risotto - 2431 przepisów (strona:15/163)

Klasyczne risotto 96

Risotto to klasyczne danie kuchni włoskiej, warto zatem znać przepis na podstawową jego wersję, bowiem zawsze możemy urozmaicić ją dowolnymi dodatkami – kurczakiem, grzybami, groszkiem czy chociażby owocami morza. Klasyczne risotto jest proste i dość szybkie w wykonaniu. Oryginalne risotto przygotowuje się z dodatkiem białego wina, możecie jednak jeśli chcecie dodać więcej bulionu. Obowiązkowym jednak dodatkiem do tego włoskiego dania(...)jest masło i parmezan. Zobacz też przepis na: Risotto z kurczakiem i groszkiem Składniki 200g ryżu do risotto 500 ml bulionu 2 łyżki masła 2 szalotki sól pieprz 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina 3 łyżki oliwy 30g parmezanu Zobacz jak przygotować Bulion warzywny Dodatkowo natka pietruszki Klasyczne risotto – przepis Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto z cukinią 32

dawna mieliśmy w planach przygotowanie risotto, ryż czekał zamknięty w pudełku, ale ciągle coś innego bardziej pasowało nam na obiad. Dopiero świeże cukinie wypatrzone w sklepie skłoniły nas do zrobienia cukiniowego risotto. Pracy jest mało, ale trzeba przygotować się na długie stanie przy kuchence, dolewanie rosołu i ciągłe mieszanie ryżu. Wszystko zajęło nam godzinę, ale zdecydowanie risotto z cukinią było(...)tego warte. Składniki na risotto z cukinią 250 g ryżu do risotto 400 g cukinii 1 średnia cebula 1 szklanka białego wina Riesling 1 litr rosołu 1 ząbek czosnku 50 ml śmietany kremówki 100 g parmezanu 50 g masła sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych

niecodziennikpary
Risotto z grzybami 46

Przygotowując risotto z grzybami , trzeba zaopatrzyć się nie tylko w dobre składniki, ale także w cierpliwość. Warto dzień wcześniej ugotować rosół lub wywar warzywny oraz namoczyć grzyby, przyspieszy to przyrządzenie tego czasochłonnego posiłku. Lubimy obserwować, jak stopniowo powstaje kremowe risotto , gdy po każdym dolaniu płynu zmienia się konsystencja ryżu. Nie przeszkadza nam, że trwa to dość długo i przez cały(...)czas trzeba stać przy kuchence, gdyż w nagrodę będziemy delektować się delikatnym grzybowym risotto . Składniki na risotto z grzybami 250 g ryżu do risotto 1 szklanka wytrawnego białego wina 3 szalotki 1 l rosołu 10 g suszonych grzybów 50 g masła 50 g parmezanu sól, pieprz do smaku masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby opłukać, zalać

niecodziennikpary
Risotto ze szpinakiem i czerwoną soczewicą (Risotto con spinaci e lenticchie rosse) 114

spinaci 1,5 l di brodo vegetale 50 g di parmigiano grattugiato 40 g di burro 1 cipolla sale, pepe olio d'oliva peperoncino  PRZYGOTOWANIE Przygotowanie risotto rozpoczynamy od przepłukania soczewicy. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na 1 łyżce masła i 2 łyżek oliwy. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu(...)tostujemy ok. 1-2 minut. Dodajemy soczewicę. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto gotujemy ok. 15 minut. Do ryżu dodajemy liście szpinaku i kontynuujemy gotowanie przez

La grande e la piccola cuoca
Risotto z groszkiem i pesto z rukoli (Risotto con piselli e pesto di rucola) 126

SKŁADNIKI  (4 porcje) Risotto 320 g ry ż u    200 g groszku 1,5 l bulionu warzywnego 50 ml białego wina 50 g startego parmezanu 40 g masła  1 cebula s ó l, pieprz   oliwa z oliwek Pesto z rukoli 100 g rukoli 2 ząbki czosnku s ó l, pieprz   oliwa(...)extravergine d'oliva **** INGREDIENTI  (4 porzioni) Risotto 320 g di riso 200 g di piselli 1,5 l di brodo vegetale 50 ml di vino bianco 50 g di parmigiano grattugiato 40 g di burro 1 cipolla sale, pepe olio d'oliva Pesto di rucola 100 g di rucola 2 spicchi d'aglio sale, pepe olio extravergine d'oliva

