risotto - 2555 przepisów (strona:29/171)

Risotto z krewetkami 203

Risotto może stanowić świetną zakąskę, ale też dane główne. Kremowy ryż o pełnym smaku rozpływa się w ustach, jednocześnie nie tracąc swojej struktury. Połączenie krewetek z bazylią jest niezwykle odświeżające. Składniki: – 100-200 g ryżu Arborio (lub innej odmiany do risotto, ilość zależy od tego, ile chcecie zjeść :) ) – około 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego(...)bulionu i znów mieszamy i podgotowujemy, aż ryż wchłonie bulion. Powtarzamy, aż zużyjemy cały bulion. Ryż powinien wtedy już zmięknąć, ale być al dente i mieć lekko kremową konsystencję. Risotto z krewetkami nie jest sypkim ryżem, ale nie jest też ryżem „klejącym”. Konsystencję można określić właśnie jako kremową, lekko półpłynną. Jeśli do uzyskania takiej zabraknie nam bulionu

Pociąg Do Kuchni
Risotto z pieczarkami 164

Risotto jest włoską potrawą, ale mimo, że mieszkam na Kaszubach bardzo często gości na moim stole. Dlaczego? Ponieważ połączenie ryżu, pieczarek i  sera jest wspaniałe dla mojego i mojej rodzinki podniebienia. Risotto najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu a nie odgrzewane. Chociaż z drugiej strony gdy pozostanie mi risotto z obiadu to podgrzewam je i również jest smaczne :) Składniki(...)się dodajemy przeciśnięty  przez praskę 1 ząbek czosnku i wsypujemy ryż. Mieszamy aby się zeszklił (uważajmy aby nie przypalił się). Do ryżu wlewamy 1 chochle wywaru i mieszamy. Risotto gotujemy na dużym ogniu cały czas dolewając wywaru. Gdy nasz ryż jest już al dente zdejmujemy go z ognia, dorzucamy pieczarki i mieszamy. Ostatnimi produktami, które dodajemy do naszego risotto

Amatorka kuchenna
Risotto z sosem pomidorowym 259

najstarszych moich przepisów, który jakiś czas temu pojawił się w serwisie  Trendy Kosmetyczne . Jest to potrawa, którą poznałam baaaardzo dawno temu. Wtedy nie miałam pojęcia skąd pochodzi risotto. Byłam jeszcze nastolatką, a samo słowo "internet" niewiele mówiło. O ile w ogóle było już znane ;) W tamtych czasach przepisy pozyskiwało się od koleżanki, sąsiadki lub z kolorowych gazet cudem zdobytych(...)sumie, to nawet jak ktoś wyjechał na wczasy do Bułgarii, na Węgry czy do Jugosławii, albo na tzw. saksy, to raczej nie zajmował się zgłębianiem tajemnic kuchni tubylczej :)  Risotto pochodzi z Włoch, a przepisów na jego przyrządzenie jest zapewne tyle, ile na nasz bigos. Każda gospodyni ma swoje sekrety i sposoby na pyszne danie. Moje risotto nazwałabym "kryzysowym", gdyż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Risotto ze szparagami, łososiem i szafranem 17

Delikatne risotto, soczyste kawałki łososia, świeże szparagi i aromatyczny szafran – to danie smakuje jak wiosna zamknięta w jednym talerzu. Łączy kremowość ryżu z głębią smaku ryby i lekką, ziołową nutą warzyw. A szafran? Nadaje całości piękny kolor i subtelny, elegancki aromat, który przenosi wprost do włoskiej trattorii. Dlaczego warto zrobić to risotto? Szparagi dostarczają chrupiącej świeżości i są symbolem sezonu(...)stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści. Składniki: (na 2–3 porcje ) 150 g ryżu arborio (lub innego ryżu do risotto) 250 g filetu z łososia (bez skóry) 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 mała cebula szalotka 1 ząbek czosnku 600–700 ml bulionu warzywnego lub rybnego (gorącego) 50 ml białego wina

AZgotuj!
Co na obiad zamiast zupy? 38

naczyniu żaroodpornym, dodajemy przyprawy i pieczemy w piekarniku, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Możemy również dodać do zapiekanki ser, aby nadać jej dodatkowego smaku i konsystencji. 4. Risotto z grzybami Risotto z grzybami to danie, które z pewnością nas zaskoczy swoim smakiem i kremową konsystencją. Możemy użyć różnych rodzajów grzybów, takich jak pieczarki, kurki czy leśne. Risotto przygotowujemy(...)ryżu arborio, który jest doskonały do tego rodzaju potraw. Dodajemy grzyby, cebulę, czosnek, bulion warzywny i gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn. Risotto możemy również posypać startym parmezanem, aby nadać mu intensywniejszego smaku. 5. Klopsiki w sosie pomidorowym Klopsiki w sosie pomidorowym to danie, które często kojarzy się nam z obiadem. Możemy przygotować klopsiki z mielonego mięsa, cebuli, czosnku, bułki

