risotto - 2458 przepisów (strona:35/164)

RISOTTO GRZYBOWO – WIEPRZOWE 192

drobno pokroić. Mięso z cebulą i grzybami smażyć na oleju, na średnim ogniu. Po 15 minutach dosypać ryż, zalać połową bulionu, zakryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Risotto należy mieszać co jakiś czas, ponieważ dość szybko wchłania wodę. Dolewać resztę bulionu przy mieszaniu. Gdy ryż zrobi się kremowy, dodać świeżo mielony pieprz i zetrzeć ser. Wymieszać całość i gotowe

kuchniabellissima.wordpress.com
Kremowe risotto z kurczakiem i cukinią 145

Dobre risotto podobno jest wyzwaniem. Bywa kłopotliwe w przygotowaniu, zwłaszcza, gdy chce się uzyskać książkową, idealną konsystencję. Nie wiem czy moja jest wzorcowa, ale zawsze wychodzi pysznie. Może dlatego, że nie stresuje mnie to, czy i jak wyjdzie, po prostu gotuję i... zawsze wychodzi :) Ważny jest odpowiedni gatunek ryżu, który stosujemy, najczęściej arborio lub carnaroli, o krótkich, zaokrąglonych ziarnach, oddający(...)potrawie to, że do przygotowanej ryżowej bazy możemy dodać ulubione składniki i w efekcie za każdym razem otrzymamy nieco inne danie. Moja dzisiejsza propozycja to risotto z kurczakiem i cukinią. Do przygotowania 4 solidnych porcji wykorzystałam: 1,5 szklanki ryżu  dużą cebulę średniej wielkości cukinię pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina dwie łyżki

Pichceniomania
Risotto z marchewką, kukurydzą i koperkiem 210

Składniki (na 3-4 porcje): ok 120 g ryżu długoziarnistego białego lub odmiana ryżu do risotto 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 5 - 6 chochli gorącego rosołu mięsno - warzywnego 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli) 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula kilka łyżek startego żółtego(...)ziarenka staną się przejrzyste. Wlej pierwszą chochlę gorącego bulionu i wymieszaj dokładnie. Duś na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały wywar. Od czasu do czasu zamieszaj. Tu potrzeba cierpliwości, risotto nie wolno robić w pośpiechu, podobno. Ja się zastosowałam i byłam zachwycona efektem. :) Dodawaj po chochelce rosołu, zawsze dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie już poprzednią porcję. Gotuj tak powolutku

Anioszek w kuchni
Risotto z kurczakiem i szpinakiem 127

zeszłego roku, dzięki koleżance udało mi się upichcić coś nowego i pysznego. Ona wpadła na pomysł, po czym ja zdominowałam jej kuchnię: kroiłam, smażyłam, mieszałam, doprawiałam. W efekcie wyszło risotto, które jak na pierwszy raz oceniam bardzo dobrze ;-) Ciekawe - zawsze myślałam że to danie jest skomplikowane i ciężkie do wykonania :-) RISOTTO Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM 300 g ryżu arborio(...)dorzucamy szpinak, a po kolejnych 3 minutach posiekanego kurczaka i serek mascarpone. Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki lub szczypiorek. Risotto podajemy posypane startym parmezanem. Risotto z kurczakiem i szpinakiem Ten pyszny przepis pochodzi z książki "SZYBKIE I ŁATWE DANIA NA CODZIEŃ"  Reader`s Digest. SMACZNEGO

peggiwkuchni
Risotto z gruszką i gorgonzolą 174

Jesień obdarza nas wspaniałymi warzywami i owocami, są wśród nich oczywiście gruszki. Dlatego też dziś chciałabym zaproponować przepyszne risotto właśnie z gruszką i dodatkiem gorgonzoli. Danie to jest fantastyczne - słodkie, lekko pikantne i kwaskowe. Gorąco polecam! Pochodzenie i kolejne etapy przygotowania prawdziwego risotto szczegółowo opisałam w przepiscie na risotto z suszonymi grzybami , do którego Was odsyłam jeżeli chcecie dokładnie zapoznać(...)jednocześnie lekko twardawy, czyli taki, aby stawiał niewielki opór zębom. W miarę gotowania z ryżu będzie wydzielała się skrobia, z której powstanie pyszny kremowy sos, który stanowi podstawę dobrego risotto. Gdy ryż będzie już miękki dodać pokruszoną gorgonzolę i delikatnie wszystko wymieszać, zostawić na chwilę aż ser się roztopi. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natychmiast podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
RISOTTO Z DYNIĄ – najlepsze – idealne na jesienny obiad! 170