La grande e la piccola cuoca
Risotto ze szpinakiem, papryką i ciecierzycą (Risotto con spinaci, peperoni e ceci) 91

brodo vegetale 50 ml di vino bianco 60 g di parmigiano grattugiato 40 g di burro 1 cipolla sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Przygotowanie risotto rozpoczynamy od pokrojenia papryki w kostkę.  Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na 1 łyżce masła i 2 łyżek oliwy. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim(...)ogniu tostujemy ok. 1-2 minut. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje.  Dodajemy paprykę. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto

La grande e la piccola cuoca
Soczysty paprykowy kurczak z pieczarkowym risotto 143

Dziś mam dla was wspaniały i niezwykle pyszny pomysł na obiad, który wbrew pozorom jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Soczysty paprykowy kurczak z pieczarkowym risotto . Paleta smaków na jednym talerzu. A cały sekret tkwi we wspaniałym risotto. Zapewne wiele osób słyszało o tej potrawie, ale mało kto przygotowuje je w domu. Dziś mam dla was rozwiązanie. Wspaniałe risotto z pieczarkami(...)Green Woodpecker Trill. Przygotowanie dania zamknie się w trzech prostych krokach i nie powinno trwać dłużej niż 25 minut. A skład?Risotto zawiera tylko naturalne składniki (zero wzmacniaczy smaku i konserwantów) oraz wyróżnia się wysoką zawartością grzybów, bo aż 6,4%. Już podczas przygotowania dania unoszą się wspaniałe zapachy. A jedzenie takiego risotto, to po prostu niebo na talerzu Spróbujcie

Słodkie okruszki
Risotto z kurkami i pieczony kurczak 103

Zapraszam na ulubione risotto z kurkami i pieczonego kurczaka. O tej porze nie praktycznie dnia w tygodniu abym nie przyrządzała coś z kurkami. Coraz o nie trudniej, bo u nas ostatnio jest ciepło ale bezdeszczowo, a grzyby wiadomo rosną po deszczu. Nie wiem skąd się biorą kurki w sklepie w taką pogodę… Miałam jeszcze zapasy, bo na szczęście kurki(...)można długo przechowywać, więc obiecałam rodzince risotto z kurkami. Jak dla mnie same risotto wystarczyłoby w zupełności, ale moja męska większość bez mięcha nie może przeżyć. W sumie pieczone piersi z kurczaka idealnie pasują do risott0 . Całe danie okazało się strzałem w dziesiątkę. A Wy co dzisiaj ugotowaliście na obiad? Ostatnio jest u nas szał na kurczaka karmionego kukurydzą

codojedzenia
Risotto z kremem z marchewki i gorgonzoli (Risotto con crema di carote e gorgonzola) 110

SKŁADNIKI 250 g ry ż u do risotto  100 g sera gorgonzola 5 marchewek 2 szalotki 150 ml białego wina 40 g masła parmezan s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g riso 100 g di gorgonzola 5 carote 2 scalogni 150 ml di vino bianco 40 g di burro parmigiano sale, pepe olio(...)oliva PRZYGOTOWANIE Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w 1 litrze wody do miękkości. Z wody po ugotowanej marchewce odlewamy 3/4 bulionu, który wykorzystamy do przygotowania risotto. Resztę wody wykorzystujemy do zblendowania marchewek. Szalotki kroimy w kostkę.  W garnku rozpuszczamy masło (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojone szalotki. Dorzucamy ryż

La grande e la piccola cuoca
Risotto z bobem i krewetkami 23

Lekko przekręcony przepis na klasyczne risotto. Zamiast groszku w ryżu znalazł się bób. I świetnie dał radę. Pomogły krewetki, które nadały całemu daniu wspaniałego, morskiego aromatu. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 3-4 Risotto z bobem zamiast groszku Risi e bisi, czyli risotto z zielonym groszkiem jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań – jak większość potraw(...)Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki. Całość pożeniła Martha Rose Shulman , krytyczka

