risotto - 2555 przepisów (strona:32/171)

Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii 144

Jeszcze dzisiaj opiszę Wam cudowne, delikatne risotto z dynią, porem i cheddarem. Użyłam świetnego ryżu Arborio firmy KUPIEC.   Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii (dla 2 osób) 100 g ryżu do Risotto Arborio Kupiec 1 por (jasna część) ok. 300 g miąższu dyni 1 cebula 2 cykorie 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła bulion warzywny sól(...)drobno cykorię, połowę szczypioru  oraz stary cheddar zostawiając odrobinę do posypania. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw jeśli trzeba solą i odrobiną białego pieprzu do smaku  Odstaw risotto na kilka minut. Nakładaj risotto do miseczek z cykorii, posyp szczypiorem i cheddarem oraz odrobiną świeżo zmielonym pieprzem

Gotuj Sam!
Risotto pomidorowe z ziołami 173

Risotto to popularna potrawa  kuchni włoskiej, którą gotuje się z dodatkiem bulionu dla uzyskania kremowej konsystencji. Bulion można zastąpić pozostałą z obiadu zupą pomidorową bądź gotową zupą oferowaną przez firmę Profi . Dodając pomidorki koktajlowe i zioła uzyskamy bardzo aromatyczne sycące danie obiadowe. RISOTTO POMIDOROWE  z ZIOŁAMI Składniki: 1 opakowanie zupy pomidorowej Profi 3/4 szkl.wody (opcjonalnie) 1,5 szkl(...)ryżu do risotto 1 mała cebula kilka pomidorków koktajlowych garść świeżego tymianku kilka listków czerwonej bazylii parmezan do posypania Przygotowanie: Zupę Profi przecedzamy przez sitko, aby pozostał sam wywar. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie.  Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż do risotto i smażymy do momentu, aż ryż także się zeszkli.  Następnie na patelnię wlewamy trochę

Bon appetit mon amie
Risotto z młodymi warzywami 142

Chodziło za mną od dawna. W zasadzie odkąd pojawiły się na straganach młode warzywa. Risotto z ryżu pełnoziarnistego z młodymi warzywami. Pyszne, sycące, szybkie do przygotowania. Szybkie, o ile użyjecie zwykłego ryżu a nie pełnoziarnistego, który sam z siebie wymaga dłuższego gotowania. Oczywiście, w oryginale występuje białe wino, ale ja risotto robiłam bez niego. Przypominam, że do risotto używamy okrągłego(...)cukrowego i fasolki szparagowej. Warzywa szybko miękną z racji tego, że są młode. Jeśli będzie Was raził w daniu widok skórek bobu, obierzcie go przed dodaniem do dania. Print Risotto z młodymi warzywami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Ingredients 200 gr ryżu arborio pełnoziarnistego 1 młoda marchewka garść bobu garść fasolki szparagowej garść groszku cukrowego 0,5 l bulionu

Mieszam w Garnku
Różowe risotto. 204

Różowe risotto jest risottem buraczkowym. Zacząłem przyrządzać je bez konkretnego przepisu, jedynie z wyobrażeniem wyglądu i smaku jaki chcę osiągnąć. Oczywiście, bazowy przepis na risotto jest stały i daje trochę czasu, by rozejrzeć się po kuchni w poszukiwaniu składnika, który nada daniu ostateczny smak. Można nawet nie znaleźć, a risotto i tak będzie dobre jeśli podstawowe składniki są najwyższej jakości(...)bulion porcjami, czekając na wchłonięcie poprzedniej i wciąż delikatnie mieszając. Nie cały bulion musi być wykorzystany, a ostatnie porcje muszą być mniejsze, by ryż na pewno całe je przyjął. Risotto nie może być ani płynne, ani zbyt sklejone! Kiedy ryż jest już al dente dodać śmietankę i sok, a następnie starty parmezan i pokrojone w kostkę buraczki. Podawać natychmiast

zadanie-gotowanie
Risotto z pieczarkami 123

Kolejny dzień pieczarkowego tygodnia postanowiłam uczcić przygotowując risotto z pieczarkami . Bardzo dawno nie jadłam risotto, a muszę przyznać, że stęskniłam się za takim aksamitnym ryżem z dodatkiem delikatnych grzybów - to coś na prawdę wspaniałego! Mam nadzieję, że i Wam taka wersja tego tradycyjnego włoskiego dania zasmakuje. Historię oraz szczegółowy opis przygotowania prawdziwego risotto dokładnie przedstawiłam przy okazji przepisu(...)risotto z suszonymi grzybami . Serdecznie Was do niego odsyłam, jeśli chcecie zgłębić wiedzę o tej ryżowej potrawie. Składniki : 3-4 szalotki 2-3 ząbki czosnku 500g pieczarek 250g ryżu arborio 500-700ml gorącego bulionu grzybowego lub warzywnego sól, pieprz masło Przygotowanie : Na głębokiej patelni roztopić masło i zeszklić drobniutko pokrojoną szalotkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.  Dodać pokrojone