mamy kolejny, fantastyczny pomysł na wykorzystanie dyni – tym razem zapraszam Was na risotto! Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie aromatyczne, a zarazem sycące – idealne na obiad, albo romantyczną kolację. Przygotowane na białym winie nabiera niesamowitego aromatu i sprawia, że ciężko oderwać się od talerza. Koniecznie wypróbujcie to Risotto z dynią. Polecam! SKŁADNIKI: * dynia ok. 200 g * ryż do risotto(...)robimy z pozostałą częścią bulionu. Po ok. 10 minutach dodajemy resztę dyni i dusimy do momentu aż ryż będzie al dente. Posypujemy świeżą natką. Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem do Risotto z dynią jest również świeżo tarty parmezan albo gałązka rozmarynu! Polecam

Ostra na Słodko
RISOTTO Z DYNIĄ – najlepsze – idealne na jesienny obiad! 186

mamy kolejny, fantastyczny pomysł na wykorzystanie dyni – tym razem zapraszam Was na risotto! Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie aromatyczne, a zarazem sycące – idealne na obiad, albo romantyczną kolację. Przygotowane na białym winie nabiera niesamowitego aromatu i sprawia, że ciężko oderwać się od talerza. Koniecznie wypróbujcie to Risotto z dynią. Polecam! SKŁADNIKI: * dynia ok. 200 g * ryż do risotto(...)robimy z pozostałą częścią bulionu. Po ok. 10 minutach dodajemy resztę dyni i dusimy do momentu aż ryż będzie al dente. Posypujemy świeżą natką. Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem do Risotto z dynią jest również świeżo tarty parmezan albo gałązka rozmarynu! Polecam

Ostra na Słodko
risotto z krewetkami i cukinią 155

Wyjątkowość krewetek oraz kremowy smak i konsystencja risotto to doskonałe połączenie, które zdecydowanie podkreśli ostrość chilli. Idealne danie dla dwojga z lampką białego wina. Składniki : ryż na risotto 200g ugotowanych krewetek 50g masła 50ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 cukinia 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony) natka pietruszki 200ml(...)warzywnego zalewamy gorąca wodą masło rozgrzewamy na dużej patelni, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około 3 minuty, a następnie dodajemy ryż risotto i mieszamy łyżką około 2 minuty do ryżu wlewamy małą lampkę białego wina, redukujemy na ogniu, a następnie wlewamy stopniowo bulion i czekamy aż się zredukuje - czynność powtarzamy

zobacz ich smak
Kremowe risotto z borowikami 177

Przepyszne, delikatne, mocno kremowe risotto z prawdziwkami - nadszedł najlepszy czas na jego przygotowanie :) SKŁADNIKI 500g borowików 2 szklanki ryżu arborio 1 biała cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 1l gorącego bulionu warzywnego   150g startego parmezanu 1 pęczek pietruszki 1 łyżeczka tymianku sól morska pieprz świeżo mielony 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Risotto

Moje Kuchenne Rewelacje
RISOTTO BURACZANE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, PODANE NA Z BLANSZOWANYM SZPINAKU Z SOSEM SZAFRANOWYM 152

przy ul. Grochowskiej w Warszawie, jakby był ktoś ciekawy. Wydaję mi się, że udało się odtworzyć ten smak.. Jest to przepyszne, mogę jeść i jeść i jeść. Do risotto wykorzystałam zamrożony  krem z buraka , oczywiście można użyć koncentratu lub po prostu ugotować warzywo i zetrzeć na tarce. Naprawdę warto posiedzieć w kuchni trochę dłużej. Spróbujcie :-)  Składniki(...)risotto szklanka ryżu najlepiej takiego do risotto  ok. 2 łyżek oleju rzepakowego + 2 łyżki masła  ok. 2 szklanek rosołu ewentualnie wody  szklaneczkę białego wina  1 chochla kremu z buraka lub koncentratu buraczanego  odrobina soli i pieprzu  szpinak   pół torebki świeżego szpinaku ok. 150 g 1 ząbek czosnku  2 łyżki masła

