Królewskie risotto ze szparagami i smardzami 221roku po raz pierwszy w naszym ogrodzie pojawiły się smardze. Nie omieszkałam tych wspaniałych grzybów przygotować w iście królewski sposób. Risotto wyszło wprost fenomenalne. Składniki: ok 2 l bulionu ok pęczek szparagów 5 szt świeżych smardzy 3 łyżki masła mała cebula 3/4 szkl tartego parmezanu 2 szkl ryżu do risotto (Uncle Ben's) mielony biały pieprz 1/3 szkl wytrawnego(...)pół szkl wrzącego bulionu stale mieszając i dodając kolejną jego porcję jak wcześniejszą wchłonie ryż. Kiedy ryż jest już dość miękki, ale wciąż al dente, dodajemy do naszego risotto główki szparagów. Tuż przed końcem gotowania wsypujemy ser i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Całość gotowania powinno zająć ok 15 min, jednak nie więcej niż 20. Dodatkowo
Malinowe Pocałunki
Risotto mocno szparagowe 185Risotto z zielonych warzyw przygotowałam czyli cukinię, szparagi, szczypiorek, sałatę do dania dodałam. Szparagi w całości wykorzystałam, z stwardniałych końcówek wywar ugotowałam, którym ryż podlewałam, dzięki temu mocno szparagowy smak uzyskałam. Danie wyszło bardzo zdrowe, delikatne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki czosnku, 2 młode(...)zagotowujemy ok. 700 ml wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, rozmarynu. Dodajemy oderwane końcówki szparagów, doprawiamy solą, cukrem i gotujemy. Wywar jaki powstanie będzie nam potrzebny do risotta. Cebulę kroimy w plasterki, czosnek i cukinię w kostkę, a szparagi na 2-3 części. Główki szparagów odkładamy oddzielnie. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulkę, dodajemy czosnek
Moniki Smakołyki
Risotto z pietruszką i orzechami piniowymi 207Risotto to pyszne i dość syte danie kuchni włoskiej. Nie ukrywam, że czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko! Uwielbiam mieszać risotto i patrzeć jak ryż pęcznieje.Jeśli na prawdę mi się śpieszy i nie mam bulionu warzywnego do podlewania ryżu, to korzystam z kostki rosołowej. Zalewam kostkę wrzątkiem i rozpuszczam ją. Tym bulionem następnie podlewam stopniowo ryż. Składniki ryż brązowy(...)patelnię wsypać ryż. Dodać masło- około 3 łyżeczek- i przesmażyć ryż. Po 2 minutach podlać białym winem i odczekać ,aż odparuje.Dolać trochę bulionu i mieszać powoli. W risotto chodzi o powolne redukowanie bulionu i dolewanie bulionu. Ryż powoli się dogotowuje i w ten sposób ma bardzo przyjemną konsysytencję. I przez to smak. Kiedy ryż wchłonie bulion, podlać ponownie. Ryż
Z Kuchni Do Kuchni
Risotto pieczarkowe z warzywami 301Składniki (na 3 porcje): ok 75-80 g ryżu długoziarnistego białego lub odmiana ryżu do risotto pół puszki kukurydzy konserwowej ok 250 g pieczarek 1-2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 5 - 6 chochli gorącego rosół 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli), sól ziołowa, pieprz mielony 1 mała cebula(...)idealny na tym etapie. Wlej pierwszą chochlę gorącego bulionu i wymieszaj dokładnie. Duś na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały wywar. Od czasu do czasu zamieszaj. Tu potrzeba cierpliwości, risotto nie wolno robić w pośpiechu. Ja się zastosowałam i byłam zachwycona efektem. :) Dodawaj po chochelce rosołu, zawsze dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie już poprzednią porcję. Gotuj tak powolutku, aż stanie
Anioszek w kuchni
Papryki i pomidory faszerowane aromatycznym risotto 225Uwielbiam faszerowane warzywa na różne sposoby. Z kaszą, ryżem smakują wspaniale, ale co powiecie by połączyć ze sobą dwa pyszne dania? Dzisiaj proponuję połączenie faszerowanych warzyw z rewelacyjnym, aromatycznym risotto. Spróbujecie? Składniki: - 500ml bulionu (500ml wody +1 czubata łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 200g fety - 150g ryżu Arborio - 2 czerwone papryki - 2 pomidory - 2 cebule - 25g orzechów piniowych - pęczek natki(...)pietruszki - 1 łyżka oleju - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka mięty - 1/3 łyżeczki chili - sól, pieprz *opcjonalnie: 25g parmezanu i 25g masła (margaryny) do risotto Przygotowujemy bulion. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Papryki kroimy na dwie połówki z ogonkami, usuwamy gniazda nasienne (zostawiając ogonki). Pomidorom odcinamy wieczka i delikatnie wydrążamy łyżeczką (to co wydrążymy, przełóżmy
