risotto - 2458 przepisów (strona:42/164)

Risotto z bobem i zielonym groszkiem 95

jest dostępny - w wielkich strąkach. Także zanim zabrałam się do gotowania, musiałam wyłuskać bób;)  Zastanawiałam się nad różnymi daniami z wykorzystaniem bobu, ale ostatecznie wybór padł na risotto. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, ponieważ wyszło ono naprawdę pyszne! Gorąco polecam:)  A razem ze mną bób we włoskim wydaniu przygotowali: Dobromiła,  Panna Malwinna ,  Bartoldzik ,  Mirabelka(...)Mopsik ,  Maggie ,  Składniki: 100g masła 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 200g ryżu do risotto 100ml białego wina 800ml bulionu warzywnego 50g startego parmezanu 200g bobu 200g zielonego groszku sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzać rondel i roztopić w nim połowę masła. Cebulę drobniutko posiekać i smażyć aż się zeszkli. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać, aż ryż pokryje się tłuszczem. Wlać

Codzienne Gotowanie
Risotto z dynia i szalwia 166

ogromną satysfakcję, nawet nie przypuszczałam, że tak wielką! Dzisiaj odpoczywam sprzątając, piekąc i czekając aż dzieci, które z Małżonem do babci wybyły, wrócą na pizzę :) Sama raczę się risotto z dynią i szałwią wg Donny Hay :) zapraszam i Was :) Risotto z dynia i szałwią łyżka oliwy 1 mała cebula, posiekana 12 listków szałwii + usmażone do posypania 400 g ryżu(...)rondlu do zapiekania, szklimy cebulę na łyżce oliwy. Dodajemy szałwię chwilkę smażymy, wsypujemy ryż, kawałki dyni, wlewamy bulion, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gdy risotto będzie miało jeszcze troszkę płynna konsystencję wyjmujemy je z pieca. Odkrywamy, dodajemy sól, pieprz, masło i ser, mieszamy ok 2 minut by risotto zgęstniało. Przed podaniem posypujemy parmezanem i usmażonymi listkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pomidorowe risotto z papryką 145

Pyszne, proste risotto w sam raz na początek jesieni, kiedy możemy wykorzystać jeszcze lokalne pomidory o pięknym zapachu i cudownym smaku i słodką paprykę. To risotto to dla mnie trochę wspomnienie wakacji i mały krok w stronę kolejnej pory roku. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 100 gram ryżu Arborio 1/2 litra bulionu lub rosołu(...)ryż wchłonie cały płyn. Następnie wlewamy kolejną porcję bulionu i postępujemy tak samo do wykorzystania całego płynu. Nie powinno nam to zająć więcej niż 20 minut. Teraz doprawiamy risotto solą i pieprzem. Dodajemy starty ser oraz masło. Dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki. Smacznego, Klaudia. *zazwyczaj do risotto dodaję lampkę białego wina, tuż przed wlaniem

Mango Papaja
risotto z owocami morza 148

risotto z owocami morza Risotto z owocami morza, to propozycja na szybkie i proste danie, które zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. składniki  dla czterech osób 1-1,5 kg owoców morza 1 szklanka ryżu do risotto 2 papryki 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 3 łodygi selera naciowego 3-4 łyżki wazowe wywaru rybnego lub warzywnego 8 łyżek oliwy(...)dolewamy dwie łyżki wazowe wywaru. Zagotowujemy bulion z ryżem, dodając kolejno kawałki pokrojonego selera naciowego, oraz pokrojoną w paski paprykę, całość w mirę potrzeby, podlewamy kolejnymi łyżkami bulionu. Gotujemy risotto około dwudziestu minut, stale pilnując by się nie przypaliło.  Pod koniec gotowania, wkładamy owoce morza, przyprawiamy potrawę odrobiną soli, słodką papryką oraz pieprzem. Pozwalamy aby całość ponownie się zagotowała

Miód i pieprz
131. Lekki, jesienny obiad czyli: risotto z kurczakiem, cukinią, kalarepką i jarzynami. 188

już co z tym robić i tak dalej i tak dalej - też to znacie? :) Na blogu jest już przepis na pyszne placuszki z cukinii, a dziś zapraszamy Was na risotto. Cukinii towarzyszą inne warzywka takie jak kalarepka, papryczka chili,  marchew i groszek, a dodatkowo świeże zioła, pestki dyni, brązowy ryż i kąski kurczaka w delikatnej marynacie z nutą mięty(...)wolnym ogniu, pod przykryciem.  Finalnie do składników dodajemy gorący, miękki ryż i łyżkę masła ( masło zwiąże warzywne soki i powstanie sos, który pokryje wszystkie składniki przez co risotto nie będzie suche ), całość finalnie mieszamy, doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem do smaku. Risotto wedle uznania serwujemy posypane pestkami dyni, startym serem dojrzewającym (np. grana padano), dekorujemy liściem mięty

