Gdyby mi ktoś powiedział, że z selera można przygotować risotto (bez dodatku ryżu), i że będzie on pyszne i sycące – nie uwierzyłabym 🙂 Selera niezbyt lubię i sama myśl o ryżu z selera, sprawiała iż od razu czułam ten intensywny i charakterystyczny smak, na który po prostu nie miałam ochoty. Ale ponieważ interesuje się tematyką kulinarną i wiele razy słyszałam(...)dodatków), jako danie główne. Przede wszystkim dlatego, że zaskoczył mnie smak, jaki powstał już po dodaniu podstawowych składników 🙂 Ale w najbliższej przyszłości zaprezentuje inne ciekawe dania z Selerottem 🙂 Składniki risotto z selera: (1 porcja) 1 średni seler (ok. 500 g) – po obraniu ok 400 g 1 łyżka masła klarowanego mała szczypta soli 80 g bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam domowego
Moja DelicjaRisotto to moje danie z ryżu ulubione i zawsze jest inaczej zrobione. Przepis zawsze podczas przygotowania powstaje i jak się do niego dobrych składników dodaje, to końcowy efekt zaskakuje i całej rodzinie smakuje. Tym razem gotowej pasty z zielonym groszkiem i koperkiem Wawrzyniec dodałam i dzięki temu oryginalny smak uzyskałam. Risotto wszyło kremowe, w smaku wyjątkowe, a złote(...)boczniaki idealnie tu pasowały i dobrze do ryżu z warzywami się wkomponowały. Składniki: 200 g ryżu arborio (na risotto), 5 łyżek oleju rzepakowego rozmaryn, oregano, bazylia KUJAWSKI, 1 cebula biała, 1 łyżeczka marynowanego pieprzy zielonego, 1 łyżka kapary, 1 l bulionu warzywnego, 200 g młodej cukinii, 70 g pasty warzywnej z zielonym groszkiem i koperkiem Wawrzyniec (2 kopiaste duże
Moniki SmakołykiSpacerując po lesie grzyby znajduję, coś zawsze z nich dobrego przygotowuje. Tym razem risotto z nich przygotowałam do którego dużą ilość świeżych ziół dodałam. Na jednej patelni, na oliwie z oliwek cebulę czosnkową z grzybami podsmażyłam, na drugiej również na oliwie ryż zeszkliłam. Arborio (ryż do risotto) bulionem warzywnym podlewałam i kiedy był al dente grzyby do niego dodałam(...)samym końcu ziół, przypraw dołożyłam, pieprzem doprawiłam, z serem zmieszałam i już przepysznym risottem się zajadałam. Takie dania z świeżymi grzybami tylko w sezonie przygotowuję i z wielką rozkoszą się nimi delektuję. Składniki: 150 g ryżu do risotto - arborio, 1 cebula czosnkowa, 300 g oczyszczonych grzybów leśnych (prawdziwki, borowiki), oliwa z oliwek Gallo Classico ok. 5 - 6 łyżek
Moniki SmakołykiRizi-bizi, a po włosku Risi e bisi to najzwyczajniejsze w świecie risotto, wywodzące się z kuchni włoskiej. Należy jednak pamiętać o tym, że Kotor czy Dubrownik kiedyś były pod władaniem Republiki Weneckiej. Nic więc dziwnego w tym, że kuchnia włoska na dobre wpisała się w jadłospisy nadmorskiej Chorwacji czy Czarnogóry. Rizi-bizi było również bohaterem jednego z odcinków Roberta(...)Makłowicza podczas podróży po Boce Kotorskiej - przepis . W klasycznej wersji, to risotto nie jest wegetariańskie - Robert Makłowicz, na przykład, dodawał jagnięcinę. My jednak trzymamy się wersji bezmięsnej. Składniki (4 porcje): - 250 g ryżu do risotto - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 cebula - mały ząbek czosnku - 500 g świeżego zielonego groszku (nieobranego) - jeśli mamy wyłuskany, użyjmy około 3/4 szklanki
Roślinożerni urlopowiczeRisotto to danie, które można przygotować stosunkowo szybko i w prosty sposób. Idealne, jeśli rodzina niespodziewanie dzwoni i mówi, że za pół godziny wpadną na obiad 😉 Risotto można przygotować na wiele sposób - wszystko zależy od dodatków, które zdecydujemy się użyć. A wybór mamy ogromny: warzywa, mięsa, sery, owoce morza. Możemy użyć bulionu lub wina, co też ma duży wpływ(...)zaliczają wzrost popularności i coraz częściej pojawiają się w naszym menu. Najczęściej jadamy właśnie krewetki, ponieważ są szeroko dostępne i stosunkowo tanie w porównaniu do innych owoców morza. Risotto z krewetkami - przepis na 2 porcje Do przygotowania risotta będziesz potrzebować: 150g ryżu jaśminowego, 3 szalotki, papryczkę chilli, 2 ząbki czosnku, ok. 2 szklanek bulionu, 250g krewetek, 10 szparagów, 100g
Z notatnika dietetykaRisotto z grzybami Pyszny, aromatyczny i szybki obiad. Kremowy ryż z masłem, ziołami i świeżymi grzybami leśnymi wzbogacony pikantną paprykową nutką. Jeśli nie lubimy papryczki chilli lub chcemy uzyskać mniej ostry smak potrawy, możemy zmniejszyć jej ilość lub zupełnie pominąć ten składnik. Do przygotowania potrawy możemy także użyć grzybów mrożonych, wówczas należy je rozmrozić i dobrze odsączyć przed smażeniem(...)Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto Arborio 1/3 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 3 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego) 250g świeżych grzybów leśnych 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli – opcjonalnie pół pęczka zielonej pietruszki Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich lub sycylijskich tarty parmezan do posypania *** W garnku rozpuszczamy dwie
