risotto - 2431 przepisów (strona:21/163)

Dyniowe risotto / Pumpkin risotto 62

szeroko dostępne warzywo jest bardzo dobre do różnego rodzaju dań – jako dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią i uważam, że efekt jest świetny, idealny dodatek do mięsa, idealne wegetariańskie danie – co kto woli, będzie smaczne w każdej wersji. Miłego gotowania! And we have(...)everywhere vegetable is perfect for various dishes – as a side for meat, as a cream soup, it goes well with pasta. I’ve decided to make a risotto with pumpkin and it was a good decision, the final dish is really tasty, perfect as a side to meat, also perfect as a vegetarian dish – whatever you prefer

Martyna Cooks
Przepisy na Dania jednogarnkowe 151

Gulasz z bakłażana Pęczak z młodą kapustą – szybki obiad Risotto z botwinką Karkówka z grilla i kasza Risotto ze szparagami Gulasz z cukinii z szybkowaru Leczo z cukinią Kurczak z szybkowaru Ziemniaki po cygańsku Kiełki na patelnię i kasza bulgur Zupa gulaszowa Biała kiełbasa pieczona z warzywami Kalarepa na ciepło Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi Bigos z dyni Fasolka(...)grecku Risotto z suszonymi pomidorami Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z warzywami Curry z dynią, suszonymi pomidorami i komosą ryżową Czarne risotto Kaszotto z grzybami Stew z marchewki Zero waste Pieczarki duszone w pomidorach Risotto z grzybami Risotto z dynią Kapusta z soczewicą Kapusta z papryką Pilaw z grzybami Zapiekanka makaronowa z kozim serem Kaszotto ze szparagami Kapusta kiszona

Dorota Smakuje
Risotto z kurczakiem i pomidorkami 49

Risotto z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi to danie ekspresowe. Nie potrzebujemy do niego także wiele składników. Jest również sycące, delikatne w smaku oraz ładnie prezentuje się na talerzu. Do mojego risotta w tym przepisie nie dodałam białego wina, ale użyłam samego bulionu. Dla wzmocnienia smaku doprawiłam całość ostrą papryczką chili, aby podbić smak delikatnych składników. Oczywiście risotto z kurczakiem możecie(...)doprawiać według własnych upodobań, ziołami, które lubicie najbardziej. Aby podkreślić wygląd dania oraz nadać mu jeszcze więcej świeżości, użyłam liści świeżej bazylii. Risotto podałam posypane świeżym pieprzem. Spróbujcie także innych, smacznych dań z ryżem: Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami Szybka wieprzowina z marchewką i dymką Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską Przepis na risotto z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi

Kuchnia Bazylii
Letnie przepisy: risotto groszkiem i truflami oraz perskie lody 86

kuchnia to przecież coś z niewielu, ale sezonowych i pysznych składników, szybkie i zdrowe. Najlepiej, żeby było to coś prostego, ale podkręcone jakimś sekretnym składnikiem. Na dzisiejszy obiad będzie risotto z sałatkami a na deser kanapki lodowe. Sałatki zaskoczą nas nietypowym połączeniem smaków. Do tego gołąbki z liści winogron i lody, które robią się praktycznie same (bo zrobiliśmy(...)gotowych lodów). Risotto będzie zwykłe – niezwykłe. Tylko 3 składniki, ryż, groszek i …trufle. Bez stopniowego dolewania bulionu, mieszania przez 15 minut i parmezanu. Ale za to z truflą, która robi całą robotę. Czy właśnie proponuję Wam potrawę za milion monet? Nie, trufla to przecież przyprawa a nie główny składnik. Dodajemy jej odrobinę. Słoiczek z 3 małymi czarnymi truflami

Ugotowane pozamiatane
Warsztaty z gwiazdą i z All About Life 88

żywności, ale przede wszystkim  gwarancja wyśmienitego smaku i doskonałej jakości przetworów z warzyw i owoców oraz suszonych i  marynowanych grzybów. Podczas Warsztatów z gwiazdą powstało więc pyszne risotto z grzybami. Przepis na risotto z grzybami  Składniki: 20 g podgrzybka suszonego krojonego Runoland, 350 g ryżu do risotto, 3 cebule szalotki, około 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego(...)powstałego z moczenia grzybów) i posiekaj. Posiekaj także szalotki oraz czosnek. W garnku rozpuść dużą łyżkę masła. Zeszklij szalotki, następnie dodaj czosnek na 30 sekund, mieszaj. Wsyp ryż do risotto i mieszaj, aż lekko wchłonie masło i stanie się trochę przezroczysty. Wlej 3/4 wina białego i mieszaj ryż, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn. Wlej wywar z grzybów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Risotto z krewetkami i cukinią 195