pieprzny smaczek
Risotto z białymi szparagami 106

Tajemnica kuchni włoskiej tkwi w jej prostocie. Wyśmienity smak osiąga się minimalną ilością składników, gdyż liczy się ich jakość i smak płynący z ich połączenia. Takie właśnie jest risotto agli asparagi. Lekkie, kremowe, aromatyczne. Po prostu pyszne! A przygotujecie je w niespełna pół godziny.  Składniki: 230 g ryżu do risotto 1 litr bulionu warzywnego 1 mała cebula(...)cebuli i wlewamy chochelkę bulionu. Dusimy 3-4 minuty. Następnie wsypujemy na patelnię ryż i gdy się zeszkli, wlewamy kieliszek wina. Mieszamy. Gdy odparuje, wlewamy bulion porcjami, tak by risotto cały czas się gotowało. Uzupełniamy bulion do momentu, aż ryż zmięknie, ale pozostanie al dente. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy starty ser i drugą porcję masła, doprawiamy solą

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z kurkami 215

Pamiętacie jak kiedyś robiłam risotto, ale z normalnego, białego, długoziarnistego ryżu? Jeśli nie, to zajrzyjcie tutaj . Dziś chcę Wam przedstawić przepis na prawdziwe risotto, do którego użyłam ryżu Arborio . Wyszło takie, jakie powinno być: kremowe, gładkie, lekko kleiste. Poza tym, mamy sezon na kurki - świeże, prosto z lasu! Wykorzystujcie w swoich kuchniach produkty sezonowe - są nie tylko zdrowsze, bogatsze(...)wino zostanie wchłonięte przez ryż dolewamy do niego około pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie porcję bulionu czynność powtarzamy. I tak do czasu aż ryż będzie miękki, a konsystencja risotto lekko płynna. 6. Na koniec doprawiamy risotto parmezanem, solą, pieprzem i natką pietruszki. Smacznego

W kuchni Katie
Risotto z mięsem z rosołu 27

wiesz, jak wykorzystać mięso, które zostało z gotowania rosołu? Smok proponuje risotto z mięsem z rosołu. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/01\/risotto-z-miesem-z-rosolu-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/01\/risotto-z-miesem-z-rosolu-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/01\/risotto-z-miesem-z-rosolu-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["mi\u0119so z roso\u0142u,\r","1 cebula,\r","2 z\u0105bki czosnku,\r","100g(...)u017cu,\r","1 \u0142y\u017cka przyprawy dalmaty\u0144skiej,\r","1 fili\u017canka \u015bmietanki 18%,\r","oliwa,\r","pieprz, s\u00f3l"],"name":"Risotto z mi\u0119sem z roso\u0142u","recipeCategory":"dania mi\u0119sne, makaron i ry\u017c","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Mi\u0119so oddzieli\u0107 od ko\u015bci, rozdzieli\u0107 na ma\u0142e kawa\u0142ki.\r","Cebul\u0119 obra\u0107

Bardzo Gruby Smok
Dania z grzybami – 5 pomysłów na pyszne potrawy 25

się, że do garnka trafią tylko jadalne okazy. Jak odróżnić grzyb trujący od jadalnego? Zobacz wskazówki przedstawione przez mgr farm. Karinę Braja, eksperta w allecco.pl – https://www.allecco.pl/artykuly/grzyb-trujacy-czy-jadalny-objawy-zatrucia-grzybami.html Sycące risotto grzybowe Kolejną propozycją jest aromatyczne risotto grzybowe. Podobnie jak grzyby z makaronem, może zastąpić mięsne danie główne. Do tego przepisu należy wykorzystać ryż do risotto Arborio, który przygotowuje się(...)patelni z oliwą i masłem klarowanym, a po kilku minutach wsypać tam suchy ryż. Po przesmażeniu ryżu na patelnię wlej porcję białego wina, a następnie trochę gorącego bulionu. Do risotto pasują grzyby leśne – borowiki, podgrzybki i koźlarze . Należy je oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć z czosnkiem na maśle. Gotowe danie podawaj posypane parmezanem i natką pietruszki. Zupa grzybowa

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania