samiry
Risotto z kurczakiem i warzywami. 309

prostu ochoty na rosół, który mamy w lodówce, a czasem mamy kurczaka ugotowanego w tym rosole, a czasem mamy to wszystko nie przypadkiem, lecz dlatego, że planujemy zrobić risotto . Risotto najlepiej robić z ryżu arborio (swoją drogą dziwne, że Wikipedia nie zna takiego hasła). Ale ryż kupowany z worka na targu, też nie będzie najgorszy. Ważne, żeby ryżu nie przelać(...)tegoż rosołu obrane i pokrojone w małe kawałki - dowolne warzywa ( u mnie groszek zielony, fasolka szparagowa, kalafior) - 2-3 łyżki masła - ok 50 g parmezanu Składniki są tylko sugestią, risotto może być bezmięsne, można dodać zupełnie inne warzywa, dobrze na smak robi też dodanie białego wina. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę, smażymy chwilę (do zeszklenia), wsypujemy

Z butelką mleczka w tle
Risotto z grzybami podane z mintajem *BEZGLUTENOWE* 174

dłuższego czasu chciałam wykonać popularne w kuchni włoskiej - risotto. W końcu nadszedł weekend i nie mogłam sobie odpuścić jego zrobienia. Jadłam go po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni. Smakował dla całej rodziny chociaż zrobiłam małą porcję. Sama byłam zdziwiona. ;) Składniki: 150g ryżu Arborio 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie

Truskawkowa Fiesta

Proponowane wyszukiwania