Niedzielny kucharz
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 44

Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem to klasyczna włoska potrawa. Podczas przygotowania której powinniśmy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami. Po pierwsze: kluczem tej potrawy jest ryż. Wybierzmy dobrej jakości ryż do risotto, na przykład Arborio albo Carnaroli. Po drugie bulion: przygotujmy delikatny w smaku bulion i pilnujmy, aby podczas gotowania był cały czas ciepły. To właśnie dzięki temu nasze risotto(...)jest drogie – możecie kupić je już w cenie ok. 50 PLN. Polecam nie tylko do gotowania :) Zerknijcie do sklepu Zielone Butelki, tam znalazłem je w najniższej cenie. Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem – jak przygotować Zaczynamy od namoczenia grzybów. Możecie to zrobić wieczorem, dzień przed gotowaniem, ale wystarczy zalać grzyby gorącą wodą na ok. 30 minut przed przygotowywaniem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto z czerwonymi burakami 42

buraki czerwone długo się gotują, zazwyczaj staramy się zaplanować kilka dań, w których można je wykorzystać. W tym tygodniu powstały z nich dwie całkowicie różne potrawy – brownie oraz risotto. Ciastem zajął się Bartek, a ja stałam przy kuchence i pieczołowicie mieszałam ryż i dolewałam kolejne porcje rosołu, aby risotto się nie przypaliło i miało aksamitną, kremową konsystencję. Dodanie buraków(...)nadało tej potrawie lekko słodkiego smaku, który został przełamany słonym serem feta. Warto spróbować i przekonać się samemu, jak smakuje risotto z czerwonymi burakami i fetą. Składniki na risotto z czerwonymi burakami 250 g ryżu do risotto 250 g czerwonych buraków 1 litr rosołu 150 g sera feta 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 / 2 szklanki białego wytrawnego wina

niecodziennikpary
Risotto z grzybami 92

Dzisiaj zapraszam na aromatyczne risotto z grzybami. U mnie z podgrzybkami, bo je lubimy najbardziej, ale każde grzyby zdadzą egzamin. Przyznam się bez bicia, że dość rzadko robię risotto, bo pan mąż wielkim fanem ryżu nie jest. Ja za to bardzo lubię ryż, a w szczególności ten do risotto – arborio. Miękki, ale z lekko twardawym środkiem. Samo risotto jest(...)oryginalnym. Po pierwsze, w oryginale występuje białe wino, a my nie pijemy alkoholu. Po drugie użyłam w daniu sera czarna perła, zamiast parmezanu. To taka moja wariacja na temat risotto z grzybami Przy risotto, poza obraniem grzybów dużo roboty za bardzo nie ma, więc jest to idealne danie wtedy, kiedy nie mamy czasu, a chcemy jednak zjeść coś innego. Risotto

Mieszam w Garnku
Risotto z krewetkami 205

Kiedyś dość rzadko sięgałam po dania typu risotto, głównie ze względy na to, że podczas przygotowania trzeba trochę postać przy patelni i pomieszać danie. Ale naprawdę warto, pyszna potrawa Wam to wynagrodzi, a ulubione dodatki tylko podkręcą wyjątkowość tego dania. Jakich dodatków do risotto użyć – przede wszystkim najwyższej jakości. W risotto konieczny jest dobry parmezan, dobry najlepiej domowy bulion(...)ryż dedykowany do risotto. Jak wiecie, od jakiegoś czasu używam nowego robota kuchennego Kenwood Cooking Chef. Robot ma genialne rozwiązanie w postaci płytki indykcyjnej pod misą robota, co rozszerza mi wykorzystanie go przy gotowaniu wielu potraw. Ma do tego mieszadła, które same mieszają moje danie w tempie jakie wskażę, ideał jak dla mnie, szczególnie przy przygotowaniu risotto. Pozostaje mi tylko

nietylkopasta.pl
Risotto z burakami (Risotto alla barbabietola) 89

się przepis na spaghetti z pesto z buraków . Pomysł na danie cieszące podniebienie a jednocześnie oko swoim pięknym soczystym kolorem, tak nam si ę  spodobał, że postanowiłyśmy przygotować risotto z burakami. Kremowe, aromatyczne, pachnące masłem i parmezanem, idealne do przygotowania w 30 minut. Smacznego! **** Qualche tempo fa ho postato sul blog la ricetta degli spaghetti con il pesto alle(...)piatto che piacesse al palato e allo stesso tempo l'occhio, ci ha spinto a creare una versione leggermente diversa: in altre parole abbiamo deciso di preparare un risotto alle barbabietole. Cremoso, aromatico oltre che ingolosito grazie all’aggiunta di burro e parmigiano, il risotto alle barbabietole è ideale per chi ha poco tempo da dedicare tra i fornelli. SKŁADNIKI