Blog z ApetytemMoja rodzinka uwielbia grzyby i to pod każdą postacią. W tym roku były już kilka razy kurki w śmietanie , była zupa kurkowa , teraz przyszedł czas na risotto. Risotto to proste, jednogarnkowe danie kuchni włoskiej. U nas kurki oczywiście w towarzystwie boczku, ale nie jest to konieczne, można go pominąć Inspiracją był ten przepis , dodałam tylko boczek i zamieniłam(...)wersji bez mleka krowiego dlatego pominęłam też masło. Mimo jego braku danie wyszło meeega pyszne. Polecam. U mnie podwójna porcja, zjedliśmy to w 6 osób. Składniki: - 150g ryżu na risotto (u mnie Arborio) - 200g kurek - ok.60g wędzonego boczku (można pominąć) - 3 łyżki masła (pominęłam) - 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie olej kokosowy bezzapachowy) - 500ml bulionu (warzywny lub rosół) - 100ml
Smaczne ZdroweRisotto z zielonymi szparagami, arcyproste i pyszne. Najlepiej ugotować je z bardzo cienkimi zielonymi szparagami. Jak trafiam w warzywniaku na takie cieniutkie szparagi to automatycznie dokupuję do nich opakowanie ryżu arborio, najlepszego na risotto. Oczywiście grubsze szparagi też się nadają na risotto, ale trzeba je wcześniej dorzucić do ryżu, aby miały szansę zmięknąć. Po obraniu szparagów zostaje sporo skórek(...)ryż wchłonie bulion. Dolewać porcjami bulion - czynność powtarzać do czasu, aż ryż stanie się miękki. Dodać szparagi i gotować jeszcze 5 minut, przyprawić solą i sporą ilością pieprzu. Risotto podawać udekorowane płatkami parmezanu. Smacznego
Codziennik KuchennyPieczony dorsz podany na risotto z cukinią Proporcje na 3 osoby: Składniki: 3 polędwiczki z dorsza 1 łyżka parmezanu 1 łyżka bułki tartej sól morska i pieprz biały do smaku Składniki na risotto: 2 szalotki 2 ząbki czosnku 200 g ryżu Arborio 2 młode cukinie 1 lampka białego wytrawnego wina (Riesling) około 1 litr wywaru warzywnego(...)albo drobiowego 50 g masła 2 łyżki oliwy sól morska do smaku oraz świeżo zmielony pieprz 3 garści startego parmezanu Risotto z cukinią: W przygotowanym garnku czy patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć (około 5 minut) pokrojoną w kostkę cukinię. Przełożyć do innego naczynia. Dodać do patelni 1 łyżkę oliwy oraz masła, następnie dorzucić posiekaną szalotkę oraz czosnek, zrumienić, dodać
Wino Francja Kuchniabiałe mięso. Udźce przygotowałam z boczkiem, suszonymi śliwkami, śródziemnomorskimi przyprawami i suszonymi pomidorami. Boczek nawilżył mięso podczas pieczenia, a przyprawy nadały lekkiego i ciekawego smaku. Mięso podałam z risotto i dodatkami. Wyszedł fajny i ciekawy obiad. Polecam! Udźce z indyka, przepis: - 3 udźce z indyka - suszone pomidory - kilka plastrów boczku surowego - 15 suszonych śliwek - oliwa z oliwek - szalotka - czosnek(...)posiekaną cebulkę, czosnek, ćwiartki jabłka, kilka suszonych śliwek, ułóż pionowo roladki z kurczaka im ciaśniej tym lepiej. Całość piecz przez 30 minut pod przykryciem kolejne 30 minut bez pokrywki. Risotto z suszonymi pomidorkami - 300 g ryżu do risotto - 2 łyżki masła - łyżka oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - suszone pomidory (mogą być w oleju) - sól - szklanka mleka Na patelni rozpuść
SMYKWKUCHNINastępnie dodaj kolejną szklankę bulionu a za chwilę mrożone jagody. Wymieszaj zawartość patelni i odczekaj do wchłonięcia płynu. Wlej śmietankę, dopraw całość solą, pieprzem i dwiema szczyptami cukru. Gdy risotto zacznie gęstnieć zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło oraz starty parmezan i dobrze wymieszaj. Odstaw na 2 minuty. Risotto podawaj posypane uprażonym słonecznikiem i wiórkami parmezanu. Ingredients: (4 servings(...)berries. Mix the contents of the pan and wait for the liquid to be absorbed. Pour the cream, season with salt, pepper and two pinches of sugar. When the risotto begins to thicken, remove the pan from the fire, add butter and grated Parmesan cheese and mix well. Leave for 2 minutes. Risotto served sprinkled with sunflower and parmesan. #durszlakXhortex
Delicious PlaceRisotto to zawsze dobrym pomysł na obiad, z kilku powodów przede wszystkim można je zrobić z wielu składników np. jarmużu, szpinaku czy innych warzyw. Może być wegetariańskie lub nie. U mnie dzisiaj risotto z jarmużem i krewetkami. SKŁADNIKI: - 2 szklanki ryżu do risotto - 1/4 kostki masła - 1 szklanka mleka plus woda - oliwa z oliwek, chili, czosnek, rozmaryn - mrożony jarmuż(...)dodaj jarmuż wodę i gotuj dalej. Wodę dodajemy aż ryż będzie miękki. Na osobnej patelni na maśle przesmaż czosnek i chili , dodaj krewetki i smaż chwilkę, dodaj do risotta. Całość jeśli lubisz możesz posypać serem np. wędzonym solankowym lub parmezanem. Smacznego
SMYKWKUCHNI