Codzienne Gotowanie
Risotto brokułowe - zdrowo i wiosennie 127

Zazieleniło się wiosennie w mojej kuchni dzięki brokułom, które na szczęście są dostępne przez cały rok. Wykorzystałam je do zrobienia risotta, które  lubię bardziej niż dania ze zwykłego ryżu nawet  mimo tego, że jest przy nim więcej pracy .  Dzisiejsze danie zrobione jest na podstawie przepisu na  risotto, które robiłam już wcześniej.  Przepis niezawodny, sprawdzony(...)smaczny. RISOTTO BROKUŁOWE ( broccoli risotto) Składniki: ryż do risotto 1 litr bulionu drobiowy lub warzywny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 brokuł 2 łyżki masła parmezan do posypania oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek  obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie.Następnie

Bon appetit mon amie
Risotto z warzywami 167

Czas udać się w nieco pogodniejszy region Europy. Co powiecie na słoneczną Italię i risotto rodem z Włoch?! Kolorowe, pyszne i nietuzinkowe. Zapraszamy! ok. 50 min 4 składniki: 1 szklanka ryżu do Risotto (np. Arborio) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 1 l bulionu drobiowego Winiary 3 marchewki 1/2 brokułu 1/2 kalafiora 1 mała cebula wykonanie: Gotujemy litr bulionu(...)szklanka). Ryż stopniowo wchłania płyn. Musimy mieszać i uzupełniać bulion, przez ok. 20 min., aż ryż stanie się zupełnie miękki. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser gorgonzola, mieszamy risotto przez krótką chwilę i odstawiamy z ognia. Przyznam, że dawno nie jedliśmy risotto i być może dlatego tak nam smakowało. Gdyby jednak nie moja wrodzona skromność, pokusiłbym się o stwierdzenie

Ania i Marcin gotują
Dynia faszerowana orzechowym risotto 172

Dynia piżmowa - Butternut - faszerowana orzechowym risotto. Nie jest tak spektakularnie pomarańczowa jak jej krewniaczka Hokkaido. Tutaj nie żółty, słodkawo-orzechowy miąższ, ale gruszkowty kształt czyni z niej prawdziwą jasną dyniową piękność. Upieczona w piekarniku i wypełniona soczystym, kremowym risotto wzbudzi zachwyt biesiadników. Dodatek orzechów laskowych, parmezanu i wermutu nadadzą jej wyrafinowanego smaku. Z jednym dodatkiem miałam kłopot i go pominełam(...)solone cytryny vel kiszone cytryny. W śródziemnomorskiej kuchni to znany dodatek do risotto, bardzo podkręca smak warzyw. Z ich dodatkiem smak dania byłby na pewno pełniejszy. Zamiast, użyłam skórki cytrynowej. Ponieważ kiszone cytryny nie stoją na półkach sklepowych, zdecyduję się jednak zakisić cytryny i wrócić do tego przepisu. Składniki: dynia piżmowa - około 700 g 2 łyżki oliwy 100 g ryżu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Risotto z czerwoną słodką papryką, indykiem i zielonymi oliwkami 179

Parę postów temu pisałem o  Risotto z brązowymi pieczarkami i chrzanem. Pisałem także, że niebawem pojawi się kolejne danie, którego bazą jest ryż arborio. A żeby nie być gołosłownym, czynię co postanowiłem. No bo przecież z risotto jest zawsze tak samo - baza jest ta sama, a wariacji składników tyle, ile dusza zapragnie. Więc nic trudnego. No i z resztą(...)dlaczego by nie zrobić kolejnej wersji risotto... ze słodką papryką, indykiem, porem i zielonymi oliwkami? Risotto z czerwoną słodką papryką, indykiem i zielonymi oliwkami Rozgrzewamy porządnie patelnię z odrobiną oliwy, smażymy tylko dla koloru duże kawałki indyka, posypując go odrobiną soli i pieprzu, wykładamy mięso na talerz (w środku powinno być surowe). Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy porządną łyżkę masła