La grande e la piccola cuoca
Piątek: Risotto z bobem i krewetkami 83

Lekko przekręcony przepis na klasyczne risotto. Zamiast groszku w ryżu znalazł się bób. I świetnie dał radę. Pomogły krewetki, które nadały całemu daniu wspaniałego, morskiego aromatu. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 3-4 Risotto z bobem zamiast groszku Risi e bisi, czyli risotto z zielonym groszkiem jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań – jak większość potraw(...)Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki. Całość pożeniła Martha Rose Shulman , krytyczka

Niedzielny kucharz
Risotto z bobem i krewetkami 130

Lekko przekręcony przepis na klasyczne risotto. Zamiast groszku w ryżu znalazł się bób. I świetnie dał radę. Pomogły krewetki, które nadały całemu daniu wspaniałego, morskiego aromatu. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 3-4 Risotto z bobem zamiast groszku Risi e bisi, czyli risotto z zielonym groszkiem jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań – jak większość potraw(...)Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki. Całość pożeniła Martha Rose Shulman , krytyczka

Niedzielny kucharz
Risotto z grzybami 109

Risotto z grzybami  Już od jakiegoś czasu chciałam spróbować ugotować risotto. Przy ostatnich zakupach kupiłam specjalnie dedykowany do tego dania ryż arborio i dziś przystąpiłam do dzieła. Wybór padł na risotto z grzybami bo mam akurat całą puszkę grzybów suszonych, których właściwie do niczego nie wykorzystywałam. Może będzie wreszcie jakiś pomysł(...)zużycie. Risotto wyszło doskonałe a jego przygotowanie jest wręcz banalnie proste. Całym sekretem udanego risotto jest odpowiedni ryż i dodatek białego wytrawnego wina, które nadaje charakterystycznego smaku. Coś czuję że moja puszka z suszonymi grzybami już niedługo będzie pusta :) Składniki potrzebne do przygotowania risotto z suszonymi grzybami (2 porcje): 200g ryżu arborio, pół garści suszonych

Gotuj Się Kto Może
Risotto z dynią piżmową 149

pietruszki oraz kurkumę i delikatnie wymieszać. Następnie wlać śmietankę i wsypać parmezan. Mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ewentualnie przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Risotto podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 3 - 4 porcje risotto podawanego jako samodzielne danie. Dynię piżmową najlepiej obrać odcinając oba jej końce(...)ścinając skórę przy pomocy obieraka do warzyw. Przygotowanie risotto wymaga czasu. Nie wolno się spieszyć. Risotto należy gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Dzięki temu ryż powoli będzie uwalniał skrobię, która połączy się z bulionem i stworzy kremowy sos. Ryż jest ugotowany, gdy wszystkie jego ziarna są miękkie z zewnątrz, ale nie rozpadają się

Gospodyni Miejska
Risotto z szynką parmeńską na piwie 101

Dzisiaj zapraszamy was na niesamowicie kremowe risotto. Jest rewelacyjne, z wyraźnie wyczuwalną piwną nutą. Tak dobrego risotto jakie teraz Madzia zrobiła nie jadłem nigdy, nie żartuję. A nauczyła się je robić na kursie kuchni włoskiej. Więc możecie wierzyć, że to prawdziwe włoskie risotto, a nie jakieś lelum polelum. Gęste, kremowe, aromatyczne, maślane i piwne. Idealne. Są trzy sekrety udanego risotto(...)już z całą pewnością nie nadaje się bardzo popularny u nas ryż typu parboiled. Pierwszy sekret już znacie, teraz skupcie się, pora na drugi: wszystkie płyny dodawane do risotto muszą być ciepłe, minimum w temperaturze pokojowej. Zimne płyny zahartują nam ryż, zatrzymają proces gotowania i będziemy mieć jakąś breję, a nie risotto. Być może powiem teraz oczywistą oczywistość, ale breja

Marder&Marder Manufacture
Risotto z grzybami leśnymi 146

Czas grzybów w pełni więc i mnie nie ominęło grzybowe szaleństwo. Na pierwszy rzut poszło risotto grzybowe. Pamiętam jak byłam dużo młodsza i oglądałam programy kulinarne pojawiało się często słowo risotto zastanawiało mnie co to jest ....jak to smakuję ... aż nadszedł czas gdy sama zrobiłam swoje pierwsze risotto a było to risotto ze szparagami klik . Przy tym daniu trzeba zachować(...)pewne procedury, aby później cieszyć się wyśmienitym risotto. SKŁADNIKI :(danie na 2-3 osoby) 250 g ryżu na risotto  ok 1,2 litra bulionu (użyłam grzybowego ) 2 łyżki masła  4 łyżki oliwy  1 ząbek czosnku 1 mała cebula  ok 120 g parmezanu startego 100 ml białego wina  ok 450 g grzybów leśnych (w ostateczności mogą