Be Fit Be Strong
Risotto z papryką, pieczarkami i kurczakiem w curry 321Dania z ryżem to świetny sposób na szybki, pożywny i niebanalny obiad! Raz - dwa można wyczarować coś pysznego. Dzisiaj przedstawiam orientalne danie ryżowe - wilgotne, napęczniałe i aromatyczne risotto z papryką, pieczarkami z kurczakiem w sosie curry! Coś dla każdego :) Danie jest jednogarnkowe i właściwie robi się samo - jedyne co należy do nas to pokrojenie warzyw, następnie wrzucanie wszystkiego kolejno(...)patelnię, mieszanie i oczekiwanie wśród smakowitych zapachów :) Risotto z papryką, pieczarkami i kurczakiem w curry Składniki: 2 czerwone papryki 2 cebule 500 g pieczarek 2 piersi z kurczaka 200 g ryżu risotto 500 ml bulionu 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy całą torebką curry. Dokładnie mieszamy i odstawiamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Białe risotto 220Kremowe risotto z selerem i szynką parmeńską (Obiad jednoosobowy) Składniki: 70g ryżu arborio 300ml mleka 200g selera korzeniowego 1/2 małej cebuli plaster szynki parmeńskiej łyżeczka masła klarowanego (do smażenia) łyżeczka masła sól gałka muszkatołowa szafran Przygotowanie: Obierz cebulę i seler i pokrój w małą kosteczkę. W garnuszku rozpuść masło klarowane i wrzuć pokrojoną cebulę i seler. Smaż na bardzo(...)mleka i gotuj na małym ogniu, aż ryż zaabsorbuje cały płyn. Po tym czasie wlej kolejną porcję i kolejną i kolejną, aż do wlania całości. W międzyczasie przypraw risotto. Gdy ryż będzie już miękki i risotto osiągnie zadowalającą cię konsystencję zdejmij garnek z ognia, dodaj łyżeczkę masła i odstaw na chwilę. Na suchą patelnię wrzuć poszarpany plaster szynki parmeńskiej
Moja Micha
Risotto z grzybami leśnymi 239Ostatnio królują u mnie grzyby, więc dziś też ich nie zabraknie. Na obiad risotto z grzybami leśnymi które jest delikatne w smaku. Risotto z grzybami leśnymi Składniki: - 1 szklanka ryżu Risotto - 150 g grzybów leśnych - 1 l bulionu - 3-4 łyżki masła - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - parmezan - pieprz - natka pietruszki - kieliszek białego wytrawnego wina - oliwa Przygotowanie(...)większości płynu. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i powtarzamy tą czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy masło, parmezan, łyżkę posiekanej natki pietruszki, mieszamy i do smaku doprawiamy pieprzem. Risotto powinno mieć kleistą aksamitną konsystencję. Życzę smacznego
Kulinarne życie
Risotto cytrynowe z łososiem 206Składniki (na 2 porcje) Risotto - 1 szklanka ryżu do risotto (ok. 200g), - 3-4 szklanki bulionu warzywnego, - 1 łyżeczka masła (ok. 5g), - 1 cebula (ok. 40g), - skórka starta z 1 cytryny oraz sok z 1/3 cytryny, - przyprawy: pieprz, kurkuma, estragon. Łosoś - 300 g filetu z łososia ze skórą, - sok z ½ cytryny, - przyprawy: kurkuma, ostra papryka Sposób przygotowania 1. W garnku(...)cytryny, odrobinę kurkumy, estragonu i pieprzu. 5. Kawałki łososia zamarynowanego w soku z cytryny, kurkumie i papryce ostrej smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 6. Łososia podajemy na risotto cytrynowym. Risotto cytrynowe z łososiem jest bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
"Na grzyby" - podsumowanie akcji 213alpejsko-prowansalska Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym Pęczak z pecłonkami Bieszczadzki smalczyk z rydzami Wegetariańskie flaczki z rydzów Tarta bezglutenowa z grzybami leśnymi Bigos staropolski z wolnowaru DYNIOWE RISOTTO z PRAWDZIWKAMI (RISOTTO con la ZUCCA e PORCINI) ZUPA GRZYBOWA z CZONKOWYMI GRZANKAMI (ZUPPA di FUNGHI con CROSTINI al AGLIO) Jesienne risotto z grzybami leśnymi Jesienna zupa grzybowa Marynowane grzybki(...)leśne Dynia, grzyby, topinmbur - risotto Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami Lazania z borowikami; scenariusz nowego filmu Potrawka z maślaków duszonych ze śmietaną SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy Krokiety gryczane w sosie grzybowym Grzyby marynowane Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami Krem grzybowy/Mushroom cream 27 przepisów zebranych w akcji Na grzyby