Żyję by jeść
Risotto z leśnymi grzybami 42

Kolejna opcja wykorzystania grzybów w ramach obiadu to risotto z leśnymi grzybami. Szybko się przyrządza, a smakuje pysznie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/10\/risotto-z-grzybami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/10\/risotto-z-grzybami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/10\/risotto-z-grzybami-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 porcje ry\u017cu,\r","kilka grzyb\u00f3w le\u015bnych,\r","2 cebula(...)u0105bki czosnku,\r","fili\u017canka bia\u0142ego wina,\r","50g mas\u0142a,\r","troch\u0119 natki pietruszki,\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"Risotto z grzybami le\u015bnymi","recipeCategory":"dania bezmi\u0119sne, makaron i ry\u017c","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Ry\u017c ugotowa\u0107 zgodnie z opisem na opakowaniu.\r","Grzyby oczy\u015bci\u0107 i pokroi\u0107 na kawa\u0142eczki

Bardzo Gruby Smok
Risotto z kurkami i cukinią 65

Cześć. Risotto jest jednym z moich ulubionych dań. Nie jest szczególnie skomplikowane w wykonaniu. Najważniejsze są dobre składniki – to one zrobią robotę. Dzisiaj zaproponuję Wam risotto z kurkami i cukinią. Te dwa składniki pasują do siebie idealnie, koniecznie spróbujcie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny(...)czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania dodaj cukinię. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i schłodzone masło, wymieszaj. Podawaj odrazu – ciepłe risotto posypane posiekaną natką pietruszki i parmezanem. Smacznego!   Artykuł Risotto z kurkami i cukinią pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Risotto dyniowe 80

Dzisiaj przepis na szybki obiad. Risotto dyniowe, pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Szybki przepis na bezmięsny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Risotto dyniowe Składniki 300 g ryżu do risotto 500 g dyni ja dodałam Hokkaido 100 g parmezanu 1 mała cebula 1 łyżka zimnego masła czubata(...)dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dynię dusimy na parze lub w niewielkiej ilości wody (do miękkości). Na patelni podsmażamy cebulę na niewielkiej ilości oliwy. Dodać ryż do risotto i chwilę podsmażyć, następnie dodać dynię. Gotować cały czas mieszając i dodawać po 1 łyżce (chochli) wody lub bulionu. Kolejną dodawać wtedy kiedy poprzednią wchłonie ryż. Gotować całość aż ryż

To co lubię - gotuję i polecam
Jak długo gotować ryż 84

najlepszy sposób na gotowanie ryżu w zależności od jego rodzaju. Oczywiście, o ile to możliwe, sugeruję, aby przede wszystkim zapoznać się ze wskazówkami na opakowaniu. Jak ugotować ryż do risotto Ryż arborio, carnaroli i maratelli to trzy odmiany, które są używane do przyrządzania risotto. Przygotowanie tych rodzajów ryżu różni się od gotowania zwykłego ryżu białego lub brązowego, ponieważ zawierają(...)znacznie więcej skrobi.   Risotto przepis    moja szklanka ma 250 ml pojemności 1 szklanka białego lub brązowego ryżu do risotto, 350 ml  wywaru warzywnego lub mięsnego, 120 ml  białego wytrawnego wina, 1 -2 łyżki masła lub oliwy z oliwek, 1 mała cebula drobno posiekana, 60-70 g startego na drobnych oczkach parmezanu, sól

Cztery Fajery
Risotto z ricottą i pieczarkami z dyniowym purée 88

Czas na jesienną propozycję obiadową, więc co powiecie na risotto z dyniowym purée? Risotto, kaszotto, pęczotto itp. to jedne z moich ulubionych dań, które są niezwykle proste, a odpowiednio przygotowane stają się wykwintnymi potrawami. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wersję dość klasyczną z dodatkiem ricotty, natomiast w niebanalnym towarzystwie chrupiącego boczku, czosnkowych pieczarek i dyniowego purée. Pychota! Przepis na 5 porcji(...)wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smażymy przez kilka minut, aż do odparowania nadmiaru wody i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Ściągamy z ognia i doprawiamy solą oraz pieprzem. Risotto ściągamy z palnika i łączymy z ricottą oraz parmezanem, w razie potrzeby doprawiamy. Na talerzu rozprowadzam purée, nakładamy porcję risotto, rozkładamy pieczarki, a na wierzch układamy plastry boczku. Smacznego! Artykuł

Be Fit Be Strong
Pierś kurczaka duszona w estragonie i młotkowanym różowym pieprzu podana na risotto z cukinią 84

piękny karmelowy kolor i delikatnie chrupiący wierzch piersi. Świetna, niemal doskonała, jest duszona na maśle marchewka w estragonie. Ojejuuuu! Jest przepyszna. Uwieńczeniem wszystkiego jest oczywiście pyszne, kremowe, pełne umami risotto, którego lepszego w Gdyni nie zjecie, niż u mnie. Świadczą głównie o tym moje ponad normę kilogramowe zapasy ryżu Arborio z Włoch. Bawcie się, gotujcie, testujcie. Enjoy!  Składniki(...)piersi kurczaka  Duszona marchewka w estragonie: 2- 3 marchewki  2 łyżki masła  2 łyżki syropu klonowego  szczypta soli  garść świeżego estragonu  Risotto z cukinią: 1/2 litra bulionu  1 lampka białego wina  szklanka startego parmezanu  50 g masła  szalotka  ząbek czosnku  1/2 szklanki ryżu Arborio  1 cukinia mała

Mango Papaja
Mistrzowie makaronu. Domowy makaron z jajek, semoliny i oliwy 99

Mistrzowie makaronu. Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnochi i risotto. Marc Verti, David Joachim „ Proste składniki i odrobina miłości to wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić własne idealne ciasto na makaron ” –  Jamie Oliver Dla wielu osób zrobienie świeżego makaronu wydaje się nie lada wyzwaniem. Uważam jednak, że wcale nie musi tak być. Przygotowanie makaronu w domu nie jest takie trudne(...)makaron bezpośrednio do wrzątku. Przepis na domowy makaron z całych jajek i semoliny z dodatkiem oliwy z oliwek pochodzi z książki Mistrzowie makaronu Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnochi i risotto . Mark Vetri, David Joachim. Ta książka to nie tylko zbiór fantastycznych przepisów kulinarnych. To, jak napisał Jamie Oliver “prawdziwa biblia makaronu, na dodatek cudownie napisana”. Vetri, prawdziwy mistrz

Tajemnice Smaku
Mistrzowie makaronu 92

Mistrzowie makaronu Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto.  Mistrzowie makaronu to bez wątpienia Włosi. Jeśli zapytasz Włocha o jego ulubione dania, najprawdopodobniej dostaniesz przepis na makaron. I to nie jeden przepis, a dziesiątki różnych receptur i sposobów podania. Makaron domowej roboty cieszy się we Włoszech niesłabnącym uznaniem, bo to właśnie słoneczna Italia jest miejscem narodzin tagliatelle, tagliolini, lasagne(...)włoskim Bergamo i David Joachim, autor, współautor i redaktor ponad czterdziestu książek kucharskich podjęli, w swojej najnowszej książce,  trudne wyzwanie przybliżenia czytelnikom sztuki własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto.  Bez względu na to czy swoją przygodę z domowym makaronem zamierzasz dopiero zacząć, czy też samodzielnie robisz makaron od wielu, wielu lat, rozdziały o mące oraz przygotowywaniu świeżego

Cztery Fajery
Warzywne risotta na lato i nie tylko 84

smak. A jeśli do tego dołożymy ciekawy pomysł na produkt, który pozwoli nam na rozkoszowanie się nim w czasie wakacyjnych podróży, to otrzymamy coś rewelacyjnego. Zobaczcie jak oceniam nowe risotta od The Green Woodpekcer Trill. POMYSŁ NA PRODUKT Mój wstęp chyba wyraźnie pokazuje, że koncepcja dań do szybkiego przygotowania od The Green Woodpekcer Trill jakoś mi się podoba. Po pierwsze(...)wiele czasu. Ot ryż Arborio, warzywa i przyprawy. To dobry znak w erze dziwnych dodatków i olejów palmowych. Tu nie mamy nic podejrzanego, ani wzmacniającego smak. NIESKOŃCZONE MOŻLIWOŚCI Risotta od The Green Woodpekcer Trill przygotowane są tak, że wystarczy na przykład na woku rozgrzać trochę oliwy, podsmażyć wszystko, a potem dodać warzywnego bulionu. Ja polecam także w pierwszej fazie podlać

Fleksitarianizm.pl