Basia w kuchni
Risotto Selerowe 20

Risotto Selerowe, pyszne, można by powiedzieć klasyczne włoskie danie, oczywiście może nieselerowe mój drogi czytelniku, ale samo risotto. Choć risotto dziś jest klasykiem włoskim i jest spożywane na całym świecie, jego historia jest mglista, niejasna i ginie w mrokach średniowiecza. Oj powiało – Umberto Eco . Na początku ustalmy, że przyrządzali je już Aragończycy. Jest to typowe danie kuchni włoskiej, wywodzące(...)się z regionu Veneto, które później rozeszło się na całe Włochy i świat. Jeśli zaczniemy, szukać wstecz to dojdziemy właśnie do czasów średniowiecza, chociaż sama definicja risotto, częściowo została zapisana i skodyfikowana dopiero w 1900, jej pierwsze niejasne wzmianki pochodzą z około 1500 roku. Jak to często bywa, była to potrawa biednych lub mniej zamożnych gospodarstw, dlatego jest tak mało

RafalCook
Risotto z borowikami i prosciutto 31

Risotto z borowikami i prosciutto w rustykalnym stylu 😉 Risotto z borowikami i prosciutto w rustykalnym stylu 😉 Pomysł na to właśnie risotto zrodził się z tego, że zostało mi prosciutto z innego dania, które już niebawem Wam zaprezentuję 😉 Okazało się, że miałem jeszcze ryż Arborio, Parmezan, masło, cebulę i tylko brakowało wina, bo kto by wino trzymał w domu(...)oczywiście musiałem dokupić borowiki suszone. Historia risotto jest, jak myślę znana, ale tak na szybko przypomnę. Niejaki Valerius był młodym uczniem, który w roku 1574 miał wykonać witraż w katedrze Duomo Di Milano. Niestety był pośmiewiskiem, ponieważ do farb dodawał…szafran. Aby się zemścić, obmyślił plan. Na weselu córki swego Pana, w której tak na marginesie się podkochiwał

RafalCook
Risotto z pieczonymi buraczkami 53

Risotto z pieczonymi buraczkami to kolejna pozycja z książki “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Prawidłowe przygotowanie risotto wcale nie jest trudne. Należy tylko cały czas mieszać, a bulion dolewać stopniowo. Nie można “utopić” ryżu, wlewając od razu całość płynu 🙂 To jest właśnie sekretem risotto. Wlewamy bulion, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta prze ryż. Risotto buraczane bardzo nam smakowało, aczkolwiek(...)Chyba, że lubicie 🙂 Składniki: 500 g buraków obranych i pokrojonych w małą kostkę chlust oliwy lub oleju szczypta cukru odrobina octu balsamicznego sól morska i świeżo mielony pieprz Składniki risotto: oliwa lub olej do smażenia 2 cebule szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku 250 g ryżu do risotto np. Arborio 4 łodygi tymianku (tylko liście) 150 ml wina czerwonego

Moja Delicja
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 74

Wystarczy trochę ryżu, pieczarek, groszek, żeby zrobić proste i eleganckie danie. Risotto z groszkiem takie właśnie jest. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jeśli chodzi o risotto to jedna rzecz jest bardzo ważna – ryż. Z ziaren typu basmati, najbardziej dostępnych w Polsce, risotto nie zrobicie, a w każdym razie nie będzie to danie zasługujące na takie(...)miano. Do risotta potrzebne są odmiany ryżu o odpowiednim poziomie skrobi, która w trakcie gotowania uwalnia się zamieniając całość w kremową delicję. Powszechnie z najlepsze gatunki ryżu do zrobienia risotto uważa się dwie odmiany: arborio, okrągły, pękaty, który podczas gotowania idealnie wchłania wilgoć i aromaty. W Polsce, na całe szczęście można go dość łatwo kupić w hipermarketach. Nie jest tani