Symfonia Smaków
Risotto z krewetkami, dynią i pestkami dyni 136

Risotto należy do moich ulubionych dań jednogarnkowych , nieskomplikowanych i szybkich w przygotowaniu, do których można wrzucić dosłownie wszystko, a efekt końcowy i tak będzie zadowalający- zawsze!- dlatego też przyrządzam je dosyć często, tak jak dania z makaronem  :) Dzisiejsze risotto przygotowałam ponownie z dynią, tyle, że tym razem z krewetkami i pestkami dyni, podlane białym i słodkim winem oraz(...)doprawione gałką muszkatołową, która doskonale komponuje się z dynią. Całe danie tworzy prostą, słoneczną, spójną i wyborną kompozycję smaków :) Porcja dla 3-4 osób * ryż risotto- 1 szklanka * bulion warzywny- 1 litr * dynia- 350 g * krewetki- 200 g * białe, słodkie wino-150 ml * cebula- 1 szt. * masło- 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * świeży

Kraina Miodem Płynąca
Risotto z gotowanym kurczakiem i natką pietruszki 181

smutno. Uwierzcie, że nawet blogerka kulinarna nie ma ochoty siedzieć dziś długo w kuchni. Lepiej zaszyć się pod kocem z daniem, którego przygotowanie zajmuje chwilę. Takim daniem jest risotto. Dziś mam dla Was propozycję z kurczakiem. Danie wyszło obłędnie ! Sposób na przygotowanie kurczaka tzn ugotowanie go z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu podpatrzyłam w książce What Katie(...)przepisie na risotto z gotowanym kurczakiem, oliwą z białymi truflami i estragonem. Mój przepis trochę skromniejszy ale wcale nie gorszy Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki

Moja pasja smaku
risotto z kurczakiem 188

risotto z piersi kurczaka z curry Risotto z kurczaka Składniki   Przepis dla czterech osób 300 g piersi z kurczaka 250 g ryżu do risotto 1 papryka 1 por 1 pomidor 100 g fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki wazowe bulionu  8 łyżek oliwy szczypta pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 2 łyżki startego(...)szklisty, wtedy dolewamy dwie łyżki wazowe bulionu. Zagotowujemy bulion z ryżem, dodając kolejno, kawałki kurczaka, fasolkę, pomidora, oraz paprykę, całość w mirę potrzeby, podlewamy kolejnymi łyżkami bulionu. Gotujemy risotto około 30-40 minut, stale pilnując by się nie przypaliło. Pod koniec gotowania, przyprawiamy potrawę odrobiną soli i wykładamy na talerze, posypując każdą porcję  startym żółtym serem

Miód i pieprz
Risotto z zielonym groszkiem i miętą 200

Risotto to danie, które zdecydowanie trafia w moje gusta smakowe z jednej prostej przyczyny... Uwielbiam ryż pod każdą postacią :) A ten, duszony na winie i bulionie, z aromatycznymi dodatkami zadowoli każde podniebienie :) Przepis na risotto z groszkiem i miętą stanowi bardzo prostą podstawę. Minimum składników pozwoli jednak cieszyć się smakiem i aromatem pysznego dania.  Składniki: 100 gram ryżu arborio(...)dodajemy masło.  4./ Na koniec wsypujemy dużą ilość parmezanu. Można doprawić do smaku - sól, pieprz. Ale z tym trzeba uważać, bulion jest już mocno aromatyczny.  5./ Risotto wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.  Risotto jest dosyć pracochłonnym daniem, ale z pewnością czasami warto poświęcić chwilę dłużej w kuchni, by stworzyć pyszne danie :) Pozdrawiam, Ania

Mój Smak na Życie
Risotto z warzywami i indykiem o nucie słodko chili 184

się bardzo szybko, jest lekki, puszysty, nigdy się nie skleja.  Idealny jest do sałatek, czy jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. Ja jednak postanowiłam przygotować z niego risotto. Lubię ten ryż i lubię risotto, więc czemu nie spróbować. Ryż ugotował się    fantastycznie, jak zawsze, każde ziarenko było wyczuwalne, ale całość połączyłam serem żółtym. Paseczki cukinii(...)wiążąca ryż w całość. Mięso lekko słodkie, ser radamer, warzywa również, a pieprz i chili nadała fajnej ostrości. Uważam, że ryż parboiled staną na wysokości zadania, bo smakował jako risotto idealnie. Składniki: 200 g ryżu parboiled Kupiec, 1 biała cebula, 2 marchewki, 1 mała cukinia, 250 g filetu z indyka, 50 ml wytrawnego białego wina, ok. 600 – 700 ml bulionu