Right Behind The Kitchen
Risotto grzybowe. 156

banalnie prostego, a zarazem pełnego aromatu suszonych grzybów i szczypiorku. Lekkie danie w sam raz na taką pogodę, a samo zrobienie go, nie zajmuje więcej niż 30 minut. Mianowicie risotto z suszonymi grzybami. Tak więc na risotto potrzebne nam będą: 2 woreczki ryżu (polecam Arborio) garść suszonych grzybów 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 1 litra delikatnego bulionu warzywnego(...)odrobiną soli. Teraz czas na wsypanie ryżu. Zalewamy go od razu bulionem, mniej więcej połową szklanki czy tam jedną chochelką. I teraz trzeba będzie go przypilnować. Gdy zauważycie, że risotto przestało parować albo uznacie moment za stosowny znowu podlewacie bulionem. Ja zwykłem odmierzać czas nie na zegarku a na objętość pozostałego bulionu.  Mniej więcej gdy zużyjecie już połowę, wsypcie

Kuba Gotuje
Risotto z kurkami 198

Kolejny przepis na risotto z sezonowym dodatkiem jakim są kurki. Bardzo polecam jeśli ktoś lubi takie smaki. Risotto podałam z kawałkiem smażonego schabu. Składniki (2 porcje): 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 100 gram ryżu Arborio 1/2 litra bulionu lub rosołu (lub w ostateczności wody)* 200 gram kurek 2 łyżki drobno posiekanej bazylii 70 gram sera parmezanu(...)oliwek z dodatkiem masła po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odstawiam na kilka minut, następnie schab kroję w paski i podaję z ugotowanym risotto. Na oliwie smażymy drobno posiekany czosnek oraz kurki (kilka kurek można odłożyć do dekoracji). Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy (ryż powinien zrobić się szklisty). Dodajemy jedną porcję bulionu (na przykład

Mango Papaja
Risotto z dynią i pieczarkami 174

Risotto bez wina i masła, ktoś mógłby powiedzieć, że to nie jest risotto. Często zdarza się, że mam ochotę na risotto, a wino nie zawsze mam pod ręką. Masło też nie wydaje mi się niezbędne (pewnie niektórzy powiedzą, że herezje tu piszę ;), więc z niego zrezygnowałam. Risotto i tak jest pyszne ! Naprawdę polecam na te okropne, deszczowe dni. Jeszcze niewiele(...)ponad tydzień temu, byłam w słonecznej Portugalii... Zbieram się do przygotowania rzeczowej fotorelacji, ale zdjęć jest taak dużo... ;) Muszę się jednak zmobilizować, bo warto ;) Risotto z dynią i pieczarkami Składniki (dla 3 osób): - 200 g dyni - 1 duża cebula - kilka pieczarek - 2 szklanki ryżu arborio - kilka szklanek wywaru - sól, pieprz, papryka słodka, ostra, tymianek, bazylia - olej rzepakowy Dynię, cebulę

Corner With Recipes
Risotto z ryżem basmati i krewetkami 290

Risotto to jest pełne smaku i nie będziemy go przygotowywać jak standardowe risotto, ponieważ byłoby z tym zbyt wiele kłopotu :P Ja mam szybką i dość prostą wersję pysznego dania głównego z ryżem basmati, który możecie nabyć np. w sklepie internetowym Gospodarstwa Rolnego PLICZKO . Ryż basmati jak podpowiada GR Pliczko to "król ryżu", jego podłużny kształt faktycznie może świadczyć(...)tego dania wykorzystałam również krewetki gotowane bez łupinek od MyFood , które po rozmrożeniu i podgrzaniu, są gotowe do spożycia. Oskar dzisiaj się nimi zajadał, wersja krewetek w risotto bardzo przypadła mu do gustu. Pomidory w kawałkach od Primo Gusto nadały pięknego koloru i kwaskowatego smaku, czekamy na nasze pomidory z ogródka, a na razie, posilamy się tymi --> Tomatera

MamaOskarka
Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem 187

Dzisiaj zapraszam risotto na risotto z brązowego okrągłego ryżu z dodatkiem młodych liści i łodyg buraków oraz salami. Risotto podałam z zielonymi szparagami i serem Lazur. Ryż dość długo się gotuje i jest mniej kleisty niż arborio. Jednak idealnie pasuje do pozostałych składników. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 150 g salami w kawałku 2 łyżki(...)momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyte, posiekane łodyżki i liście buraków oraz pokrojone w kostkę salami. Risotto przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania dodać zioła prowansalskie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. W czasie gotowania ryżu zblanszować szparagi we wrzątku z dodatkiem cukru i soli

Czerwień i błękit