Niedzielny kucharz
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 93

Wystarczy trochę ryżu, pieczarek, groszek, żeby zrobić proste i eleganckie danie. Risotto z groszkiem takie właśnie jest. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jeśli chodzi o risotto to jedna rzecz jest bardzo ważna – ryż. Z ziaren typu basmati, najbardziej dostępnych w Polsce, risotto nie zrobicie, a w każdym razie nie będzie to danie zasługujące na takie(...)miano. Do risotta potrzebne są odmiany ryżu o odpowiednim poziomie skrobi, która w trakcie gotowania uwalnia się zamieniając całość w kremową delicję. Powszechnie z najlepsze gatunki ryżu do zrobienia risotto uważa się dwie odmiany: arborio, okrągły, pękaty, który podczas gotowania idealnie wchłania wilgoć i aromaty. W Polsce, na całe szczęście można go dość łatwo kupić w hipermarketach. Nie jest tani

Niedzielny kucharz
Risotto z truskawkami i kozim serem (Risotto alle fragole e caprino) 114

SKŁADNIKI 300 g ry ż u do risotto np. carnaroli 300 g truskawek 100 g sera koziego (miękkiego) 40 g masła  500 ml bulionu warzywnego 200 ml białego wina 1 cebula tymianek oliwa z oliwek s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 300 g di riso carnaroli 300 g di fragole 100 g di caprino 40 g di burro(...)tostujemy ok. 2 minut.  Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Stopniowo dolewamy gorący bulion, chochla po chochli, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut.  Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy truskawki pokrojone w drobne kawałki , ser kozi i   resztę masła. P rzyprawiamy solą i pieprzem. Risotto delikatnie

La grande e la piccola cuoca
Risotto z grzybami i rozmarynem (Risotto con funghi pioppini e rosmarino) 125

zalewamy białym winem, gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.  Dodajemy drobno pokrojony rozmaryn oraz grzyby. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto(...)powinniśmy gotować ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu.  Do risotto dodajemy sól, pieprz oraz resztę masła. Risotto przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty. Risotto dekorujemy świeżym pieprzem i startym parmezanem. **** PREPARAZIONE Pulite i funghi, poi tagliateli a fettine. Tritate finemente il rosmarino e gli scalogni. In una padella scaldate

La grande e la piccola cuoca
Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim (Risotto con salmone affumicato e finocchio) 119

pokrojonego w kostkę. Ryż zalewamy białym winem. Ryż gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.  Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto(...)powinniśmy gotować ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu. Do risotto dodajemy sól, pieprz, resztę masła i łososia pokrojonego w kostkę. Risotto przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty. Risotto dekorujemy świeżym koperkiem. **** PREPARAZIONE In una padella scaldiamo il burro (10 grammi) con 2 cucchiai di olio di oliva, poi versiamo

La grande e la piccola cuoca
Risotto z kurczakiem i pieczarkami 162

Risotto to bardzo popularna potrawa kuchni włoskiej. Jest to ryż z dodatkami gotowany na bulionie do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Sprawdzony przepis na risotto to tylko połowa sukcesu, musimy jeszcze odpowiednio przygotować to danie. Niestety wymaga od nas odrobinę nakładu pracy, bo powinniśmy cały czas mieszać nasze risotto aby nie przywarło do dna patelni. Risotto z kurczakiem i pieczarkami - składniki(...)500g filetu z kurczaka 300g ryżu 500g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oleju sól pieprz łyżka masła 50g parmezanu 600 ml bulionu Risotto z kurczakiem i pieczarkami - przygotowanie Pieczarki, cebulę, kurczaka kroimy w kostkę. Na odrobinie oleju podsmażamy pieczarki, aż odparuje z nich woda, dodajemy cebulę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Dodajemy ryż i podlewamy odrobiną bulionu. Dodajemy kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
RISOTTO Z WARZYWAMI 144

Kolejne risotto na blogu. Zapraszam dziś do wypróbowania pysznego risotta z warzywami. Skład warzyw można skomponować dowolnie wedle uznania. Możecie oczywiście pominąć wędzony boczek, który dodałam dla smaku. Składniki: ( dla 2-3 osób) 1 szklanka ryżu arborio do risotta   1 litr bulionu warzywnego lub wody 4-5 łyżek masła kieliszek białego wytrawnego wina 1 cebula 1 żółta/zielona(...)pokrojony seler naciowy, cukinię, pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek. Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut. W międzyczasie  pokroiłam w kostkę pomidory. Dodałam je do risotta.  Kolej na wino. Wlałam je do garnka i mieszałam aż cały płyn wyparował. Pozostało już tylko wlewać stopniowo bulion/wodę i gotować na  średnim ogniu. Ryż stopniowo będzie

potrawyregionalne