Weekendy w domu i ogrodzie
Risotto z kurczkiem o smaku borowikowym . 167Witajcie :) dzisiaj coś na szybko czyli Risotto z kurczakiem o smaku borowikowym . Ostatnio kupiłam ryż z sosem i borowikami EXQOTTO Risotto Steinpitz w Kauflandzie Powiem Wam że jest bardzo pyszne i polecam wypróbować . Do risotta użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam :) Składniki : 300 g Risotto Steinpitz EXQUSIT 1 podwójna pierś z kurczaka kawałek pora
Sama słodycz i szczypta chili
Risotto dyniowe na oleju kokosowym 259Dziś na stole risotto, jedno z najbardziej popularnych włoskich dań robionych na bazie włoskiego ryżu Arborio, Carnaroli, czy Originario. Podobno przywędrowało do Włoch z Chin, wraz z Marco Polo. Risotto, może być naszą własną kompozycją, sposób robienia jest na ogół taki sam, w zależności od produktów jakie do niego dodajemy. Ma kremową konsystencje, może być podawane samodzielnie lub jako dodatek(...)mieszam tak długo, aż odparuje. 5) Bulion dzielę na 3 porcję (szklanki). Wlewam pierwszą szklankę i mieszam tak długo, aż ryż wypije bulion. Powtarzam czynność 3 razy. 6) Gotowe risotto doprawiam odrobiną curry, lubczyku, tymianku, rozmarynu oraz solę- mieszam. 7) Dodaję sok z cytryny i ponownie mieszam. 8) Przed podaniem posypuję parmezanem i jeszcze raz dokładnie mieszam (tak przy risotto
Pause Gotowanie!
Aromatyczne risotto dyniowe z pieczonej i surowej dyni 230Chyba jakieś choróbsko mnie łapie.. Życzcie mi zdrowia! Dzisiaj świętujemy urodzinki mojej mamy, dlatego nie będę się rozpisywać. Życzę Wam miłego czwartkowego wieczoru! Polecam Wam wykwintne risotto dyniowe z pieczonej i surowej dyni, które na pewno zasmakuje Wam i Waszym najbliższym. Idealne na jesienne obiadki w towarzystwie naszych bliskich, przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 750ml bulionu (750ml(...)łyżeczki chili - 1/3 łyżeczki imbiru - 1-2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, pieprz *opcjonalnie: pestki dyni do posypania, parmezan lub wegański parmezan Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu. Dynię myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Kroimy w kosteczkę. Cebulę również kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku
Be Fit Be Strong
Risotto zapiekane z brandy 175Dziś przepis na risotto z jabłkami, boczkiem, serem i dodatkiem brandy. Risotto wyszło świetnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Składniki: 60 g masła 2 duże jabłka 130 g boczku 1 cebula 400 g ryżu na risotto 1 l bulionu 50 g parmezanu 125 g sera srebrzysty lazur sól pieprz 100 ml brandy 1 liść laurowy 6 ziaren jałowca Wykonanie: Jabłka(...)Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wkładać kolejno warstwę ryżu następnie warstwę jabłek z boczkiem a następnie plastry sera srebrzysty lazur. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Zapiekać risotto przez 5 - 10 minut aż wierzch zbrązowieje. Wyciągnąć z piekarnika, poczekać aż trochę odparuje, skropić brandy i podpalić podając
Mama Gotuje
Risotto z brązowymi pieczarkami i chrzanem 170Uwielbiam risotto. Dlatego też pewnie pojawia się kolejny przepis, którego królem jest ryż arborio (niedługo pojawi się kolejny...) Po prostu mogę jeść je na okrągło. Opcja z krewetkami, indykiem, kurczakiem albo po prostu z dodatkiem jakiegoś warzywa. Nie ma to większego znaczenia - ma być maślane, kremowe, hmmm. Mając dosłownie kilka produktów możemy zrobić smaczne, sycące danie jednogarnkowe. Bazą(...)jest zawsze ryż, cebula, trochę masła i oliwy oraz niedzielny rosół... Reszta? Np. śliczne brązowe pieczarki i odrobina ostrego chrzanu. Risotto z brązowymi pieczarkami i chrzanem Pieczarki (ok. 400 g) myjemy i kroimy na ćwiartki, smażymy na dużej patelni - bardzo mocno nagrzanej, z kilkoma łyżkami oliwy - do momentu aż się zrumienią. Zmniejszamy ogień, dodajemy porządną łyżkę masła i jedną, średniej
Right Behind The Kitchen