Risotto z krewetkami i cukinią to danie, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko. Delikatna cukinia, krewetki, to wszystko w pysznym “własnym” sosie… idealnie się komponuje. Całość dopełnia oczywiście czosnek, parmezan i świeżo mielony pieprz. To jedno z tych dań, które będę przygotowywać często. Także nie zawahałabym się podać go gościom, którzy nie lubią krewetek. Sądzę(...)risotto, na pewno by się przekonali do ich smaku. Risotto z krewetkami i cukinią sprawdzi się także na kolacji we dwoje… w końcu owoce morza to afrodyzjak Także smacznego i miłych wieczorów Zobacz też: Risotto z suszonymi pomidorami i natką pietruszki Risotto z groszkiem cukrowym Krewetki w cieście piwno-kokosowym Czosnkowe krewetki z ryżem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas

Kuchnia Bazylii
PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 54

PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisu bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto(...)choose the yogurt – it can’t have to much water inside, because it won’t allow the sauce to thicken in proper time and instead of risotto for dinner we’ll have gruel SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g ryżu do risotto 250 g pieczarek 1 średnia cebula 200 g jogurtu greckiego 100 g sera typu Lazur

Martyna Cooks
Risotto z dorszem 133

Pomysł na prosty i w miarę szybki do przygotowania obiad - risotto podane ze smażonym dorszem. Bardzo smaczne połączenie smaków. Wbrew pozorom przygotowanie domowego risotto jest bardzo proste - wystarczy podsmażyć cebulkę, czosnek i surowy ryż, a następnie do masy dolewać wywar warzywny. W tradycyjnym przepisie na risotto dodaje się do niego białe wino i starty parmezan. Odpowiadając na Wasze pytania "gdzie(...)parmezan?!" - specjalnie pominęłam ser, ponieważ chciałam lekko "odchudzić" danie 😋  Składniki na porcję dla 4 osób: 2 duże filety z dorsza 250 g ryżu do risotto (arborio) 4 łyżki masła klarowanego (70 g) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki wina (najlepiej białe lub różowe półsłodkie) 1 l gorącej wody +  4 łyżeczki domowej wegety odrobina soku

Ugotować
Risotto z botwiną i cheddarem 109

Jeśli lubicie gotować sezonowo, to na pewno botwina gości na Waszych stołach. Ale czy wiecie, że botwina, to nie tylko zupa ? Polecam Wam przepis na risotto z botwiną. Aksamitne i tak pięknie różowe. Doskonale smakuje jako samodzielne danie. Możecie je także jako dodatek do pieczonych mięs. Różowe risotto z botwiną to mój hit ! Risotto swoją aksamitną konsystencję i wspaniały, wyrazisty(...)smak zawdzięcza dodatkowi sera cheddar. Jeśli nie macie cheddaru, użyjcie innego twardego sera, np. parmezanu, pecorino, lub naszego polskiego sera Bursztyn. PRZEPIS NA RISOTTO Z BOTWINĄ I CHEDDAREM Składniki na risotto: 200 g ryżu do risotto 1 cebula 1 pęczek botwiny 100 g chorizo ( można pominąć ) 70 g sera cheddar ( można zastąpić innym twardym serem ) 100 ml białego wytrawnego wina

kolorowotorcikowo
Risotto z pieczarkami 94

Dawno nie robiłam risotto. A że miałam sporo rosołu, ryż i pieczarki postanowiłam je stworzyć na obiad. Wyszło naprawdę pyszne. Ale trzeba pamiętać, by risotto ciągle mieszać, bo może się przypalić. Najlepszym ryżem do risotto jest arborio, można użyć też innego lecz nie będzie już takie smaczne i dłużej trzeba je przygotowywać. Ta wersja jest bez mięsa, bardzo polecam(...)łyżka posiekanego koperku parmezan do posypania (dla NIEalergików) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, podsmażyć na oleju na patelni uważając, by nie przypalić cebuli, bo risotto będzie miało gorzki posmak. Przełożyć do garnka z grubym dnem - można też przygotowywać risotto na patelni, ale musi być duża, gdyż danie znacznie zwiększy swoją objętość. Pieczarki pokroić w plasterki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Risotto z groszkiem i szparagami oraz smażone na maśle przegrzebki 88

