risotto - 2458 przepisów (strona:34/164)

Risotto z zielonymi szparagami. 225

Risotto z zielonymi szparagami, arcyproste i pyszne. Najlepiej ugotować je z bardzo cienkimi zielonymi szparagami. Jak trafiam w warzywniaku na takie cieniutkie szparagi to automatycznie dokupuję do nich opakowanie ryżu arborio, najlepszego na risotto. Oczywiście grubsze szparagi też się nadają na risotto, ale trzeba je wcześniej dorzucić do ryżu, aby miały szansę zmięknąć. Po obraniu szparagów zostaje sporo skórek(...)ryż wchłonie bulion. Dolewać porcjami bulion - czynność powtarzać do czasu, aż ryż stanie się miękki. Dodać szparagi i gotować jeszcze 5 minut, przyprawić solą i sporą ilością pieprzu. Risotto podawać udekorowane płatkami parmezanu. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Pieczony dorsz podany na risotto z cukinią 134

Pieczony dorsz podany na risotto z cukinią Proporcje na 3 osoby: Składniki: 3 polędwiczki z dorsza 1 łyżka parmezanu 1 łyżka bułki tartej  sól morska i pieprz biały do smaku  Składniki na risotto: 2 szalotki 2 ząbki czosnku  200 g ryżu Arborio  2 młode cukinie 1 lampka białego wytrawnego wina (Riesling) około 1 litr wywaru warzywnego(...)albo drobiowego  50 g masła  2 łyżki oliwy sól morska do smaku oraz świeżo zmielony pieprz 3 garści startego parmezanu Risotto z cukinią: W przygotowanym garnku czy patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć (około 5 minut) pokrojoną w kostkę cukinię. Przełożyć do innego naczynia. Dodać do patelni 1 łyżkę oliwy oraz masła, następnie dorzucić posiekaną szalotkę oraz czosnek, zrumienić, dodać

Wino Francja Kuchnia
Roladki z udźca indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami. Risotto z suszonymi pomidorami. 117

białe mięso. Udźce przygotowałam z boczkiem, suszonymi śliwkami, śródziemnomorskimi przyprawami i suszonymi pomidorami. Boczek nawilżył mięso podczas pieczenia, a przyprawy nadały lekkiego i ciekawego smaku.  Mięso podałam z risotto i dodatkami. Wyszedł fajny i ciekawy obiad. Polecam! Udźce z indyka, przepis: - 3 udźce z indyka - suszone pomidory - kilka plastrów boczku surowego - 15 suszonych śliwek - oliwa z oliwek - szalotka - czosnek(...)posiekaną cebulkę, czosnek, ćwiartki jabłka, kilka suszonych śliwek, ułóż pionowo roladki z kurczaka im ciaśniej tym lepiej. Całość piecz przez 30 minut pod przykryciem kolejne 30 minut bez pokrywki. Risotto z suszonymi pomidorkami - 300 g ryżu do risotto - 2 łyżki masła - łyżka oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - suszone pomidory (mogą być w oleju) - sól - szklanka mleka Na patelni rozpuść

SMYKWKUCHNI
Risotto jagodowe / Blueberry risotto 167

Następnie dodaj kolejną szklankę bulionu a za chwilę mrożone jagody. Wymieszaj zawartość patelni i odczekaj do wchłonięcia płynu. Wlej śmietankę, dopraw całość solą, pieprzem i dwiema szczyptami cukru. Gdy risotto zacznie gęstnieć zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło oraz starty parmezan i dobrze wymieszaj. Odstaw na 2 minuty. Risotto podawaj posypane uprażonym słonecznikiem i wiórkami parmezanu. Ingredients: (4 servings(...)berries. Mix the contents of the pan and wait for the liquid to be absorbed. Pour the cream, season with salt, pepper and two pinches of sugar. When the risotto begins to thicken, remove the pan from the fire, add butter and grated Parmesan cheese and mix well. Leave for 2 minutes. Risotto served sprinkled with sunflower and parmesan. #durszlakXhortex

