zapach suszonych borowików i koncentratu z grzybów leśnych to musze przyznać, że nabrałam ogromnej ochoty na danie, które wyeksponowałoby ten niezwykły aromat. Zdecydowałam się na klasyczne włoskie danie, czyli risotto. Do borowików dodałam brązowe pieczarki, tymianek, a całość wykończyłam Grana Padano... ambrozja! I fantastyczna propozycja na świąteczny lub wigilijny stół, jeśli lubicie nieco zaszaleć i urozmaicić klasykę. 😊 Risotto(...)ekologicznej kostki rosołowej) ok. 60-80ml białego wytrawnego wina lub wermutu 1 cebula 1 ząbek czosnku 250g brązowych pieczarek ok. 50g suszonych borowików Devaldano 250g ryżu do risotto (arborio, ja użyłam jaśminowego) 5-6 łyżek masła 2 łyżeczki koncentratu grzybowego Devaldano (opcjonalnie) ok. 50-80g Grana Padano lub Parmezanu pęczek świeżego tymianku Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy
Cooking MonsterLubicie risotto? Ja tak. Za jego kremową konsystencję, smak, który można mu nadać wedle uznania lub nastroju, za szybkość przygotowania i prostotę. Powstaje z kilku tak naprawdę prostych składników. Ważne, aby każdy z nich był świeży i dobrej jakości. Dzisiejsze danie to uczta smaków. Do swojego risotto dodałam grzyby, ale w niecodziennej wersji. To risotto z truflami. Oprócz moich ulubionych(...)nawet jako czekoladowy, orzechowy. Wykorzystaną do dania truflę przywiozłam sobie z Hiszpanii i sporo czasu upłynęło, zanim zdecydowałam, do czego wykorzystam tego drogocennego grzybka. A jak przygotować takie risotto z truflami? Składniki 150 g ryżu do risotto (arborio) 100 g śmietanki kremówki 30% oliwa z oliwek 150 g świeżych kurek tymianek suszony gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 czarne trufle
Raj dla PodniebieniaRisotto ze szparagami Rozpoczął się sezon na szparagi, więc śpieszmy się, aby w pełni nasycić się tym wspaniałym warzywem. Dziś u mnie na obiadek moje ulubione risotto z zielonymi szparagami. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania risotta ze szparagami (na 3 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów, 300g ryżu arborio, 1 niezbyt duża cebula(...)łyżka masła, 750 ml bulionu, ½ szklanki białego wytrawnego wina, sól i pieprz do smaku, tarty parmezen. Sposób przygotowania risotta ze szparagami: Szparagi myję, łamię oddzielając zdrewniałą część (szparag sam najlepiej „wie” gdzie powinien się złamać ;)) i blanszuję wrzucając je do wrzącej osolonej wody na 2 -3 minuty. Obieram i siekam cebulę
Gotuj Się Kto Możewykorzystaniem ogródkowych owoców. Co jeszcze? Razem z Greczynką produkującą miody i włoską fotografką uwieczniłyśmy na cudownych zdjęciach naszą pracę nad przepisem na tradycyjne risotto, urozmaicone w oszołamiający w smaku grecki miód. ENGLISH VERSION BELOW. Nim przedstawię przepis chciałam wspomnieć co nieco o włoskim risotto. Jest kilka małych kruczków bez których(...)poziom cukrów nie jest zbyt słodki. Smak jest drewniany i przypomina karmel. Ma kremową konsystencję, wyjątkowy kolor, wyjątkowy aromat i delikatny smak, co czyni go idealnym dopasowaniem do naszego risotto! Ponadto grecki sosnowy miód wykazuje duże właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Możesz przeczytać wszystko o jego wartości odżywczej " tutaj " Jedna porcja zawiera 588 kcal. Smacznego! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ What happens when
Gawron w rosoleRisotto – proste i szybkie danie na obiad, czy też kolację. Stworzyłam przepis na niezwykle kolorowe risotto z warzywami, które komponują się w bardzo ciekawy smak. Dzięki odpowiednim przyprawom całość mimo, że niepozorna stanie się uwielbianym daniem! // Składniki: 1 kubek (200 ml) ryżu – u mnie brązowy 500 ml wody (do ugotowania ryżu) przyprawy do ugotowania ryżu: suszona włoszczyzna, sól
Via GustoRisotto z groszkiem cukrowym może być zarówno osobnym daniem, jak i dodatkiem do mięs. Przygotowałam go na obiad do pracy do pieczonej piersi kurczaka. Jest lekkie, nieprzesadzone przyprawami i chrupkie, przez to, że groszek ugotowałam al dente. Każdy fan lekkich dań powinien go spróbować! Zobacz też: Klasyczne risotto Przepis na risotto z groszkiem cukrowym Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas(...)gotowania: 30 minut Składniki 250 g ryżu do risotto 600 ml bulionu garść groszku cukrowego średnia cebula ząbek czosnku 2 łyżki twardego, długodojrzewającego sera łyżka soku z cytryny łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz do smaku natka pietruszki do ozdoby Przepis 1 W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy groszek, gotujemy około 7-10 minut, aż będzie miękki
Kuchnia Bazyliikolejny p rzepis został zaczerpnięty ze strony masterchef.tvn.pl, ale tym razem pojawił się on w obecnej edycji programu. Dlaczego risotto? Zapytałam męża co chce zjeść na obiad, a on palnął: Risotto! Stwierdziłam czemu nie, nigdy nie robiłam. W zasadzie już wcześniej o tym myślałam. Kiedy później wzięłam się za nie w kuchni mąż z niedowierzaniem patrzy i mówi(...)tutaj gotujesz risotto??? Mówię, że tak przecież chciał na obiad, a on dalej z wielkimi oczami, że żartował przecież. Powiedziałam, że nie ma żartów. Chciał risotto i będzie risotto. Bo co....? Ja nie zrobię? :) Składniki na risotto z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami (około 3 - 4 porcje): dwie torebki ryżu parboiled (szukałam arborio na marne, ale ten dał radę) parmezan
Karola gotujenawet ufo gigant, który miał z 30 centymetrów średnicy kapelusza i ważył ponad pół kilo! Tylko co zrobić z taką niespodziewaną klęską urodzaju? Pierwsze przyszło mi na myśl risotto, w końcu to absolutny klasyk. Był jeszcze quiche z dodatkiem gruyera i szalotki, a reszta skończyła pokrojona w cienkie plasterki i wysuszona w piekarniku (wymagania- 50 stopni, termoobieg, uchylony piekarnik, cierpliwość(...)umiejętność ignorowania woni mokrej skarpety unoszącej się w całym domu). Będą na bigosy i inne zimowe dania. A póki grzyby są świeże, podjedzmy rozgrzewające risotto. Przepis to wypadkowa ilości grzybów i paru przepisów, z których kiedyś korzystałam (linki na dole dla ciekawych). RISOTTO ZE ŚWIEŻYMI GRZYBAMI 1 litr rosołu (z dwóch kostek grzybowych) 200g parmezanu 1/2 kg grzybów
les mirabellesnadzieję, że Wam smakowało! Już w przyszły wtorek, 17 listopada zamienimy bistro w najlepszą pierogarnie pod słońcem! Wracamy do przepisów, dzisiaj podczas jeżdżenia po mieście naszła mnie ochota na risotto, ale jakieś inne, tak więc w pogoni za fantazją połączyłem; ryż arborio, białe wino, cukinię, gruszkę, czerwone wino, prażony sezam i wyszło coś niemożliwie pysznego. No po prostu bomba, chrupiąca(...)cukinia, smakowity sezam słodko-kwaśna gruszka a do tego wszystkiego risotto. No petarda Moi Kochani! Do przygotowania naszego risotta potrzeba nam: około 200g ryżu arborio 2 łyżki masła 1 lampka białego wina sok z 1/4 cytryny 2 średnie cukinie garść sezamu 2 ząbki czosnku około 1,5 litra wody sól, pieprz, estragon Do przygotowania gruszek : 2 gruszki 1 łyżeczka
Kuba Gotujeesto no me gusta". Uwielbiam język hiszpański i nie mogę doczekać się, kiedy wkrótce zacznę zajęcia z moją ukochaną Gosią. Ruszamy już od 15.09. A dzisiaj chciałabym Wam zaproponować risotto z kurkami. Wszelkie potrawy z ryżu jadam z rozkoszą, kurki również uwielbiam, więc ta potrawa nie mogła się nie udać. Kurki nadają wyrazistego smaku, risotto jest niezwykle kremowe, lecz niestety(...)tego dania. Zapraszam do wypróbowania! Z przepisu wychodzą 3 porcje. Składniki: - 500ml bulionu warzywnego (u mnie woda z łyżką domowej bulionetki warzywnej) - 200g kurek - 150g ryżu Arborio (ryżu do risotto) - 125ml wytrawnego białego wina - 2 cebule - 2 łyżki oleju kokosowego - ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan do posypania Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy
Be Fit Be Strongprzygotowania risotto należy użyć ryżu arborio o zaokrąglonych ziarnach, carnaroli, originario lub vialone nano. Najczę ś ciej kupowany w Polsce r yż długoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, żeby nie zmyć z jego powierzchni skrobi - jest ona potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino(...)potem gor ą cy bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Groszek cukrowy i bób do przygotowywania naszego risotto należy ugotować osobno. Osobiście jestem zdania, że najwygodniej risotto robi się w woku, choć purystom kulinarnym połączenie włoskiego risotto i azjatyckiego woka może wydać się nieco dziwaczne ;) Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu
W SMAKRisotto z tuńczykiem wyszło niebanalnie, ryż doprawiony był idealnie. Warzywa, wino, ser to składniki podstawowe, ale moje danie było dopiero gotowe, gdy tuńczyka i kiełki dodałam, bo dzięki temu zamierzony, ciekawy smak uzyskałam. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym (185 g), 1 duża cebula, 4-6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, 1 marchew, 50 g pora, 1 łyżka posiekanego drobno(...)łącząc składniki. Na sam koniec dodajemy starty ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Przykrywamy na kilka chwil pokrywą, żeby ryż zmiękł, a smaki się zmieszały. Risotto podajemy z kiełkami brokułów. Rada: Risotto lubi, żeby mieć nad nim kontrolę. Trzeba często go mieszać i dolewać bulion. Ryż powinien mieć grube, owalne ziarenka, najlepszy jest arborio, typowy
Moniki SmakołykiUwielbiam risotto za jego jedwabistą delikatną konsystencję oraz walory smakowe. Risotto można łączyć z najróżniejszymi składnikami a więc można przy nim puścić w kuchni wodze fantazji i poeksperymentować bez wahania. Moje dzisiejsze risotto skomponowałam z krewetkami królewskimi, cukinią i pomidorkami koktajlowymi, które nadają potrawie kolorowego wyrazu i oczywiście wzbogacają jej smak. Całość podlana białym wytrawnym winem, które(...)moim zdaniem nadaje charakteru całej potrawie. Risotto z krewetkami i cukinią Składniki: 1/2 szklanki ryżu do risotta, 1 kieliszek białego wina, 2 szt średnie cebule, 2 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii, 20 szt krewetek królewskie, 1,5 litra bulionu drobiowego, olej do smażenia, Sól, pieprz Przepis krok po kroku Krok 1 Cebulę kroimy w kostkę
W kuchennej krainieGłówne zasady przygotowania każdego risotto są takie same - najlepiej użyć ryżu arborio o zaokrąglonych ziarnach, ale nadadzą się też carnaroli, originario i vialone nano. Ryż długoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, aby nie zmyć z jego powierzchni skrobii, która jest potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo(...)ryż powinien być twardy już tylko w środku), dodać pokrojone na mniejsze kawałki strąki groszku cukrowego oraz pokrojoną w krótkie paski szynkę parmeńską. Doprawić odrobiną chilli, dzięki któremu nasze risotto nabierze lekko szafranowego koloru. Gotować jeszcze ok. 10 minut, dolewając bulion, gdy risotto będzie robić się zbyt suche. Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. Danie jest gotowe
W SMAKOglądając mnóstwo programów kulinarnych ciągle gdzieś się przewijało danie risotto zastanawiał mnie smak tego dania. Od dawna się to tego przymierzałam ale zawsze jakieś inne danie wypychało risotto na dalszy plan. Aż w końcu się zmobilizowałam i je sama wykonałam. Pierwsze było zupełnie klasyczne tylko z parmezanem. Byłam tym zachwycona jak tak proste danie może być tak smaczne. Procedura(...)robienia jest niezmienna przez lata i również ja się jej trzymam. Dziś pokaże wam jak zrobić klasyczne risotto ze szparagami oraz musem szparagowym. Jest pyszne nawet mój "m" był zachwycony. SKŁADNIKI: na 4 osoby 500 g szparagów świeżych 1 l wody 3 łyżki masła 1 szalotka drobno posiekana (może być też cebula) 300 g ryżu do risotto
Basia w kuchni