Moniki Smakołyki
Żywność liofilizowana - risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado :) 119

ramach współpracy z LYO FOOD jednym z posiłków jakie dostałam było  risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado .  Bardziej szczegółowo o  LYO FOOD  i mojej współpracy z tą marką poczytacie w  TYM  poście :) Risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado jest daniem wegańskim , a skład przedstawia się(...)Konsystencja: Nie mam żadnych zastrzeżeń! Danie po uwodnieniu nie było wodniste i nie przypominało zupy. Konsystencja była wyważona, nie gęsta i nie rzadka, po prostu taka jak na risotto przystało :D Zapach: Piękny, naturalny zapach, zachęcający do skosztowania :) A potem zjedzenia większej części :) Podsumowanie:  Risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado firmy LYO FOOD nie dość

Zdrowie na języku :P
Risotto z cukinią, chipsami z szynki parmeńskiej oraz natką pietruszki 123

Przepyszne, kremowe risotto, które uwielbiam. Dodatki sprawiają, że w smaku staje się obłędne... Tak bardzo nie mogę się doczekać, kiedy to za tydzień wreszcie spróbuję tego prawdziwego, włoskiego risotto. Obiecuję, że na blogu podzielę się z Wami tymi smakami, wspólnie odkryjemy coś nowego... :) Składniki: 60 gram ryżu Arborio 1/2 lampki białego wina 30-35 gram parmezanu, startego na tarce(...)kostkę i smażmy na patelni, na której smażyła się szynka parmeńska (na wytopionym z niej tłuszczu), doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy dość drobno. Pod koniec gotowania risotto dodajemy natkę pietruszki oraz parmezan (zostawiamy odrobinę do posypania na talerzu). Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne. Gotowe risotto podajemy z pokruszonymi

Mango Papaja
Risotto po mediolańsku 77

Poniżej przepis na risotto zgodne z włoskimi klasykami. Lubię je nie tylko ze względu na fajną mieszankę włoskich smaków ale również za letnią kolorystykę na talerzu - to oczywiście w dużej mierze zasługa szafranu, który, mimo że występuje tu w niewielkiej ilości, jest ważnym składnikiem tego przepisu. Jak każde dobre risotto również i to wymaga nieco pracy. Risotto należy mieszać przez(...)cały czas gotowania i obserwować jego konsystencję - żeby nie było ani zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Nie zrażajcie się jeżeli za pierwszym razem nie będzie idealne - w przypadku risotto praktyka czyni mistrza

Milion Smaków
Risotto szparagowe 186

Nareszcie nadszedł sezon na szparagi.  Jakoś tak się zdarza, że co roku jak tylko pojawiają się szparagi, pojawia się też risotto.  Zresztą nie ma co się dziwić, bo ten kolor po prostu urzeka.  Tym razem risotto powstało spontanicznie.  Na tyle spontanicznie, że nie miałam nawet bulionu, ani białego wina.  Przypomniałam sobie, że robiłam kiedyś risotto(...)wywarze z dyni, więc postanowiłam zrobić podobną wersję, ale ze szparagami.  Polecam.     Składniki: 3/4 pęczka szparagów 150 g ryżu do risotto pół niewielkiej cebuli parmezan sól, pieprz kawałek masła   Wykonanie:   Szparagi dokładnie umyć.  Odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić szparagi na ok 3 cm kawałki.  Dołożyć główki.  Zagotować wodę.   Posolić

Sto kolorów kuchni
Risotto z truflami i pecorino romano 147

Dlaczego by nie zaszaleć od czasu do czasu i nie dać się uwieść włoską trufla i serem pecorino romano? Risotto z truflami i pecorino romano Składniki: 400 g ryżu do risotto 70 g trufli w słoiczku 50 g masła 150 ml białego wytrawnego wina 0,5 l bulionu warzywnego 1 duża cebula, drobno posiekana 5 łyżek startego sera pecorino romano(...)minut. Całość zalać białym winem i poczekać aż odparuje. Stopniowo dolewać bulion warzywny, często mieszając (bulion wlewajcie małymi porcjami, bo być może nie będzie potrzeby zużycia całego). Gdy risotto jest gotowe, dodać truflami, starty parmezan i przyprawić do smaku. Risotto podawać  posypane natką pietruszki i wiórkami parmezanu z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego białego wina. Smacznego !!!  Za składniki dziękujemy Braciszkowi

MarciochaKucharzy