Delicious Place
Risotto z jarmużem i krewetkami, obiad w 15 minut 135

Risotto to zawsze dobrym pomysł na obiad, z kilku powodów przede wszystkim można je zrobić z wielu składników np. jarmużu, szpinaku czy innych warzyw. Może być wegetariańskie lub nie. U mnie dzisiaj risotto z jarmużem i krewetkami. SKŁADNIKI: - 2 szklanki ryżu do risotto - 1/4 kostki masła - 1 szklanka mleka plus woda - oliwa z oliwek, chili, czosnek, rozmaryn - mrożony jarmuż(...)dodaj jarmuż wodę i gotuj dalej. Wodę dodajemy aż ryż będzie miękki.  Na osobnej patelni na maśle przesmaż czosnek i chili , dodaj krewetki i smaż chwilkę, dodaj do risotta. Całość jeśli lubisz możesz posypać serem np. wędzonym solankowym lub parmezanem.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Zielone risotto z kurczakiem, szparagami i szpinakiem 145

Zielone risotto z kurczakiem, szparagami i szpinakiem to pyszny pomysł na obiad, nie tylko od święta! Ja do swojego użyłam ostatnich szparagów, które jakimś cudem kupiłam jeszcze niedawno na targu. Do tego kurczak i szpinak… Mmm, już nie mogę się doczekać następnej porcji 😉 Przepisy na risotto w różnych wariantach znajdziecie pod TYM linkiem.     Składniki: 200 g ryżu(...)risotto /ew. białego ryżu/ 1 pojedyncza pierś z kurczaka Czytaj dalej... Artykuł Zielone risotto z kurczakiem, szparagami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Risotto z fasolką szparagową i zielonym groszkiem 127

Dziś zapraszamy na łatwą do zrobienia naszą wariację risotta :) Będzie to pyszne i kremowe risotto z fasolką szparagową i zielonym groszkiem :) Składniki na risotto: – 150 g ryżu risotto – 200 g żółtej fasolki szparagowej – 150 g zielonego groszku – 1 por – 2 łyżki masła – 1-2 szklanek wody

Kuchenne Wariacje
Polędwiczki z dorsza z chrupiącą skórką – jak smażyć białą rybę? 143

żeby filet z białej ryby nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo na niej odwrócić? Do polędwicy z dorsza naszykowanych według tego przepisu idealnie pasują grillowane szparagi i risotto z dodatkiem czarnej suszonej trufli. Spróbujcie! Kiedy piekliśmy piersi z kurczaka w całości, dodawaliśmy mięsu do pieczenia to, czego mu było brak – kurczęcym piersiom natura poskąpiła tłuszczu i wilgoci(...)potrzebowały dosmażenia przez jeszcze 30-40 sekund. Grube i mięsiste filety, takie jak polędwiczki z dorsza, około 2-3 minut.   Tak smażone polędwiczki z dorsza zjedliśmy z prostym risotto z suszoną czarną truflą (bazę do risotto znajdziecie TUTAJ , pomińcie cheddar, czosnek i szparagi, zamiast nich – łyżeczka suszonej czarnej trufli w płatkach i 3 łyżki parmezanu). Przepis na grillowane szparagi

Karo in the Kitchen
Risotto z krewetkami i szpinakiem 228

Uwielbiam risotto – w każdej wersji! Tym razem połączenie bardziej uroczyste, przynajmniej według mnie, znakomicie nadające się na uroczystości, świętowanie rocznic, czy np. Walentynki. W końcu raczej nikt nie je krewetek codziennie 🙂 Do risotto bardzo pasuje kieliszek białego, schłodzonego wina!     Składniki: 200 g ryżu do risotto 200 g krewetek 200 g szpinaku baby 1 mała cebula(...)białego wina 5-6 suszonych pomidorów 1-2 świeże pomidory (opcjonalnie) Czytaj dalej... Artykuł Risotto z krewetkami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Risotto z chorizo, oliwkami i suszonymi pomidorami 277

