risotto - 2458 przepisów (strona:17/164)

PRZEPIS NA POROWE RISOTTO Z KREWETKAMI I SALSĄ Z AWOKADO I POMIDORA 113

Kremowe risotto to jeden z tych posiłków, które możesz zrobić na wiele sposobów, wystarczy otworzyć lodówkę sprawdzić co w niej mamy i zadecydować o smaku przewodnim. Risotto to danie, które smakuje wszystkim również dzieciakom, bo większość z nich lubi ryż. Przygotowanie risotta jest proste ale wymaga częstego zaglądania na patelnię, ale poza tym to dziecinnie proste danie. Do risotto powinniśmy(...)sięgnąć po ryż odmiany arborio o bardziej zaokrąglonych końcówkach, dzięki okrągłym ziarnom dobrze łączy się z innymi przyprawami i dodatkami, jest to specjalny ryż do risotta , ale jeśli takiego w domu nie mam zdarza mi się sięgać po ryż jaśminowy. Risotto to danie proste i wywodzi się oczywiście z kuchni włoskiej, czyli tej najprostszej, najmniej skomplikowanej, tej którą pokochały miliony

SMYKWKUCHNI
Amarone i przepis na risotto z winem 158

Werony. Nie jest to oczywista pozycja na w sekcji o łączeniu wina z jedzeniem, bo najlepiej smakuje samo. Ale jeśli przeczytacie ten artykuł, to w nagrodę będzie przepis na risotto z winem Amarone od pani Alice z winnicy Casalu koło Werony. Kto lepiej wie co można ugotować z wykorzystaniem Amarone niż ktoś, kto je uprawia? Amaro to po włosku gorzki/wytrawny(...)ryż z Amarone prosto z tej winiarni. Taki ryż pokocha każdy miłośnik tradycyjnej kuchni weneckiej. Prawdziwy przepis zawiera 3 doskonałe lokalne składniki: wino Amarone, ser i ryż do risotto odmiany Vialone Nano, któr uprawia się w tym regionie. Wszystkie w Polsce są dość drogie, więc można pomyśleć o zastąpieniu podobnymi lub nad zaplanowaniem wyprawy do Włoch, żeby spróbować

Ugotowane pozamiatane
DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 137

DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO Nastała jesień… Zimno… Ciemno… W ogóle trochę do bani… Ale za to jest idealny czas na dynię! To tanie, szeroko dostępne warzywo jest bardzo dobre do różnego rodzaju dań – jako dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią(...)everywhere vegetable is perfect for various dishes – as a side for meat, as a cream soup, it goes well with pasta. I’ve decided to make a risotto with pumpkin and it was a good decision, the final dish is really tasty, perfect as a side to meat, also perfect as a vegetarian dish – whatever you prefer

Martyna Cooks
RISOTTO Z KURKAMI 170

samego Mistrza i mam nadzieję, że jeszcze mnie kiedyś, czegoś smacznego nauczy… Mimo, że to było ładnych kilka lat temu (kto by to liczył!), to kilka zasad gotowania risotto trwale wryło mi się w pamięć. Co więcej, od tamtej pory przynajmniej raz w miesiącu serwuję w domu risotto. To danie, jak się okazało, o ile jest umiejętnie przyrządzone(...)może być na prawdę smaczne i niezwykle ciekawe smakowo. Oczywiście wciąż muszę pamiętać o indeksie glikemicznym, opanowaniu i powstrzymaniu się przed zjedzeniem większej porcji, ale (dobrze przyrządzone) risotto to na prawdę świetny posiłek. Sycący, aromatyczny, pełen smaku. Wczoraj podzieliłam się z Wami dwoma różnymi przepisami na risotto (Weganona i Pana Tasaka), a dzisiaj chciałam Wam przedstawić moje własne, aromatyczne, eksplodujące

Dietolog
Krótka historia risotto 150

Danie, które znamy jako risotto – jedna z wizytówek kuchni włoskiej – pochodzi ze średniowiecza, czyli z czasu gdy na tereny Półwyspu Apenińskiego trafił ryż. Przeczytaj jaka jest historia risotto. Legenda głosi, że sprowadził je Marco Polo , wprost z Chin. Tyle że to nieprawda, ponieważ Chińczycy nie znają tak podawanego ryżu. Przywieźli go ze sobą arabscy kupcy, którzy(...)czasem okazało się, że włoska ziemia doskonale nadaje się do uprawy niektórych odmian tego zboża. Z czasem zaczęło się ono coraz częściej pojawiać na tamtejszych stołach. Za ojczyznę risotto uważany jest Mediolan. To właśnie tam krzyżowały się kulinarne tradycje Włoch i Hiszpanii, ponieważ miasto przez cztery wieki było pod hiszpańskim panowaniem. To właśnie w Księstwie Mediolanu, w którym wcześniej królowała

