risotto - 2555 przepisów (strona:33/171)

Risotto z warzywami i całymi pieczarkami 243

Risotto to ryż na patelni podsmażony, w winie, a następnie w bulionie uduszony. Risotto ma różne dodatki, a dzięki śmietance jest kremowy i gładki. Risotto każdy może ugotować, a potem się nim rozsmakować.  Składniki: 300 g jak najmniejszych pieczarek, 120 g białego ryżu, 1 biała cebula, 150 g cukinii, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina(...)tych co nie muszą liczyć kalorii, na sam koniec dolewamy śmietanki i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Dzięki śmietance całość nabierze delikatnego kremowego smaku. Bez śmietanki równie dobrze smakuje. Risotto przed podaniem posypujemy koperkiem, dodajemy tymianek i można dla kontrastu dodać np. pomidorki koktajlowe. Rada: pamiętaj bulion dodajemy stopniowo !!!  G eneralna reguła brzmi: bulionu powinno być trzy razy więcej (objętościowo

Moniki Smakołyki
Wiosennie optymistyczne risotto z groszkiem i pesto 226

Wróciłam do żywych!  O nie, nie jestem wcale zdrowa ale trochę zdrowsza owszem :)  Najważniejsze, że dzieciaki wydobrzały! Obiecałam Wam zieloniutkie, wiosenne risotto i oto jest :) Inspiracją do jego zrobienia okazała się marcowa KUCHNIA.  Jest w niej cały dział dotyczący rożnych odsłon risotta w tym takiego zieloniutkiego właśnie. Z rożnych względów dzisiaj moja wersja tejże potrawy. Wiosennie optymistyczne(...)risotto z groszkiem i pesto risotto z groszkiem: 1 cebula, drobno posiekana oliwa do smażenia sól, pieprz 300 g ryżu np arboraio 50 ml białego wina 750 ml bulionu warzywnego 150 g zielonego, mrożonego lub świeżego, groszku łyżka masła 25 g startego, długo dojrzewającego sera pesto: listki z jednego pęczka bazylii garść migdałów spora garść startego sera długo dojrzewającego ząbek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Risotto z warzywami, szynką i serem pleśniowym 163

resztki z obiadu" ;)) Nie każdy następnego dnia jest fanem "odgrzewanych kotletów" i czasem po prostu nie mamy ochoty na identyczny obiad z dnia poprzedniego. Przedstawię więc propozycję na "podrasowanie" risotta, które zostało mi z dnia poprzedniego :) Przepis na moje risotto poniżej: http://smacznieinatemat.blogspot.com/2015/02/risotto-z-warzywami-i-z-kuczakiem.html   SKŁADNIKI: Risotto z warzywami około 5 plastrów szynki drobiowej Ser pleśniowy typu lazur Kilka małych(...)pomidorków Natka pietruszki KROK 1: Szynkę oraz ser pleśniowy pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na pół KROK 2: Do risotta dodać szynkę, podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce Do gorącego risotta dodać ser pleśniowy, wymieszać Ułożyć pomidorki, posypać pietruszką SMACZNEGO

smacznieinatemat
Risotto z brązowymi pieczarkami i kozim serem 191

przygotowania risotto najlepiej użyć ryżu arborio o zaokrąglonych ziarnach. Może być to też carnaroli, originario lub vialone nano. Ryż długoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem - zmylibyśmy wtedy skrobię z jego zewnętrznej warstwy, a jest ona potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem bulion(...)białych i mają intensywniejszy smak. Jeśli nie znajdziecie ich w sklepie, kupcie zwykłe - też powinny się sprawdzić. Metodą prób i błędów sami musicie sprawdzić, w jakim garnku najlepiej przygotować risotto. Ja robię to w woku. Ryż arborio Składniki (dla dwóch osób): 2 łyżki masła odrobina oliwy z oliwek 1 szklanka ryżu (ok. 300 g) 1 średniej wielkości cebula małe opakowanie

W SMAK
Risotto z kiełbasą i papryką 150

Risotto to ekspresowy obiad, szybko się go przygotowuje i jest bardzo sycące. Dzisiaj zapraszam na kolorowe, pełne smaku i aromatu risotto z papryką oraz kiełbasą. Tajemnicą smacznego risotto jest przygotowanie ryżu, doskonale smakuje jeżeli przesmażymy go na masełku do uzyskania perłowego koloru i zalanie ulubionym bulionem na którym ugotujemy ryż.   Risotto z kiełbasą i papryką  SKŁADNIKI(...)ryżu risotto 500 ml bulionu warzywnego 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 cebula biała 200 g kiełbasy podwawelskiej olej szczypiorek sól pieprz 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiamy masło dodajemy ryż i przesmażamy, aż ryż będzie perłowy wówczas zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego i gotujemy ryż do całkowitego odparowania bulionu. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, papryki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kremowe risotto z szynką i pieczarkami 302

Dziś na blogu risotto na winie, czyli z tym co się nawinie pod rękę. Myślę, że risotto to dobry pomysł na szybki obiad. U mnie akurat w lodówce były pieczarki i szynka, nie było niestety wina ( risotto bardzo lubi białe wytrawne wino), ale i tak uważam, że wyszło pyszne. Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, ponieważ każdy ryż chłonie płyn inaczej(...)Sami musicie sprawdzić ile Wasz ryż będzie go potrzebował, dlatego najlepiej wlewać bulion partiami.  Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 100 g  szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek  bulionu

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z kurczakiem i warzywami 102

Risotto z kurczakiem i warzywami to super pomysł na pyszne danie z ryżem. Przepis na domowe risotto z kurczakiem i warzywami jest niesamowicie prosty i wart wypróbowania. Artykuł Risotto z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Krwawe Risotto 99

Krwawe Risotto oczywiście nie chodzi o prawdziwą — krew — mój drogi czytelniku — podglądaczu, tylko kolor, który jak się domyślasz, pochodzi z buraka. Chef Stanisław, jest moją inspiracją w tym daniu, które próbowałem odtworzyć, podrobić :), ale oczywiście ciężko jest podrobić danie, które Chef Stanisław pokazała. Krwawe Risotto Oryginalne danie możesz mój drogi czytelniku — podglądaczu, zobaczyć oczywiście tutaj , na Instagramie, Chefa Stanisława(...)trzecie pokrój grzyby w paski, rozgrzej nieprzywierającą patelnię, rozpuść masło, wrzuć grzyby, dopraw Solą Borowikową i dość mocno podsmaż. Po czwarte to mój drogi czytelniku – podglądaczu trzeba zrobić risotto, czyli – rozpuść masło, wrzuć cebulę, czosnek podsmaż, dodaj ryż podsmaż, wlej wino, odparuj, wlej bulion grzybowy, mieszaj, odparuj, wlewaj bulion partiami, aż ryż będzie niemalże miękkie. Po piąte dodaj

RafalCook
Orzotto al pomodoro 93

pomidorowe. Orzotto al pomodoro Zadziwicie zapewne swoich znajomych i rodzinę tym niezwykle pożywnym talerzem pełnym prozdrowotnych właściwości odżywczych. Orzotto al pomodoro lub inaczej, kaszotto pomidorowe, to świetna alternatywa dla risotto. Podmienimy tutaj ryż na kaszę pęczak. Właściwości prozdrowotne pęczaku powinny docenić przede wszystkim osoby cierpiące na wysoki poziom cholesterolu i problemy z zaparciami. Pęczak to dobre żródło witamin grupy(...)mieszajcie od czasu do czasu drewnianą łyżą . Wlejcie salsę pomidorową - ile chcecie, ale nie za dużo, około 200 ml. Mieszajcie i od czasu do czasu, tak jak w risotto, dolewajcie po trochu bulionu warzywnego. Mieszajcie do chwili, aż pęczak zacznie pęcznieć. Dodajcie siekanych pomidorów, groszku mrożonego, nawet kawałków gotowanej marchewki i mieszając gotujcie jeszcze 10 minut. W razie czego podlewajcie

Z Kuchni Do Kuchni
Risotto ze szparagami i bobem 90

Risotto to zawsze dobry pomysł na obiad – niewiele przy nim roboty, zawsze pyszne i niezastąpione. To risotto ze szparagami i bobem to sezonowe, zielone cudo – spróbujcie koniecznie! Risotto ze szparagami i bobem Ilośc porcji: 2 Rodzaj: wegetariańskie, bez glutenu Czas przygotowanie: 45- 60  … Artykuł Risotto ze szparagami i bobem pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Risotto z porem i cukinią 106

Risotto to jedno z moich ulubionych obiadów – zmieniam tylko składniki w zalesności od sezonu, bazując wciąż na tej samej technice. Kremowe, z lekko al dente ugotowanym ryżem (ważne!), cudownie pasujące do lampki wina. To risotto z porem i cukinią będzie idealne na kolację. Risotto  … Artykuł Risotto z porem i cukinią pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż) 103

Gdyby mi ktoś powiedział, że z selera można przygotować risotto (bez dodatku ryżu), i że będzie on pyszne i sycące – nie uwierzyłabym 🙂 Selera niezbyt lubię i sama myśl o ryżu z selera, sprawiała iż od razu czułam ten intensywny i charakterystyczny smak, na który po prostu nie miałam ochoty. Ale ponieważ interesuje się tematyką kulinarną i wiele razy słyszałam(...)dodatków), jako danie główne. Przede wszystkim dlatego, że zaskoczył mnie smak, jaki powstał już po dodaniu podstawowych składników 🙂 Ale w najbliższej przyszłości zaprezentuje inne ciekawe dania z Selerottem 🙂 Składniki risotto z selera: (1 porcja) 1 średni seler (ok. 500 g) – po obraniu ok 400 g 1 łyżka masła klarowanego mała szczypta soli 80 g bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam domowego

Moja Delicja
Risotto na zielono z złocistymi boczniakami 168

Risotto to moje danie z ryżu ulubione i zawsze jest inaczej zrobione.  Przepis zawsze podczas przygotowania powstaje i jak się do niego dobrych składników dodaje, to końcowy efekt zaskakuje i całej rodzinie smakuje.  Tym razem gotowej pasty z zielonym groszkiem i koperkiem Wawrzyniec dodałam i dzięki temu oryginalny smak uzyskałam. Risotto wszyło kremowe, w smaku wyjątkowe, a złote(...)boczniaki idealnie tu pasowały i dobrze do ryżu z warzywami się wkomponowały. Składniki: 200 g ryżu arborio (na risotto), 5 łyżek oleju rzepakowego rozmaryn, oregano, bazylia KUJAWSKI, 1 cebula biała, 1 łyżeczka marynowanego pieprzy zielonego, 1 łyżka kapary, 1 l bulionu warzywnego, 200 g młodej cukinii, 70 g pasty warzywnej z zielonym groszkiem i koperkiem  Wawrzyniec (2 kopiaste duże

Moniki Smakołyki