boję się napisać że to risotto z chorizo to bardzo męski posiłek. Ma zdecydowany, bardzo charakterystyczny smak i zapach, jest ciężkie i okrutnie kaloryczne. Ale jego jedzenie wciąga, nie tylko facetów. Brutalność tego risotto jednocześnie łagodzi i temperuje skropienie całości sokiem z cytryny. Kieliszek wina do obiadu w tym wypadku jest jak najbardziej wskazany! Chorizo to klasyka w hiszpańskiej kuchni(...)nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia.   Nie można wlać od razu całego płynu – ryż powinien się rozklejać i puchnąć pod wpływem płynu powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jeszcze odrobinę jędrny w środku i stawiający naprawdę delikatny opór zębom — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet

Karo in the Kitchen
Kalafiorowe risotto z parmezanem 353

Kalafiorowe risotto z parmezanem – to pomysł na dodatek do obiadu zamiast tradycyjnego ryżu, ziemniaków, czy kaszy :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:100%;} } @media(max-width:600px) { .ads-right {margin(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kalafiorowe risotto z parmezanem – Składniki: 1 średni kalafior (waga kalafiora po pozbawieniu go liści i głąbu to ok. 700g) 1 woreczek (100g) ryżu (u mnie paraboiled, ale oczywiście najlepszy byłby arborio

Kulinarne Przeboje
Risotto z kurkami, zielonym groszkiem i kiełbaską pepperoni 97

wspaniałe chwile, a poczucie gości, że są dla nas ważni jest niczym ta wisienka na torcie. Też tak macie? A może wolicie być tymi karmionymi?     W risotto rozsmakowałam się zaledwie kilka lat temu. Przyrządzam je, kiedy z jednej strony mam mało czasu na gotowanie, ale z drugiej nie chciałabym, aby przez to danie ucierpiało na jakości i smaku(...)wtedy wymyślam nowy typ risotto. Najczęściej królują w nim grzyby z białym winem, ale dziś przedstawiam Wam nieco inny jego charakter. Są w nim kurki i kiełbaska (kabanos) pepperoni. Dla koloru dorzuciłam czerwoną paprykę i zielony groszek. Takie letnie, prawda? Wyszło zaskakująco ciekawe w smaku.       Składniki (na 5 porcji) 150g świeżych kurek 1 cebula 1 czerwona papryka

Raj dla Podniebienia
Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą 151

Lubię risotto 🍚 przygotowywać, chociaż wymaga ciągłego pilnowania, ale co się nie robi dla ulubionego dania 😃.  Na jednej dużej patelni pyszności z ryżu 🍚 powstają, tylko dodatki się zmieniają.  Dzisiaj polecam risotto 🍚🍴 na orientalnych mrożonych warzywach przygotowane, do którego mięso w marynacie sojowej zostało dodane. Kapusta czerwona trochę w daniu smakowo "namieszała"  i fajnej chrupkości dodała. Soli mało(...)użyłam bo innymi produktami zastąpiłam, ale za to, całość dobrze pieprzem wyostrzyłam 😈 i w max. 30 min pysznym obiadem się cieszyłam 😄😍. Składniki: 250 g ryżu risotto, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, szczypta cukru, 1 duża biała cebula, 1 duży filet z kurczaka lub dwa mniejsze, 100 g czerwonej kapusty, 300 g mrożonych warzyw na patelnię z orientalną przyprawą

Moniki Smakołyki
RISOTTO GRZYBOWO – WIEPRZOWE 199

drobno pokroić. Mięso z cebulą i grzybami smażyć na oleju, na średnim ogniu. Po 15 minutach dosypać ryż, zalać połową bulionu, zakryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Risotto należy mieszać co jakiś czas, ponieważ dość szybko wchłania wodę. Dolewać resztę bulionu przy mieszaniu. Gdy ryż zrobi się kremowy, dodać świeżo mielony pieprz i zetrzeć ser. Wymieszać całość i gotowe

kuchniabellissima.wordpress.com