Chyba wszyscy odwiedzający mojego bloga wiedzą, że risotto to najbliższe mojemu sercu danie. Uwielbiam je przygotowywać a jeszcze bardziej lubię je jeść. Jakiś czas temu totalnie skradły moje serce również przegrzebki. To połączenie jest dla mnie idealne. Lepiej już być nie może. Składniki (na 2 porcje): Risotto z groszkiem mrożonym i szparagami zielonymi: 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 lampka białego(...)oliwy z oliwek 3/4 szklanki mrożonego groszku 1/2 pęczka zielonych szparag szczypta soli i pieprzu Duszone główki szparag z zielonym groszkiem (jako dekoracja): wszystkie główki zielonych szparag użytych do risotto powyżej 3 łyżki mrożonego groszku 2 łyżki masła świeżo zmielony pieprz szczypta soli Smażone przegrzebki: 2 łyżki masła sól i świeżo zmielony pieprz 6-7 przegrzebek Risotto z groszkiem mrożonym

Mango Papaja
Risotto z zielonymi szparagami 91

wielce zdziwiona, że sezon na nie tak szybko się kończy. Najlepsze – zielone. Najsmaczniejsze podduszone 3 minuty na maśle, ale to niczym podrażnienie kubków smakowych. Wpakujmy je więc do risotto i zróbmy sobie niebiański obiad Składniki na porcje dla 4 osób: 500 g zielonych szparagów 500 g ryżu Pingo Doce (bądź inny dowolny ryż do risotto) 750 ml bulionu warzywnego(...)polski ) 6-7 gałązek świeżego tymianku Wykonanie: W garnku rozpuszczamy w wodzie 3 łyżki koncentratu bulionu warzywnego (jeśli korzystamy z przepisu podlinkowanego powyżej). Gotujemy, aż będzie gorący. Nigdy do risotto nie używamy zimnego bulionu. Od szparagów odcinamy końcówki, resztę myjemy i kroimy na 4 części. 20 g masła roztapiamy na patelni i wrzucamy na nią pokrojone szparagi. Podsmażamy 3 minuty

gutfut
PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 69

PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisu bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto(...)choose the yogurt – it can’t have to much water inside, because it won’t allow the sauce to thicken in proper time and instead of risotto for dinner we’ll have gruel SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g ryżu do risotto 250 g pieczarek 1 średnia cebula 200 g jogurtu greckiego 100 g sera typu Lazur

Martyna Cooks
PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 85

PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisy bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto(...)choose the yogurt – it can’t have to much water inside, because it won’t allow the sauce to thicken in proper time and instead of risotto for dinner we’ll have gruel SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g ryżu do risotto 250 g pieczarek 1 średnia cebula 200 g jogurtu greckiego 100 g sera typu Lazur

Martyna Cooks
Włosko-polskie risotto ze świeżym pstrągiem i kurkami 113

jakiś czas, tu i ówdzie, słyszę, że risotto należy do jednych z trudniejszych dań w ogóle. Jasne, opanować do perfekcji tą potrawę wymaga odrobinę czasu, nieco praktyki, a nawet dyscypliny i cierpliwości. Ale kto nakazuje nam robić cokolwiek perfekcyjnie? Uczono mnie, że istnieje takie pojęcie jak "ideał wychowawczy" i z tego co pamiętam nigdy go nie osiągniemy. Oczywiście dążymy(...)złapiesz", gdzie pewna pani zwraca się do faceta jarającego szluga w kolejce w banku - przepraszam ale tutaj nie można palić - na co on - wiem ale ja się nie zaciągam... Risotto ze świeżym pstrągiem i również takowymi kurkami Podstawowymi składnikami risotto są oczywiście: ryż, masło, cebula, wywar/rosół, niekiedy białe półwytrawne wino, czas. Ja zawsze używam dodatkowo oliwy i coś zielonego

Right Behind The Kitchen