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 142

DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO Nastała jesień… Zimno… Ciemno… W ogóle trochę do bani… Ale za to jest idealny czas na dynię! To tanie, szeroko dostępne warzywo jest bardzo dobre do różnego rodzaju dań – jako dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią(...)everywhere vegetable is perfect for various dishes – as a side for meat, as a cream soup, it goes well with pasta. I’ve decided to make a risotto with pumpkin and it was a good decision, the final dish is really tasty, perfect as a side to meat, also perfect as a vegetarian dish – whatever you prefer

Martyna Cooks
Dorsz skrei z risotto 125

Dorsz skrei z risotto. Jeśli jeszcze nie jedliście dorsza skrei to bardzo polecam. Pyszny gatunek dzikiego dorsza o delikatnym smaku. Ryba pochodząca z morza arktycznego, a w smaku jak słodkowodna. Po usmażenia bardzo biała i błyszcząca. Idealna do risotto! Odkryłam dorsza skrei kilka lat temu. Skrei można kupić jedynie w lutym. Dorsza smażę panierowanego, polewam zrumienionym masłem i podaję(...)risotto lub ziemniakami. Bardzo często przyrządzam ryby na obiad . Łosoś , śledź czy dorsz to ryby, które najczęściej przyrządzam. Dorsz skrei Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z dorsza 50 g zmielonych migdałów sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła do smażenia killa plasterków cytryny lub limonki Risotto 200 g ryżu, u mnie avorio 1 szalotka

codojedzenia
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 145

zakładana przez żonę mężowi, ale to już moja interpretacja. Życząc mu w myślach, żeby jego zbroję diabli wzięli poszłam do kuchni odreagować. Wiecie co jest dobre na uspokojenie nerwów? Risotto. Wymaga uwagi i cierpliwości. Skupiacie się na obtoczeniu każdego ziarenka w tłuszczu, a porzucacie myśl o przecięciu kabli. Tak więc moje drogie panie! Wkurzył was mąż? Doprowadził do amoku narzeczony(...)Zróbcie risotto. Odreagujecie mieszając, a że wam tyłek urośnie? Dobrze mu tak! I taka mała dygresja, jeśli nie macie głośników w kuchni lub innego sprzętu grającego, to koniecznie zainstalujcie. Gotowanie przy głośnej muzyce jest przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. I nie puszczajcie jakiś smętów o nieszczęśliwej miłości, nie potrzebujemy soli z łez w potrawach. Wracamy do risotto. Risotto nie znosi

ladykitchen
Risotto z dorszem 52

Risotto z dorszem, gotowane na wodzie z bazylią i kaparami z dodatkiem masła, jest oczywiście lekkie, pyszne i kremowe. Risotto to danie z ciemną i mglistą przeszłości, wywodzącą się z biedy. Przede wszystkim jak zapewne wiesz, mój drogi czytelniku ryż pochodzi z Azji. I tak do końca nie wiadomo kto sprowadził go do Europy czy też Włoch. Legendy głoszą(...)może to Arabowie podczas kolonizacji Sycylii sprowadzili ry. Być może hiszpańscy lub bardziej katalońscy władcy Neapolu…tego pewnie się nigdy do końca nie dowiemy. Pewne jest jedno risotto to danie biednych ludzi i mogło powstać około 1500 roku. Z racji tego, jest niewiele wzmianek historycznych o tym, aż do co najmniej 1800 roku. Wcześniej ryż był paszą dla zwierząt

RafalCook
Risotto z krewetkami i groszkiem 49

Polubiliśmy risotto, a z krewetkami to już miłością szczególną;) Tym razem dodałam jeszcze groszku. Wyszło bardzo udane połączenie smaków:)  Polecam również przepisy na inne potrawy z ryżem i kaszą: Risotto z krewetkami Risotto ze szpinakiem   Risotto z borowikami i szałwią Pilaw z kurczakiem Chłopskie kaszotto Pęczotto z grzybami i boczkiem   Pilaw prawie uzbecki  Risotto z krewetkami(...)groszkiem Składniki na 2 porcje: 300g krewetek (najlepiej świeżych, całych) albo 200g krewetek obranych mrożonych 100g ryżu do risotta (arborio, carnaroli) 600ml bulionu warzywnego 1 nieduża szalotka ząbek czosnku 50g groszku (może być mrożony) 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki masła 3 łyżki tartego parmezanu sól pieprz świeży rozmaryn cytryna lub limonka do podania     Krewetki obrać: usunąć głowy

Obiad gotowy
Risotto z Doliny Aosty 59

Risotto z Doliny Aosty, czyli Seupetta de Cogne Risotto z Doliny Aosty, czyli Seupetta de Cogne. Seupetta de Cogne, może sugerować, że jest to zupa, ale jest to rozdaj Risotto, który jest również nazywanym Ryżem z Doliny Aosty. Jest to danie, które poza tym rejonem we Włoszech jest praktycznie nieznane 😉. Risotto z Doliny Aosty jest ubogim i bardzo starym daniem(...)minut 🇮🇹 – Włochy 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem 🐴 – Suchy Chleb dla… Oczywiście potrzebujemy kilku składników Ryż do Risotto – 250 gram Bagietka lub chleb – jedno, dwudniowy, pokrojony w kromki Masło – 60-70 gram Cebula – 3-5 sztuki pokrojone drobno Białe wino wytrawne – 200 ml, a co z robisz z resztą

RafalCook
Czarne Risotto z Chorwacji – Crni Rižoto 85

Czarne Risotto Czarne Risotto, czyli Crni  Rižot z Chorwacji, to obowiązkowa potrawa, zwiedzając ten piękny kraj. Można ją znaleźć niemalże w każdej restauracji od Dubrownika do Rovinj. Jest to dość proste danie, czy też risotto, cały urok polega na użyciu tuszu z kałamarnicy lub montwy. Nero di Seppia, czyli tusz czy atrament, składa się głównie z melaniny, która(...)kilka dni, które kulinarnie spędzimy w tym pięknym kraju. Chyba muszę tam pojechać 😊 👥 – 4 ⏰ – 45 minut 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 250-300 g ryżu do risotto 500 g kalmarów 3-5 ząbków czosnku drobno pokrojonego 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę 100 ml przecieru pomidorowego 200 ml białego wina, butelki są tylko

RafalCook
Risotto parmezanowe z szałwią. Test patelni z PEPCO 88

Risotto dobre na wszystko! Pyszne i proste danie, idealnie sprawdzi się zawsze wtedy kiedy nie mamy siły ani ochoty na skomplikowane gotowanie. Uwielbiam przygotowywać risotto na patelni, zdecydowanie wygodniej je się robi niż w garnku. Podczas przygotowywania risotto parmezanowego z szałwią, testowałam linię PRO LINE marki PETER COOK. Produkty: garnki i patelnie są trwałe, odlewane metodą Die Cast z ciekłego(...)cenach. Patelnia 28 cm = 60 zł, patelnia 24 cm = 50 zł i garnek = 60 zł. Produkty dostępne są w PEPCO.             PRZEPIS NA PARMEZANOWE RISOTTO Z SZAŁWIĄ   składniki :   na risotto: - 1/4 kostki masła - garść świeżej szałwii - 200 g ryżu do risotto - 200 g pieczarek - bulion - mleko/ śmietanka - świeżo zmielony pieprz - 2 ząbki czosnku

SMYKWKUCHNI
Risotto z krewetkami 109

Risotto zawsze wydawało mi się dość skomplikowane w przygotowaniu. Bo trzeba mieszać, dolewać bulionu, znowu mieszać, znów dolewać, mieszać... W praktyce jednak okazało się, że jest łatwe w przygotowaniu i pasują do niego rożne składniki, które decydują o smaku: grzyby, kurczak, groszek, dynia, szpinak, owoce morza. Risotto z krewetkami szczególnie wyróżnia się smakiem i jest na tyle wykwintne, że można(...)przygotować go na uroczystą kolację (nie tylko we dwoje;) Polecam również przepisy na inne potrawy z ryżem i kaszą: Risotto ze szpinakiem   Risotto z borowikami i szałwią Pilaw z kurczakiem Chłopskie kaszotto Pęczotto z grzybami i boczkiem   Pilaw prawie uzbecki    Risotto z krewetkami Składniki na 2 porcje: 300g krewetek (najlepiej świeżych, całych) albo 200g krewetek obranych

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania