risotto - 2458 przepisów (strona:25/164)

Risotto z groszkiem cukrowym 179

Risotto z groszkiem cukrowym może być zarówno osobnym daniem, jak i dodatkiem do mięs. Przygotowałam go na obiad do pracy do pieczonej piersi kurczaka. Jest lekkie, nieprzesadzone przyprawami i chrupkie, przez to, że groszek ugotowałam al dente. Każdy fan lekkich dań powinien go spróbować! Zobacz też: Klasyczne risotto Przepis na risotto z groszkiem cukrowym Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas(...)gotowania: 30 minut Składniki 250 g ryżu do risotto 600 ml bulionu garść groszku cukrowego średnia cebula ząbek czosnku 2 łyżki twardego, długodojrzewającego sera łyżka soku z cytryny łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz do smaku natka pietruszki do ozdoby Przepis 1 W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy groszek, gotujemy około 7-10 minut, aż będzie miękki

Kuchnia Bazylii
Risotto z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami 145

kolejny p rzepis został zaczerpnięty ze strony masterchef.tvn.pl, ale tym razem pojawił się on w obecnej edycji programu. Dlaczego risotto? Zapytałam męża co chce zjeść na obiad, a on palnął: Risotto! Stwierdziłam czemu nie, nigdy nie robiłam. W zasadzie już wcześniej o tym myślałam. Kiedy później wzięłam się za nie w kuchni mąż z niedowierzaniem patrzy i mówi(...)tutaj gotujesz risotto??? Mówię, że tak przecież chciał na obiad, a on dalej z wielkimi oczami, że żartował przecież. Powiedziałam, że nie ma żartów. Chciał risotto i będzie risotto. Bo co....? Ja nie zrobię? :) Składniki na risotto z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami (około 3 - 4 porcje): dwie torebki ryżu parboiled (szukałam arborio na marne, ale ten dał radę) parmezan

Karola gotuje
Grzybobranie 134

nawet ufo gigant, który miał z 30 centymetrów średnicy kapelusza i ważył ponad pół kilo! Tylko co zrobić z taką niespodziewaną klęską urodzaju? Pierwsze przyszło mi na myśl risotto, w końcu to absolutny klasyk. Był jeszcze quiche z dodatkiem gruyera i szalotki, a reszta skończyła pokrojona w cienkie plasterki i wysuszona w piekarniku (wymagania- 50 stopni, termoobieg, uchylony piekarnik, cierpliwość(...)umiejętność ignorowania woni mokrej skarpety unoszącej się w całym domu). Będą na bigosy i inne zimowe dania.  A póki grzyby są świeże, podjedzmy rozgrzewające risotto. Przepis to wypadkowa ilości grzybów i paru przepisów, z których kiedyś korzystałam (linki na dole dla ciekawych).   RISOTTO ZE ŚWIEŻYMI GRZYBAMI 1 litr rosołu (z dwóch kostek grzybowych) 200g parmezanu 1/2 kg grzybów

les mirabelles
Risotto z cukinią i gruszką w czerwonym winie 104

nadzieję, że Wam smakowało! Już w przyszły wtorek, 17 listopada zamienimy bistro w najlepszą pierogarnie pod słońcem! Wracamy do przepisów, dzisiaj podczas jeżdżenia po mieście naszła mnie ochota na risotto, ale jakieś inne, tak więc w pogoni za fantazją połączyłem; ryż arborio, białe wino, cukinię, gruszkę, czerwone wino, prażony sezam i wyszło coś niemożliwie pysznego. No po prostu bomba, chrupiąca(...)cukinia, smakowity sezam słodko-kwaśna gruszka a do tego wszystkiego risotto. No petarda Moi Kochani! Do przygotowania naszego risotta potrzeba nam: około 200g ryżu arborio  2 łyżki masła 1 lampka białego wina sok z 1/4 cytryny 2 średnie cukinie garść sezamu 2 ząbki czosnku około 1,5 litra wody sól, pieprz, estragon Do przygotowania gruszek : 2 gruszki 1 łyżeczka

Kuba Gotuje
Niskokaloryczne risotto kurkowe (wegańskie) 196

esto no me gusta". Uwielbiam język hiszpański i nie mogę doczekać się, kiedy wkrótce zacznę zajęcia z moją ukochaną Gosią. Ruszamy już od 15.09. A dzisiaj chciałabym Wam zaproponować risotto z kurkami. Wszelkie potrawy z ryżu jadam z rozkoszą, kurki również uwielbiam, więc ta potrawa nie mogła się nie udać. Kurki nadają wyrazistego smaku, risotto jest niezwykle kremowe, lecz niestety(...)tego dania. Zapraszam do wypróbowania! Z przepisu wychodzą 3 porcje. Składniki: - 500ml bulionu warzywnego (u mnie woda z łyżką domowej bulionetki warzywnej) - 200g kurek - 150g ryżu Arborio (ryżu do risotto) - 125ml wytrawnego białego wina - 2 cebule - 2 łyżki oleju kokosowego - ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan do posypania Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy

Be Fit Be Strong
Szafranowe risotto z bobem, groszkiem i szynką 250

przygotowania risotto należy użyć ryżu arborio o zaokrąglonych ziarnach, carnaroli, originario lub vialone nano. Najczę ś ciej kupowany w Polsce r yż długoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, żeby nie zmyć z jego powierzchni skrobi - jest ona potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino(...)potem gor ą cy bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Groszek cukrowy i bób do przygotowywania naszego risotto należy ugotować osobno. Osobiście jestem zdania,  że najwygodniej risotto robi się w woku, choć purystom kulinarnym połączenie włoskiego risotto i azjatyckiego woka może wydać się nieco dziwaczne ;) Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu

W SMAK
Risotto z tuńczykiem 176

Risotto z tuńczykiem wyszło niebanalnie, ryż doprawiony był idealnie. Warzywa, wino, ser to składniki podstawowe, ale moje danie było dopiero gotowe, gdy tuńczyka i kiełki dodałam, bo dzięki temu zamierzony, ciekawy smak uzyskałam. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym (185 g), 1 duża cebula, 4-6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, 1 marchew, 50 g pora, 1 łyżka posiekanego drobno(...)łącząc składniki. Na sam koniec dodajemy starty ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Przykrywamy na kilka chwil pokrywą, żeby ryż zmiękł, a smaki się zmieszały. Risotto podajemy z kiełkami brokułów.   Rada: Risotto lubi, żeby mieć nad nim kontrolę. Trzeba często go mieszać i dolewać bulion. Ryż powinien mieć grube, owalne ziarenka, najlepszy jest arborio, typowy

Moniki Smakołyki
Risotto z krewetkami i cukinią 129

Uwielbiam risotto za jego jedwabistą delikatną konsystencję oraz walory smakowe. Risotto można łączyć z najróżniejszymi składnikami a więc można przy nim puścić w kuchni wodze fantazji i poeksperymentować bez wahania. Moje dzisiejsze risotto skomponowałam z  krewetkami królewskimi, cukinią i pomidorkami koktajlowymi, które nadają  potrawie kolorowego wyrazu i oczywiście wzbogacają jej smak.  Całość podlana białym wytrawnym winem, które(...)moim zdaniem nadaje charakteru całej potrawie. Risotto  z krewetkami i cukinią  Składniki: 1/2 szklanki ryżu do risotta, 1 kieliszek białego wina, 2 szt średnie cebule, 2 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii, 20 szt krewetek królewskie, 1,5 litra bulionu drobiowego, olej do smażenia, Sól, pieprz   Przepis krok po kroku Krok 1  Cebulę kroimy w kostkę

W kuchennej krainie
Risotto z groszkiem cukrowym i szynką parmeńską 156

Główne zasady przygotowania każdego risotto są takie same - najlepiej użyć ryżu arborio o zaokrąglonych ziarnach, ale nadadzą się też carnaroli, originario i vialone nano. Ryż długoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, aby nie zmyć z jego powierzchni skrobii, która jest potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo(...)ryż powinien być twardy już tylko w środku), dodać pokrojone na mniejsze kawałki strąki groszku cukrowego oraz pokrojoną w krótkie paski szynkę parmeńską. Doprawić odrobiną chilli, dzięki któremu nasze risotto nabierze lekko szafranowego koloru. Gotować jeszcze ok. 10 minut, dolewając bulion, gdy risotto będzie robić się zbyt suche. Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. Danie jest gotowe

W SMAK
Risotto ze szparagami 160

Oglądając mnóstwo programów kulinarnych  ciągle gdzieś się przewijało danie risotto zastanawiał mnie smak tego dania. Od dawna się to tego przymierzałam ale zawsze jakieś inne danie wypychało risotto na dalszy plan. Aż w końcu się zmobilizowałam i je sama wykonałam. Pierwsze było zupełnie klasyczne tylko z parmezanem. Byłam tym zachwycona jak tak proste danie może być tak smaczne. Procedura(...)robienia jest niezmienna przez lata i również ja się jej trzymam. Dziś pokaże wam jak zrobić klasyczne risotto ze szparagami oraz musem szparagowym. Jest pyszne nawet mój "m" był zachwycony. SKŁADNIKI: na 4 osoby 500 g szparagów świeżych 1 l wody  3 łyżki masła  1 szalotka drobno posiekana (może być też cebula) 300 g ryżu do risotto

Basia w kuchni
Risotto z grzybami i dynią 156

Najlepsze smaki jesieni razem na talerzu - czyli moja propozycja na kremowe risotto  z dynią i grzybami. Gorąco polecam ...  SKŁADNIKI  600g obranej dyni bez pestek 300g ryżu arborio 350g grzybów leśnych  (u mnie mrożone, mogą być też suszone) 750ml bulionu warzywnego 150ml białego wina wytrawnego 2 szalotki  2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 2 gałązki rozmarynu(...)wchłonie bulion. Cały czas delikatnie mieszając, dodajemy kolejne porcje bulionu- za każdym razem wlewamy  następną dopiero, gdy ryż "wypije"  porcję bulionu. Kiedy ryż zrobi się miękki doprawiamy risotto solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła i mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Risotto z grzybami i cydrem jabłkowym 52

Dziś szybki i lekki obiad. Risotto z cydrem. Dodałam do niego suszonych grzybów, które są odpowiedzialne za cały głęboki aromat. Danie można wykorzystać także na specjalna okazję, gdyż jego smaki pasują do wykwintnego obiadu. Ale nie widzę także przeciwwskazań do tego, aby móc cieszyć nim podniebienie w zwyczajny dzień. Grzyby warto przygotować wcześniej, aby namoczyły się i wytworzyły aromat wodzie(...)którą będziemy podlewać risotto. Cieszcie tym daniem swoje podniebienia! Składniki 300 g ryżu arborio 150 g suszonych grzybów namoczonych w 500 ml wody i lekko w niej podgotowanych 2 ząbki czosnku 250 ml cydru jabłkowego sól i pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej 2-3 łyżki oliwy z oliwek parmezan 100-150 ml śmietanki kremówki 30%   Wykonanie

Raj dla Podniebienia
Risotto ze szparagami 71

Bardzo proste do zrobienia risotto, a zachwyca smakiem! Dla każdego fana szparagów oraz kuchni wege. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (2 porcje): 160 g. ryżu arborio 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 50 ml. białego(...)jego część. Wymieszaj i znowu zaczekaj aż zostanie wchłonięty. Wlej resztę bulionu, wrzuć szparagi (ładniejsze końcówki szparagów, tzw. główki pozostaw do dekoracji), skórkę i sok z cytryny. Dopraw teraz risotto solą i pieprzem. Wymieszaj i duś jeszcze chwilkę, a gdy ryż wchłonie trochę wywaru, ale risotto będzie jeszcze mocno płynne, dodaj ostatnie 2 łyżeczki zimnego masła oraz 3 łyżki parmezanu

Delicious Place
Risotto z grzybami i cydrem jabłkowym 52

Dziś szybki i lekki obiad. Risotto z cydrem. Dodałam do niego suszonych grzybów, które są odpowiedzialne za cały głęboki aromat. Danie można wykorzystać także na specjalna okazję, gdyż jego smaki pasują do wykwintnego obiadu. Ale nie widzę także przeciwwskazań do tego, aby móc cieszyć nim podniebienie w zwyczajny dzień. Grzyby warto przygotować wcześniej, aby namoczyły się i wytworzyły aromat wodzie(...)którą będziemy podlewać risotto. Cieszcie tym daniem swoje podniebienia! Składniki 300 g ryżu arborio 150 g suszonych grzybów namoczonych w 500 ml wody i lekko w niej podgotowanych 2 ząbki czosnku 250 ml cydru jabłkowego sól i pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej 2-3 łyżki oliwy z oliwek parmezan 100-150 ml śmietanki kremówki 30%   Wykonanie

Raj dla Podniebienia
Pomidorowe risotto z krewetkami. Pachnące morzem i pyszne. PRZEPIS 72

Wystarczy kilka składników, aby przygotować pachnące morzem i pomidorami risotto z krewetkami. Prosto i pysznie. Przepis na risotto z krewetkami Składniki: 200 gramów ryżu krótkoziarnistego do risotto, 200 gramów surowych krewetek – użyliśmy w pancerzykach, mają dużo więcej smaku. Nadadzą się jednak również krewetki już obrane. 1 cebula, 2 ząbki czosnku, pół szklanki białego wytrawnego wina, natka pietruszki, około(...)litra gorącego bulionu warzywnego lub wody, pół puszki krojonych pomidorów w zalewie, oliwa, sól, pieprz. Jak zrobić risotto z krewetkami? Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodaj również posiekany czosnek. Wsyp ryż, wymieszaj, aby pokrył się oliwą. Wlej wino, gotuj, aż niemal całe zostanie wchłonięte przez ryż. Gotuj dalej, stopniowo wlewając bulion

Kulinarna Polska